Λέω φέτα τηγανητή και όχι φέτα σαγανάκι γιατί είναι τηγανητή με βαθύ τηγάνισμα και όχι σε ρηχό σκεύος που λέγεται sahan tava ή σαγανάκι. Δεν είναι φέτα τηγανητή σε φύλλο κρούστας αλλά παναρισμένη σωστά σε μια τραγανή κρούστα με σουσάμι και ξηρούς καρπούς. Κι έχει για συνοδό της ένα κατακόκκινο μπούκοβο τσάτνεϊ του πάθους!
Δοκίμασα την τηγανητή φέτα, έτσι παναρισμένη, στο Cafe Folie, στη Σίφνο, δίπλα σε μια πράσινη σαλάτα με dressing πορτοκαλιού. Με ένα ποτήρι λευκό κρασί έγινε όμορφη καλοκαιρινή ανάμνηση. Η Μαρία και ο Γιάννης μου είπαν την συνταγή και μια άλλη Μαρία από την Ήπειρο μου έστειλε ένα βαζάκι που έκανε το καλύτερο πάντρεμα στην τηγανητή φέτα.
Τσάτνεϊ μπούκοβο Pandora Gaia
Ζελεδένιο και φωτεινό, ελαφρά γλυκό και απαλά καυτερό, το τσάτνεϊ μπούκοβο έδωσε υγρασία, φρεσκάδα και χαρακτήρα στο τραγανό πανάρισμα των ξηρών καρπών και στη γαλατένια γεύση του τυριού.
Αυτό είναι ένα βαζάκι που αξίζει να έχετε στο ντουλάπι σας.
Η φέτα τηγανητή είναι ένας μεζές που αξίζει να μάθετε να φτιάχνετε
Γίνεται με υλικά παναρίσματος που προσαρμόζονται στα γούστα σας και εφαρμόζεται σε όλα τα λευκά στητά τυριά. Φέτα σκληρή, Μανούρι, Καλαθάκι Λήμνου, χλωρά λευκά τυριά κάθε τόπου, όπως η Ικαριώτικη Καθούρα και η Χανιώτικη Μαλάκα. Η νωπή Μυζήθρα κι ο Ανθότυρος μπορούν να παναριστούν επίσης, αν είναι στητά, αρκεί να τα τυλίξουμε πρώτα με χαρτί κουζίνας για να απορροφήσει την περίσσια υγρασία.
Δείτε πως φτιάχνουμε Τυρί με κουρκούτι στην Αγία Παρασκευή Κεράσοβο στην Ήπειρο. Στα ψηλά βουνά θέλεις φαγητό να σε χορτάσει!
Από την κατάψυξη στο τηγάνι
Οι παναρισμένες φέτες τυριού μπορούν να μείνουν στο ψυγείο μέχρι να τηγανιστούν, ξεσκέπαστες, ώστε να στεγνώνει η υγρασία. Κι αν θέλετε να τις έχετε έτοιμες για ξαφνική χρήση, ακουμπείστε τις σε αντικολλητικό χαρτί, παγώστε τις μια μια και μετά βάλτε σε τάπερ και φυλάξτε στην κατάψυξη. Μόλις τις ζητήσετε, βγάλτε μια φέτα και ρίξτε σε κατσαρολάκι με λάδι να την καλύπτει. Το βαθύ τηγάνισμα θα ροδίσει την κρούστα και η καρδιά του τυριού θα ζεσταθεί αλλά θα έρθει ατόφια στο πιάτο σας.

Τα υλικά παναρίσματος
Εκτός από το σουσάμι και τους ξηρούς καρπούς που δίνουν νοστιμιά και τραγανότητα στην κρούστα, χρησιμοποιούμε ένα μίγμα αμύλων που απορροφά την υγρασία και δημιουργεί πάχος στην επικάλυψη. Φρυγανιά, σιμιγδάλι ψιλό, καλαμποκάλευρο. Αλλά μπορείτε να δοκιμάσετε και ψίχουλα ψωμιού ή ρυζάλευρο μαζί με το σιμιγδάλι. Όλα μαζί ανακατεμένα, με αλάτι και πιπέρι.
Για να γίνει σταθερό το πανάρισμα βουτάμε τις φέτες τυριού πρώτα σε αυγό, αραιωμένο με λίγο γάλα. Έτσι η κρούστα κολλά καλύτερα και όσο μένουν στο ψυγείο, στεγνώνει το αυγό και σταθεροποιείται το πανάρισμα.
Οι τεχνικές που ακολουθούμε σ’αυτήν την συνταγή είναι δύο: το πανάρισμα και το βαθύ τηγάνισμα.

Το καλύτερο σ’αυτήν την τηγανητή φέτα το άφησα για το τέλος. Τρώγεται ζεστή αλλά και κρύα. Και αν τα έχετε ετοιμάσει από το πρωϊ, ξαναζεσταίνονται στο φούρνο και σερβίρονται σαν να είναι της στιγμής!

Πρωτεϊνούχο καλοκαιρινό πιάτο, που σερβίρεται ζεστό με πράσινη σαλάτα και δροσερό τσάτνεϊ μπούκοβο που φυλάτε στο ψυγείο. Απλή είναι η χαρά στη ζωή.