HOME > Συνταγές > Γλυκά > Κέικ > Κέικ με μήλα – η βασιλόπιτα της μαμάς μου
κέικ με μήλα

Κέικ με μήλα – η βασιλόπιτα της μαμάς μου

5 from 2 votes

Έστειλα αυτή τη βασιλόπιτα στην κόρη μου, στα Ιωάννινα (μαζί με τις προμήθειες φαγητού της εξεταστικής περιόδου) και μου είπε πως της θύμισε τη γιαγιά της. Η μαμά μου την έφτιαχνε κάθε Πρωτοχρονιά, σαν βασιλόπιτα και η αλήθεια είναι πως δεν είχα σκεφτεί να την φτιάξω από τότε που έφυγε.

Αφού υποκλίθηκα ακόμα μια φορά στις γευστικές μνήμες και στη δύναμη που έχουν να ξυπνούν συναισθήματα, έφτιαξα ξανά το κέικ με μήλα για να το γευτεί όλη η οικογένεια, στο κυριακάτικο μάζεμά μας.

Θεωρητικά είναι ένα συνηθισμένο κέικ, με τα γνωστά υλικά.

Η διαφορά του είναι μια στρώση μήλα πασπαλισμένα με κανέλα και άχνη, στη μέση του μίγματος, τα οποία σιγοψήνονται και αφήνουν τους χυμούς τους να καραμελλώσουν στα πλαϊνά του κέικ. Το κέικ βγαίνει πολύ αφράτο και ζουμερό, σαν να το έχεις ποτίσει με σιρόπι.

Θέλει ιδιαίτερο ψήσιμο, όπως όλα τα βαριά και υγρά μίγματα κέικ. Καλά προθερμασμένο φούρνο πάνω κάτω, αλλά μόλις βάζω το κέικ γυρίζω το πρόγραμμα σε θέρμανση μόνο κάτω για 30 λεπτά, ώστε να έχει τη δυνατότητα να φουσκώσει όσο γίνεται, χωρίς να το ψήνει από πάνω η θερμότητα. Μετά βάζω πάλι θέρμανση πάνω-κάτω για τα υπόλοιπα 30 λεπτά και ροδίζει η επιφάνεια.

κέικ με μήλα

Οι παρατηρήσεις

Κάνοντας το κέϊκ με μήλα δυό φορές αυτό το μήνα, σημειώνω τις παρατηρήσεις:

  • τη μία χτύπησα τα ασπράδια μαρέγκα και την άλλη έβαλα ολόκληρα τα αυγά, ένα ένα, στο μίγμα βουτύρου ζάχαρης. Έγινε το ίδιο καλό.
  • και τις δύο φορές έψησα σε τσέρκι 24εκ. Εύκολα θα μπορούσε να μπει σε 26εκ (ακόμα και σε 28εκ), για να μην γινει τόσο ψηλό.
  • βουτύρωσα και δεν αλεύρωσα το τσέρκι και όταν πέρασα το μαχαίρι να ξεχωρίσω το κέϊκ δεν το έκανα με μια συνεχόμενη δυνατή κίνηση αλλά λίγο λίγο με ένα πριονωτό μαχαίρι – λάθος και τα δύο, γι’αυτό τα πλαϊνά δεν είναι ευπαρουσίαστα.
  • αυτή η μέθοδος ψησίματος επιτρέπει να ψηθεί καλά το μίγμα όμως φέρνει στην επιφάνεια φουσκαλίτσες. Έκανα το εξής: άφησα το κέϊκ να κρυώσει απείραχτο 15λεπτά, μετά έβγαλα το τσέρκι και αναποδογύρισα το κέϊκ σε μια σχάρα στρωμένη με αντικολλητικό χαρτί. Έτσι το άφησα να κρυώσει. Αν δεν βάλετε χαρτί θα κολλήσει η επιφάνεια και θα χαλάσει. Όταν το έβαλα στην πιατέλα (όταν είχε κρυώσει τελείως), η επιφάνεια ήταν τελείως επίπεδη και ετοιμη για στόλισμα.
  • Το royal icing είναι εξαιρετικό για στόλισμα κέϊκ! το δοκίμασα για να προστατέψει το κέϊκ μέχρι να φτάσει στα χέρια της Άννας και εντυπωσιάστηκα από την υφή του. Στην αρχή ήταν κατάλευκο και γυαλιστερό, όμως είχε μια υποψία μυρωδιάς αυγού. Για να την εξαφανίσω το έβαλα στο φούρνο να στεγνώσει στους 40 βαθμούς αέρα για 30′ περίπου. Όταν το έβγαλα, μοσχοβόλαγε βανίλια και έμοιαζε με περλέ πέπλο. Όταν στέγνωσε, έμοιαζε με λευκό δερμάτινο γάντι φορεμένο πάνω στο κέϊκ! Περνούσα το δάχτυλό μου πάνω του και δεν άφηνε σημάδια! Στη γεύση ήταν μαλακό, είπε η Άννα και η λεμονάτη γεύση του συμπλήρωνε πολύ καλά την απαλή γεύση του κέϊκ (είχα βάλει χυμό από μισό λεμόνι).
  • Σήμερα προσπάθησα να κάνω απλό γλάσο λεμονιού αλλά ξέμεινα από ζάχαρη και έβαλα φρουκτόζη. Δεν πέτυχε, μην την χρησιμοποιήσετε.
  • Η συνταγή γράφει 4 κ.γ. κοφτά baking powder για 350γρ αλεύρι, πράγμα που θεωρώ πολύ, αλλά τα έβαλα και τις δύο φορές και βγήκε μια χαρά.

