TasteFULL

Γεμιστό ψωμί με τσάτνεϊ λιαστής τομάτας & τυρί

Είχαμε γιορτή σήμερα στο σπίτι. Κάναμε πικνικ στο μπαλκόνι μας!  Αυτό ήταν το μεσημεριανό μας φαγητό. Τα παιδιά, με αναστεναγμούς, εξαφάνισαν την κουλούρα του γεμιστού ψωμιού έτσι όπως την έβγαλα από το φούρνο, πάνω στο ξύλο της. Τραπέζι δεν προλάβαμε να στρώσουμε!

Ιδανικό φαγητό για πικνικ, γιατί ένα γεμιστό ψωμί κόβεται και μεταφέρεται πανεύκολα. Ιδανικό φαγητό για παιδιά, γιατί ειναι εντυπωσιακό, έχει καταπληκτικό ζυμάρι και θυμίζει πίτσα. Ιδανικό φαγητό για βραδιές με φίλους στο μπαλκόνι, τραβάει μπυρίτσα παγωμένη και φέρνει χαμόγελο στα χείλη.

Αυτή η συνταγή σας δίνει την τεχνική για κάθε γεμιστό ψωμί που θέλετε να φτιάξετε. Κλικ για tweet

Οι συνδυασμοί της γέμισης είναι θέμα της γεύσης σας. Το τσάτνεϊ λιαστής τομάτας έγινε σκούρο γιατί οι τομάτες που είχα ήταν αποξηραμένες και πολύ σκούρες. Διαλέξτε λιαστές τομάτες σε λάδι για να έχουν φωτεινό χρώμα ή στους καύσωνες του καλοκαιριού ετοιμάστε τις δικές σας λιαστές τομάτες, στο μπαλκόνι σας!

Εγώ έκανα αλχημείες για να φτιάξω τη ποσότητα που ήθελα και να προσπαθήσω να ανοίξω το χρώμα. Το τσάτνεϊ έχει ζάχαρη και ξύδι και σιγοβράζει μέχρι να φύγουν τα υγρά και να αποκτήσει υφή μαρμελάδας.

Ξεκινάμε το ζύμωμα;

Υλικά

  • 300 γρ. αλεύρι σταρένιο δυνατό
  • 1 κουτάλι γλυκού αλάτι
  • 40 γρ. παγωμένο βούτυρο σε κομματάκια
  • 2 κουταλάκια γλυκού μαγιά σκόνη
  • 100 ml γάλα
  • 1 μέτριο αυγό

Μέθοδος εκτέλεσης

Ετοιμάζουμε τη ζύμη

Συνήθως χρησιμοποιώ το μίξερ με το ζυμωτήρι και αφήνω το ζυμάρι να φουσκώσει μέσα στον κάδο.

Βάλτε στον κάδο το αλεύρι, το αλάτι, τρίψτε με τα χέρια σας τα κομματάκια του βουτύρου, προσθέστε τη μαγιά, το αυγό και το γάλα και αρχίστε το ζύμωμα. Όταν γίνουν ψιχουλιαστά, ενωμένα σε μεγαλύτερα κομμάτια, ρίξτε και το γάλα και αφήστε να ζυμωθεί καλά το μίγμα.

Η ζύμη πρέπει να είναι απαλή, ελαστική και να μην κολλάει. Αφήστε την στο μπολ να φουσκώσει, σκεπασμένη με μια πετσέτα για 1 ώρα.

Η τεχνική του γεμιστού ψωμιού

Βάζετε τη ζύμη σε αλευρωμένη επιφάνεια και την ανοίγετε σε φύλλο περίπου 33Χ30 εκ.

Χρησιμοποίησα το ρολάκι ζύμης, για να το ανοίξω ομοιόμορφα και να μην το τρυπήσω από το τράβηγμα, κατά λάθος.

Απλώστε πάνω τη μαρμελάδα λιαστής τομάτας και το κατσικίσιο τυρί, θρυμματισμένο με το χέρι σας. Ξεκινήστε από την πιο μακριά πλευρά να τυλίγετε το φύλλο ζύμης σε ρολό, κλείνοντας μέσα του τα υλικά της γέμισης και φτάνοντας μέχρι τέλους. Βάλτε το σημείο ραφής προς τα κάτω.

Κάντε κουλούρα το ρολό του ψωμιού και βάλτε το πάνω στη λαμαρίνα που θα το ψήσετε.

Βρέξτε τα χέρια σας και τα σημεία ένωσης του ρολού ώστε να κολλήσουν. Στρώστε καλά τη ζύμη και σχηματίστε μια ωραία κουλούρα. Με κοφτερό μαχαίρι -χωρίς δοντάκια- κάντε λοξές χαρακιές μέχρι τη μέση του ρολού, όχι μέχρι κάτω, σε όλη την κουλούρα.

Με το χέρι σας, πιάστε ένα-ένα τα κομμάτια και γυρίστε τα στο πλάϊ ώστε να φαίνεται η γέμιση. Σκεπάστε με πετσέτα και αφήστε άλλη μια ώρα να φουσκώσει. Ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200βαθμούς Κελσίου για 25-30 λεπτά μέχρι να πάρει χρώμα.

Θεωρητικά, το αφήνετε να κρυώσει πριν το φάτε...

Με το ψωμάκι ταιριάζουν πολύ φρέσκα βότανα από τον κήπο σας πχ ματζουράνα, ρίγανη, θυμάρι

Tags: , ,

Άλλες συνταγές με , , , , , ,

Print Friendly, PDF & Email

Απάντηση

Γνωρίστε τα υλικά που έχουμε διαθέσιμα για να δημιουργούμε κάθε μέρα τα φαγητά και τα γλυκά στην κουζίνα μας. Η καλύτερη γνώση οδηγεί σε καλύτερη χρήση.

designed by: busyB design | powered by: Code is Poetry