TasteFULL

Το ψωμί της ευτυχίας – γιορτινό, για τις χαρές σας!

Καλώς βρεθήκαμε ξανά, είκοσι μέρες μετά από το τελευταίο άρθρο, το νεράτζι και περγαμόντο γλυκό κουταλιού.

Ο λόγος της απουσίας ήταν τεχνικά προβλήματα, που μας οδήγησαν στη μεταφορά του site, σε νέο, μεγαλύτερο server. Σας ευχαριστώ πολύ για την εμπιστοσύνη και την αγάπη που δείχνετε στο TasteFULL. Είναι πολλές οι ημέρες που το νούμερο σελίδων που ξεφυλλίζονται ξεπερνά τις 10.000 την ημέρα. Ακόμα κι όταν λείπω και δεν γράφω, εσείς έρχεστε, γιατί είναι το δικό σας τετράδιο γεύσης και το νούμερο επισκέψεων δεν πέφτει κάτω από τις 5.000 την ημέρα.

Με την αγάπη και την προσοχή, λίγο εσείς, λίγο εγώ, λίγο η νεραϊδούλα που γεννήθηκε τα Χριστούγεννα, δώσαμε ζωή στο TasteFULL και σαν καλομαθημένο παιδί έκανε πολλά νάζια, σ’αυτή την μετακόμιση. Εκλεινε το τετράδιο και δεν άφηνε κανένα να το διαβάσει. Ούτε εμένα. Η αλήθεια είναι πως έπρεπε να κάνω νωρίτερα τη μετακόμιση, γιατί είχε μεγαλώσει πολύ για το χώρο που είχε διαθέσιμο και το ταλαιπωρούσα κι εγώ. Ενα παιδί είναι κι αυτό και μεγαλώνει γρήγορα για τα ρούχα του. Το χαμογελάκι στο πρόσωπό του, το ζωγραφίσαμε, για να το καλοπιάσουμε. TasteFULL smiles, επιτέλους!

Κάνω ποδαρικό με ένα γιορτινό ψωμί, πολύ εντυπωσιακό στην όψη και πολύ διασκεδαστικό στην παρασκευή. Η συνταγή είναι παραλλαγή της ζύμης, στη συνταγή Βασιλόπιτα με το πιο τρυφερό τσουρέκι και είναι πολύ διδακτικό για το αποτέλεσμα που δίνουν διαφορετικά υλικά στην ίδια συνταγή. Χρησιμοποίησα αλεύρι δυνατό, με περιεκτικότητα σε πρωτεϊνες 11,5%, αντί για 14,4% που βάζω στα τσουρέκια. Εβαλα λάδι στη ζύμη αντί για βούτυρο και λίγο χυμό λεμονιού, υλικά που δίνουν πιο τριφτή υφή. Πρόσθεσα τα αυγά και το γάλα, τα οποία δυναμώνουν σε πρωτεϊνες τη ζύμη. Εβαλα φόρμα 26εκ, όπως και στη βασιλόπιτα. Το ύψος στο τσουρέκι ήταν 8εκ ενώ στο ψωμί μόλις 5εκ. Νομίζω, με όσα γνωρίζω μέχρι στιγμής, πως αυτό είναι η καλύτερη απόδειξη πως το δίχτυ της γλουτένης είναι σημαντικό να είναι πολύ ανθεκτικό, για να μπορεί να συγκρατεί τα αέρια της μαγιάς, τα οποία του δίνουν ύψος.

Το σχήμα μπορεί να φαίνεται δύσκολο, αλλά είναι σχετικά απλό και μπορεί να σας εμπνεύσει σε πολλές ακόμα παραλλαγές. Μπορεί να γίνει γεμιστό είτε με ξηρούς καρπούς και σταφίδες είτε με στεγνωμένο ανθότυρο, ξύσμα λεμονιού και λίγη ζάχαρη είτε αλμυρό με ελιές και λιαστή τομάτα. Πάντως κρατά καλά το σχήμα του. Τα λουλουδάκια δεν εξαφανίστηκαν με το φούσκωμα, πράγμα που δεν είμαι σίγουρη αν θα γινόταν με την ζύμη του τσουρεκιού.

