TasteFULL

Αχλάδια σε κόκκινο κρασί γεμιστά με μπλέ τυρί

Αυτός ο συνδυασμός καλύπτει ιδανικά το κλείσιμο ενός γεύματος με φρούτο και τυρί. Τα αχλάδια παίρνουν χρώμα από το ποτό στο οποίο ποσάρονται, γεμίζουν με τυρί και περιχύνονται με το σιρόπι που έχει συμπυκνώσει όλα τα αρώματα του ποτού.

Το ποτό συνήθως είναι κόκκινο κρασί, όχι ακριβό, με ένα Nouveau θα έχετε καλό αποτέλεσμα. Μπορείτε, επίσης, να χρησιμοποιήσετε Μαυροδάφνη ή το γερμανικό κρασί που πίνεται ζεστό, Glühwein. Πολύ καλό αποτέλεσμα δίνει το Port και το Madeira, αλλά ειναι πιο ακριβές επιλογές. Το είδος του ποτού επηρρεάζει το χρώμα του αχλαδιού. Της φωτογραφίας είναι με Glühwein.

Διαλέξτε αχλάδια μικρά, για να χρωματιστούν μέχρι μέσα και σφικτά για να σταθούν όρθια στο πιάτο, όταν τα σερβίρετε. Τα αχλάδια ταιριάζουν πολύ με το μπλε τυρί. Για τους Άγγλους είναι το stilton, για τους Γάλλους το roquefort, για τους Ιταλούς η gorgonzola, για τους Δανούς το blue cheese. Χρησιμοποιείστε όποιο σας αρέσει. Κι αν δεν σας αρέσουν τα μπλε τυριά, δοκιμάστε με κατσικίσιο.

Η συνταγή είναι του Ed Baines, από το περιοδικό Good Food Christmas 2002.

© header photo by: Γεώργιος Δέτσης

Υλικά:

  • 6 σφικτά μικρά αχλάδια
  • 600ml port ή Glühwein ή κόκκινο κρασί
  • 1 φύλλο δάφνης
  • χυμό μισού λεμονιού
  • 1/2 κουταλιά γλυκού κόκκους μαύρου πιπεριού
  • 1 κουταλιά γλυκού ζάχαρη (2 κ.γ. αν βάλετε κόκκινο κρασί)

Για την μους τυριού:

  • 50γρ. μπλε τυρί ή stilton ή roquefort
  • 1 κουταλιά γλυκού port
  • λίγο μοσχοκάρυδο και λίγο λευκό πιπέρι
  • 50ml κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά

Εκτέλεση:

Κόψτε τη βάση κάθε αχλαδιού ώστε να στέκεται όρθιο. Μετά αφαιρέστε προσεκτικά τα κουκούτσια στο κέντρο, με το ειδικό εργαλείο, χωρίς να ανοίξετε τα αχλάδια στη μέση. Κουφώστε λίγο περισσότερο το κέντρο τους, για να χωρέσει η γέμιση. Προσεκτικά ξεφλουδίστε τα, αφήνοντας ανέπαφο το κοτσάνι.

Βάλτε τα αχλάδια σε μια κατσαρόλα με το port, το χυμό λεμονιού, τη δάφνη, το πιπέρι και τη ζάχαρη και προσθέστε όσο νερό χρειάζεται ίσα για να τα σκεπάσει. Φέρτε σε βρασμό και σιγοβράστε ξεσκέπαστα για 5 λεπτά. Αποσύρετε από τη φωτιά, σκεπάστε με καπάκι και αφήστε να ποσαρισθούν όσο κρυώνουν μέσα στο ζωμό για 2 ώρες.

Βγάλτε προσεκτικά τα αχλάδια από το κρασί με τρυπητή κουτάλα. Μην τα πιάνετε από το κοτσάνι γιατί θα φύγει. Βάλτε τα όρθια να φύγει το ζουμί από το κέντρο τους.

Βράστε το αρωματικό ποτό μέχρι να μειωθεί στο 1/4 και να γίνει ένα γυαλιστερό, πυκνό σιρόπι. Θα πάρει περίπου 1 ώρα. Σουρώστε και κρυώστε.

Φτιάξτε τη μους του τυριού. Βάλτε το τυρί, το port, το μοσχοκάρυδο, το πιπέρι και τη μισή κρέμα στο μπλέντερ και ανακατέψτε να γίνει λεία. Αν χρειάζεται αραίωμα προσθέστε λίγη ακόμα κρέμα.

Βάλτε τη μους σε κορνέ και γεμίστε τα αχλάδια (ή διαφορετικά με τη λαβή του κουταλιού). Τυλίξτε κάθε αχλάδι ξεχωριστά με μεμβράνη για να τα προστατέψετε από την οξείδωση (αν μείνουν εκτεθειμένα, σκουραίνει κι άλλο το χρώμα τους). Φυλάξτε στο ψυγείο (μέχρι 2 ημέρες).

Φέρτε τα σε θερμοκρασία δωματίου, 1 ώρα πριν τα σερβίρετε. Ζεστάνετε το σιρόπι. Αφαιρέστε τη μεμβράνη, τοποθετείστε ένα αχλάδι σε κάθε πιάτο, περιχύστε με λίγο από το σιρόπι και σερβίρετε με μερικά καρύδια.

Print Friendly, PDF & Email

2 σχόλια για το “Αχλάδια σε κόκκινο κρασί γεμιστά με μπλέ τυρί”

  1. Μαρια τασουλα

    Έχεις δοκιμάσει ποτέ να κόψεις τα αχλαδιά στη μεση αφού τα βγάλεις από το σιροπι και τα στραγγίσεις και να τα βουτήξεις σε κουβερτούρα;γίνονται τα πιο ωραία σοκολατακια

    Reply

Απάντηση

Γνωρίστε τα υλικά που έχουμε διαθέσιμα για να δημιουργούμε κάθε μέρα τα φαγητά και τα γλυκά στην κουζίνα μας. Η καλύτερη γνώση οδηγεί σε καλύτερη χρήση.

designed by: busyB design | powered by: Code is Poetry