HOME > Συνταγές > Γλυκά > Κέικ > Fondant au chocolat – το σοκολατένιο ηφαίστειο

Fondant au chocolat – το σοκολατένιο ηφαίστειο

Αυτό είναι ένα γλυκό της αγάπης. Είτε είσαι ερωτευμένος με το πρόσωπο που θα το δοκιμάσει είτε είσαι ερωτευμένος με την ίδια τη σοκολάτα, όταν αυτό το γλυκό εμφανίζεται στο τραπέζι δίνει ένα ξεκάθαρο μήνυμα. Έρχεται στο τραπέζι καυτό, με ελαφρά σπασίματα στην επιφάνεια του  και περιμένει το βύθισμα του κουταλιού για να ξεχυθεί η σοκολατένια λάβα του στο πιάτο.

Αρωμάτισα τη σοκολάτα με ουϊσκι αυτή τη φορά και ήταν σαν να το έπινα με κάθε κουταλιά. Αυτό το γλυκό είναι συγκλονιστικά εύκολο, ακόμα και για τραπέζια. Ετοιμάζετε το μίγμα από νωρίς, το βάζετε στα φορμάκια και τα αφήνετε στο ψυγείο. Όταν έρθουν οι καλεσμένοι, βγάλτε τα να έρθουν σε θερμοκρασία δωματίου. Όταν τελειώσετε το κύριο πιάτο, πεταχτείτε στην κουζίνα και βάλτε τα στον προθερμασμένο φούρνο. Μέχρι να μαζευτούν τα πιάτα, θα έχετε έτοιμα μικρά σοκολατένια ηφαίστεια που θα φέρουν χαμόγελα ευτυχίας στους φίλους σας.

Το καθοριστικό σημείο επιτυχίας αυτής της συνταγής είναι η πραγματική θερμοκρασία του φούρνου. Υπάρχει σχεδόν πάντα απόκλιση της ζητούμενης και της πραγματικής θερμοκρασίας, κυρίως μέχρι να ζεσταθεί ο φούρνος. Στις περισσότερες παρασκευές δεν παίζει μεγάλο ρόλο. Όχι όμως σ’αυτήν τη συνταγή! Χρησιμοποιείστε θερμόμετρο φούρνου και ρυθμίστε τη θερμοκρασία του πάνελ ώστε να πετύχετε θερμοκρασία 180 βαθμών μέσα στο φούρνο. Έτσι θα είστε σίγουροι ότι το γλυκό σας θα πετύχει.

© header photo by: Γεώργιος Δέτσης

Fondant au chocolat – το σοκολατένιο ηφαίστειο

5 from 1 vote
Recipe by Βίκυ Κουμάντου Course: Κέικ
Servings

8

servings
Prep time

15

minutes
Cooking time

10

minutes
Total time

25

minutes
Cook Mode

Keep the screen of your device on

Υλικά

  • 200 γρ. σοκολάτα υψηλής περιεκτικότητας (60 % και πάνω)

  • 200 γρ. βούτυρο αγελάδος

  • 4 αυγά

  • 80 γρ. ζάχαρη

  • 80 γρ. αλεύρι μαλακό ή αμύγδαλα σε σκόνη

  • 3 κουταλιές σούπας ουϊσκι ή λικέρ πορτοκάλι

  • βούτυρο

  • κακάο για το πασπάλισμα των μπολ

Μέθοδος

  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου.
  • Σε μπεν μαρί, λιώνουμε τη σοκολάτα και το βούτυρο. Μόλις λιώσει το μίγμα, το βγάζουμε από τη φωτιά και ανακατεύουμε να ενωθεί. Προσθέτουμε το λικέρ ή το ουϊσκι και ανακατεύουμε.

    Να θυμόμαστε πάντα να προσθέτουμε στη λιωμένη σοκολάτα πρώτα τη λιπαρή ουσία (βούτυρο ή κρέμα γάλακτος ή γάλα) πριν προσθέσουμε το αλκοόλ, για να μην κόψει.

    Στο μπολ του μίξερ κτυπάμε τα αυγά ολόκληρα με τη ζάχαρη μέχρι να ασπρίσουν και να γίνουν σαν κρέμα.
    Προσθέτουμε το αλεύρι και λίγο λίγο το μίγμα σοκολάτας.
    Βουτυρώνουμε ελαφρά τα πυρεξάκια και πασπαλίζουμε με κακάο.
    Αναποδογυρίζουμε και χτυπάμε στον πάγκο να πέσει όσο είναι περιττό.
  • Γεμίζουμε τα φορμάκια με το μίγμα στα 3/4.
    Ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 10-12 λεπτά.
    Στα 10 λεπτά η επιφάνεια θα σας φαίνεται μαλακή στο άγγιγμα. Μην το φοβηθείτε. Αν το βγάλετε και το αφήσετε 1 λεπτό στο πάγκο, σφίγγει όσο χρειάζεται και μπορεί να ξεφορμαριστεί μια χαρά. Είναι περισσότερο ρευστό από της φωτογραφίας.
    Στα 12 λεπτά η επιφάνεια είναι πιο σταθερή στο άγγιγμα και έχει φουσκώσει λίγο περισσότερο. Το φούσκωμα δεν μας απασχολεί σ’αυτήν τη παρασκευή γιατί είναι προσωρινό (εφόσον το εσωτερικό είναι υγρό, θα καθήσει σίγουρα).
    Ο γιός μου το προτιμά ψημένο στα 10′ και παγωμένο! Του αρέσει την επόμενη ημέρα γιατί η κρέμα σοκολάτας είναι μαλακή και δροσερή.

    Είτε το σερβίρουμε στο μπολάκι είτε το ξεφορμάρουμε σε πιάτο.
  • Ξεφορμάρισμα: Μόλις  βγάλουμε το φορμάκι, περνάμε ένα μαχαίρι γύρω γύρω στο τοίχωμα να χαλαρώσει.
    Κρατώντας ένα καθαρό πανάκι σιλικόνης στο δεξί μας χέρι, τουμπάρουμε το πυρεξάκι πάνω του να ξεφορμαριστεί το γλυκό. Βγάζουμε το μπολ. Τουμπάρουμε ξανά προσεκτικά το fondant στο πιάτο που θα το σερβίρουμε.

    Πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη και σερβίρουμε με κρέμα γάλακτος και κόκκινα φρούτα, αν έχουμε.

Η γαστρονομία είναι πολιτιστική κληρονομιά

Tag @tastefull.gr on Instagram and hashtag it #γαστρονομία

Σας αρέσει αυτή η συνταγή; Μοιραστείτε την!

Follow us @tastefullgr on Pinterest

Αναζητούμε και καταγράφουμε τη γεύση του Τόπου

Follow us on Facebook

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*