Η σούπερ φασολάδα από τις Καστανιές Ημαθίας, δίπλα στο μοναστήρι της Παναγίας Σουμελά, έφτασε στην κουζίνα μου από την Κλειώ, φίλη του TasteFULL, με τον ενθουσιασμό πως κάνει πλέον χυλωμένη φασολάδα στη χύτρα, χωρίς να φουσκώσει τα φασόλια πρώτα, μέσα σε δύο ώρες το πολύ.
Ο άντρας της, ο Παντελής, φανατικός οπαδός της χυλωμένης φασολάδας, ήταν εκείνος που έπεισε τις Πόντιες, εξαιρετικές μαγείρισσες της ταβέρνας, να του δώσουν τα μυστικά, για να την μαγειρεύει η Κλειώ στο σπίτι τους. Σ’ευχαριστούμε, Παντελή!
γιατί φουσκώνω τα όσπρια
Συνηθίζω να φουσκώνω τα όσπρια
- γιατί κρατούν το σχήμα τους καλύτερα στο βράσιμο
- γιατί μειώνεται ο χρόνος βρασμού
και πετώ το νερό γιατί σ’αυτό αφήνουν μέρος των μη διασπώμενων σακχάρων που προκαλούν φούσκωμα.
Όσοι συνεχίζουν το βράσιμο στο νερό, στο οποίο φούσκωσαν τα όσπρια, θέλουν να κρατήσουν τα υδατοδιαλυτά συστατικά τους. Η Μυρσίνη λέει πως η δάφνη, το θυμάρι, η ρίγανη και το κίμινο είναι συστατικά που βοηθούν να μειωθεί το φούσκωμα.
η γρήγορη λύση
Πολλές φορές αποφασίζω ξαφνικά πως θέλω όσπρια, να με χορτάσουν στο κρύο του χειμώνα και δεν τα έχω προγραμματίσει να φουσκώσουν. Η χύτρα ταχύτητος και η τεχνική που ακολουθεί στην συνταγή, είναι η λύση γι’αυτές τις περιπτώσεις. Η αλήθεια είναι πως στη χύτρα δεν έχεις έλεγχο πόσο έχουν βράσει τα φασόλια αλλά η φασολάδα μας θέλουμε να είναι χυλωμένη, επομένως αυτό το σημείο δεν είναι επικίνδυνο.
Τα φασόλια νέας σοδειάς βράζουν σε 45′ και χυλώνουν σε μία ώρα, σε απλή κατσαρόλα. Αν σε μίαμιση ώρα δεν έχουν βράσει τα φασόλια, τότε δεν θα βράσουν ποτέ. Σ’αυτή την περίπτωση αλέστε τα για να τα κάνετε φασουλοκεφτέδες, όπως κάνουμε ρεβυθοκεφτέδες.
πως σερβίρω την φασολάδα
Σερβίρω την φασολάδα με ματζουράνα και σκόνη τομάτας ή ξερή κόκκινη πιπεριά, περιχυμένη με αγουρέλαιο. Όταν έχω βάζω και τοματάκια τουρσί δίπλα ή μελιτζανάκι τουρσί ή κόκκινες πιπερίτσες με τόνο ή πράσινες πιπεριές γεμιστές ή απλές πιπεριές τουρσί ή κόκκινες πιπεριές τουρσί.
Το παραδοσιακό σερβίρισμα θέλει ελιές, κρεμμύδι γλυκό, λακέρδα / σαρδέλα /ρέγγα παστή, καυτερή πιπεριά και ψημένο ψωμί με λάδι.
Το διατροφικά σωστό σερβίρισμα λέει πως η φέτα ή το γαλοτύρι παρέα με τα φασόλια δίνει πρωτεϊνη ισάξια του κρέατος, πως οι ελιές με φρέσκο λεμόνι βοηθούν την απορρόφηση του σιδήρου των φασολιών και πως οι φυτικές ίνες από τα τουρσάκια ή μια φρέσκια σαλάτα βοηθούν την καλύτερη πέψη.
Μπορούμε να κάνουμε παραλλαγές προσθέτοντας στο τέλος:
- χόρτα, ψιλοκομμένα για να χωράνε στο κουτάλι, να μαραθούν (βλήτα, ραδίκια, σπανάκι)
- μπέϊκον, σωταρισμένο ή απάκι ή σύγλινο
- λουκάνικο, φέτες σωταρισμένο
η φασολάδα γίνεται κονσέρβα
Γεμίστε αποστειρωμένα βάζα των 250 μλ με τη φασολάδα, αφήνοντας 1εκ περιθώριο. Κλείστε με τα καπάκια.
Βάλτε στο καλαθάκι της χύτρας ταχύτητος και γεμίστε με νερό λίγο πιο κάτω από το καπάκι. Κλείστε τη χύτρα, βαλβίδα κόκκινη ή θέση 2, φέρτε σε φουλ βρασμό για να σφραγίσει η χύτρα και χαμηλώστε τη θερμοκρασία όσο είναι απαραίτητο στη δική σας χύτρα και κουζίνα για να μην πέσει η πίεση. Στη δική μου, χαμηλώνω στο 1.
Μαγειρέψτε για 1 ώρα τα βαζάκια. Βγάλτε από τη φωτιά, αφήστε να απασφαλίσει μόνη της και βγάλτε τα βαζάκια προσεκτικά. Αφήστε να κρυώσουν στον πάγκο. Όταν μπορέσετε να τα πιάσετε σφίξτε καλά τα καπάκια. Αφήστε να κρυώσουν τελείως. Παρατηρείστε τα για τις επόμενες 3-4 ημέρες. Αν είναι ακίνητα, χωρίς δραστηριότητα και το καπάκι παραμένει ρουφηγμένο προς τα μεσα τότε έχουν πετύχει όλα. Αποθηκεύστε σε σκοτεινό και δροσερό μέρος.