TasteFULL

Γιουβαρλάκια με λάχανο και κόκκινη πιπεριά

Τα γιουβαρλάκια με λάχανο τα έφαγα πρώτη φορά σ’ενα τσιπουράδικο στα Γιάννενα, στο τζαμί της Καλούτσιανης. Στα τσιπουράδικα παραγγέλνεις μόνο το ποτό. Το φαγητό έρχεται σαν μεζές όσο πίνεις. Ό,τι έχει το μαγαζί. Χοιρινό με σέλινο, χταποδάκι με κοφτό μακαρονάκι, γιουβαρλάκια με λάχανο.

Καθόμουν στην μπάρα κι έπινα. Eίχε νυχτώσει κι έβρεχε. Μια παρέα φοιτητών είχε πιάσει με τις κιθάρες τους νοσταλγικούς ρυθμούς. Η Ελευθερία, που είχε το μαγαζί, γέμιζε τα ποτήρια με τσίπουρο και έφερνε στο επόμενο γέμισμα από το κουζινάκι της τα πιατάκια με το μεζέ. Συνέχιζα να πίνω για να δω τι θα μου έφερνε κάθε φορά στο επόμενο πιατάκι. Κι ήρθαν αυτά.

“Λαχανοντολμαδάκια ατύλιχτα” μου είπε. “Δεν προλάβαινα σήμερα”. Γέλασα στην ιδέα να έρχεται ένας στρουμπουλός μελάτος κεφτές (νερένιος κεφτές λέγεται στην Πόλη) πάνω σε σωταρισμένο λάχανο για μεζές. Όμως ήταν πασπαλισμένος με κόκκινο γλυκό πιπέρι και έκανε το κρύο της βραδιάς να χάνεται και τη ζέστη του αλκοόλ στο λαιμό πιο γλυκιά.

Στην κουζίνα μου, όταν κάνω λαχανοντολμάδες πάντα ετοιμάζω γέμιση με 1 κιλό κιμά, για να περισσέψει και να κάνω γιουβαρλάκια, για δεύτερο φαγητό. Όταν όμως δεν έχεις διάθεση ή χρόνο να τυλίξεις ντολμάδες ή δεν βρίσκεις κατάλληλο λάχανο για τύλιγμα, αυτή εδώ είναι πολύ καλή λύση.

Κόβεις και σωτάρεις το λάχανο, όσο φτιάχνεις το μίγμα του κιμά και το μοιράζεις σε μπαλίτσες. Τις ρίχνεις μέσα στην κατσαρόλα και σιγοβράζεις μισή ώρα. Αν το θες χορταστικό, κάνεις κι ένα αυγολέμονο. Αν όχι, δένεις με λίγο κορν φλάουρ τη σάλτσα και σερβίρεις. Σε μια ωρίτσα, έτοιμη μια γεμάτη κατσαρόλα να χορτάσει στόματα.

Με φρέσκο ψωμί και καλή φέτα είναι ένα φαγάκι πλήρες που δεν θέλει ούτε σαλάτα για συμπλήρωμα.

Θυμηθείτε τα νιάτα πόσο εύκολα και απλά φτιάχνουν όμορφα βράδια…

Sharing is caring!

Υλικά

Για τη σύβραση

  • 1 άσπρο λάχανο
  • 1 λίτρο νερό
  • από 1 κουταλιά γλυκού αλάτι, μαραθόσπορο, λευκό πιπέρι, ξύσμα λεμονιού
  • ½ κούπα ελαιόλαδο
  • 1 κουταλιά σούπας ξερή καυτερή πιπεριά

Για τα γιουβαρλάκια

  • 600γρ μοσχαρίσιο κιμά άπαχο
  • 200γρ χοιρινό κιμά άπαχο
  • 2 ξερά κρεμμύδια, στον τρίφτη
  • 1 φρέσκο κρεμμυδάκι, ψιλοκομμένο
  • 3 κουταλιές σούπας άνιθο, ψιλοκομμένο
  • 1/2 κουταλιά σούπας ξερό δυόσμο
  • 1/2 κούπα ρύζι καρολίνα, καλά πλυμμένο
  • από 1 κουταλιά γλυκού αλάτι και μαύρο πιπέρι
  • 2 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο

Για τη σάλτσα αυγολέμονο

όλα τα υλικά σε θερμοκρασία δωματίου
  • 1 αυγό
  • 1/3 κούπας χυμό λεμόνι
  • 3 κοφτές κουταλιές σούπας κορν φλάουρ
  • 3 γεμάτες κουταλιές σούπας γιαούρτι
  • ½ κουταλιά γλυκού αλάτι
  • 1 κουταλιά γλυκού ξύσμα λεμονιού

Μέθοδος εκτέλεσης

Ετοιμάζουμε το λάχανο

Κόβουμε το λάχανο στη μέση, μετά σε φέτες πάχους 3 εκ και σε κομμάτια μήκους 5 εκ περίπου. Βάζουμε σε μεγάλη κατσαρόλα, μαζί με το νερό, λάδι, αλάτι, πιπέρι, τριμμένο μαραθόσπορο και ξύσμα λεμονιού.