Θέλω πολύ να το ξαναζυμώσω για περισσότερες παρατηρήσεις. Την πρώτη φορά το έκανα, τις μέρες του big scale μαγειρέματος, μαζί με τη λαχανοντολμαδόπιτα. και τα 50 πορτοκάλια που έγιναν εγγλέζικη μαρμελάδα. Μαγείρευα μανιωδώς, προσπαθώντας να διατηρήσω την ισορροπία στο σπίτι μου, από γεγονότα που άλλαζαν τα γνωστά δεδομένα και τρέλλαιναν το μυαλό μου με σκέψεις και αγωνίες.

Ζυμώστε το κι εσείς και πείτε μου τις παραλλαγές που φτιάξατε. Είναι ένα πολύ εντυπωσιακό ψωμί για τραπέζια χαράς. Μπορείτε να βάλετε, ένα ή περισσότερα, κόκκινα αυγά στη μέση και να φτιάξετε ένα όμορφο πασχαλινό ψωμί.

© header photo by: Γεώργιος Δέτσης

Υλικά:

  • 500γρ δυνατό αλεύρι για ψωμί
  • 1 φακελάκι ξηρή μαγιά (8γρ)
  • 1 κουταλιά σούπας ζάχαρη
  • 250γρ ζεστό γάλα (ή νερό)
  • 2 αυγά
  • 1 κουταλιά τσαγιού αλάτι
  • 2 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο(30ml)
  • λίγο χυμό λεμονιού (ή ξύδι ή ρακί ή κρασί)
  • ελαιόλαδο ή λυωμένο βούτυρο για το άλλειμμα (το βούτυρο δίνει διαφορετικό αποτέλεσμα από το λάδι)

Εκτέλεση:

Αν θέλετε να είστε σίγουρες πως η μαγιά σας είναι ενεργή και δεν θα πάει χαμένος ο κόπος, ξεκινήστε με αυτό το στάδιο: βάλτε σε ένα μπολ τη μαγιά με τη ζάχαρη και λίγο από το ζεστό γάλα, ανακατέψτε, σκεπάστε και αφήστε 10λεπτά. Θα πρέπει να έχει ενεργοποιηθεί και να κάνει μικρές φυσαλίδες.

Βάλτε στο μπολ του μίξερ το αλεύρι, το αλάτι, το λάδι, το λεμόνι (ή τις άλλες επιλογές, μια όξινη ουσία θέλει), το υπόλοιπο ζεστό γάλα (να κρατάτε το δάχτυλο μέσα του για 10λεπτά), το μίγμα μαγιάς και τα χτυπημένα αυγά με ένα πηρούνι. Αν δεν τεστάρετε τη μαγιά, τα βάζετε όλα στον κάδο του μίξερ. Ζυμώνετε σε μέτρια ταχύτητα, με τον γάντζο, για 10 λεπτά περίπου. Η ζύμη είναι καλοζυμωμένη και λεία. Με λαδωμένα χέρια, καθαρίστε το γάντζο, φορμάρετε τη ζύμη σε μπάλα, σταυρώστε, σκεπάστε με πετσέτα και αφήστε να φουσκώσει σε ζεστό μέρος. Την βάζω στο φούρνο 40βαθμών ενω είναι αναμμένος και θέλει περίπου 2ώρες για να φουσκώσει.

Βγάλτε τη ζύμη στον πάγκο, πλάστε την σε κορδόνι και μοιράστε την σε 8 ίσα μέρη.

Ανοίξτε δύο μπάλες, την κάθε μια σε παραλληλόγραμμο φυλλαράκι, 24Χ15εκ περίπου. Οι γωνίες ας είναι στρογγυλεμμένες. Απλώστε λάδι ή λυωμένο βούτυρο πάνω τους, ακουμπήστε τη μία πάνω στην άλλη και διπλώστε χαλαρά σαν πουράκι. Επαναλάβετε με τις υπόλοιπες 6 μπάλες, φτιάχνοντας συνολικά 4 πουράκια, πλάτους 6εκ και μήκους 23-24 εκ.

