TasteFULL

Ελληνίδα φάβα παντρεμένη με Γάλλο ratatouille

Εκείνη, παραδοσιακή νησιώτισσα Ελληνίδα. Φάβα, η παινεμένη. Την πολιορκούν πολλοί μνηστήρες τα καλοκαίρια και κατά καιρούς, την παντρεύουν με νόστιμα, ντόπια παλικάρια.  Ήμουν η κουμπάρα σ’αυτόν το γάμο. Της διάλεξα ξένο παλικάρι – έναν πολύπλοκο, με ένταση, Μασσαλιώτη Γάλλο. Ratatouille, ο διάσημος.

Ο γάμος τους έφερε μεγάλη χαρά σε όσους βρέθηκαν στο τραπέζι. Η φάβα παρουσιάστηκε ολόχρυση στο διάφανο πυρέξ και πάνω της, πολύχρωμος και λαχταριστός, είχε απλώσει τα λαχανικά του ο ratatouille. Ο συνδυασμός της βελούδινης, γλυκιάς φάβας με τη έντονη γεύση, τη δροσιά και την υφή των τραγανών, μελωμένων λαχανικών με γοήτευσε και έτσι αυτό το πιάτο πήρε κύρια θέση στο φετινό μενού γενεθλίων της κόρης μου.

Το πιάτο είναι εντυπωσιακό όπως σερβίρεται, είναι κατάλληλο για μπουφέ, προετοιμάζεται απο νωρίς, περιμένει υπομονετικά το σερβίρισμα και χορταίνει κόσμο!

Μισό κιλό φάβα και μερικά λαχανικά γεμίζει το μεγάλο οβάλ πυρέξ και σερβίρει 12-15 μερίδες. Η φάβα είναι εξαιρετική πηγή υδατανθράκων, φυτικών πρωτεϊνών και διαλυτών φυτικών ινών. Ο πουρές της είναι έντονα αμυλούχος και ζητά κάτι ζωηρό για συνοδεία. Συνήθως, το κρεμμύδι είναι ο βασικός συνοδός, μαζί με λεμόνι, λάδι και ρίγανη. Δοκιμάστε τα λαχανικά, ψημένα σαν ρατατούγι, μαζί με τη φάβα.

Το ratatouille είναι σαν το τουρλού λαχανικών της Ελλάδας (στο οποίο κυρίαρχο λαχανικό είναι η μελιτζάνα- η πατάτα και το κολοκύθι είναι τα βασικά υλικά του μπριάμ). Στο ratatouille (και στο τουρλού) βάζουμε μελιτζάνα, κολοκύθι, πιπεριά, κρεμμύδι, τομάτα και φρέσκα μυρωδικά. Ένα καλό ratatouille θέλει το χρόνο του για να ετοιμαστεί, γι’αυτό,  ετοιμάστε το την προηγούμενη μέρα του τραπεζιού. Όσο μένει στο ψυγείο, εξελίσσεται η γεύση του.

Την ημέρα του τραπεζιού ετοιμάστε και σερβίρετε τη φάβα όσο είναι ζεστή και υδαρής στο πυρέξ σερβιρίσματος.

Σημαντικό μυστικό καλής εμφάνισης του ratatouille

Απλώστε σε ρηχό ταψί -σε μια στρώση- και ψήστε μέχρι να σφίξουν και να στεγνώσουν ελαφρά τα λαχανικά. Ετσι, αντί να πέσει μια μάζα λαχανικών πάνω στη φάβα, το κάθε κομμάτι λαχανικού αποκτά τα δικά του όρια και συνεισφέρει με τη δική του ξεχωριστή γεύση στην τελική μπουκιά.

Δείτε στις φωτογραφίες στο τέλος, πώς φαίνεται το ρατατούγι όταν έχει βγει από το ψυγείο και πώς όταν έχει σκορπιστεί πάνω στη φάβα, μετά το ψήσιμο. Μακράν ομορφότερο!

Ακολουθούν οι δύο συνταγές, για μοναχική ή παντρεμένη χρήση.

© header photo by: Γεώργιος Δέτσης

Μενού γενεθλίων

Σαλάτα καρπούζι με φέτα σε κυπελάκια τομάτας

Φάβα παντρεμένη με ratatouille λαχανικών

Μοσχαρίσια tagliata (σπαλομπριζόλα χωρίς κόκκαλο πάχους 3εκ)

Παγωτό κασάτο σε τούρτα γενεθλίων

Σπιτικά λικέρ (φυλαγμένα στην κατάψυξη)

 

Το σλάιντ απαιτεί την χρήση JavaScript.

