TasteFULL

Cheesecake φούρνου με ζύμη σαμπλέ

Η ζύμη σαμπλέ, η δική μου αγαπημένη για όλα τα μπισκοτάκια της οικογένειας, είναι η κυρίαρχη ζύμη για τις τάρτες. Θέλει το χρόνο της στο ψυγείο, θέλει άνοιγμα σε φύλλο, αλλά σε αποζημιώνει για την κούραση με το τρυφερό μπισκότο που μοσχοβολά βούτυρο.

Τελευταία έχει αποκτήσει σοβαρό αντίπαλο με την Τραγανή ζύμη για τάρτα αμέσου δράσης, η οποία δεν θέλει τίποτα, είναι έτοιμη σε 10 λεπτά, πολύ νόστιμη αλλά όχι στα επίπεδα της σαμπλέ.

Cheesecake, συνήθιζα να κάνω με βάση από τριμμένα μπισκότα. Εντυπωσιάστηκα όταν είδα τη Loretta Sartori, μια Ιταλίδα chef, να τυλίγει σε ρολάκια, λωρίδες ζύμης και να τις κολλά πάνω σε ένα τεράστιο μπισκότο βάσης, διαμέτρου 26εκ. Τις στήριξε πάνω στο τσέρκι, τις ένωσε με τα δάχτυλά της με το μπισκότο της βάσης και δημιούργησε μια θήκη βαθειάς τάρτας με ύψος 6εκ. Γέμισε με το μίγμα και έψησε. Αναρωτιόμουν αν θα κοβόταν εύκολα το μπισκότο και πως θα ήταν.

Το αποτέλεσμά της ήταν εντυπωσιακό, έτσι φύλαξα αυτή την τούρτα για τα 19α γενέθλια του γιού μου.

Την έκανα τον Οκτώβριο, παρέα με την τυρόπιτα χίλια φύλλα με σπιτικό φύλλο βέργας της Αργυρώς Μπαρμπαρίγου και μπουτάκια κοτόπουλου στη γάστρα με πατάτες. Εκείνη την ημέρα, Κυριακή πρωϊ, γυρίσαμε δύο βίντεο, acapella, σε λιγότερο από μια ώρα και ευτυχώς πρόλαβα το μεσημεριανό τραπέζι στην ώρα του.

Η τούρτα μοσχοβόλαγε βούτυρο από το τραπεζάκι του σαλονιού. Όση ώρα τρώγαμε, τραβούσε τα βλέμματά μας το παράστημά της και η απλότητά της. Δεν χορταίνω ακόμα και τώρα να κοιτάω στις φωτογραφίες το πλαϊνό μπισκότο, πόσο ροδοψημένο και στητό ήταν. Κόπηκε τέλεια και συνόδεψε ένα καλοσερβιρισμένο κομμάτι στο πιάτο μου. Η γέμιση ήταν πολύ ελαφριά και αρωματική. Ήταν σαν να έτρωγα μπισκότα με γέμιση αλλά σε επίσημη μορφή τούρτας. Εντυπωσιακά γευστικός συνδυασμός.

Θυμάμαι πως ένοιωσα περισσότερο αλμυρό από όσο θα ήθελα το τυρί κρέμα και σκέφτηκα την επόμενη φορά να το αντικαταστήσω με μασκαρπόνε.

Ξέρω πως φαίνεται πολύπλοκη, αλλά δεν είναι δύσκολη. Φτιάχνουμε τη ζύμη, χωρίζουμε στα 2, παγώνει στο ψυγείο κι εμείς φτιάχνουμε την κρέμα. Ανοίγουμε το ένα φύλλο σε μπισκότο, κόβουμε, ψήνουμε. Ανοίγουμε το άλλο φύλλο, κόβουμε λωρίδες, φτιάχνουμε τη βάση. Ρίχνουμε μέσα το μίγμα, ψήνουμε. Αυτό ήταν 🙂

Ένα σημείο ακόμα σχετικά με το ψήσιμο της γέμισης. Τα cheesecake φούρνου έχουν πολλά μυστικά για να μείνουν κρεμώδη ενώ ψήνονται. Αν χτυπήσετε τα αυγά, όπως έκανα εγώ, παίρνει αέρα το μίγμα, με αποτέλεσμα να φουσκώσει στο φούρνο και να σκάσει η επιφάνεια και μετά να υποχωρήσει ελαφρά. Οι ρωγμές δεν φαίνονται ιδιαίτερα μετά. Αλλά ακόμα δεν μπορώ να πω, πως έχω βρει τα μυστικά για το cheesecake φούρνου.

