TasteFULL

Τσάτνεϊ λιαστής τομάτας

Αν ψάχνετε μια γλυκόξινη, πικάντικη μαρμελάδα να συνοδέψει τα πρωϊνά σας αυγά, αναζητήστε την στα chutney (τσάτνεϊ). Το τσάτνεϊ λιαστής τομάτας είναι ιδανικό για brunch και έχει ένταση από τη λιαστή τομάτα.

Με Ινδική και κατόπιν Βρετανική προέλευση, τα chutney είναι πολύ αγαπητά και δημοφιλή εδέσματα. Χωρίζονται σε δύο βασικές κατηγορίες: γλυκά και καυτά, αλλά και στις δύο, οι Ινδοί χρησιμοποιούν πολλά μπαχαρικά, που κάνουν σύνθετη τη γεύση.

Στην Ευρώπη, το chutney έχει επικρατήσει σε πιο απλή μορφή, σαν μια παρασκευή από φρούτο-ζάχαρη-ξύδι με κάποια μπαχαρικά. Τα μπαχαρικά έχουν προσαρμοστεί στα αγαπημένα κάθε χώρας, όπως και τα φρούτα άλλωστε και έτσι μια παρασκευή προσαρμόζεται σε πιο προσφιλή γούστα ανάλογα με τη χώρα.

Το τσάτνεϊ που σας δίνω σήμερα γίνεται με λιαστές και φρέσκες τομάτες, κρεμμύδι, σκόρδο, ξύδι, ζάχαρη και ρίγανη. Δικά μας υλικά. Η τεχνική είναι σαν να φτιάχνεις μια σάλτσα, μόνο που περιέχει ελάχιστο ή καθόλου λάδι.

Άλειψα με το τσάτνεϊ ζύμη σπιτικού ψωμιού, σκόρπισα τυρί και έκανα μια κουλούρα γεμιστό ψωμί που έκανε πολύ χαρούμενο το μεσημεριανό πικνικ στο μπαλκόνι μας!

Δείτε τις συνταγές συντήρησης της τομάτας

 

Υλικά

  • 250 γρ. λιαστές τομάτες, σε κομμάτια - είτε αποξηραμένες είτε διατηρημένες σε λάδι
  • 1 κούπα φρέσκια τομάτα σε κυβάκια (χωρίς φλούδα και σπόρους)
  • 1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο
  • 1/2 κρεμμύδι, σε λεπτές φέτες
  • 1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη
  • 2 κουταλιές της σούπας ζάχαρη
  • 1/4 κούπας ξύδι από κόκκινο κρασί
  • 1 κούπα νερό
  • λίγα φύλλα φρέσκιας ρίγανης
  • 1/2 κουταλάκι γλυκού αλάτι
  • 1/2 κουταλάκι γλυκού φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Μέθοδος εκτέλεσης

Ζεσταίνετε μια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά. Προσθέστε μια κουταλιά λάδι, το κρεμμύδι, το σκόρδο και τις τομάτες. Σωτάρετε μέχρι τα κρεμμύδια μαλακώσουν περίπου για 5 λεπτά.

Προσθέστε τη ζάχαρη, το ξύδι, το νερό, τη ρίγανη, αλάτι και πιπέρι.

Δυναμώστε τη φωτιά να έρθει σε βρασμό και μετά χαμηλώστε, σκεπάστε με το καπάκι και σιγοβράστε για μισή ώρα περίπου. Όλα τα υλικά πρέπει να έχουν μαλακώσει και οι γεύσεις να έχουν ενωθεί.

Αφαιρέστε το καπάκι και συνεχίστε να βράζετε σε χαμηλή φωτιά μέχρι να εξατμιστούν τα υγρά και να μοιάζει με μαρμελάδα. Όταν τραβάτε την κουτάλα στη μέση της κατσαρόλας οι δύο πλευρές δεν ενώνονται γρήγορα.

Βγάλτε από τη φωτιά και συσκευάστε το καυτό σε καυτά αποστειρωμένα βάζα.

Ψήστε φέτες ψωμιού με λίγο ελαιόλαδο, απλώστε το chutney, προσθέστε λίγο κατσικίσιο τυράκι και σερβίρετε.

egg-chutney

 

Tags: , , ,

Άλλες συνταγές με , , , , , , ,

Print Friendly, PDF & Email

Απάντηση

Γνωρίστε τα υλικά που έχουμε διαθέσιμα για να δημιουργούμε κάθε μέρα τα φαγητά και τα γλυκά στην κουζίνα μας. Η καλύτερη γνώση οδηγεί σε καλύτερη χρήση.

designed by: busyB design | powered by: Code is Poetry