HOME > Συνταγές > Σπιτικό κελάρι > Σιρόπια > Φραουλάδα – όπως λέμε βυσσινάδα!
φραουλάδα

Φραουλάδα – όπως λέμε βυσσινάδα!

0 from 0 votes

Κάθε φορά που τελειώνει η εποχή ενός φρούτου, ψάχνω εναλλακτικούς τρόπους για να παρατείνω την παρουσία του στο τραπέζι μας.  Η φραουλάδα είναι ένας από αυτούς. Σιρόπι που διατηρεί και ενισχύει το άρωμα και το χρώμα του φρέσκου φρούτου και δίνει ανάσες δροσιάς στις ζέστες του καλοκαιριού.

Οι φράουλες, οι μαγιάτικες, μοσχοβολούν άνοιξη. Είναι γλυκές, αρωματικές, με μεστή γεύση. Δεν φτιάχνω τίποτα για το κελάρι μου με φράουλες, πριν έρθει ο Μάϊος. Είναι και πιο φθηνές γιατί έχουν αρχίσει να εμφανίζονται τα βερύκοκα στην αγορά.

Φέτος έφτιαξα μερικά βαζάκια μαρμελάδα φράουλα, κατέψυξα ολόκληρες φραουλίτσες για τα καλοκαιρινά κοκτέϊλς, αλλά και για να κάνω σάλτσα, παγωτό, γρανίτα φράουλα, smoothies ή φρέσκο λικέρ φράουλας. Κατέψυξα και φετούλες φράουλας για να τις χρησιμοποιώ για παγάκια! Γλυκό φράουλα δεν συνηθίζω να φτιάχνω. Βυσσινάδα όμως φτιάχνω κάθε χρόνο και την αγαπάμε πολύ στο σπίτι, όπως και τη σπιτική λεμονάδα. Γιατί να μην φτιάξω και φραουλάδα;;;

Πήρα τη βασική συνταγή της βυσσινάδας και ξεκίνησα. Με 1 κιλό φράουλες και 1 κιλό ζάχαρη πήρα στο τέλος 850ml σιρόπι. Έκοψα τις φράουλες στα 4, να αφήσουν γρήγορα το χυμό τους.

Τις φράουλες δεν με ενδιέφερε να τις κάνω κάτι. Είχαν χάσει το ενδιαφέρον τους, νομίζω πως καταναλώθηκαν σαν μαρμελάδα στο ψωμί. Το σιρόπι, όμως είχε ένα ρουμπινί, τριανταφυλλί χρώμα, όνειρο.

Σερβίρισα στον εαυτό μου το ποτήρι της δοκιμής! Έβαλα παγάκια, σιρόπι, νερό, δοκίμασα την αραίωση να είναι σωστή για μένα, πρόσθεσα και μια φετούλα-παγάκι φράουλα και έκλεισα τα μάτια! Δροσιά, δροσιά, άρωμα, γεύση.

© header photo by: Γεώργιος Δέτσης

Φραουλάδα – όπως λέμε βυσσινάδα!

0 from 0 votes
Recipe by Βίκυ Κουμάντου Course: Σιρόπια
Servings

4

servings
Prep time

30

minutes
Cooking time

40

minutes
Total time

1

hour 

10

minutes
Cook Mode

Keep the screen of your device on

Υλικά

  • 1 κιλό φράουλες

  • 1 κιλό ζάχαρη

  • 1/2 κούπα νερό

Μέθοδος

  • Πλένετε τις φράουλες, αφαιρείτε τα κοτσανάκια, κόβετε στα 4 και τις βάζετε σε μια κατσαρόλα. Προσθέτετε τη ζάχαρη, το νερό και τις αφήνετε μέχρι να υγρανθεί η ζάχαρη.
  • Βάζετε την κατσαρόλα σε σε μέτρια φωτιά, μέχρι να βεβαιωθείτε ότι όλη η ζάχαρη έχει διαλυθεί, ακόμα και από τα πλαϊνά της κατσαρόλας.
    Δυναμώστε τη φωτιά και φέρτε το μίγμα σε βρασμό.

    Ξαφρίστε και δέστε το σιρόπι. Έχω δίπλα μου ένα λευκό πιάτο, όπου ακουμπάω την τελευταία σταγόνα σιροπιού από την ξύλινη κουτάλα και ελέγχω το χρώμα της και το πόσο απλώνει.
    Σε τακτά διαστήματα κάνω το ίδιο τεστ και παρατηρώ τον κόμπο του σιροπιού  – αρχίζει και αποκτά ύψος.

    Χρησιμοποιώ πάντα ξύλινη κουτάλα στα γλυκά, γιατί είναι ένας ακόμα οδηγός του σωστού δεσίματος του σιροπιού. Το ξύλο απορροφά το ζεστό υγρό και όταν το σιρόπι είναι ακόμα υδαρές – βγάζοντας την κουτάλα, το ξύλο δείχνει σχεδόν στεγνό.
    Όταν το σιρόπι έχει δέσει, το ξύλο της κουτάλας έχει αποκτήσει ένα λούστρο, το οποίο δεν απορροφάται ακόμα κι αν είναι καυτό το σιρόπι.
  • Σουρώστε το μίγμα σε λεπτό τρυπητό, ώστε να πάρετε το σιρόπι και να αφαιρέσετε τις φράουλες.

    Βάλτε το σιρόπι σε μπουκάλια. Φυλάξτε εκτός ψυγείου.

Η γαστρονομία είναι πολιτιστική κληρονομιά

Tag @tastefull.gr on Instagram and hashtag it #γαστρονομία

Σας αρέσει αυτή η συνταγή; Μοιραστείτε την!

Follow us @tastefullgr on Pinterest

Αναζητούμε και καταγράφουμε τη γεύση του Τόπου

Follow us on Facebook

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*