HOME > Συνταγές > Φαγητά > Τυριά/Φρούτα > Φέτα τηγανητή με τσάτνεϊ μπούκοβο
φέτα τηγανητή

Φέτα τηγανητή με τσάτνεϊ μπούκοβο

Λέω φέτα τηγανητή και όχι φέτα σαγανάκι γιατί είναι τηγανητή με βαθύ τηγάνισμα και όχι σε ρηχό σκεύος που λέγεται sahan tava ή σαγανάκι. Δεν είναι φέτα τηγανητή σε φύλλο κρούστας αλλά παναρισμένη σωστά σε μια τραγανή κρούστα με σουσάμι και ξηρούς καρπούς. Κι έχει για συνοδό της ένα κατακόκκινο μπούκοβο τσάτνεϊ του πάθους!

Δοκίμασα την τηγανητή φέτα, έτσι παναρισμένη, στο Cafe Folie, στη Σίφνο, δίπλα σε μια πράσινη σαλάτα με dressing πορτοκαλιού. Με ένα ποτήρι λευκό κρασί έγινε όμορφη καλοκαιρινή ανάμνηση. Η Μαρία και ο Γιάννης μου είπαν την συνταγή και μια άλλη Μαρία από την Ήπειρο μου έστειλε ένα βαζάκι που έκανε το καλύτερο πάντρεμα στην τηγανητή φέτα.

Τσάτνεϊ μπούκοβο Pandora Gaia

Ζελεδένιο και φωτεινό, ελαφρά γλυκό και απαλά καυτερό, το τσάτνεϊ μπούκοβο έδωσε υγρασία, φρεσκάδα και χαρακτήρα στο τραγανό πανάρισμα των ξηρών καρπών και στη γαλατένια γεύση του τυριού.

Αυτό είναι ένα βαζάκι που αξίζει να έχετε στο ντουλάπι σας.

τηγανητή φέτα

Η φέτα τηγανητή είναι ένας μεζές που αξίζει να μάθετε να φτιάχνετε

Γίνεται με υλικά παναρίσματος που προσαρμόζονται στα γούστα σας και εφαρμόζεται σε όλα τα λευκά στητά τυριά. Φέτα σκληρή, Μανούρι, Καλαθάκι Λήμνου, χλωρά λευκά τυριά κάθε τόπου, όπως η Ικαριώτικη Καθούρα και η Χανιώτικη Μαλάκα. Η νωπή Μυζήθρα κι ο Ανθότυρος μπορούν να παναριστούν επίσης, αν είναι στητά, αρκεί να τα τυλίξουμε πρώτα με χαρτί κουζίνας για να απορροφήσει την περίσσια υγρασία.

Δείτε πως φτιάχνουμε Τυρί με κουρκούτι στην Αγία Παρασκευή Κεράσοβο στην Ήπειρο. Στα ψηλά βουνά θέλεις φαγητό να σε χορτάσει!

Από την κατάψυξη στο τηγάνι

Οι παναρισμένες φέτες τυριού μπορούν να μείνουν στο ψυγείο μέχρι να τηγανιστούν, ξεσκέπαστες, ώστε να στεγνώνει η υγρασία. Κι αν θέλετε να τις έχετε έτοιμες για ξαφνική χρήση, ακουμπείστε τις σε αντικολλητικό χαρτί, παγώστε τις μια μια και μετά βάλτε σε τάπερ και φυλάξτε στην κατάψυξη. Μόλις τις ζητήσετε, βγάλτε μια φέτα και ρίξτε σε κατσαρολάκι με λάδι να την καλύπτει. Το βαθύ τηγάνισμα θα ροδίσει την κρούστα και η καρδιά του τυριού θα ζεσταθεί αλλά θα έρθει ατόφια στο πιάτο σας.

