HOME > Συνταγές > Γλυκά > Γλυκές πίτες > Η μπουγάτσα στο Grand Serai

Η μπουγάτσα στο Grand Serai

5 from 1 vote

Ο pastry chef, Μάριος Μάκης, ετοιμάζει όλα τα γλυκά και τα ψωμιά στο μπουφέ του Grand Serai. Όταν μπήκα στην κουζίνα του ξενοδοχείου, για να τραβήξω το βίντεο της Ηπειρώτικης χορτόπιτας, ο χώρος μοσχοβόλαγε από τα φαγητά που έβραζαν στις τεράστιες χύτρες.

Η Ελένη Λάλιου άνοιγε φύλλο για την πίτα, ο chef Σάββας Ντόβας με την ομάδα του ετοίμαζαν τα φαγητά του βραδινού service και ο χώρος είχε ζωή και δράση.

Στη διπλανή αίθουσα, πάνω στους μακριούς ανοξείδωτους πάγκους, εργαζόταν μόνο ένας, ήσυχα και σιωπηλά. Ο pastry chef έχει το δικό του χώρο και την ησυχία να βάλει τις δοσολογίες των υλικών όπως πρέπει για να δημιουργήσει τα γλυκά. Έβλεπα μήλα να ψιλοκόβονται για μηλόπιτα, ψωμιά να φουσκώνουν σκεπασμένα και στη θέα της κρέμας που βγήκε στον πάγκο, ζήτησα άδεια να προχωρήσω στα ενδότερα.

Η κρέμα είχε μοιραστεί σε τετράγωνα κομμάτια, για να μπει σε αντίστοιχα ταψάκια για να γίνει μπουγάτσα.

Θαυμάζω την ικανότητα των ανθρώπων να τελειοποιούν αυτό που δημιουργούν κάνοντας το συνέχεια, μέρα με τη μέρα.

Ο Μάριος έστρωνε τα σεντονάκια του φύλλου με μαεστρία μέσα στο ταψί, ισομοίραζε την κρέμα και δίπλωνε τα φύλλα, πολύ προσεκτικά, μετρώντας με το χέρι του τα περιθώρια που αφήνει για να δώσει χώρο στην κρέμα να φουσκώσει χωρίς να την περιορίσει το σφικτό φύλλο. Να μην ξεφύγει στα πλαϊνά, να μην κολλήσει στο ταψί στο ψήσιμο, να μην έχει πολύ βούτυρο. Τα κάτω φύλλα τα άφησε αβουτύρωτα, γιατί θα βγάλει βούτυρο η κρέμα στο ψήσιμο.

Πεντανόστιμη ήταν η μπουγάτσα και αφράτη. Όπως και τα κρουασανάκια, η μηλόπιτα, οι λουκουμάδες και τα ψωμιά του. Εκεί που έβγαλα το παράσημο και του το έδωσα ήταν στην τούρτα αμυγδάλου. Δεν αγαπώ καθόλου τις κρεμώδεις τούρτες σαντιγής/ μους, με ξελιγώνουν και με κάνουν να νιώθω πως παίρνω κιλό στην κάθε κουταλιά.

Αυτή η τούρτα αμυγδάλου είναι η καλύτερη τούρτα που έχω φάει. Η πιο ελαφριά, η πιο αρωματική, η πιο δροσερή, η πιο καθαρή γεύση στον ουρανίσκο. Αν βρεθείτε στο Grand Serai, ζητήστε να την δοκιμάσετε! Είχα ακούσει πως μπορείτε να παραγγείλετε κιόλας για το σπίτι.

Μην κάνετε την ερώτηση. Όχι, δεν μπόρεσα να πάρω την συνταγή. Δικαίως δεν την έδωσε γιατί όποιος φτάνει σε τέτοια επίπεδα τη γεύση και είναι μέρος της δουλειάς του, δεν την προσφέρει για αναπαραγωγή. Του αξίζει όμως να πάμε και να την δοκιμάσουμε εκεί, από τα χέρια του.

