Cannelés de Bordeaux στη Γαλλική Πρεσβεία
Αυτά τα γυάλινα, καραμελένια cannelés με γοήτευσαν τόσο, που ακολουθούσα διακριτικά την κυρία που τα πρόσφερε στον ασημένιο δίσκο, ανάμεσα στους καλεσμένους της συνέντευξης τύπου στη Γαλλική Πρεσβεία.
Έμοιαζαν μικρά κεκάκια, όμως περιβαλλόντουσαν από ένα γυαλιστερό στρώμα, σκληρής καραμέλας που αντανακλούσε τα φώτα και τα έκανε να λάμπουν. Όταν έπιασα το πρώτο, δεν κολλούσε σαν καραμέλα αλλά ήταν σκληρό σαν καραμέλα. Όταν το δάγκωσα, τραγάνισε και αποκάλυψε μια τρυφερή καρδιά που γέμισε το στόμα πικάντικη γλύκα βανίλιας. Έλιωσε στο στόμα κι εγώ μαζί του!
Αναζήτησα τον μάγο που έφτιαχνε αυτά τα κεκάκια -τα κανελέ- και με οδήγησαν στον Jean-Marie Hoffmann, τον chef de cuisine της Γαλλικής Πρεσβείας. Ζητήσαμε άδεια από τον κύριο Πρέσβη να μπω στην κουζίνα της πρεσβείας και να δημοσιεύσω την συνταγή. Η απάντηση ήταν θετική -merci Valérie- και ο Jean-Marie γενναιόδωρος, έτσι κατέγραψα σε βίντεο ακόμα δύο συνταγές: το ψητό ψάρι σε κρούστα αλατιού και την tian de légumes.
Οι ιδιαιτερότητες των cannelés
- το μίγμα του κέικ είναι σαν χυλός, πολύ ρευστό, με λίγο αλεύρι και πολύ γάλα και ρούμι
- πρέπει να μείνει στο ψυγείο τουλάχιστον 12 ώρες για να δέσει και να κάνει καραμελένια όψη στο ψήσιμο
- χρειάζονται ειδική φόρμα με το σχήμα των cannelés, ιδανικά σιλικονούχα
- γίνονται μικρά σαν μπουκιές αλλά και μεγαλύτερα σαν ατομικά γλυκά
Βρήκα μια φόρμα για μικρά κανελέ στο διαδίκτυο για να σας δείξω τι να αναζητήσετε.
Όταν λένε mini cannelés εννοούν διαστάσεων 3,5εκΧ3,5εκ περίπου. Οι χρόνοι ψησίματος ισχύουν για mini cannelés.
Δείτε λοιπόν στο βίντεο, πως το μίγμα ενός κέικ με περισσότερα υγρά και κατάλληλο ψήσιμο μετατρέπεται σε καραμελένιο cannelé.
Υλικά
Για 60 μικρά κανελέ
Για το γάλα βανίλιας
- 500μλ γάλα
- 150γρ ζάχαρη
- 25γρ βούτυρο
- 1/2 λοβό βανίλιας
Για το χυλό
- 2 αυγά & 2 κρόκους
- 75γρ ζάχαρη
- 75γρ αλεύρι
- 100μλ ρούμι
Μέθοδος εκτέλεσης
Αρωματίζουμε το γάλα
Βάζουμε να βράσει το γάλα με τη ζάχαρη, το βούτυρο και τη βανίλια.
Βγάζουμε από τη φωτιά την κατσαρόλα, σκεπάζουμε με καπάκι και αφήνουμε στην άκρη για 30 λεπτά, να βγάλει τα αρώματά του.
Ετοιμάζουμε το χυλό
Σε μπασίνα, που λέγεται cul de poule, χτυπάμε τα αυγά με σύρμα αυγών, που λέγεται fouet. Ανακατεύουμε καλά τα αυγά, προσθέτουμε το κρύο γάλα. Προσθέτουμε το αλεύρι, ανακατεύουμε καλά. Μετά προσθέτουμε το ρούμι.
Αφήνουμε στο ψυγείο τουλάχιστον 12 ώρες.
Ετοιμαζόμαστε για ψήσιμο
Βγάζουμε το μίγμα από το ψυγείο, να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου για μισή ώρα. Ανακατεύουμε να γίνει ομοιογενές μίγμα. Αφαιρούμε τη βανίλια.
Βάζουμε το μίγμα σε δοσομετρητή, αν έχουμε, και γεμίζουμε την αντικολλητική φόρμα στα 3/4 του ύψους.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο 200 βαθμών για 8 λεπτά και στη συνέχεια στους 180 βαθμούς για 35 λεπτά.
Αφήνουμε να κρυώσουν και ξεφορμάρουμε.
Άλλες συνταγές με αλεύρι, αυγά, βανίλια, βούτυρο, γάλα, ζάχαρη, ποτό, ρούμι