HOME > Συνταγές > Φαγητά > Όσπρια > Φασόλια πιαζ με ταχίνι από την Αττάλεια
φασόλια πιάζ

Φασόλια πιαζ με ταχίνι από την Αττάλεια

5 from 3 votes

Τα φασόλια πιαζ είναι πολύ αγαπημένη σαλάτα στην Ελλάδα κι ο επόμενος καλύτερος τρόπος μαγειρέματος των φασολιών μετά τη φασολάδα και τους γίγαντες.

Köfte ve Piyaz

Στην Τουρκία, τα φασόλια πιαζ είναι το απαραίτητο συνοδευτικό του κεφτέ. Σερβίρουν τα δύο πιάτα ξεχωριστά, όπως στην φωτογραφία που ακολουθεί. Σκεφτείτε αγάπη που έχουν γι’αυτόν τον συνδυασμό, που έχουν φτιαχτεί εστιατόρια μόνο με αυτό το μενού!

Τα βασικά υλικά που μπαίνουν στα φασόλια πιαζ είναι κρεμμύδι ξερό, μαϊντανός, λάδι, λεμόνι, ξύδι, αλάτι. Όμως κάθε πιάτο που αγαπιέται από πολλούς ανθρώπους, εμπλουτίζεται.
Θα το βρείτε με ντομάτα, ελιές, βραστό αυγό, μαρούλι, τριμμένο καρότο, πετιμέζι ροδιού.  Γενικά, όπου το βρείτε, στην Πόλη -από όπου είναι τα σερβιρισμένα πιάτα της φωτογραφίας- ή αλλού στην Τουρκία, θα έχει τα υλικά μιας σαλάτας με λαδολέμονο.

Εκτός από την Αττάλεια.

Tο ταχίνι πρωταγωνιστεί

Η Αττάλεια, πόλη κτισμένη από τον βασιλιά της Περγάμου Άτταλο Β’ – ο οποίος έχτισε και την Στοά του Αττάλου στην Αθήνα το 158πΧ – έχει τη δική της πρακτική στα φασόλια πιαζ. Τα αναγνωρίζει σαν κύριο γεύμα και τα σερβίρει πάντα με δύο πρωτεϊνούχα συμπληρώματα: βραστό αυγό και ταχίνι.

Το ταχίνι, η πάστα του αλεσμένου σουσαμιού, είναι ο κύριο συστατικό του λαδολέμονου. Αλλάζει τελείως το πιάτο σε γεύση, όμως θέλει μερικά στοιχεία έντασης να αντισταθούν στην αμυλώδη γεύση του.

Φασόλια πιαζ όπως δεν τα έχετε ξαναφάει

Το dressing του ταχινιού έχει σαν κύριο ισορροπιστή το λεμόνι για την οξύτητα, το αλάτι για την ένταση, όμως θέλει οπωσδήποτε σκόρδο τριμμένο για τη σπιρτάδα που λείπει από το σύνολο.

Τα φασόλια, πρέπει να αποκτήσουν κι αυτά άποψη. Τα απλά, αμυλούχα, γλυκά φασόλια ξυπνούν όταν μπουν σε νερό και ξύδι μετά το βράσιμο. Όταν ενωθούν με το dressing φορούν βασιλικό πέπλο και ξαπλώνουν στην πιατέλα για να σκορπιστούν πάνω τους τα κρεμμύδια και ο μαϊντανός, σε στρώσεις. Γύρω τους τα αυγά. Κόκκινο καυτερό μπούκοβο ή pul biber ή isot πασπαλισμένο παντού. Ελιές στην κορυφή.

Δεν ανακατεύουμε. Σερβίρουμε έτσι στο τραπέζι. Με τα υλικά να φαίνονται.

