HOME > Συνταγές > Σπιτικό κελάρι > Κομπόστες > Αχλάδια κομπόστα σε βάζο – έτοιμα για τον χειμώνα!
αχλάδια κομπόστα

Αχλάδια κομπόστα σε βάζο – έτοιμα για τον χειμώνα!

Ένα από τα project του φετινού καλοκαιριού ήταν να διαχειριστώ πολλά κιλά αχλάδια -ίσως και πάνω από 40 κιλά- μέσα σε 3 ημέρες.

Ο θείος μου μάζεψε όλους τους καρπούς της αχλαδιάς του κήπου του, πριν ωριμάσουν και καταναλωθούν με ιλιγγιώδη ταχύτητα από κάτι άσπρα σκουληκάκια, που λατρεύουν τη ζουμερή και αρωματική σάρκα του αχλαδιού. Με το δίκιο του νευριάζει και απογοητεύεται. Η αχλαδιά είναι 25 ετών και δίνει πάρα πολύ καρπό κάθε καλοκαίρι. Περιμένουν να ωριμάσει το φρούτο για να το κόψουν και να το απολαύσουν ζουμερό και έχουν προλάβει να το φάνε τα σκουλήκια από μέσα, ενώ απέξω δείχνει γερό.

Άπλωσα σε όποια επιφάνεια είχα διαθέσιμη στο μπαλκόνι, τα αχλάδια σε μια στρώση και σκεφτόμουν τι να τα κάνω. Τα περισσότερα ήταν μετρίου μεγέθους, αλλά υπήρχαν και αρκετά πολύ μικρά -που θα μπορούσαν να γίνουν γλυκό κουταλιού. Μερικά ήταν πιο ώριμα, με βουτυράτη σάρκα -γι’αυτό τα σκουληκάκια κάνουν σαν τρελά γι’αυτά. Δεν ήξερα τι θα έβρισκα μέσα στα αχλάδια όταν άρχιζα το καθάρισμα, γι’αυτό σκεφτόμουν την ιδέα της μαρμελάδας. Παλιά, το 2000, είχα φτιάξει μαρμελάδα αχλάδι με σοκολάτα και ήταν καλή.

η λύση

Ο χρόνος όμως με πίεζε, γιατί κάθε μέρα που περνούσε μειωνόταν το διαθέσιμο καλό υλικό. Επομένως έπρεπε να κάνω μια παρασκευή που να συσκεύαζε γρήγορα τα αχλάδια και να μου έδινε τη δυνατότητα να κάνω δευτερογενείς παρασκευές, όποτε θέλω από αυτήν.

Κομπόστα αχλάδι σε βάζο. Όσο απλό κι αν ακούγεται είναι ο πιο σοφός τρόπος να συντηρήσεις σύντομα μεγάλη ποσότητα φρούτου.

Τα αχλάδια παίρνουν μια σύντομη βράση σε καυτό αραιό σιρόπι ζάχαρης -όσο να αποστειρωθούν-, τοποθετούνται σφικτά σε καυτά αποστειρωμένα βάζα, γεμίζουν με καυτό σιρόπι και σφραγίζονται.

Δεν τα έβρασα τόσο όσο θα έβραζα μια κομπόστα για άμεσο σερβίρισμα. Τα άφησα πιο σκληρά, για να είμαι σίγουρη πως θα αντέξουν το σφικτό πακετάρισμα μέσα στο βάζο και για να μπορώ να κάνω τις επόμενες παρασκευές με σφικτή πρώτη ύλη -πάντα δίνει καλύτερο αποτέλεσμα.

