TasteFULL

Devil’s food cake – η απόλυτη τούρτα σοκολάτας!

Η συνταγή ξεκίνησε από την Nigella Lawson, με τη δική της εκτέλεση για το Devil’s food cake, ένα αμερικάνικο γλυκό με συνταγή από το 1905. Είναι ένα σοκολατένιο κέϊκ σε στρώσεις, με ganache σοκολάτας ενδιάμεσα και γύρω γύρω.

Βλέπαμε με την Άννα, όταν είμαστε στα Ιωάννινα, την Nigella στο βίντεο να το δημιουργεί και κάναμε την ίδια σκέψη. Το επόμενο γλυκό γιορτής θα ήταν αυτό. Η ευκαιρία ήρθε με το τραπέζι καλωσορίσματος της οικογένειας για καλοκαίρι και το γλυκό δοκιμάστηκε, τροποποιήθηκε και καταγράφεται.

Devil’s food cake με σοκολατένια κρέμα βουτύρου

Το κέικ είναι απλό και διαιτητικό, τολμώ να πω. Αυτό που το μεταμορφώνει είναι η σοκολατένια κρέμα βουτύρου, μια ganache λίγο διαφορετική, που μένει μαλακή, παγωμένη και βελούδινη εκτός ψυγείου και μετατρέπει το κέικ στην απόλυτη σοκολατένια τούρτα.

Όταν την έφτιαξα -βγήκε μια τούρτα 20εκ διάμετρος και ύψος 6εκ- σκέφτηκα πως είναι μια μικρή τούρτα και ποιός θα πρωτοφάει. Εβγαλε 12 κομμάτια. Μετά το δείπνο, κανείς δεν μπόρεσε να φάει δεύτερο κομμάτι. Στα πρόσωπα των παιδιών μου έβλεπα τη χαρά που φέρνει η σοκολάτα καθώς έγλυφαν το πηρουνάκι.

Την επόμενη μέρα, όμως, έγινε μάχη, για το ποιός θα φάει τα υπόλοιπα κομμάτια!

Πρόλαβα να κεράσω τον Γιώργο Δέτση, επίσημο φωτογράφο του TasteFULL κι έτσι βγήκε η κεντρική φωτογραφία του άρθρου, η οποία πήρε ένα σωρό βραβεία μόλις ανέβηκε στο flickr!

Τα σημεία που διαφοροποίησα στην συνταγή

Η ζύμη του κέικ είναι πιο υγρή απ΄ότι έχετε συνηθίσει, όμως έτσι πρέπει να είναι και ψήνεται μια χαρά.  Άλλαξα δύο σημεία της συνταγής:

  • δεν χτύπησα το βούτυρο με τη ζάχαρη να ασπρίσει αλλά ακολούθησα την τεχνική των μάφινς, ανακατεύοντας απλώς τα υγρά στα στερεά.
  • δεν έβαλα όλη την ποσότητα βουτύρου και σοκολάτας που ζητούσε η Nigella στην ganache, γιατί δεν άντεχε το χέρι μου. Με σταμάταγε! Εβαλα όσο δίνω στη συνταγή και έγινε μια τέλεια κρέμα, η οποία πάγωσε όταν έμεινε μια νύχτα στο ψυγείο και ξεπάγωνε όταν ερχόταν σε θερμοκρασία περιβάλλοντος.

Τα υλικά του κέικ δέχονται παραλλαγές που τις αναφέρω. Μπορείτε να βάλετε φυτικό λάδι αντί για βούτυρο και αντί για νερό να διαλύσετε το κακάο σε γάλα και καφέ. Μπορείτε να ποτίσετε το κέικ με λικέρ ή αρωματικό σιρόπι, όπως μπορείτε να βάλετε στη μέση, κόκκινα φρούτα.

Παρότι δεν συνηθίζεται στο original devil’s food cake, στόλισα το δικό μας με τσαμπάκια φραγκοστάφυλα, που φυλάω στον καταψύκτη κάθε Δεκέμβρη και τα έχω διαθέσιμα όλο το χρόνο. Το κόκκινο χρώμα τους ταιριάζει τόσο με την σοκολάτα!

Όλες οι σοκολατένιες συνταγές του TasteFULL, σ’αυτό το άρθρο “Η σοκολάτα παίρνει μορφή στο TasteFULL

© header photo by: Γεώργιος Δέτσης

Sharing is caring!