Αν σας αρέσει το ποσέ αυγό και θέλετε όταν σπάσετε τον κρόκο να ενωθεί με το dressing του ταχινιού πάνω στα φασόλια, μπορείτε να το κάνετε. Το κάνει η Σταυριανή Ζερβακάκου στο Κυρίμαι.

Φασόλια πιαζ με ταχίνι από την Αττάλεια

5 from 3 votes
Recipe by Βίκυ Κουμάντου Course: ΣαλάταCuisine: ΤουρκίαDifficulty: Εύκολη
Servings

4

servings
Prep time

8

hours 

30

minutes
Cooking time

45

minutes
Total time

9

hours 

15

minutes
Cook Mode

Keep the screen of your device on

Υλικά

  • 500 γρ. ξερά φασόλια, μικρά

  • 2 µέτρια κρεµµύδια, σε ροδέλες

  • 10 ελιές, σε φέτες

  • ½ κούπα φυλλαράκια µαϊντανού

  • 4 βραστά αβγά, στα 4

  • Για το ντρέσινγκ
  • 2 κούπες νερό από το βράσιµο των φασολιών

  • 1/4 κούπας ξύδι

  • 3 κουταλιές σούπας ταχίνι

  • 3 κουταλιές σούπας λεμόνι

  • 5 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο

  • 1 σκελίδα σκόρδο

  • 1 κουταλιά γλυκού αλάτι

  • 1 κουταλιά γλυκού µπούκοβο

Μέθοδος

  • Σε µια µεγάλη κατσαρόλα µε νερό βάζουµε τα φασόλια και τα αφήνουµε όλο το βράδυ να φουσκώσουν.
  • Την εποµένη, αδειάζουµε το νερό, αντικαθιστούµε µε φρέσκο µέχρι να καλύψει κατά 2εκ τα φασόλια. Βράζουµε έως ότου µαλακώσουν, περίπου 45 λεπτά από την έναρξη του βρασμού.

    Εναλλακτικά, δείτε τη συνταγή Φασολάδα χυλωμένη σε 2 ώρες, για να αποφύγετε το χρόνο φουσκώματος μιας νύχτας.

    Μόλις τα φασόλια είναι έτοιµα, κρατάµε στην άκρη 2 κούπες από το νερό στο οποίο έβρασαν.
  • Σουρώνουµε τα φασόλια και τα ρίχνουμε σε μπολ, μαζί με το ξύδι και τη 1 κούπα από το νερό του βρασμού που κρατήσαμε. Αφήνουμε να σταθούν για 20 λεπτά, ανακατεύοντας απαλά κατά διαστήματα.
  • Χτυπάµε στο multi, την άλλη μια κούπα νερό βρασμού με το ταχίνι, λάδι, λεμόνι, αλάτι, σκόρδο να γίνει λεία και ρευστή σάλτσα. Αν δεν είναι έτσι, προσθέστε λίγο νερό ακόμα.

    Αν πρόκειται να σερβίρετε αμέσως το φαγητό προχωρήστε στα επόμενα βήματα. Διαφορετικά φυλάξτε τα φασόλια σε τάπερ και τη σάλτσα σε βάζο, στο ψυγείο.
  • Περιχύνουµε τα φασόλια στο μπολ με την σάλτσα και ανακατεύουµε. Αδειάζουμε σε μεγάλη πιατέλα.

    Απλώνουµε πάνω από τα φασόλια σε στρώσεις τα κρεµµύδια, το µαϊντανό και τις ελιές. Τα αυγά γύρω γύρω. Πασπαλίζουμε με μπούκοβο ή ρίγανη ή pul biber ή isot ή σουμάκ.

Η γαστρονομία είναι πολιτιστική κληρονομιά

Tag @tastefull.gr on Instagram and hashtag it #γαστρονομία

Σας αρέσει αυτή η συνταγή; Μοιραστείτε την!

Follow us @tastefullgr on Pinterest

Αναζητούμε και καταγράφουμε τη γεύση του Τόπου

Follow us on Facebook

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*