Sharing is caring!

Υλικά

Φάβα, η παινεμένη

  • 500γρ φάβα
  • 1 ξερό κρεμμύδι
  • λάδι
  • αλάτι
  • νερό

Ratatouille, ο διάσημος

  • 2 μελιτζάνες λευκές Σαντορίνης
  • 4 κολοκυθάκια μακρόστενα
  • 2 πιπεριές Φλωρίνης, σε λωρίδες
  • 2 πράσινες πιπεριές, σε λωρίδες
  • 2 ξερά κρεμμύδια, κομμένα δρεπανωτά
  • 2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομένες
  • 3 μεγάλες τομάτες, ξεφλουδισμένες, χωρίς σπόρια, κομμένες καρέ
  • λάδι
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • μυρωδικά: προτιμώ τη ματζουράνα αλλά και ο βασιλικός, ο δυόσμος, η ρίγανη ή ακόμα ο μαϊντανός κάνουν καλή δουλειά
  • σερβίρισμα: μαύρες ελιές, κάπαρη, φρέσκα μυρωδικά

Μέθοδος εκτέλεσης

Φάβα, η παινεμένη

Καθαρίζουμε τη φάβα, σε λευκό πιάτο, από ξένα σώματα, την ξεπλένουμε καλά και τη στραγγίζουμε. Μπορούμε να τη βράσουμε με δύο τρόπους: τον αργό, σε κατσαρόλα και τον γρήγορο, σε χύτρα ταχύτητας. Όταν έχετε χρόνο δοκιμάστε το αργό βράσιμο για να έχετε προσωπική άποψη για τη διαφορά. Και για τους δύο τρόπους ξεκινάμε με τον ίδιο τρόπο.

Βάζουμε σε κατσαρόλα, σκεπάζουμε με κρύο νερό και βάζουμε σε φουλ φωτιά να βράσει. Ξαφρίζουμε πρώτα και αδειάζουμε σε σουρωτήρι, πετώντας το νερό. Την ξαναβάζουμε στην κατσαρόλα, προσθέτουμε νερό να τη σκεπάζει κατά 2 δάχτυλα (ζεστό καλύτερα), το κρεμμύδι ολόκληρο αν θέλετε να το αφαιρέσετε ή σε κομμάτια αν θέλετε να μείνει μέσα στο χυλό, λίγο λάδι.

Αλάτι δεν βάζουμε στα όσπρια στο ξεκίνημα του βρασίματος γιατί σκληραίνει τις φλούδες, σε όσα έχουν. Στη περίπτωση της φάβας θέλουμε να ρουφήξει υγρασία μέχρι τον πυρήνα για να διαλυθεί σε χυλό. Το αλατισμένο νερό δεν βοηθά. Συνήθως αλατίζουμε στη μέση του βρασμού των οσπρίων ή στο τέλος.

Σε χύτρα ταχύτητας

Κλείνουμε καπάκι, βαλβίδα στο 2, φουλ φωτιά να ασφαλίσει και μετά χαμήλωμα στο 2 για 30λεπτά. Απασφαλίζουμε και ελέγχουμε το φαγητό. Βράζουμε με ανοικτή κατσαρόλα για να φύγει παραπανίσιο νερό, αν έχει. Αλατίζουμε, αλέθουμε με mini pimer μέσα στην κατσαρόλα -αν θέλουμε λεία υφή- ή περνάμε το χυλό στο μύλο των λαχανικών στη λεπτή σίτα. Μην ανησυχείτε που είναι ρευστή. Όσο μένει η φάβα σφίγγει και κόβεται με κουτάλι.

Σε κατσαρόλα

Βάζουμε να βράσει σε μέτρια φωτιά, φροντίζοντας να είναι πάντα σκεπασμένη με νερό (προσθέτουμε πάντα ζεστό) και ανακατεύοντας απαλά κατά διαστήματα για να βεβαιωθούμε πως δεν έχει κολλήσει. Αν κοχλάζει, χαμηλώστε κι άλλο τη φωτιά, ίσα να κρατάτε ζωντανό το βρασμό. Μπορεί να πάρει και μιάμιση με δύο ώρες έτσι. Χυλώνει μόνη της αλλά αν χρειαστεί ακολουθήστε το άλεσμα, όπως παραπάνω. Αλατίστε στα μισά του βρασμού και δοκιμάστε αν θέλει κι άλλο στο τέλος.

