TasteFULL

Φασολάκια ραπτικής – το αστείο της οικογένειας!

Όσο μεγάλωνα τα παιδιά μου και τα μάθαινα να αγαπούν το φαγητό που τους έδινα, έκανα διάφορα λογοπαίγνια για να τους παρουσιάσω “τι θα φάμε σήμερα” με ελκυστικό τρόπο.

“Μέλι μελιτζάνες”, “αυγουλάκια για μωρά”, ήταν κάποιες από τις εισαγωγικές προσφωνήσεις του φαγητού, τις οποίες δεν είχα σκεφτεί εγώ. Τις άκουγα όταν πήγαινα στη λαϊκή, με την κόρη μου ακόμα στον μάρσιπο, από τους παραγωγούς που διαφήμιζαν τα πράγματά τους. Κι όταν γευόντουσαν το φαγητό έμπαιναν κι αυτά στο παιχνίδι λέγοντας “Μμμμ, μέλι μελιτζάνες!”.

Με τα φασολάκια, το αστείο έχει ξεκινήσει παλιά στο σπίτι του μπαμπά τους, όταν ήταν κι αυτός παιδί. Στα φασολάκια μπορεί να ξέμενε καμμιά ίνα πλαϊνή στο καθάρισμα και όποιος την πετύχαινε γκρίνιαζε. Και κάθε φορά που είχαν φασολάκια πείραζαν γλυκά τη μαμά τους, λέγοντας “Τι φασολάκια έχουμε; ραπτικής;” Έτσι, άλλαξε για πάντα η ονομασία του φαγητού για τους απογόνους αυτής της οικογένειας. Τα “λαδερά φασολάκια” λέγονται “φασολάκια ραπτικής” και στο δικό μας σπίτι!

Η επιτυχία αυτού του φαγητού στηρίζεται σε μικρά μυστικά για να μην γίνουν νερόβραστα, να μην λυώσουν αλλά να έχουν δεμένη σάλτσα, να είναι τραγανά, γλυκά και με επίγευση φρεσκάδας!

  • Καραμελλώνω το κρεμμύδι πρωτα από όλα. Το μέλωμα του κρεμμυδιού δίνει τη γλύκα του σε όλο το φαγητό
  • Βάζω μια κουταλιά πελτέ τομάτας, κυρίως αν οι τομάτες που θα χρησιμοποιήσω είναι φρέσκιες. Ο πελτές δίνει συνοχή και έντονο χρώμα στη σάλτσα
  • Όταν καθαρίζω τα φασολάκια, όσα βλέπω να είναι σαν χαρτί σκληρά τα πετάω. Μην έχετε την επλίδα πως θα μαλακώσουν. Απλά θα σας χαλάσουν όλο το φαγητό!
  • Βράζω το φαγητό στη πιο χαμηλή φωτιά με τα υγρά της τομάτας, χωρίς επιπλεόν νερό. Σιγά σιγά κατεβάζουν τα δικά τους υγρά. Έτσι μένουν τραγανά στην υφή και η σάλτσα δεν θέλει ατελείωτη ώρα βράσιμο, που θα τα κάνει να λυώσουν.
  • Λάδι βάζω λίγο στην αρχή και το υπόλοιπο στο τέλος, μόλις σβήσω τη φωτιά. Η γεύση του ωμού ελαιόλαδου είναι εξτρα συστατικό επιτυχίας!
  • Μαϊντανό ψιλοκομμένο βάζω μόνο στο τέλος, όταν σβήσω τη φωτιά και είμαι έτοιμη να σερβίρω, για να κρατήσει τη φρεσκάδα του.

© header photo by: Γεώργιος Δέτσης

Υλικά:

  • 1 κιλό φασολάκια μπαρμπούνια (τα πλακέ)
  • 2 κίτρινα ή άσπρα κρεμμύδια, σε λεπτές φέτες
  • 5 μικρές ανοιξιάτικες πατατούλες, στη μέση κομμένες
  • 1/2 φλυτζάνι ελαιόλαδο
  • 1 κουτί τοματάκια ή σπιτικό χυμό τομάτας ή μισό κιλό φρέσκιες τομάτες
  • 4 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
  • 1 κουταλιά σούπας πελτές ντομάτας
  • 1 κουταλιά γλυκού ζάχαρη
  • Αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
  • Μαϊντανός ψιλοκομμένος για το σερβίρισμα

Εκτέλεση:

Καραμελλώστε το κρεμμύδι με δύο κουταλιές σούπας από το λάδι, λίγο αλάτι, σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά να μην καεί. Προσθέστε και τις πατατούλες στα κρεμμύδια. Θέλει τουλάχιστον 15 λεπτά και σ’αυτήν την ώρα εγώ καθαρίζω τα φασολάκια.

Αν είναι φρέσκα και τρυφερά, δεν θέλουν καν καθάρισμα οι πλαϊνές ίνες. Κόβοντας τις άκρες από τις δύο πλευρές θα δείτε αν υπάρχει ίνα για τράβηγμα στο πλαϊ. Αν είναι πολύ πλατιά, κόψτε τα στη μέση κατα μήκος. Πλύντε τα και τα στραγγίστε τα.

Τα κρεμμύδια έχουν γίνει διάφανα, μαλακά και πολύ γλυκά. Προσθέστε το σκόρδο. Προσθέστε την τομάτα, τον πελτέ και τη ζάχαρη. Προσθέστε τα φασολάκια. Σκεπάστε με το καπάκι την κατσαρόλα και αφήστε να μαλακώσουν για 15λεπτά, ώστε να αποφασίσετε αν θέλει λίγο νερό το φαγητό ή θα κατεβάσει τα υγρά του.

Βράζετε σε πολύ χαμηλή φωτιά για ακόμα μισή ώρα περίπου. Προσθέτετε στο τέλος φρεσκοτριμμένο πιπέρι, ψιλοκομμένο μαϊντανό και το υπόλοιπο λάδι.

Τα φασολάκια έχουν την τάση να βγάζουν νερό όταν σβήσεις τη φωτιά, κι εκεί που νόμιζες πως έπηξε καλά η σάλτσα ξαφνικά έχει πάλι νερά η κατσαρόλα. Δεν πειράζει, βάλτε τη πάλι λίγο σε δυνατή φωτιά να εξατμιστούν. Εσεις να είστε δίπλα, όμως. Ο καλόγερος λατρεύει τις σάλτσες τομάτας που βράζουν σε δυνατή φωτιά!!!

Σερβίρετε, οπωσδήποτε με τυρί φέτα και φρέσκο ψωμί.

Sharing is caring!

Print Friendly, PDF & Email

Απάντηση

Γνωρίστε τα υλικά που έχουμε διαθέσιμα για να δημιουργούμε κάθε μέρα τα φαγητά και τα γλυκά στην κουζίνα μας. Η καλύτερη γνώση οδηγεί σε καλύτερη χρήση.

designed by: busyB design | powered by: Code is Poetry