HOME > Συνταγές > Σπιτικό κελάρι > Κονσέρβες > Τσάτνεϊ λιαστής τομάτας

Τσάτνεϊ λιαστής τομάτας

Αν ψάχνετε μια γλυκόξινη, πικάντικη μαρμελάδα να συνοδέψει τα πρωϊνά σας αυγά, αναζητήστε την στα chutney (τσάτνεϊ). Το τσάτνεϊ λιαστής τομάτας είναι ιδανικό για brunch και έχει ένταση από τη λιαστή τομάτα.

Με Ινδική και κατόπιν Βρετανική προέλευση, τα chutney είναι πολύ αγαπητά και δημοφιλή εδέσματα. Χωρίζονται σε δύο βασικές κατηγορίες: γλυκά και καυτά, αλλά και στις δύο, οι Ινδοί χρησιμοποιούν πολλά μπαχαρικά, που κάνουν σύνθετη τη γεύση.

Στην Ευρώπη, το chutney έχει επικρατήσει σε πιο απλή μορφή, σαν μια παρασκευή από φρούτο-ζάχαρη-ξύδι με κάποια μπαχαρικά. Τα μπαχαρικά έχουν προσαρμοστεί στα αγαπημένα κάθε χώρας, όπως και τα φρούτα άλλωστε και έτσι μια παρασκευή προσαρμόζεται σε πιο προσφιλή γούστα ανάλογα με τη χώρα.

Το τσάτνεϊ που σας δίνω σήμερα γίνεται με λιαστές και φρέσκες τομάτες, κρεμμύδι, σκόρδο, ξύδι, ζάχαρη και ρίγανη. Δικά μας υλικά. Η τεχνική είναι σαν να φτιάχνεις μια σάλτσα, μόνο που περιέχει ελάχιστο ή καθόλου λάδι.

Άλειψα με το τσάτνεϊ ζύμη σπιτικού ψωμιού, σκόρπισα τυρί και έκανα μια κουλούρα γεμιστό ψωμί που έκανε πολύ χαρούμενο το μεσημεριανό πικνικ στο μπαλκόνι μας!

Δείτε τις συνταγές συντήρησης της τομάτας

Τσάτνεϊ λιαστής τομάτας

0 from 0 votes
Recipe by Βίκυ Κουμάντου Course: Κονσέρβες
Servings

4

servings
Prep time

30

minutes
Cooking time

40

minutes
Total time

1

hour 

10

minutes
Cook Mode

Keep the screen of your device on

Υλικά

  • 250 γρ. λιαστές τομάτες, σε κομμάτια – είτε αποξηραμένες είτε διατηρημένες σε λάδι

  • 1 κούπα φρέσκια τομάτα σε κυβάκια (χωρίς φλούδα και σπόρους)

  • 1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο

  • 1/2 κρεμμύδι, σε λεπτές φέτες

  • 1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη

  • 2 κουταλιές της σούπας ζάχαρη

  • 1/4 κούπας ξύδι από κόκκινο κρασί

  • 1 κούπα νερό

  • λίγα φύλλα φρέσκιας ρίγανης

  • 1/2 κουταλάκι γλυκού αλάτι

  • 1/2 κουταλάκι γλυκού φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Μέθοδος

  • Ζεσταίνετε μια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά. Προσθέστε μια κουταλιά λάδι, το κρεμμύδι, το σκόρδο και τις τομάτες. Σωτάρετε μέχρι τα κρεμμύδια μαλακώσουν περίπου για 5 λεπτά.
    Προσθέστε τη ζάχαρη, το ξύδι, το νερό, τη ρίγανη, αλάτι και πιπέρι.

    Δυναμώστε τη φωτιά να έρθει σε βρασμό και μετά χαμηλώστε, σκεπάστε με το καπάκι και σιγοβράστε για μισή ώρα περίπου.
    Όλα τα υλικά πρέπει να έχουν μαλακώσει και οι γεύσεις να έχουν ενωθεί.
  • Αφαιρέστε το καπάκι και συνεχίστε να βράζετε σε χαμηλή φωτιά μέχρι να εξατμιστούν τα υγρά και να μοιάζει με μαρμελάδα.
    Όταν τραβάτε την κουτάλα στη μέση της κατσαρόλας οι δύο πλευρές δεν ενώνονται γρήγορα.

    Βγάλτε από τη φωτιά και συσκευάστε το καυτό σε καυτά αποστειρωμένα βάζα.

    Ψήστε φέτες ψωμιού με λίγο ελαιόλαδο, απλώστε το chutney, προσθέστε λίγο κατσικίσιο τυράκι και σερβίρετε.

Η γαστρονομία είναι πολιτιστική κληρονομιά

Tag @tastefull.gr on Instagram and hashtag it #γαστρονομία

Σας αρέσει αυτή η συνταγή; Μοιραστείτε την!

Follow us @tastefullgr on Pinterest

Αναζητούμε και καταγράφουμε τη γεύση του Τόπου

Follow us on Facebook

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.