Το ξενοδοχείο είχε 80ευρω το δίκλινο, με πρωϊνό και βραδινό γεύμα για 2 άτομα. Ίδια παραμένει η τιμή και τώρα. Αν έχετε στο νου σας εκδρομή, σκεφτείτε το. Το ξενοδοχείο είναι κούκλα, εγω πηγαίνω και γράφω στο αίθριο του κήπου ή στα γραφεία του σαλονιού. Τα γεύματα είναι απολαυστικά, με τόσους ανθρώπους στην κουζίνα να τα ετοιμάζουν με μεράκι κάθε μέρα και το προσωπικό γελαστό, σε κάνει να νιώθεις σαν στο σπίτι σου.

Ο Μάριος ζήτησε να μείνει off camera, γι’αυτό στο βίντεο θα δείτε μόνο τα χέρια του.

Η μπουγάτσα στο Grand Serai

5 from 1 vote
Recipe by Βίκυ Κουμάντου Course: Γλυκές πίτες
Servings

16

servings
Prep time

20

minutes
Cooking time

30

minutes
Total time

50

minutes
Cook Mode

Keep the screen of your device on

Υλικά

  • Για 2 ταψιά 28εκ
  • Για την κρέμα
  • 1 λίτρο γάλα

  • 200γρ ζάχαρη

  • 1-2 βανίλιες

  • 1 αυγό & 75γρ κρόκους

  • 100γρ σιμιγδάλι ψιλό

  • 40γρ βούτυρο

  • Για την μπουγάτσα
  • 6 φύλλα κρούστας για κάθε μπουγάτσα

  • Βούτυρο για το άλειμμα

Μέθοδος

  • Ετοιμάζουμε την κρέμα
    Ζεσταίνουμε το γάλα με τη ζάχαρη και τη βανίλια, μέχρι να φτάσει στους 45 βαθμούς. Ανακατεύουμε τα αυγά με το σιμιγδάλι σε μπολ.
    Ρίχνουμε μια κουτάλα από το ζεστό γάλα στο μίγμα σιμιγδαλιού και ανακατεύουμε με ένα σύρμα. Ρίχνουμε το μίγμα σιμιγδαλιού στην κατσαρόλα με το γάλα και ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να δέσει η κρέμα. Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά. Προσθέτουμε το βούτυρο και ανακατεύουμε να λυώσει. Σκεπάζουμε με μεμβράνη για να μην πιάσει κρούστα. Αφήνουμε να κρυώσει τελείως.
  • Στρώνουμε την πίτα
    Σε ένα ταψί 28εκ στρώνουμε σταυρωτά 4 φύλλα κρούστας. Γεμίζουμε με τη μισή κρέμα. Κλείνουμε τα φύλλα αφήνοντας αέρα για να φουσκώσει η κρέμα. Αλείφουμε με βούτυρο.
    Παίρνουμε 2 φύλλα, τα κόβουμε στη μέση, απλώνουμε το πρώτο σετ, βουτυρώνουμε, απλώνουμε το δεύτερο σετ. Κόβουμε τα φύλλα που περισσεύουν. Διπλώνουμε τα φύλλα στις άκρες πλισάροντάς τα, χωρίς να τα βάζουμε μέσα στο ταψί. Βουτυρώνουμε, χαράζουμε ελαφρά τα πάνω φύλλα.
  • Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο 180 βαθμών αέρα για 30 λεπτά μέχρι να ροδίσουν τα φύλλα.
    Πασπαλίζουμε με άχνη και κανέλα πριν σερβίρουμε.

Η γαστρονομία είναι πολιτιστική κληρονομιά

Tag @tastefull.gr on Instagram and hashtag it #γαστρονομία

Σας αρέσει αυτή η συνταγή; Μοιραστείτε την!

Follow us @tastefullgr on Pinterest

Αναζητούμε και καταγράφουμε τη γεύση του Τόπου

Follow us on Facebook

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*