τα αρωματικά

Το σιρόπι το αρωμάτισα με αρμπαρόριζα – πάει πάρα πολύ με το αχλάδι. Δοκίμασα για πρώτη φορά τον ιβίσκο – νομίζω πως είναι το αποξηραμένο λουλούδι, ένα κόκκινο τρίμμα που δίνει κόκκινο χρώμα και άρωμα λεμονιού- για να κοκκινίσω το σιρόπι και να γίνουν κόκκινα τα αχλάδια. Στην αρχή ήταν εντυπωσιακό το αποτέλεσμα. Μερικές μέρες μετά τα αχλάδια ρούφηξαν τη χρωστική και έγιναν ελαφρώς πιο σκούρα (πιο καφετί) και το σιρόπι πιο φωτεινό.  Τίποτα δεν έμεινε κόκκινο. Ίσως να ήθελε πιο πολύ ποσότητα ιβίσκου στο σιρόπι.

η διαδικασία

Το καθάρισμα ήταν η πιο δύσκολη δουλειά, με αμέσως επόμενη το σφικτό πακετάρισμα μέσα στα βάζα. Τα εργαλεία που χρησιμοποίησα ήταν τα πιο βολικά και έδωσαν ωραία εμφάνιση στα αχλάδια. Χρησιμοποίησα δύο τρόπους καθαρίσματος, ανάλογα με τα αχλάδια που είχα.

  1. Χώρισα στη μέση κάθετα, αφαίρεσα μια μπαλίτσα με τα κουκούτσια και με το μικρό μαχαίρι το κοτσάνι
  2. Κράτησα ολόκληρα τα αχλάδια και αφαίρεσα τα κουκούτσια αφαιρώντας δύο μπαλίτσες από τη βάση τους

Έφερνα αχλάδια από το μπαλκόνι, γέμιζα πρώτα την 6λιτρη ανοξείδωτη λεκάνη -που είχε νερό και λεμόνι- με τα καθαρισμένα αχλάδια και μετά έβαζα το σιρόπι στη φωτιά και ξεκίναγα να συσκευάσω αυτή τη φουρνιά, πριν αδειάσω το χώρο για την επόμενη.  Ευτυχώς είχα καινούργια βάζα 750ml στην αποθήκη και δεν χρειάστηκε να τρέχω στην Ευρυπίδου. Πότε θα αποφασίσει κάποιος να κάνει delivery στα σπίτια βάζα κονσερβοποίησης;

η χρήση

Μπορείτε να τα χρησιμοποιήσετε ως έχουν, σαν δροσερή κομπόστα ή να τα βάλετε σε τάρτες, σε γλυκά ψυγείου, να τα καραμελώσετε, να τα ψιλοκόψετε για κέϊκ ή για παγωτά ή για κρέμες, να τα κάνετε μαρμελάδα ή γλυκό κουταλιού – είναι μισοπροετοιμασμένα, να τα κάνετε chutney για τους χριστουγεννιάτικους δίσκους τυριών, να τα χρησιμοποιήσετε για να κάνετε λικέρ ή για να αρωματίσετε ένα μηλόξιδο.

© header photo by: Γεώργιος Δέτσης
αχλάδια κομπόστα

Αχλάδια κομπόστα σε βάζο – έτοιμα για τον χειμώνα!

