TasteFULL

Torta al cacao – ένα εύκολο κέικ σοκολάτας

Αυτό το κέικ σοκολάτας είναι ένα κομψό κέικ καλωσορίσματος. Κάθε φορά που περιμένω την Άννα να έρθει σπίτι, με το που φτάνει Κόρινθο, στέλνει μήνυμα και ρίχνω το κέϊκ στο φούρνο.

Μέχρι να έρθει σπίτι μας, το κέϊκ την περιμένει χιονισμένο με ζάχαρη άχνη και εντυπωσιακά σοκολατένιο από το κακάο. “Μμμ, μυρίζει σοκολάτα!” λέει καθώς σκύβει πάνω του και μυρίζει με κλειστά μάτια.

Το καλύτερο το φυλάω για εσάς.

Αυτό το κέικ σοκολάτας έχει πολύ απλή εκτέλεση. Για την Torta al cacao χρειάζεστε μόνο ένα κατσαρολάκι, ένα μπολ και το σύρμα αυγών. Καθόλου μίξερ.

Ένα εύκολο και νόστιμο κέικ σοκολάτας

Μόνο ανακάτεμα θέλουν τα υλικά και ψήσιμο.

Γι’αυτό, δοκιμάστε να το φτιάξετε εσείς, τα νέα κορίτσια κι εσείς, τα σκληρά εργαζόμενα κορίτσια όποιας ηλικίας.

Για τα έμπειρα κορίτσια, σας λέω πως η βάση είναι κατάλληλη :

  • για να κάνετε πτι-φουρ – μικρά γλυκάκια που σκεπάζονται με γλάσο βανίλιας ή μόκας –
  • να χρησιμοποιηθεί για τούρτες και
  • να δεχτεί σιρόπιασμα με αρωματικό λικέρ.

Στην απλούστερη εκδοχή του αρωματίζεται μόνο με βανίλια που ταιριάζει πολύ με τη σοκολάτα, όμως μπορείτε να επιλέγετε κάθε φορά το άρωμα που θέλετε, προσθέτοντας ξύσμα εσπεριδοειδών ή χριστουγεννιάτικα ζεστά μπαχαρικά.

Την επόμενη φορά που θα το φτιάξω, θα το σερβίρω με κομπόστα αχλάδι και θα το περιχύσω με το σιρόπι της -αφού το ζεστάνω πρώτα.

Κι αν σας απασχολούν οι θερμίδες αυτού του κέικ ή το κόστος των υλικών, δοκιμάστε την ελαφρύτερη εκδοχή του, με πουρέ μήλου “Ελαφρύ κέϊκ σοκολάτας με πουρέ μήλου αντί βούτυρο“.

© header photo by: Γεώργιος Δέτσης

Sharing is caring!

Υλικά

Όλα τα υλικά να έχουν θερμοκρασία δωματίου
  • 200ml νερό
  • 80γρ κακάο
  • 250γρ βούτυρο (ή μαργαρίνη ή 1 κούπα ελαφρύ λάδι)
  • 200γρ ζάχαρη
  • 4 αυγά
  • 250γρ αλεύρι & 2 κουταλιές γλυκού baking powder
  • λίγο αλάτι και 1 βανίλια (ή ξύσμα πορτοκαλιού ή λεμονιού ή ό,τι άλλο σας αρέσει με τη σοκολάτα)

Μέθοδος εκτέλεσης

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170 βαθμούς αντιστάσεις.

Ανακατεύουμε το κακάο με τη ζάχαρη σε ένα μπολ. Σε κατσαρολάκι ζεσταίνουμε το νερό και ρίχνουμε το μίγμα ζάχαρης-κακάο. Ανακατεύουμε για να λυώσει. Δεν χρειάζεται να βράσει, απλά να διαλυθούν τα υλικά στο νερό.

Προσθέτουμε το βούτυρο στο κατσαρολάκι να λυώσει ή προσθέτουμε το λάδι. Βγάζουμε από τη φωτιά.

Σπάμε σε ένα πιάτο τα αυγά και τα κτυπάμε με πηρούνι να ενωθούν κρόκοι & ασπράδια.

Σε ένα μπολ έχουμε κοσκινίσει το αλεύρι, το baking, λίγο αλάτι και βανίλια. Ρίχνουμε εναλλάξ στην κατσαρόλα αλεύρι και αυγά, ξεκινώντας από το αλεύρι. Ανακατεύουμε απαλά, μέχρι να τελειώσουν τα υλικά και να είναι ομοιογενές το μίγμα.

Ρίχνουμε σε βουτυρωμένη και πασπαλισμένη με κακάο (όχι αλεύρι) φόρμα 24εκ. Ψήνουμε στους 170 βαθμούς για 50 λεπτά περίπου.

Αφήνουμε να κρυώσει, ξεφορμάρουμε, πασπαλίζουμε με άχνη.

Tags: , , , , , , ,

Άλλες συνταγές με , , ,

Print Friendly, PDF & Email

Απάντηση

Γνωρίστε τα υλικά που έχουμε διαθέσιμα για να δημιουργούμε κάθε μέρα τα φαγητά και τα γλυκά στην κουζίνα μας. Η καλύτερη γνώση οδηγεί σε καλύτερη χρήση.

designed by: busyB design | powered by: Code is Poetry