TasteFULL

Φασόλια με παραπούλια γιαχνί

Φασόλια με παραπούλια, λέω και με ρωτούν “τι είναι τα παραπούλια;” κάθε φορά. Τα παραπούλια είναι ένα λαχανικό που γίνεται γλύκισμα όταν βράσει. Μαζί με τα φασόλια κάνει ένα χειμωνιάτικο φαγητό νόστιμο και χορταστικό.

Καιρός φέρνει τα λάχανα, καιρός τα παραπούλια

Όταν ο καλλιεργητής κόψει το λάχανο, γύρω από τον κορμό του αρχίζουν να φύονται μικρά λάχανα, λιγότερο συνεκτικά σαν δομή, με αραιά φύλλα. Το φυτό έχει δώσει τη δύναμή του για να μεγαλώσει ένα μεγάλο, σφικτοπλεγμένο, τραγανό και ζουμερό λάχανο, που κόβεται όταν πιάσουν τα κρύα του χειμώνα.

Μέχρι να τελειώσει η εποχή του, συνεχίζει να μεγαλώνει τους πλαϊνούς βλαστούς, που λέγονται παραπούλια ή λαχανίδες και είναι τρυφερά και νόστιμα. Στην Κρήτη τα λένε τσιμούλια και καμμιά σοφεγάδα δεν γίνεται τόσο νόστιμη όσο αυτή που έχει μέσα τσιμούλια.

Στη λαϊκή θα τα βρείτε είτε τόσο μεγάλα, όσο η φωτογραφία στο τέλος του άρθρου είτε πιο λιανά, ξεσταχιασμένα δηλαδή, όσο τελειώνει ο χειμώνας. Δείτε το μικρό λαχανάκι στην κεντρική φωτογραφία, μπροστά και αριστερά στο πιάτο. Είναι η καρδιά από ένα μεγάλο παραπούλι.

Φασόλια με παραπούλια ή με κάθε γλυκό χόρτο

Τα φασόλια (σκέψου φυτικές πρωτεϊνες) όπως και όλα τα όσπρια, μαγειρεύονται με γλυκά, ξινά ή αρωματικά χόρτα (σκέψου σπανάκι, ζωχούς, σέσκουλα κι όλα τα λάχανα για πίτες). Γιαχνί στην κατσαρόλα είναι ο πιο διαδεδομένος τρόπος και πιο οικονομικός.

Βράζουμε πρώτα τα όσπρια, τσιγαρίζουμε τα χόρτα και τα ενώνουμε μετά. Αφήνουμε να σιγοβράσουν παρέα και απαραίτητα το αφήνουμε να σταθεί πριν το σερβίρουμε. Ξαναζεσταμένο είναι καλύτερο από φρέσκο.

Έβαλα γίγαντες αυτή τη φορά, γιατί όσο πιο κρύο κάνει τόσο πιο δύναμη θέλω να πάρω από το φασόλι και τα έτσουξα λίγο στην καυτερή πιπεριά. Ψωμί ζυμωτό να βάλετε στο τραπέζι και μια πιπεράτη φέτα.

Φαγητό που σε κάνει να ηρεμείς, που χόρτασες στόματα και τάϊσες το σώμα με θρέψη και υγεία.

Το σλάιντ απαιτεί την χρήση JavaScript.

Sharing is caring!

Υλικά

  • 300γρ φασόλια
  • 1 κιλό παραπούλια
  • 2 κρεμμύδια ξερά, σε φέτες
  • 1 φρέσκο σκόρδο, σε φέτες
  • ½ κούπα ελαιόλαδο
  • 1 κουταλιά γλυκού αλάτι
  • 1 κουταλιά γλυκού πιπέρι
  • 1 κουταλιά σούπας πελτέ τομάτας
  • 1 κουταλιά σούπας μπούκοβο

Μέθοδος εκτέλεσης

Βάζουμε τα φασόλια να φουσκώσουν μια νύχτα (8ώρες), με νερό να τα σκεπάζει κατά 2 φορές τον όγκο τους.

1. Ετοιμάζουμε τα φασόλια και τα παραπούλια

Τα βάζουμε να βράσουν σε κατσαρόλα, με κρύο νερό να τα καλύπτει κατά δύο δάχτυλα. Χαμηλώνουμε τη φωτιά, καλύπτουμε με το καπάκι και βράζουμε μέχρι να μαλακώσουν, για 30-40λεπτά, ανάλογα με τα φασόλια που θα χρησιμοποιήσουμε.

Ενδιάμεσα, πλένουμε τα παραπούλια, βυθίζοντας τα σε λεκάνη με νερό και ξύδι για 10λεπτά. Έτσι έχει την ευκαρία, όποιο σαλιγκαράκι ζεί στα φύλλα τους να ανέβει στην επιφάνεια κι εσείς να το στείλετε να ζήσει στον κήπο. Μετά, ένα ένα τα ξεπλένουμε σε τρεχούμενο νερό, κόβοντας ένα κομμάτι από τη βάση τους και όποιο φύλλο ή μέρος είναι χαλασμένο. Κόβουμε σε φέτες, βάζουμε σε μπασίνα και αφήνουμε στην άκρη.

2. Μαγειρεύουμε το φαγητό

Σε δεύτερη κατσαρόλα, σωτάρουμε το κρεμμύδι με το σκόρδο, αλάτι, πιπέρι και το μισό λάδι για 10 λεπτά. Προσθέτουμε 1 κούπα νερό και τα παραπούλια. Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και αφήνουμε να μαραθούν για 10 λεπτά.
Προσθέτουμε τα φασόλια, βγάζοντάς τα με τρυπητή κουτάλα από το νερό τους, το υπόλοιπο λάδι και τον πελτέ. Προσθέτουμε όσο νερό από το βράσιμο χρειαστεί να μισοκαλυφθούν τα υλικά. Σιγοβράζουμε για 20 λεπτά, προσθέτοντας περισσότερο νερό, αν χρειάζεται.

Μόλις είναι έτοιμο, σβήνουμε την εστία και αφήνουμε το φαγητό να ηρεμήσει, "μαρουβίσει" όπως λέμε στην Κρήτη. Σερβίρουμε, προσθέτοντας το μπούκοβο σε όσους θέλουν. Παρέα θέλει καλή φέτα και προζυμένιο ψωμί.

Tags: , , , , , ,

Άλλες συνταγές με , , , , , ,

Print Friendly, PDF & Email

Απάντηση

Γνωρίστε τα υλικά που έχουμε διαθέσιμα για να δημιουργούμε κάθε μέρα τα φαγητά και τα γλυκά στην κουζίνα μας. Η καλύτερη γνώση οδηγεί σε καλύτερη χρήση.

designed by: busyB design | powered by: Code is Poetry