Βεβαιωθείτε πως η φάβα είναι αρκετά ρευστή πριν τη σερβίρετε στο πυρέξ (προσθέστε νερό για να φέρετε το χυλό στη σωστή ρευστότητα), διαφορετικά όσο κρυώνει (και σφίγγει) θα σκάσει στην επιφάνειά της. Αφήστε να κρυώσει εντελώς, πριν προσθέσετε λάδι και τα λαχανικά του ratatouille πάνω της.

Ratatouille, ο διάσημος

Αφαιρώ μερικές λωρίδες απο τη φλούδα των μελιτζανών, κόβω σε φέτες και μετά σε μπαστουνάκια, μέχρι 10εκ μήκος. Αλατίζω ελαφρά και αφήνω στην άκρη. Κόβω σε μπαστουνάκια, 1εκ πλάτους και μέχρι 10εκ μήκους, τα κολοκυθάκια, αλατίζω ελαφρά και αφήνω στην άκρη.

Στην κατσαρόλα σωτάρω το κρεμμύδι, με λίγο λάδι και αλάτι, για 10 λεπτά σε μέτρια φωτιά να γίνει διάφανο. Προσθέτω το σκόρδο και τις πιπεριές και συνεχίζω το σωτάρισμα για άλλα 10 λεπτά, χαμηλώνοντας αν χρειάζεται τη φωτιά. Προσθέτω τις τομάτες, αλάτι και πιπέρι και τα ξερά μυρωδικά που έχω διαλέξει. Τα φρέσκα θα τα προσθέσω στο τέλος. Ενώ η σάλτσα σιγοβράζει και μελώνει ετοιμάζω τις μελιτζάνες και τα κολοκυθάκια.

Σε αντικολλητικό τηγάνι, σωτάρω τα μπαστουνάκια της μελιτζάνας με λίγο λάδι να πάρουν ελαφρύ χρώμα. Μόλις ετοιμαστούν τα ρίχνω στην κατσαρόλα με τα υπόλοιπα λαχανικά. Συνεχίζω το σωτάρισμα με τα κολοκυθάκια και όταν ετοιμαστούν τα ρίχνω στη κατσαρόλα.

Θέλουν ακόμα 20λεπτά σε χαμηλό βρασμό, για να μην λυώσουν τα λαχανικά. Είναι έτοιμο όταν η μελιτζάνα πάψει να είναι τριζάτη και έχει μελώσει αλλά κρατά το σχήμα της. Αφήνετε να κρυώσουν στην κατσαρόλα ξεσκέπαστα. Μεταφέρετε προσεκτικά σε τάπερ και φυλάτε στο ψυγείο για μια νύχτα.

Αφήνετε το τάπερ σε θερμοκρασία περιβάλλοντος για 1 ώρα, την επόμενη μέρα. Αδειάζετε τα λαχανικά σε ταψί φούρνου, σε μια στρώση και ψήνετε σε φούρνο αέρα 180βαθμών για μισή ώρα περίπου, κουνώντας το ταψί κατα διαστήματα. Τα λαχανικά αποβάλλουν την περιττή υγρασία, συμπυκνώνουν τη γεύση τους και αποκτούν περίγραμμα.

Σερβίρετε πάνω στη φάβα όταν τα λαχανικά είναι χλιαρά. Προσθέστε κάπαρη και ελιές μαύρες, ξεκουκουτσιασμένες και τα φρέσκα μυρωδικά σας. Περιχύστε με φρέσκο λάδι ελιάς και απολαύστε μια πετυχημένη γευστική ένωση δύο διάσημων πιάτων της ελληνικής και γαλλικής κουζίνας!

Tags: , , , ,

Άλλες συνταγές με , , , , , , , , , , , ,

Print Friendly, PDF & Email

Απάντηση

Γνωρίστε τα υλικά που έχουμε διαθέσιμα για να δημιουργούμε κάθε μέρα τα φαγητά και τα γλυκά στην κουζίνα μας. Η καλύτερη γνώση οδηγεί σε καλύτερη χρήση.

designed by: busyB design | powered by: Code is Poetry