φέτα τηγανητή
Παναρισμένη φέτα τυριού στο ψυγείο

Τα υλικά παναρίσματος

Εκτός από το σουσάμι και τους ξηρούς καρπούς που δίνουν νοστιμιά και τραγανότητα στην κρούστα, χρησιμοποιούμε ένα μίγμα αμύλων που απορροφά την υγρασία και δημιουργεί πάχος στην επικάλυψη. Φρυγανιά, σιμιγδάλι ψιλό, καλαμποκάλευρο. Αλλά μπορείτε να δοκιμάσετε και ψίχουλα ψωμιού ή ρυζάλευρο μαζί με το σιμιγδάλι. Όλα μαζί ανακατεμένα, με αλάτι και πιπέρι.

Για να γίνει σταθερό το πανάρισμα βουτάμε τις φέτες τυριού πρώτα σε αυγό, αραιωμένο με λίγο γάλα. Έτσι η κρούστα κολλά καλύτερα και όσο μένουν στο ψυγείο, στεγνώνει το αυγό και σταθεροποιείται το πανάρισμα.

Οι τεχνικές που ακολουθούμε σ’αυτήν την συνταγή είναι δύο: το πανάρισμα και το βαθύ τηγάνισμα.

φέτα τηγανητή
Τηγανητή Φέτα Κεφαλλονιάς

Το καλύτερο σ’αυτήν την τηγανητή φέτα το άφησα για το τέλος. Τρώγεται ζεστή αλλά και κρύα. Και αν τα έχετε ετοιμάσει από το πρωϊ, ξαναζεσταίνονται στο φούρνο και σερβίρονται σαν να είναι της στιγμής!

φέτα τηγανητή
Τηγανητό Μανούρι Λάρισας

Πρωτεϊνούχο καλοκαιρινό πιάτο, που σερβίρεται ζεστό με πράσινη σαλάτα και δροσερό τσάτνεϊ μπούκοβο που φυλάτε στο ψυγείο. Απλή είναι η χαρά στη ζωή.

Φέτα τηγανητή με τσάτνεϊ μπούκοβο

5 from 4 votes
Recipe by Βίκυ Κουμάντου Course: Τυριά u0026amp; ΦρούταCuisine: ΕλληνικήDifficulty: Εύκολη
Servings