Μπορώ να πω, όμως, πως είναι ένα πολύ εντυπωσιακό, ανάλαφρο και πεντανόστιμο ιταλικό cheesecake.

Sharing is caring!

Υλικά

Για τη ζύμη:
  • 1 αυγό, θερμοκρασία δωματίου
  • 100γρ ζάχαρη
  • 200γρ βούτυρο μαλακωμένο
  • 300γρ αλεύρι μαλακό
Για τη γέμιση:
  • 3 αυγά (55γρ)
  • 60γρ ζάχαρη
  • 350γρ τυρί κρέμα
  • 50γρ ζάχαρη
  • 650γρ ανθότυρο
  • 80ml κρέμα γάλακτος 35%
  • 80γρ λευκό αμύγδαλο λεπτοτριμμένο
  • 1/2 κούπα σταφίδες, cranberries, πορτοκάλι κονφί σε κυβάκια, αχλάδι κομπόστα ....

Μέθοδος εκτέλεσης

Ετοιμάστε τη ζύμη πρώτα. Χτυπήστε το βούτυρο με τη ζάχαρη να αφρατέψει στο μίξερ με το σύρμα. Προσθέστε το αυγό και ανακατέψτε καλά.

Βγάλτε από το μίξερ τον κάδο, προσθέστε το αλεύρι ανακατεύοντας όσο μπορείτε με μια σπάτουλα και μετά με το χέρι. Η ζύμη κολλά όσο το βούτυρο είναι μαλακό, γι'αυτό την βάζετε στο ψυγείο να σφίξει. Μοιράζετε στα δύο, διπλώνετε με μεμβράνη, πιέζετε να γίνει δίσκος και αφήνετε στο ψυγείο για 30λεπτά να σταθεροποιηθεί.

Ενδιάμεσα φτιάχνετε τη γέμιση. Χτυπήστε τα αυγά με τη ζάχαρη (60γρ) στο μίξερ να ασπρίσουν σαν κρέμα. Βγάλτε σε μπολ και αφήστε στην άκρη. Στο ίδιο μπολ βάλτε το τυρί κρέμα με την υπόλοιπη ζάχαρη (50γρ) και χτυπήστε μέχρι να αφρατέψει και να γίνει ομοιογενής ανάλαφρη κρέμα. Προσθέστε τον ανθότυρο και την κρέμα γάλακτος και συνεχίστε το χτύπημα. Όταν έχετε μια ομοιογενή και αφράτη κρέμα τυριών, προσθέστε την κρέμα των αυγών. Βγάλτε από το μίξερ και διπλώστε μέσα το τρίμμα αμυγδάλου, τα φρούτα και το λικέρ. Ανακατέψτε και η γέμιση είναι έτοιμη.

Προθερμάνετε το φούρνο στους 190βαθμούς αντιστάσεις ή αέρα.

Ανοίξτε το πρώτο κομμάτι της ζύμης σε φύλλο, ανάμεσα σε δύο αντικολλητικά χαρτιά. Με ένα τσέρκι, διαμέτρου 26εκ κόψτε ένα κύκλο. Αφαιρέστε την περιττή ζύμη και μεταφέρετε το χαρτί με το μπισκότο σε επίπεδη ανοιχτόχρωμη λαμαρίνα ή ταψί. Ψήστε για 12 λεπτά.

Αφήστε λίγο να κρυώσει, όσο ανοίγετε το δεύτερο κομμάτι ζύμης σε μακρόστενο φύλλο. Φτιάξτε τα πλευρικά τοιχώματα της τάρτας, όπως λέω στο βίντεο, στερεώστε στο τσέρκι και ενώστε με το μπισκότο βάσης. Προσέξτε να κολλήσετε καλά τις ενώσεις, να ενώσετε καλά με το μπισκότο.

Γεμίστε με το μίγμα και ψήστε στους 180 βαθμούς για 1 ώρα. Αφήστε να κρυώσει εντελώς. Πασπαλίστε με ζάχαρη άχνη.

Tags: ,

Άλλες συνταγές με , , , , , , , ,

Print Friendly, PDF & Email

Απάντηση

Γνωρίστε τα υλικά που έχουμε διαθέσιμα για να δημιουργούμε κάθε μέρα τα φαγητά και τα γλυκά στην κουζίνα μας. Η καλύτερη γνώση οδηγεί σε καλύτερη χρήση.

designed by: busyB design | powered by: Code is Poetry