Από τα 4 πουράκια, θα κόψετε τις άκρες τους, σε μήκος 5-6εκ και αυτά θα είναι τα 8 λουλουδάκια του κέντρου. Το μεσαίο κομμάτι θα το χωρίσετε σε 4 τρίγωνα, με τον τρόπο που δείχνω στο σχέδιο. Εχει τρία ισόπλευρα τρίγωνα και το τέταρτο θα σχηματισθεί ενώνοντας τα δύο ορθογώνια σκαληνά τρίγωνα που έχουν σχηματισθεί στις άκρες. Ετσι θα έχετε 4Χ4=16 τρίγωνα. Αυτό είναι το πιο δύσκολο σημείο: η γεωμετρία.

Μετά, στρώνετε μια φόρμα του κέϊκ ή ταψί 26εκ με αντικολλητικό χαρτί, τοποθετείτε στη μέση τα λουλουδάκια (με την κομμένη πλευρά προς τα κάτω) και γύρω γύρω τοποθετείτε τα τρίγωνα, ώστε να κάνουν ένα στεφάνι γύρω από τα λουλούδια. Βάλτε πρώτα τα τρίγωνα με επίπεδη πλευρά προς τα λουλούδια (κια τη μύτη προς τη φόρμα), το ένα δίπλα στο άλλο, σαν σημαιάκια. Θα βάλετε τα 8 και με αυτά θα έχει καλυφθεί η περίμετρος γύρω από τα λουλούδια. Μετά θα βάλετε τα άλλα 8, με τη επίπεδη πλευρά προς τη φόρμα και μύτη προς τα λουλουδάκια.

Εκείνο το βράδυ, που δεν καταλάβαινα πολύ καλά τι έκανα, μου περίσσεψε ζύμη από τα τρίγωνα, την οποία ξαναέπλασα, την άνοιξα ένα οβάλ σχήμα, λάδωσα, δίπλωσα στη μέση, έκανα ρολάκι και έβαλα ακόμα 4 λουλουδάκια στο δικό μου ψωμί. Επειδή δεν ήξερα πόσο θα φουσκώσει έβαλα ένα τσέρκι με μικρότερη διάμετρο μέσα στο ταψάκι, αλλά δεν προσφέρει τίποτα, αγνοήστε το.

Βάλτε να φουσκώσει ξανά, σε φούρνο 40 βαθμών, σκεπασμένο με πανάκι μεχρι να διπλασιαστεί, περίπου 1ώρα. Βγάλτε από το φούρνο, σε ζεστό μέρος.

Αν θέλετε, μπορείτε να περάσετε την επιφάνεια με κρόκο αραιωμένο με γάλα και να πασπαλίσετε με σουσάμι ή μαυροκούκι ή παπαρουνόσπορο.

Προθερμάνετε τον φούρνο στους 180 βαθμούς για μισή ώρα. Ψήστε στην πρώτη σχάρα, σε πρόγραμμα αντιστάσεων πάνω κάτω για 30λεπτά.

Όπως είναι καυτό, αλείψτε με βούτυρο την επιφάνεια να γυαλίσει, σκεπάστε με καθαρό πανί και αφήστε να κρυώσει. Μετά από 10λεπτά βγάλτε το από το ταψί και κρυώστε τελείως πάνω σε σχάρα. Ετοιμο!

Το ευχαριστηθήκαμε πολύ παρέα με τη μαρμελάδα πορτοκάλι, που φώτισε με το πορτοκαλί του ήλιου το πρωϊνό μας. Θέλει χαρούμενη διάθεση για να φτιάξεις αυτό το ψωμί. Εύχομαι να έχετε πολύ συχνά τους λόγους που θα κάνουν ευτυχισμένη την ημέρα σας!

Sharing is caring!

Print Friendly, PDF & Email

Απάντηση

Γνωρίστε τα υλικά που έχουμε διαθέσιμα για να δημιουργούμε κάθε μέρα τα φαγητά και τα γλυκά στην κουζίνα μας. Η καλύτερη γνώση οδηγεί σε καλύτερη χρήση.

designed by: busyB design | powered by: Code is Poetry