Τα φασόλια πιαζ είναι πολύ αγαπημένη σαλάτα στην Ελλάδα κι ο επόμενος καλύτερος τρόπος μαγειρέματος των φασολιών μετά τη φασολάδα και τους γίγαντες.
Köfte ve Piyaz
Στην Τουρκία, τα φασόλια πιαζ είναι το απαραίτητο συνοδευτικό του κεφτέ. Σερβίρουν τα δύο πιάτα ξεχωριστά, όπως στην φωτογραφία που ακολουθεί. Σκεφτείτε αγάπη που έχουν γι’αυτόν τον συνδυασμό, που έχουν φτιαχτεί εστιατόρια μόνο με αυτό το μενού!
Τα βασικά υλικά που μπαίνουν στα φασόλια πιαζ είναι κρεμμύδι ξερό, μαϊντανός, λάδι, λεμόνι, ξύδι, αλάτι. Όμως κάθε πιάτο που αγαπιέται από πολλούς ανθρώπους, εμπλουτίζεται.
Θα το βρείτε με ντομάτα, ελιές, βραστό αυγό, μαρούλι, τριμμένο καρότο, πετιμέζι ροδιού. Γενικά, όπου το βρείτε, στην Πόλη -από όπου είναι τα σερβιρισμένα πιάτα της φωτογραφίας- ή αλλού στην Τουρκία, θα έχει τα υλικά μιας σαλάτας με λαδολέμονο.
Εκτός από την Αττάλεια.
Tο ταχίνι πρωταγωνιστεί
Η Αττάλεια, πόλη κτισμένη από τον βασιλιά της Περγάμου Άτταλο Β’ – ο οποίος έχτισε και την Στοά του Αττάλου στην Αθήνα το 158πΧ – έχει τη δική της πρακτική στα φασόλια πιαζ. Τα αναγνωρίζει σαν κύριο γεύμα και τα σερβίρει πάντα με δύο πρωτεϊνούχα συμπληρώματα: βραστό αυγό και ταχίνι.
Το ταχίνι, η πάστα του αλεσμένου σουσαμιού, είναι ο κύριο συστατικό του λαδολέμονου. Αλλάζει τελείως το πιάτο σε γεύση, όμως θέλει μερικά στοιχεία έντασης να αντισταθούν στην αμυλώδη γεύση του.
Φασόλια πιαζ όπως δεν τα έχετε ξαναφάει
Το dressing του ταχινιού έχει σαν κύριο ισορροπιστή το λεμόνι για την οξύτητα, το αλάτι για την ένταση, όμως θέλει οπωσδήποτε σκόρδο τριμμένο για τη σπιρτάδα που λείπει από το σύνολο.
Τα φασόλια, πρέπει να αποκτήσουν κι αυτά άποψη. Τα απλά, αμυλούχα, γλυκά φασόλια ξυπνούν όταν μπουν σε νερό και ξύδι μετά το βράσιμο. Όταν ενωθούν με το dressing φορούν βασιλικό πέπλο και ξαπλώνουν στην πιατέλα για να σκορπιστούν πάνω τους τα κρεμμύδια και ο μαϊντανός, σε στρώσεις. Γύρω τους τα αυγά. Κόκκινο καυτερό μπούκοβο ή pul biber ή isot πασπαλισμένο παντού. Ελιές στην κορυφή.
Δεν ανακατεύουμε. Σερβίρουμε έτσι στο τραπέζι. Με τα υλικά να φαίνονται.
Αν σας αρέσει το ποσέ αυγό και θέλετε όταν σπάσετε τον κρόκο να ενωθεί με το dressing του ταχινιού πάνω στα φασόλια, μπορείτε να το κάνετε. Το κάνει η Σταυριανή Ζερβακάκου στο Κυρίμαι.