HOME > Συνταγές > Φαγητά > Λαχανικά > Φασολάκια ραπτικής – το αστείο της οικογένειας!

Φασολάκια ραπτικής – το αστείο της οικογένειας!

5 from 1 vote

Όσο μεγάλωνα τα παιδιά μου και τα μάθαινα να αγαπούν το φαγητό που τους έδινα, έκανα διάφορα λογοπαίγνια για να τους παρουσιάσω “τι θα φάμε σήμερα” με ελκυστικό τρόπο.

“Μέλι μελιτζάνες”, “αυγουλάκια για μωρά”, ήταν κάποιες από τις εισαγωγικές προσφωνήσεις του φαγητού, τις οποίες δεν είχα σκεφτεί εγώ. Τις άκουγα όταν πήγαινα στη λαϊκή, με την κόρη μου ακόμα στον μάρσιπο, από τους παραγωγούς που διαφήμιζαν τα πράγματά τους. Κι όταν γευόντουσαν το φαγητό έμπαιναν κι αυτά στο παιχνίδι λέγοντας “Μμμμ, μέλι μελιτζάνες!”.

Με τα φασολάκια, το αστείο έχει ξεκινήσει παλιά στο σπίτι του μπαμπά τους, όταν ήταν κι αυτός παιδί. Στα φασολάκια μπορεί να ξέμενε καμμιά ίνα πλαϊνή στο καθάρισμα και όποιος την πετύχαινε γκρίνιαζε. Και κάθε φορά που είχαν φασολάκια πείραζαν γλυκά τη μαμά τους, λέγοντας “Τι φασολάκια έχουμε; ραπτικής;” Έτσι, άλλαξε για πάντα η ονομασία του φαγητού για τους απογόνους αυτής της οικογένειας. Τα “λαδερά φασολάκια” λέγονται “φασολάκια ραπτικής” και στο δικό μας σπίτι!

Η επιτυχία αυτού του φαγητού στηρίζεται σε μικρά μυστικά για να μην γίνουν νερόβραστα, να μην λυώσουν αλλά να έχουν δεμένη σάλτσα, να είναι τραγανά, γλυκά και με επίγευση φρεσκάδας!

  • Καραμελώνω το κρεμμύδι πρώτα από όλα. Το μέλωμα του κρεμμυδιού δίνει τη γλύκα του σε όλο το φαγητό
  • Βάζω μια κουταλιά πελτέ τομάτας, κυρίως αν οι τομάτες που θα χρησιμοποιήσω είναι φρέσκες. Ο πελτές δίνει συνοχή και έντονο χρώμα στη σάλτσα
  • Όταν καθαρίζω τα φασολάκια, όσα βλέπω να είναι σαν χαρτί σκληρά τα πετάω. Μην έχετε την ελπίδα πως θα μαλακώσουν. Απλά θα σας χαλάσουν όλο το φαγητό!
  • Βράζω το φαγητό στη πιο χαμηλή φωτιά με τα υγρά της τομάτας, χωρίς επιπλέον νερό. Σιγά σιγά κατεβάζουν τα δικά τους υγρά. Έτσι μένουν τραγανά στην υφή και η σάλτσα δεν θέλει ατελείωτη ώρα βράσιμο, που θα τα κάνει να λιώσουν.
  • Λάδι βάζω λίγο στην αρχή και το υπόλοιπο στο τέλος, μόλις σβήσω τη φωτιά. Η γεύση του ωμού ελαιόλαδου είναι έξτρα συστατικό επιτυχίας!
  • Μαϊντανό ψιλοκομμένο βάζω μόνο στο τέλος, όταν σβήσω τη φωτιά και είμαι έτοιμη να σερβίρω, για να κρατήσει τη φρεσκάδα του.

© header photo by: Γεώργιος Δέτσης

Φασολάκια ραπτικής – το αστείο της οικογένειας!

5 from 1 vote
Recipe by Βίκυ Κουμάντου Course: Λαχανικά
Servings

4

servings
Prep time

20

minutes
Cooking time

50

minutes
Total time

1

hour 

10

minutes
Cook Mode

Keep the screen of your device on

Υλικά

  • 1 κιλό φασολάκια μπαρμπούνια (τα πλακέ)

  • 2 κίτρινα ή άσπρα κρεμμύδια, σε λεπτές φέτες

  • 5 μικρές ανοιξιάτικες πατατούλες, στη μέση κομμένες

  • 1/2 φλυτζάνι ελαιόλαδο

  • 1 κουτί τοματάκια ή σπιτικό χυμό τομάτας ή μισό κιλό φρέσκες τομάτες

  • 4 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο

  • 1 κουταλιά σούπας πελτές ντομάτας

  • 1 κουταλιά γλυκού ζάχαρη

  • Αλάτι

  • Πιπέρι φρεσκοτριμμένο

  • Μαϊντανός ψιλοκομμένος για το σερβίρισμα

Μέθοδος

  • Καραμελώστε το κρεμμύδι με δύο κουταλιές σούπας από το λάδι, λίγο αλάτι, σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά να μην καεί. Προσθέστε και τις πατατούλες στα κρεμμύδια. Θέλει τουλάχιστον 15 λεπτά και σ’αυτήν την ώρα εγώ καθαρίζω τα φασολάκια.
  • Αν είναι φρέσκα και τρυφερά, δεν θέλουν καν καθάρισμα οι πλαϊνές ίνες. Κόβοντας τις άκρες από τις δύο πλευρές θα δείτε αν υπάρχει ίνα για τράβηγμα στο πλαϊ. Αν είναι πολύ πλατιά, κόψτε τα στη μέση κατά μήκος. Πλύντε τα και τα στραγγίστε τα.
  • Τα κρεμμύδια έχουν γίνει διάφανα, μαλακά και πολύ γλυκά. Προσθέστε το σκόρδο. Προσθέστε την τομάτα, τον πελτέ και τη ζάχαρη. Προσθέστε τα φασολάκια.
    Σκεπάστε με το καπάκι την κατσαρόλα και αφήστε να μαλακώσουν για 15λεπτά, ώστε να αποφασίσετε αν θέλει λίγο νερό το φαγητό ή θα κατεβάσει τα υγρά του.

    Βράζετε σε πολύ χαμηλή φωτιά για ακόμα μισή ώρα περίπου.
    Προσθέτετε στο τέλος φρεσκοτριμμένο πιπέρι, ψιλοκομμένο μαϊντανό και το υπόλοιπο λάδι.

    Τα φασολάκια έχουν την τάση να βγάζουν νερό όταν σβήσεις τη φωτιά, κι εκεί που νόμιζες πως έπηξε καλά η σάλτσα ξαφνικά έχει πάλι νερά η κατσαρόλα. Δεν πειράζει, βάλτε τη πάλι λίγο σε δυνατή φωτιά να εξατμιστούν. Εσείς να είστε δίπλα, όμως. Ο καλόγερος λατρεύει τις σάλτσες τομάτας που βράζουν σε δυνατή φωτιά!!!

    Σερβίρετε, οπωσδήποτε με τυρί φέτα και φρέσκο ψωμί.

Η γαστρονομία είναι πολιτιστική κληρονομιά

Tag @tastefull.gr on Instagram and hashtag it #γαστρονομία

Σας αρέσει αυτή η συνταγή; Μοιραστείτε την!

Follow us @tastefullgr on Pinterest

Αναζητούμε και καταγράφουμε τη γεύση του Τόπου

Follow us on Facebook

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*