HOME > Συνταγές > Σπιτικό κελάρι > Κονσέρβες > Σάλτσα τομάτας σε βάζο-έτοιμη για τα μακαρόνια
σάλτσα τομάτας

Σάλτσα τομάτας σε βάζο-έτοιμη για τα μακαρόνια

Είπα να συμπληρώσω το αφιέρωμα στην τομάτα κάνοντας και το τελικό προϊόν : την έτοιμη σάλτσα, στην βασική της μορφή.

Με κρεμμύδι, σκόρδο, βασιλικό. Μια marinara sauce, όπως την λένε οι Ιταλοί. “Η σάλτσα των ναυτικών”, γιατί είναι εύκολο να την φτιάξεις στο πλοίο και δεν χαλάει εύκολα, λόγω της οξύτητας της τομάτας. “Η σάλτσα των φοιτητών” είναι στην ουσία, γιατί οι φίλες μου που σπουδάζουν ήδη παιδιά, ετοιμάζουν και στέλνουν βαζάκια έτοιμης σάλτσας για τα μακαρόνια, την πίτσα, τα nachos, τα αυγά και ό,τι άλλο τα εμπνεύσει η στιγμή.

Η μαγειρεμένη σάλτσα τομάτας είναι πολύ υγιεινό φαγητό, γιατί το λυκοπένιο της τομάτας αποδεσμεύεται πλήρως μόνο κατά το μαγείρεμα, με λάδι ελιάς. Έτσι, ακόμα και πάνω σε τοστ να την τρώνε, μαζί με λίγο τυρί, έχουν προσφέρει στον εαυτό τους και γεύση και θρεπτική αξία.

Οι παραλλαγές στη βασική σάλτσα αρκετές. Αντί για βασιλικό, ρίγανη ή ματζουράνα. Μαζί με το σκόρδο και το κρεμμύδι, σωτάρουμε μικρά κομματάκια καρότο και σέλερυ. Μαζί με την τομάτα προσθέτουμε κομματάκια κόκκινης γλυκιάς ή καυτερής πιπεριάς.

Δείτε τις συνταγές συντήρησης της τομάτας

Σάλτσα τομάτας σε βάζο-έτοιμη για τα μακαρόνια

0 from 0 votes
Recipe by Βίκυ Κουμάντου Course: Κονσέρβες
Servings

4

servings
Prep time

35

minutes
Cooking time

45

minutes
Total time

1

hour 

20

minutes
Cook Mode

Keep the screen of your device on

Υλικά

  • 1 κιλό τομάτες

  • 1 μέτριο κρεμμύδι σε μικρά κυβάκια

  • 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο

  • 1/4 κούπας ελαιόλαδο

  • αλάτι

  • πιπέρι

  • ζάχαρη

  • μερικά φύλλα φρέσκου βασιλικού

  • Προαιρετικά
  • 1 μεγάλη κόκκινη πιπεριά φλωρίνης σε κυβάκια

Μέθοδος

  • Σωτάρετε το κρεμμύδι σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά μέχρι να γίνει διάφανο και να μαλακώσει. Προσθέτετε το σκόρδο, αλάτι, πιπέρι μαύρο ή άσπρο και αφήνετε να σωταριστεί.
  • Προσθέστε τις φρέσκες τομάτες σε όποια μορφή τις προτιμάτε, είτε κομμένες σε κυβάκια είτε περασμένες στο μύλο των λαχανικών.
    Εναλλακτικά, χρησιμοποιείστε 1/2 μπουκάλι έτοιμο πολτό φρέσκιας τομάτας.

    Αν θέλετε αφαιρείτε την φλούδα τους πρώτα, βουτώντας τις ντομάτες για λίγο σε καυτό νερό. Τις φλούδες μην τις πετάξετε. Αποξηράνετέ τις για να κάνετε σκόνη τομάτας.

    Δυναμώστε τη φωτιά και ξαφρίστε -αν χρειάζεται- την σάλτσα. Χαμηλώστε και σιγοβράστε μέχρι να δέσει και να γίνει πιο πυκνή. Θέλει  απο 30′-45′ ανάλογα με τις τομάτες. 
    Δοκιμάστε τη γεύση και διορθώστε τη, με ζάχαρη, αλάτι ή πιπέρι.
    Προσθέστε τα φύλλα του βασιλικού και ανακατέψτε.
  • Γεμίστε τα καυτά βάζα με την καυτή σάλτσα, κλείστε με τα καυτά καπάκια και αναποδογυρίστε. Όταν κρυώσουν θα δείτε ότι τα καπάκια είναι ρουφηγμένα προς τα μέσα, σημάδι ότι έχει κλείσει αεροστεγώς η κονσέρβα και όταν την ανοίξετε θα ακουστεί το χαρακτηριστικό “κλικ”.

    Αποστειρώστε τα γυάλινα βάζα
    Πλύντε και στραγγίξτε τα βάζα από τα νερά. Μην τα σκουπίσετε.
    Τοποθετείστε τα στη σχάρα του προθερμασμένου φούρνου στους 100 βαθμούς και αφήστε τα για 30 λεπτά.
    Λίγο πριν αρχίσετε το γέμισμα, βάλτε στο φούρνο και τα καπάκια, πλυμμένα και βρεγμένα. Αυτά δεν πρέπει να μένουν για πολλή ώρα στο φούρνο γιατί χαλάει το ελαστικό δαχτυλίδι που έχουν εσωτερικά.
    Όταν είναι τελείως στεγνά είναι έτοιμα.

