Εκείνη, παραδοσιακή νησιώτισσα Ελληνίδα. Φάβα, η παινεμένη. Την πολιορκούν πολλοί μνηστήρες τα καλοκαίρια και κατά καιρούς, την παντρεύουν με νόστιμα, ντόπια παλικάρια. Ήμουν η κουμπάρα σ’αυτόν το γάμο. Της διάλεξα ξένο παλικάρι – έναν πολύπλοκο, με ένταση, Μασσαλιώτη Γάλλο. Ratatouille, ο διάσημος.
Ο γάμος τους έφερε μεγάλη χαρά σε όσους βρέθηκαν στο τραπέζι. Η φάβα παρουσιάστηκε ολόχρυση στο διάφανο πυρέξ και πάνω της, πολύχρωμος και λαχταριστός, είχε απλώσει τα λαχανικά του ο ratatouille. Ο συνδυασμός της βελούδινης, γλυκιάς φάβας με τη έντονη γεύση, τη δροσιά και την υφή των τραγανών, μελωμένων λαχανικών με γοήτευσε και έτσι αυτό το πιάτο πήρε κύρια θέση στο φετινό μενού γενεθλίων της κόρης μου.
Το πιάτο είναι εντυπωσιακό όπως σερβίρεται, είναι κατάλληλο για μπουφέ, προετοιμάζεται απο νωρίς, περιμένει υπομονετικά το σερβίρισμα και χορταίνει κόσμο!

Μισό κιλό φάβα και μερικά λαχανικά γεμίζει το μεγάλο οβάλ πυρέξ και σερβίρει 12-15 μερίδες. Η φάβα είναι εξαιρετική πηγή υδατανθράκων, φυτικών πρωτεϊνών και διαλυτών φυτικών ινών. Ο πουρές της είναι έντονα αμυλούχος και ζητά κάτι ζωηρό για συνοδεία. Συνήθως, το κρεμμύδι είναι ο βασικός συνοδός, μαζί με λεμόνι, λάδι και ρίγανη. Δοκιμάστε τα λαχανικά, ψημένα σαν ρατατούγι, μαζί με τη φάβα.
Το ratatouille είναι σαν το τουρλού λαχανικών της Ελλάδας (στο οποίο κυρίαρχο λαχανικό είναι η μελιτζάνα- η πατάτα και το κολοκύθι είναι τα βασικά υλικά του μπριάμ). Στο ratatouille (και στο τουρλού) βάζουμε μελιτζάνα, κολοκύθι, πιπεριά, κρεμμύδι, τομάτα και φρέσκα μυρωδικά. Ένα καλό ratatouille θέλει το χρόνο του για να ετοιμαστεί, γι’αυτό, ετοιμάστε το την προηγούμενη μέρα του τραπεζιού. Όσο μένει στο ψυγείο, εξελίσσεται η γεύση του.
Την ημέρα του τραπεζιού ετοιμάστε και σερβίρετε τη φάβα όσο είναι ζεστή και υδαρής στο πυρέξ σερβιρίσματος.

Σημαντικό μυστικό καλής εμφάνισης του ratatouille
Απλώστε σε ρηχό ταψί -σε μια στρώση- και ψήστε μέχρι να σφίξουν και να στεγνώσουν ελαφρά τα λαχανικά. Ετσι, αντί να πέσει μια μάζα λαχανικών πάνω στη φάβα, το κάθε κομμάτι λαχανικού αποκτά τα δικά του όρια και συνεισφέρει με τη δική του ξεχωριστή γεύση στην τελική μπουκιά.
Δείτε στις φωτογραφίες, πώς φαίνεται το ρατατούγι όταν έχει βγει από το ψυγείο και πώς όταν έχει σκορπιστεί πάνω στη φάβα, μετά το ψήσιμο. Μακράν ομορφότερο!
Ακολουθούν οι δύο συνταγές, για μοναχική ή παντρεμένη χρήση.
© header photo by: Γεώργιος Δέτσης
Μενού γενεθλίων
Σαλάτα καρπούζι με φέτα σε κυπελάκια τομάτας
Φάβα παντρεμένη με ratatouille λαχανικών
Μοσχαρίσια tagliata (σπαλομπριζόλα χωρίς κόκκαλο πάχους 3εκ)
Παγωτό κασάτο σε τούρτα
Σπιτικά λικέρ (φυλαγμένα στην κατάψυξη)