4

servings
Prep time

1

hour 

30

minutes
Cooking time

10

minutes
Total time

1

hour 

40

minutes
Cook Mode

Keep the screen of your device on

Υλικά

  • 1 βαζάκι τσάτνεϊ μπούκοβο Pandora Gaia

  • 200γρ τυρί φέτα ή μανούρι στρογγυλό

  • 3 κουταλιές σούπας φρυγανιά τριμμένη

  • 1 κουταλιά σούπας σιμιγδάλι ψιλό

  • 1 κουταλιά σούπας καλαμποκάλευρο

  • 3 κουταλιές σούπας σουσάμι αναποφλοίωτο

  • 1,5 κουταλιά σούπας καρύδι ψιλοκομμένο

  • 1,5κουταλιά σούπας φιστίκι αιγίνης ψιλοκομμένο

  • 1 αυγό μέτριο

  • 1 κουταλιά σούπας γάλα

  • αλάτι, πιπέρι

Μέθοδος

  • Με ίσιο βρεγμένο μαχαίρι κόβουμε το μανούρι σε δύο ίδιες φέτες, πάχους 2εκ η κάθε μία περίπου. Αν έχουμε ανομοιόμορφα κομμάτια (πχ φέτα ή χλωρό τυρί τσαντίλας) κόβουμε σε μπαστούνια με πάχος 2εκ πάλι. Τα μπαστουνάκια κάνουν εξαιρετικό finger food σε πάρτι.
    Βάζουμε το βαζάκι με το τσάτνεϊ μπούκοβο στο ψυγείο να δροσίσει.
  • Πανάρισμα
    Σε βαθύ πιάτο σούπας χτυπάμε το αυγό με το γάλα, το αλάτι και το πιπέρι, με πηρούνι, τόσο όσο να μην έχει κλωστές ασπραδιού. Δεν θέλουμε να κάνει αφρό.
    Σε ρηχό πιάτο ενώνουμε όλα τα στέρεα υλικά και ανακατεύουμε.
    Βουτάμε κάθε φέτα από τις δύο πλευρές πρώτα στο μίγμα αυγού και μετά στο μίγμα της κρούστας. Πιέζουμε με τα δάχτυλά μας να κολλήσει καλά το μίγμα στο αυγό και να καλυφθεί εντελώς το τυρί. Αν θέλουμε πιο παχιά κρούστα επαναλαμβάνουμε το πανάρισμα άλλη μια φορά.
    Ακουμπάμε τις παναρισμένες φέτες σε επίπεδη επιφάνεια και αφήνουμε στο ψυγείο για 1 ή περισσότερες ώρες. Όσο πιο στητό είναι το τυρί, τόσο λιγότερο χρόνο θέλει να μείνει στο ψυγείο. Το Μανούρι πήρε μόνο μια ώρα. Όσο πιο σχετικά μαλακό είναι το τυρί (πχ Ανθότυρος, πιο μαλακιά Φέτα κλπ) θα χρειαστεί να μπει οπωσδήποτε κατάψυξη για μια νύχτα τουλάχιστον πριν το τηγανίσουμε.
  • Βαθύ τηγάνισμα
    Χρησιμοποιώ μικρό κατσαρολάκι για να μην χρειαστεί να βάλω μεγάλη ποσότητα λαδιού. Αρκεί να χωρά το μέγεθος κομματιού που τηγανίζω.
    Γεμίζουμε με ηλιέλαιο (ή σησαμέλαιο) και ελαιόλαδο ένα κατσαρολάκι, τόσο όσο να καλύπτει την παναρισμένη φέτα τυριού που θα βάλουμε αργότερα. Ζεσταίνουμε σε μέτρια δυνατή φωτιά τόσο ώστε όταν βάλουμε μέσα τη λαβή από μια ξύλινη κουτάλα να βγάλει αμέσως φουσκάλες γύρω από το ξύλο.
    Με τη βοήθεια σπάτουλας ακουμπάμε προσεκτικά στο λάδι την παναρισμένη φέτα και την αφήνουμε να ροδίσει από την μια πλευρά πριν την γυρίσουμε προσεκτικά να ροδίσει ομοιόμορφα κι από την άλλη. Θέλει πολύ λίγο χρόνο, μην απομακρυνθείτε στιγμή.
    Βγάζουμε με σπάτουλα το τυρί και ακουμπάμε σε σχάρα. Συνεχίζουμε το τηγάνισμα με τις υπόλοιπες φέτες.
  • Σερβίρισμα
    Πλένουμε και στεγνώνουμε πράσινα φύλλα σαλάτας. Κόβουμε με το χέρι σε κομμάτια μπουκιάς. Αν θέλουμε προσθέτουμε λίγο ελαιόλαδο και ανθό αλατιού. Ακουμπάμε στο πιάτο. Μια χούφτα είναι αρκετή για κάθε μερίδα.
    Ακουμπάμε δίπλα την τηγανητή φέτα τυριού που αποτελεί το κύριο συστατικό του πιάτου και πάνω της βάζουμε μια κουταλιά τσάτνεϊ μπούκοβο από το ψυγείο. Πάρτε το βαζάκι μαζί σας στο τραπέζι. Δύο ποτήρια δροσερό λευκό κρασί ή ροζέ και κατευθυνθείτε στη βεράντα. Οι νύχτες έχουν γίνει πολύ γλυκές και μυρίζουν άνοιξη τα πάντα γύρω.

Η γαστρονομία είναι πολιτιστική κληρονομιά

Tag @tastefull.gr on Instagram and hashtag it #γαστρονομία

Σας αρέσει αυτή η συνταγή; Μοιραστείτε την!

Follow us @tastefullgr on Pinterest

Αναζητούμε και καταγράφουμε τη γεύση του Τόπου

Follow us on Facebook

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*