Κέικ με μήλα – η βασιλόπιτα της μαμάς μου

5 from 2 votes
Recipe by Βίκυ Κουμάντου Course: ΚέικCuisine: ΕλλάδαDifficulty: Εύκολη
Servings

16

servings
Prep time

20

minutes
Cooking time

1

hour 
Total time

1

hour 

20

minutes
Cook Mode

Keep the screen of your device on

Υλικά

  • 250 γρ βούτυρο

  • 250γρ ζάχαρη

  • 4 αυγά

  • 250ml γάλα

  • 350γρ αλεύρι

  • 4 κ.γ. baking powder

  • 2 βανίλιες

  • 1-2 ξινόμηλα

  • κανέλα

  • ζάχαρη άχνη

Μέθοδος

  • Παρασκευή
    Χτυπάμε καλά το βούτυρο (σε θερμοκρασία περιβάλλοντος) με τη ζάχαρη στο μίξερ μέχρι να αφρατέψει και να γίνει λευκό και κρεμώδες.
    Προσθέτουμε τις βανίλιες και τα αυγά ένα ένα (ή αν θέλετε μόνο κρόκους και στο τέλος προσθέτετε απαλά τη μαρέγκα).

    Κοσκινίστε το αλεύρι μαζί με το baking powder, γιατί αν το ρίξετε έτσι, όποιο σβολάκι δεν διαλυθεί θα κάνει ένα κάθετο τούνελ μέσα στο κέϊκ. Πιστέψτε με δεν είναι καθόλου ωραίο να κόβετε το κέϊκ και να είναι γεμάτο τέτοια τουνελάκια! Εκ πείρας μιλάω 🙂

    Προσθέτουμε στο μίγμα μας σιγά-σιγά το γάλα εναλλάξ με το αλεύρι (χρησιμοποιούμε τη χαμηλότερη ταχύτητα του μίξερ μας ή αλλιώς στο χέρι).
  • Ψήσιμο
    Ρίχνουμε το μισό μίγμα σε βουτυρωμένη και αλευρωμένη φόρμα ή σε τσέρκι (στρωμένο από κάτω με αλουμινόχαρτο) διαμέτρου 24 ή 26 cm.

    Κόβουμε τα μήλα σε λεπτές φέτες και τις στρώνουμε κυκλικά. Πασπαλίζουμε με κανέλα και ζάχαρη άχνη και καλύπτουμε με το υπόλοιπο μίγμα.
    Κουνάμε απαλά τη φόρμα να ισιώσει η επιφάνεια.

    Έχουμε προθερμάνει το φούρνο στους 180 βαθμούς αντιστάσεις πάνω κάτω.
    Μόλις βάλουμε μέσα το κέϊκ, γυρίζουμε το πρόγραμμα σε θέρμανση μόνο κάτω στους 180 βαθμούς και ψήνουμε για 30λεπτά.
    Μετά ξαναγυρίζουμε το πρόγραμμα στο πάνω κάτω και ψήνουμε άλλα 30 λεπτά πάλι στους 180 βαθμούς.
  • Ακολουθούμε το κόλπο με το τουμπάρισμα που σας είπα για να ισιώσουμε την επιφάνεια και το τοποθετούμε στην πιατέλα, μόνο όταν έχει κρυώσει εντελώς.

    Μετά είναι έτοιμο να στολιστεί είτε με royal icing, είτε με ζάχαρη άχνη.

Η γαστρονομία είναι πολιτιστική κληρονομιά

Tag @tastefull.gr on Instagram and hashtag it #γαστρονομία

Σας αρέσει αυτή η συνταγή; Μοιραστείτε την!

Follow us @tastefullgr on Pinterest

Αναζητούμε και καταγράφουμε τη γεύση του Τόπου

Follow us on Facebook

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*