Η ζύμη σαμπλέ, η δική μου αγαπημένη για όλα τα μπισκοτάκια της οικογένειας, είναι η κυρίαρχη ζύμη για τις τάρτες. Θέλει το χρόνο της στο ψυγείο, θέλει άνοιγμα σε φύλλο, αλλά σε αποζημιώνει για την κούραση με το τρυφερό μπισκότο που μοσχοβολά βούτυρο.
Τελευταία έχει αποκτήσει σοβαρό αντίπαλο με την Τραγανή ζύμη για τάρτα αμέσου δράσης, η οποία δεν θέλει τίποτα, είναι έτοιμη σε 10 λεπτά, πολύ νόστιμη αλλά όχι στα επίπεδα της σαμπλέ.
Cheesecake, συνήθιζα να κάνω με βάση από τριμμένα μπισκότα. Εντυπωσιάστηκα όταν είδα τη Loretta Sartori, μια Ιταλίδα chef, να τυλίγει σε ρολάκια, λωρίδες ζύμης και να τις κολλά πάνω σε ένα τεράστιο μπισκότο βάσης, διαμέτρου 26εκ. Τις στήριξε πάνω στο τσέρκι, τις ένωσε με τα δάχτυλά της με το μπισκότο της βάσης και δημιούργησε μια θήκη βαθειάς τάρτας με ύψος 6εκ. Γέμισε με το μίγμα και έψησε. Αναρωτιόμουν αν θα κοβόταν εύκολα το μπισκότο και πως θα ήταν.
Το αποτέλεσμά της ήταν εντυπωσιακό, έτσι φύλαξα αυτή την τούρτα για τα 19α γενέθλια του γιού μου.
Την έκανα τον Οκτώβριο, παρέα με την τυρόπιτα χίλια φύλλα με σπιτικό φύλλο βέργας της Αργυρώς Μπαρμπαρίγου και μπουτάκια κοτόπουλου στη γάστρα με πατάτες. Εκείνη την ημέρα, Κυριακή πρωϊ, γυρίσαμε δύο βίντεο, acapella, σε λιγότερο από μια ώρα και ευτυχώς πρόλαβα το μεσημεριανό τραπέζι στην ώρα του.
Η τούρτα μοσχοβόλαγε βούτυρο από το τραπεζάκι του σαλονιού. Όση ώρα τρώγαμε, τραβούσε τα βλέμματά μας το παράστημά της και η απλότητά της. Δεν χορταίνω ακόμα και τώρα να κοιτάω στις φωτογραφίες το πλαϊνό μπισκότο, πόσο ροδοψημένο και στητό ήταν. Κόπηκε τέλεια και συνόδεψε ένα καλοσερβιρισμένο κομμάτι στο πιάτο μου. Η γέμιση ήταν πολύ ελαφριά και αρωματική. Ήταν σαν να έτρωγα μπισκότα με γέμιση αλλά σε επίσημη μορφή τούρτας. Εντυπωσιακά γευστικός συνδυασμός.
Θυμάμαι πως ένοιωσα περισσότερο αλμυρό από όσο θα ήθελα το τυρί κρέμα και σκέφτηκα την επόμενη φορά να το αντικαταστήσω με μασκαρπόνε.
Ξέρω πως φαίνεται πολύπλοκη, αλλά δεν είναι δύσκολη. Φτιάχνουμε τη ζύμη, χωρίζουμε στα 2, παγώνει στο ψυγείο κι εμείς φτιάχνουμε την κρέμα. Ανοίγουμε το ένα φύλλο σε μπισκότο, κόβουμε, ψήνουμε. Ανοίγουμε το άλλο φύλλο, κόβουμε λωρίδες, φτιάχνουμε τη βάση. Ρίχνουμε μέσα το μίγμα, ψήνουμε. Αυτό ήταν 🙂
Ένα σημείο ακόμα σχετικά με το ψήσιμο της γέμισης. Τα cheesecake φούρνου έχουν πολλά μυστικά για να μείνουν κρεμώδη ενώ ψήνονται. Αν χτυπήσετε τα αυγά, όπως έκανα εγώ, παίρνει αέρα το μίγμα, με αποτέλεσμα να φουσκώσει στο φούρνο και να σκάσει η επιφάνεια και μετά να υποχωρήσει ελαφρά. Οι ρωγμές δεν φαίνονται ιδιαίτερα μετά. Αλλά ακόμα δεν μπορώ να πω, πως έχω βρει τα μυστικά για το cheesecake φούρνου.
Μπορώ να πω, όμως, πως είναι ένα πολύ εντυπωσιακό, ανάλαφρο και πεντανόστιμο ιταλικό cheesecake.