Η γαστρονομία είναι πολιτιστική κληρονομιά

Tag @tastefull.gr on Instagram and hashtag it #γαστρονομία

Σας αρέσει αυτή η συνταγή; Μοιραστείτε την!

Follow us @tastefullgr on Pinterest

Αναζητούμε και καταγράφουμε τη γεύση του Τόπου

Follow us on Facebook

6 Comments

  1. Ιακωβου Βασιλική

    Καλησπέρα σας, έχω κάνει κπ λάθος και πολλά από τα βάζα της σαλτσας ντοματας μου έχουν ξινισει. Αυτό τώρα σώζεται κάπως? Σας ευχαριστώ!

    • Μην στεναχωριέστε. Υπάρχει λύση. Θα ρίξετε όλο το περιεχόμενο που έχει ξινίσει σε μια κατσαρόλα και θα το ξαναβράσετε. Όμως, θα προσθέσετε νερό για να αραιώσει η σάλτσα και να μπορέσει να βγάλει αφρό στο βράσιμο -που θα αφαιρέσετε. Ας πούμε στα 3 βάζα σάλτσα θα προσθέσετε 1 βάζο νερό. Θα βράσετε αρχικά σε δυνατή φωτιά και μετά σε μέτρια, ξαφρίζοντας συνεχως. Δοκιμάστε τη γεύση. Προσθέστε πάλι αλάτι και ζάχαρη και μυρωδικά. Συμπυκνώστε όσο χρειάζεται.
      Πλύντε και αποστειρώστε βάζα και καπάκια. Γεμίστε τα βάζα. Κλείστε όσο είναι όλα καυτά. (μόνο τα καπάκια να είναι χλιαρά – γιατί αν γινουν καυτά καίγεται το λάστιχο εσωτερικά και δεν στεγανοποιούν πια την κονσέρβα.
      Καλή επιτυχία!

  2. Μυρτώ

    Πριν λίγες μέρες τελείωσε και η τελευταία σαλτσούλα που είχα φτιάξει τον Αύγουστο. Και καταναλώνουμε πολλήηηηηηη σάλτσα στο σπίτι! Όσο η κουζίνα γινόταν χάλια με τον μύλο και τα βρασίματα στο τέλος του καλοκαιριού- είμαι και κάπως αδέξια και λερώνω συνέχεια δεξιά αριστερά- αναρωτιόμουν αν η πρώτη-φορά-σπιτική μου σάλτσα θα με δικαιώσει στο τέλος και θα επανορθώσει για το μικρό κουζινικό χάος. Έξι μήνες μετά λέω όχι απλώς χαλάλι το χάος, αλλά διαβεβαιώνω πως θα το ξανακάνω όλο από την αρχή. Η γεύση της σπιτικής σάλτσας, αλλά κυρίως η αίσθηση πως πήρες τις ντοματούλες και τις έκανες μόνη σου σάλτσα ή πολτό ή πελτέ- είναι ασύγκριτη και ξεπερνά κάθε είδους κούραση. Φέτος, πιο έμπειρη και έχοντας εντοπίσει τα περσινά λαθάκια, είμαι ακόμα πιο αποφασισμένη! Φυσικά τίποτα δεν θα είχε γίνει αν δεν διάβαζα τις τόοοοσο αναλυτικές οδηγίες σου, ώστε να το πάρω απόφαση και να δοκιμάσω. Ευχαριστώ!

    • Χαίρομαι πολύ όταν μυώ νέους ανθρώπους στις δικές μου τελετουργίες. Ο Σεπτέμβριος είναι ο μήνας που ετοιμάζω τις τομάτες για το κελάρι μου έστω κι αν μένω στην πόλη. Είναι τελετουργία για μένα. Νιώθω μεγάλη χαρά να κλείνω σε μπουκάλια και βάζα την τομάτα που θα νοστιμίσει τον χειμώνα μου.
      Ο πολτός είναι το κύριο προϊόν μου και μετά ο πελτές. Ετοιμη σάλτσα έκανα μόνο όταν έστελνα στην κόρη μου και ήθελε γρήγορη λύση.

      Να έχετε χέρια χρυσά και δημιουργικά!

  3. Γεια σας , καταρχην ευχαριστω για ολες τισ πληροφοριες που μας προσφερετε πολλες φορες με εχουν βοηθησει. Ηθελα να ρωτησω, θελω να βαλω στο βαζο μελιτζανα τηγανισμενη ή μανιταρι φρεσκο ή και αποξηραμενο. Όλα αυτα τα βαζω λιγο πριν βγαλω τη ντοματα απο τη φωτια ή κατευθειαν στο βαζο και αποστειρωνω μετα;

    • Χαίρομαι πολύ που σας βοηθώ! Θα προτιμούσα να προσθέσω στην σάλτσα ντομάτας όποια υλικά θέλω και να διατηρήσω τον βρασμό για μερικά λεπτά. Μετά ακολουθώ την ίδια διαδικασία κονσερβοποίησης.

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.