TasteFULL

Banana bread – αρωματικό κέικ μπανάνας

Η Κατερίνα, μια καλή φίλη και ενεργή blogger, μου ζήτησε τη συνταγή για κέικ μπανάνας στο forum και μάλιστα την έκανε (και την έφαγαν) αυθημερόν. Ήθελε να το στολίσει και με γλάσο αλλά δεν έμαθα αν τελικά πρόλαβε.

Παρακινήθηκα κι εγώ και έκρυψα τις 3 μπανάνες, πριν φύγουμε για Κέρκυρα, με σκοπό να φτιάξω το κέικ όταν γυρίσουμε. Αυτή είναι η μόνη δυσκολία . Να έχεις 3 πολύ ώριμες μπανάνες. Όλη η εκτέλεση γίνεται στο χέρι, χωρίς χτύπημα, χωρίς μίξερ.

Πολύ εύκολη συνταγή κέικ για φοιτητές και φοιτήτριες. Τώρα που πλησιάζει η εξεταστική περίοδος και όλο και κάτι χρειάζονται που να ανεβάζει τη διάθεση και να ηρεμεί το πνεύμα. Να αναφέρω επίσης πως είναι πολύ χορταστικό. Ίσως γι’αυτό το λένε banana bread (ψωμί). Επίσης, είναι πολύ αφράτο, απίστευτα αρωματικό, ελαφρά υγρό και ταιριάζει πολύ με καρύδια (ή κάσιους ή αμύγδαλα).

Το μοναδικό σημείο προσοχής θα έλεγα ότι είναι το σωστό ψήσιμο. Ανεξάρτητα από το χρόνο που προτείνω συνεχίστε να ψήνετε μέχρι το ξύλινο καλαμάκι να βγαίνει τελείως καθαρό από το κέικ. Συνήθως έψηνα στους 180 βαθμούς για 1 ώρα περίπου. Αυτή τη φορά δοκίμασα πιο χαμηλή θερμοκρασία, στους 160βαθμούς και σε 1 και μισή ώρα ήταν έτοιμο.

Επίσης, Κατερίνα, μείωσα τη ζάχαρη στο 1/2 φλυτζάνι και ήταν καλή η γλυκύτητα.

Sharing is caring!

Υλικά

  • 1 κούπα καρύδια ψημένα (σε φούρνο 180 βαθμών για 7λεπτά ή σε βαρύ τηγάνι σε χαμηλή φωτιά)
  • 100γρ βούτυρο λυωμένο, θερμοκρασία δωματίου
  • 3 μέτριες μπανάνες πολύ ώριμες, λυωμένες με πηρούνι
  • 3 μέτρια αυγά χτυπημένα ελαφρά με πηρούνι
  • 1/2 κούπα buttermilk (ή γιαούρτι)
  • 2 κούπες αλεύρι μαλακό
  • 1/2 κούπα ζάχαρη λευκή  (ή 3/4 κούπας καστανή)
  • 1 κουταλιά γλυκού baking σόδα
  • 1  κουταλιά γλυκού baking powder
  • 1/4  κουταλιά γλυκού αλάτι
  • 1/2  κουταλιά γλυκού κανέλα

Μέθοδος εκτέλεσης

Ξεκινήστε πρώτα ετοιμάζοντας τα καρύδια. Το ψήσιμο κάνει διαφορά, αλλά αν βαριέστε παιδιά, δεν πειράζει, βάλτε τα άψητα. Αφού κρυώσουν, κόψτε τα με μαχαίρι σε μέτρια κομμάτια.

Ενώνετε σε μπολ τα υγρά υλικά (αυγά, ξινόγαλα ή γιαούρτι, μπανάνα, βούτυρο) ανακατεύοντας με σύρμα ή πηρούνι.

Ενώνετε σε άλλο μπολ τα στεγνά υλικά (αλεύρι, ζάχαρη, σόδα, baking powder, αλάτι, κανέλα). Γυρίστε το μπολ στο πλάι να μετατοπιστούν τα στεγνά υλικά και στο χώρο που έμεινε ρίξτε τα υγρά. Βοηθάει στο ανακάτεμα αυτό το κολπάκι.

Ανακάτεψε απαλά (με ξύλινη κουτάλα, σύρμα, πηρούνι) να βραχεί το μίγμα και να μην έχει σβώλους.

Ψήστε σε μακρόστενη φόρμα κεϊκ -βουτυρωμένη, αλευρωμένη, σε προθερμασμένο φούρνο 180 βαθμούς για 1 ώρα, μέχρι ένα ξύλινο καλαμάκι να βγαίνει καθαρό από το γλυκό. Αφήστε για 10 λεπτά να σταθεί.

Βγάλτε από τη φόρμα και βάλτε το πάνω σε σχάρα για να κρυώσει. Αν το αφήσετε να κρυώσει μέσα στη φόρμα μπορεί να λασπώσει.

Tags:

Άλλες συνταγές με , , , ,

Print Friendly, PDF & Email

Απάντηση

Γνωρίστε τα υλικά που έχουμε διαθέσιμα για να δημιουργούμε κάθε μέρα τα φαγητά και τα γλυκά στην κουζίνα μας. Η καλύτερη γνώση οδηγεί σε καλύτερη χρήση.

designed by: busyB design | powered by: Code is Poetry