HOME > Συνταγές > Φαγητά > Σαλάτες > Baba Ghanoush – μελιτζανοσαλάτα με ταχίνι

Baba Ghanoush – μελιτζανοσαλάτα με ταχίνι

5 from 2 votes

Η μελιτζανοσαλάτα της μέσης Ανατολής λέγεται μπαμπαγκανούς. Baba (μπάμπα) σημαίνει μπαμπάς. Ghanoush (γκανούσ) σημαίνει κακομαθημένος. Αυτός, λοιπόν, ο ανατολίτης μπαμπάς ήταν κακομαθημένος γιατί ήθελε κάθε μέρα να ξεκινάει το φαγητό του με μια καπνιστή μελιτζανοσαλάτα με ταχίνι, σαν ορεκτικό.

Το να έχεις ψημένες μελιτζάνες στη φωτιά, κάθε μέρα, φαντάζομαι δεν ήταν μια απλή ιστορία. Το να θέλεις κάθε μέρα στο τραπέζι σου αυτό το ορεκτικό το καταλαβαίνω απόλυτα.

Η καπνιστή γεύση της μελιτζάνας αποκτά σώμα με το ταχίνι, τονίζεται ανάλαφρα με λίγο σκόρδο και ισορροπεί με το λεμόνι και το αλάτι. Λάδι ελιάς μπορείτε να βάλετε μόνο από πάνω, για να τυλίξει την πιτούλα που θα συνοδεύσει αυτή τη γεύση στον ουρανίσκο σας.

Για μας είναι πανεύκολο να έχουμε καπνιστές μελιτζάνες, κάθε μέρα. Η πιο εύκολη λύση είναι το bbq, είτε ηλεκτρικό είτε γκαζιού. Ψήνονται κατά παράδοση και στα μάτια της κουζίνας (παλαιού τύπου και γκαζιού, όχι στις κεραμικές εστίες) μία -μια, με υπομονή γυρίζοντας συχνά. Ψήνονται και κάτω από το γκριλ του φούρνου.

Εναλλακτικά, δοκιμάστε και μια άλλη λιβανέζικη σαλάτα με ψητές μελιτζάνες.

Baba Ghanoush – μελιτζανοσαλάτα με ταχίνι

5 from 2 votes
Recipe by Βίκυ Κουμάντου Course: Σαλάτες
Servings

4

servings
Prep time

10

minutes
Cooking time

30

minutes
Total time

40

minutes
Cook Mode

Keep the screen of your device on

Υλικά

  • 1 μεγάλη μελιτζάνα φλάσκα

  • πιο ελαφριά γεύση:
  • 1 σκελίδα σκόρδο

  • 1 κουταλιές σούπας ταχίνι

  • 2 κουταλιές σούπας λεμόνι

  • αλάτι (μια πρέζα)

  • πιο έντονη γεύση :
  • 2-3 σκελίδες σκόρδο

  • 4 κουταλιές σούπας ταχίνι

  • 4 κουταλιές σούπας λεμόνι

  • αλάτι (μια πρέζα)

  • Διακόσμηση
  • Κόκκινο πιπέρι καγιέν (καίει) ή πάπρικα (δεν καίει)

  • λάδι ελιάς

  • ψιλοκομμένος μαϊντανός

Μέθοδος

  • Αφήστε να καεί η φλούδα της μελιτζάνας στο ψήσιμο για να αποκτήσει καπνιστή γεύση. Αφήστε να κρυώσει εντελώς και μετά ξεφλουδίστε.
  • Κόψτε την πάνω σε ξύλο κοπής σε κομμάτια (για να μην μείνουν οι ίνες ολόκληρες). Συνεχίστε την εργασία σε ένα μεγάλο γουδί. Δίνει πιο καλή υφή στην σαλάτα από το μπλέντερ. Επίσης, μπορείτε να δοκιμάζετε κάθε τόσο τη γεύση, για να είστε σίγουροι πόσο  ακόμα να προσθέσετε από κάποιο συστατικό.

    Ρίξτε τη μελιτζάνα στο γουδί. Προσθέστε το σκόρδο. Συνθλίψτε και ανακατέψτε. Προσθέστε το λεμόνι, το ταχίνι και δουλέψτε καλά να ενωθούν τα υλικά και να γίνει κρεμώδης. Προσθέστε το αλάτι
  • Σερβίρετε σε ρηχό πιάτο, αφήνοντας λακουβίτσες στην επιφάνεια όπου θα ρίξετε το ελαιόλαδο. Στολίζετε με όποια υλικά σας αρέσουν. Συνοδεύστε με ψημένες πίτες, ή μπαστουνάκια λαχανικών ή σερβίρετε δίπλα σε σουβλάκια ή άλλο ψητό κρέας.

Η γαστρονομία είναι πολιτιστική κληρονομιά

Tag @tastefull.gr on Instagram and hashtag it #γαστρονομία

Σας αρέσει αυτή η συνταγή; Μοιραστείτε την!

Follow us @tastefullgr on Pinterest

Αναζητούμε και καταγράφουμε τη γεύση του Τόπου

Follow us on Facebook

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*