5 from 1 vote
Recipe by Βίκυ Κουμάντου Course: Κομπόστες
Servings

4

servings
Prep time

30

minutes
Cooking time

40

minutes
Total time

1

hour 

10

minutes
Cook Mode

Keep the screen of your device on

Υλικά

  • Αχλάδια

  • 2 φλυτζάνια ζάχαρη

  • 5 φλυτζάνια νερό

  • Λεμόνι

  • Αρμπαρόριζα ή βανίλια ή κανέλα

Μέθοδος

  • Καθαρίζετε τα αχλάδια από τη φλούδα τους με τον ξεφλουδιστή. Χωρίζετε το αχλάδι στη μέση με το μεγάλο μαχαίρι. Αφαιρείτε με το εργαλείο μια μπαλίτσα με τα κουκούτσια. Με το μικρό μαχαίρι αφαιρείτε με δύο πλαϊνές τομές το κοτσάνι. Αν θέλετε να μείνουν ολόκληρα, αφαιρείτε τα κουκούτσια με δύο μπαλίτσες από το κάτω μέρος.
  • Τα βάζετε σε λεκάνη με νερό και λεμόνι να τα σκεπάζει για να μην μαυρίσουν. Εντυπωσιάστηκα όταν είδα πόσο αργούν να μαυρίσουν. Όταν γεμίσετε τη λεκάνη, ξεκινήστε την ετοιμασία των βάζων και του σιροπιού.
  • Πλύντε και βάλτε τα βάζα αναποδογυρισμένα πάνω σε σχάρα στο φούρνο σε θερμοκρασία 100βαθμών αέρα. Τα καπάκια μην τα βάζετε από την αρχή γιατί χαλάει η λωρίδα του λάστιχου που έχουν περιφερειακά. Θα τα βάλετε αργότερα λίγο πριν ξεκινήσετε τη διαδικασία γεμίσματος (αυτά δεν θέλουν πολύ χρόνο, τα μέταλλα έχουν καλή θερμική αγωγιμότητα).
  • Βάλτε σε 6λιτρη κατσαρόλα να βράσουν 2 φλυτζάνια ζάχαρη με 5 φλυτζάνια νερό, μαζί με ένα φύλλο αρμπαρόριζας (ή κανέλα και βανίλια). Μόλις διαλυθεί η ζάχαρη προσθέστε αχλάδια, όσα χωρούν άνετα. Ο βρασμός θα διακοπεί με το κρύο φρούτο. Συνεχίζετε να δουλεύετε σε φουλ φωτιά. Όταν αρχίσει πάλι να βράζει, να βουτάτε τα αχλάδια μέσα στο σιρόπι με μια τρυπητή κουτάλα ώστε όλα να ζεσταθούν και να αποστειρωθούν. Νομίζω πως τα άφησα περίπου 5 λεπτά σε σημείο βρασμού. Ξαφρίστε, αν φανεί αφρός.
  • Χαμηλώστε τη φωτιά στο ελάχιστο, βγάλτε τα καυτά βάζα στον πάγκο και βάλτε τα καπάκια στο φούρνο. Αρχίστε να γεμίζετε τα βάζα, προσεκτικά πολύ για να μην καείτε, με τα αχλάδια. Χρησιμοποίησα ένα κουτάλι της σούπας. Μέχρι να φτάσω στο τελευταίο βάζο, το πρώτο είχε ελαφρά κρυώσει ώστε να το πιέσω λίγο καλύτερα για να βάλω κι άλλο αχλαδάκι στη παρέα τους. Ξαναδυναμώστε τη φωτιά, να κοχλάζει το σιρόπι και τότε γεμίστε με αυτό τα βάζα μέχρι επάνω. Αν τυχόν σας λείψει σιρόπι, βάλτε γρήγορα λίγο νερό στη καυτή κατσαρόλα, βράστε το και συμπληρώστε.
  • Βγάλτε τα καυτά καπάκια και κλείστε τα βάζα προσεκτικά.
    Απότομες κινήσεις σ’αυτό το στάδιο φέρνουν τρομερές ζημιές, γι’αυτό να μην βιάζεστε. Χρησιμοποιώ ένα γάντι σιλικόνης για να πιάνω το βάζο με το αριστερό μου χέρι και ένα πανάκι σιλικόνης για να βιδώσω το καυτό καπάκι.
  • Γυρίστε τα ανάποδα, ώστε να βεβαιωθείτε ότι τα καπάκια είναι σωστά βιδωμένα και δεν έχει διαρροή και αφήστε τα να κρυώσουν έτσι.

    Τα αποθηκεύετε σε δροσερό και σκοτεινό μέρος, ακόμα και στην αποθήκη σας αν κάνατε προμήθεια για τον χειμώνα.

Η γαστρονομία είναι πολιτιστική κληρονομιά

Tag @tastefull.gr on Instagram and hashtag it #γαστρονομία

Σας αρέσει αυτή η συνταγή; Μοιραστείτε την!

Follow us @tastefullgr on Pinterest

Αναζητούμε και καταγράφουμε τη γεύση του Τόπου

Follow us on Facebook

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*