Υλικά

Για το κέικ

όλα τα υλικά να είναι σε θερμοκρασία δωματίου
  • 50γρ κοσκινισμένο κακάο
  • 100γρ σκούρα ζάχαρη
  • 250ml βραστό νερό (ή ζεστό γάλα με καφέ)
  • 125γρ βούτυρο (ή 1/2 κούπα φυτικό λάδι)
  • 150γρ άσπρη ζάχαρη
  • 225γρ μαλακό αλεύρι
  • 1⁄2 κουτάλι γλυκού baking powder
  • 1⁄2 κουτάλι γλυκού σόδα μαγειρικής
  • 2 βανίλιες σκόνη
  • 2 αυγά

Για την κρέμα ganache

  • 125ml νερό
  • 30γρ σκούρα ζάχαρη
  • 140γρ βούτυρο
  • 250γρ σοκολάτα κουβερτούρα

Μέθοδος εκτέλεσης

1. Φτιάχνουμε την ganache

Πριν από όλα, φτιάχνουμε την ganache γιατί θέλει χρόνο να κρυώσει και να πήξει τόσο, ώστε να απλώνεται. Βάζουμε να βράσει το νερό, η ζάχαρη και το βούτυρο μέχρι να κάνει φουσκάλες. Παράλληλα ψιλοκόβουμε την σοκολάτα. Όταν το σιρόπι βουτύρου είναι έτοιμο, το αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε την σοκολάτα. Ανακατεύουμε με σπάτουλα σιλικόνης μέχρι να έχουμε μια ομοιογενή και πολύ ρευστή κρέμα. Αφήνουμε να κρυώσει. Θα γίνει κρέμα που θα στέκεται, με όγκο.

2. Φτιάχνουμε το κέϊκ

Διαλύουμε το κακάο και τη σκούρα ζάχαρη στο βραστό νερό και αφήνουμε στην άκρη. Κοσκινίζουμε το αλεύρι, μπεϊκιν, σόδα, βανίλιες. Διαλέγουμε ένα από τους δύο τρόπους

  • Α τρόπος - creaming method

Χτυπάμε το βούτυρο μαλακωμένο με τη ζάχαρη να αφρατέψει -με σύρμα ή μίξερ-, μετά προσθέτουμε ένα αυγό, λίγο από το μίγμα του αλευριού, το δεύτερο αυγό και μετά όλο το μίγμα αλευριού, μαζί με το υγρό κακάο. Χτυπάμε τόσο όσο να ανακατευτούν τα υλικά.

  • Β τρόπος - mixing method

Προσθέτουμε το βούτυρο (ή το λάδι) στο ζεστό κακάο να λυώσει, μαζί με την άσπρη ζάχαρη. Προσθέτουμε το μίγμα των υγρών στο μπολ με το μίγμα του αλευριού. Κτυπάμε τα αυγά σε ένα πιάτο -όπως όταν κάνουμε ομελέτα, να ενωθεί καλά κρόκος ασπράδι- προσθέτουμε και ανακατεύουμε καλά.

3. Ψήνουμε το κέϊκ

Μοιράζουμε το μίγμα σε δύο ταψάκια με 20εκ διάμετρο, τα οποία έχουν βουτυρωμένες πλευρές και αντικολλητικό χαρτί (λαδόκολα) στον πάτο. Θέλουν μόνο 30 λεπτά ψήσιμο στους 180 βαθμούς Κελσίου, γιατί είναι μικρές οι φόρμες.

Αφήνουμε να κρυώσουν, τουμπάρουμε σε σχάρα να ισιώσει η επιφάνειά τους και αφαιρούμε το χαρτί από τον πάτο.

4. Συναρμολογούμε το κέϊκ

Βάζουμε το ένα κέικ πάνω στην πιατέλα σερβιρίσματος. Αν θέλουμε, ποτίζουμε με λίγο λικέρ. Απλώνουμε κρέμα σοκολάτας. Ακουμπάμε το δεύτερο κέικ. Ποτίζουμε με λικέρ. Έβαλα λικέρ φράουλα και του πήγαινε πολύ. Σκεπάζουμε με την κρέμα την επιφάνεια και τα πλαϊνά.

Στολίζουμε με κόκκινα φρούτα ή ό,τι άλλο σκεφτείτε. Είναι τέλεια και την ίδια ημέρα και την επόμενη. Είναι κέικ γιορτής, μοιράσματος, χαράς. Θυμηθείτε το στην επόμενη γιορτή σας.

Tags: , , , , , ,

Άλλες συνταγές με , , , , , , , ,

Print Friendly, PDF & Email

Απάντηση

Γνωρίστε τα υλικά που έχουμε διαθέσιμα για να δημιουργούμε κάθε μέρα τα φαγητά και τα γλυκά στην κουζίνα μας. Η καλύτερη γνώση οδηγεί σε καλύτερη χρήση.

designed by: busyB design | powered by: Code is Poetry