TasteFULL

Σάλτσα τομάτας σε βάζο-έτοιμη για τα μακαρόνια

Είπα να συμπληρώσω το αφιέρωμα στην τομάτα κάνοντας και το τελικό προϊόν : την έτοιμη σάλτσα, στην βασική της μορφή.

Με κρεμμύδι, σκόρδο, βασιλικό. Μια marinara sauce, όπως την λένε οι Ιταλοί. “Η σάλτσα των ναυτικών”, γιατί είναι εύκολο να την φτιάξεις στο πλοίο και δεν χαλάει εύκολα, λόγω της οξύτητας της τομάτας. “Η σάλτσα των φοιτητών” είναι στην ουσία, γιατί οι φίλες μου που σπουδάζουν ήδη παιδιά, ετοιμάζουν και στέλνουν βαζάκια έτοιμης σάλτσας για τα μακαρόνια, την πίτσα, τα nachos, τα αυγά και ό,τι άλλο τα εμπνεύσει η στιγμή.

Η μαγειρευμένη σάλτσα τομάτας είναι πολύ υγιεινό φαγητό, γιατί το λυκοπένιο της τομάτας αποδεσμεύεται πλήρως μόνο κατά το μαγείρεμα, με λάδι ελιάς. Έτσι, ακόμα και πάνω σε τοστ να την τρώνε, μαζί με λίγο τυρί, έχουν προσφέρει στον εαυτό τους και γεύση και θρεπτική αξία.

Οι παραλλαγές στη βασική σάλτσα αρκετές. Αντί για βασιλικό, ρίγανη ή ματζουράνα. Μαζί με το σκόρδο και το κρεμμύδι, σωτάρουμε μικρά κομματάκια καρότο και σέλερυ. Μαζί με την τομάτα προσθέτουμε κομματάκια κόκκινης γλυκιάς ή καυτερής πιπεριάς.

Δείτε τις συνταγές συντήρησης της τομάτας

Sharing is caring!

Υλικά

  • 1 κιλό τομάτες
  • 1 μέτριο κρεμμύδι σε μικρά κυβάκια
  • 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
  • 1/4 κούπας ελαιόλαδο
  • αλάτι-πιπέρι-ζάχαρη
  • μερικά φύλλα φρέσκου βασιλικού

Προαιρετικά

  • 1 μεγάλη κόκκινη πιπεριά φλωρίνης σε κυβάκια

Μέθοδος εκτέλεσης

Σωτάρετε το κρεμμύδι σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά μέχρι να γίνει διάφανο και να μαλακώσει. Προσθέτετε το σκόρδο, αλάτι, πιπέρι μαύρο ή άσπρο και αφήνετε να σωταριστεί.

Προσθέστε τις φρέσκιες τομάτες σε όποια μορφή τις προτιμάτε, είτε κομμένες σε κυβάκια είτε περασμένες στο μύλο των λαχανικών. Εναλλακτικά, χρησιμοποιείστε 1/2 μπουκάλι έτοιμο πολτό φρέσκιας τομάτας.

Αν θέλετε αφαιρείτε την φλούδα τους πρώτα, βουτώντας τις ντομάτες για λίγο σε καυτό νερό. Τις φλούδες μην τις πετάξετε. Αποξηράνετέ τις για να κάνετε σκόνη τομάτας.

Δυναμώστε τη φωτιά και ξαφρίστε -αν χρειάζεται- την σάλτσα. Χαμηλώστε και σιγοβράστε μέχρι να δέσει και να γίνει πιο πυκνή. Θέλει  απο 30'-45' ανάλογα με τις τομάτες.  Δοκιμάστε τη γεύση και διορθώστε τη, με ζάχαρη, αλάτι ή πιπέρι. Προσθέστε τα φύλλα του βασιλικού και ανακατέψτε.

Γεμίστε τα καυτά βάζα με την καυτή σάλτσα, κλείστε με τα καυτά καπάκια και αναποδογυρίστε. Όταν κρυώσουν θα δείτε ότι τα καπάκια είναι ρουφηγμένα προς τα μέσα, σημάδι ότι έχει κλείσει αεροστεγώς η κονσέρβα και όταν την ανοίξετε θα ακουστεί το χαρακτηριστικό "κλικ".

Αποστειρώστε τα γυάλινα βάζα

Πλύντε και στραγγίξτε τα βάζα από τα νερά. Μην τα σκουπίσετε.

Τοποθετείστε τα στη σχάρα του προθερμασμένου φούρνου στους 100 βαθμούς και αφήστε τα μέχρι να δείτε ότι δεν έχουν καμμία σταγόνα νερού επάνω τους.

Λίγο πριν αρχίσετε το γέμισμα, βάλτε στο φούρνο και τα καπάκια, πλυμμένα και βρεγμένα. Αυτά δεν πρέπει να μένουν για πολλή ώρα στο φούρνο γιατί χαλάει το ελαστικό δαχτυλίδι που έχουν εσωτερικά.

Όταν είναι τελείως στεγνά είναι έτοιμα.

Tags: , , ,

Άλλες συνταγές με

Print Friendly, PDF & Email

2 σχόλια για το “Σάλτσα τομάτας σε βάζο-έτοιμη για τα μακαρόνια”

  1. rene

    Γεια σας , καταρχην ευχαριστω για ολες τισ πληροφοριες που μας προσφερετε πολλες φορες με εχουν βοηθησει. Ηθελα να ρωτησω, θελω να βαλω στο βαζο μελιτζανα τηγανισμενη ή μανιταρι φρεσκο ή και αποξηραμενο. Όλα αυτα τα βαζω λιγο πριν βγαλω τη ντοματα απο τη φωτια ή κατευθειαν στο βαζο και αποστειρωνω μετα;

    Reply

    1. Βίκυ Κουμάντου Post author

      Χαίρομαι πολύ που σας βοηθώ! Θα προτιμούσα να προσθέσω στην σάλτσα ντομάτας όποια υλικά θέλω και να διατηρήσω τον βρασμό για μερικά λεπτά. Μετά ακολουθώ την ίδια διαδικασία κονσερβοποίησης.

      Reply

Απάντηση

Γνωρίστε τα υλικά που έχουμε διαθέσιμα για να δημιουργούμε κάθε μέρα τα φαγητά και τα γλυκά στην κουζίνα μας. Η καλύτερη γνώση οδηγεί σε καλύτερη χρήση.

designed by: busyB design | powered by: Code is Poetry