Φέρνουμε σε βρασμό, σκεπάζουμε με καπάκι και χαμηλώνουμε τη φωτιά στο 1. Σιγοβράζουμε για 20 λεπτά.

Ετοιμάζουμε τα γιουβαρλάκια

Eτοιμάζουμε το μίγμα του κιμά, ενώνοντας όλα τα υλικά. Ζυμώνουμε πολύ καλά, τουλάχιστον για 5 λεπτά, βρέχοντας τα χέρια μας 2-3 φορές για να πάρει υγρασία το μίγμα.

Με ένα κουτάλι της σούπας μοιράζουμε τον κιμά σε ίδιου μεγέθους ποσότητες.  Πλάθουμε μπαλάκια κυλώντας στα χέρια μας αρκετές φορές, ώστε να είναι λεία η επιφάνειά τους.

Ενώνουμε τα δύο

Ξεσκεπάζουμε την κατσαρόλα, προσθέτουμε την καυτερή πιπεριά και ανακατεύουμε το λάχανο. Ενώ σιγοβράζει ρίχνουμε ένα ένα τα γιουβαρλάκια. Κουνάμε την κατσαρόλα ώστε να μπουν ανάμεσα στα λάχανα και να καλυφθούν με το ζωμό. Σκεπάζουμε και σιγοβράζουμε 30 λεπτά.

Ετοιμάζουμε τη σάλτσα αυγολέμονο

Ενώνουμε όλα τα υλικά της σάλτσας στο μουλτι ή με το σύρμα, ανακατεύοντας καλά.

Δυναμώνουμε τη φωτιά και φέρνουμε σε βρασμό το φαγητό. Ρίχνουμε το μίγμα της σάλτσας και κουνάμε την κατσαρόλα πιάνοντάς την από τα χερούλια ώστε να πάει παντού στο φαγητό και να δέσει.

Σβήνουμε τη φωτιά. Ανακατεύουμε απαλά με κουτάλι να βεβαιωθούμε πως η σάλτσα έχει δέσει σωστά και δεν έχει πιάσει το φαγητό. Αφήνουμε να σταθεί για 10 λεπτά, σκεπάζοντας την κατσαρόλα με πετσέτα.

Εναλλακτικά, σάλτσα με κορν φλάουρ

Αντί για σάλτσα αυγολέμονο δένουμε τη σάλτσα με κορν φλάουρ διαλυμένο σε λεμόνι (1/3 κούπας χυμό λεμόνι με 3 κοφτές κουταλιές σούπας κορν φλάουρ).
Διαλύουμε το κορν φλάουρ στο χυμό λεμονιού και ρίχνουμε στην κατσαρόλα, πιάνοντάς την από τα χερούλια ώστε να πάει παντού στο φαγητό και να δέσει το ζωμό σε σάλτσα. Σβήνουμε τη φωτιά.

Σερβίρουμε

Σερβίρουμε πασπαλίζοντας με ψιλοκομμένο άνιθο. Ταιριάζει πολύ με πικάντικη γίδινη φέτα και φρέσκο ψωμί.

Με το φαγητό που θα περισσέψει, μπορούμε να φτιάξουμε:

Α. Ριζότο με λάχανο, μπέϊκον και φέτα

Σωτάρουμε μια φέτα μπέϊκον ψιλοκομμένη, στο τηγάνι και καβουρντίζουμε 1 κούπα ρύζι καρολίνα, καλά πλυμμένο και στεγνωμένο. Προσθέτουμε λίγο λίγο ζεστό νερό με λίγο αλάτι και πιπέρι, μέχρι να γίνει το ρύζι. Προσθέτουμε 2 κούπες λάχανο που έχει περισσέψει και ανακατεύουμε, προσθέτοντας όσο ζεστό νερό χρειάζεται για να είναι σχετικά ρευστό. Προσθέτουμε φέτα τριμμένη, μαύρο πιπέρι και σερβίρουμε.

Β. Κρύο σάντουιτς στο γραφείο

Ανοίγουμε κυπριακή πίτα στη μέση, γεμίζουμε με λάχανο και ένα γιουβαρλάκι κομμένο στη μέση, προσθέτουμε μια κόκκινη πιπεριά φλωρίνης κομμένη σε κυβάκια και έξτρα καυτερή πιπεριά. Τυλίγουμε σε χαρτί και φεύγουμε για χαρά και εργασία.

Tags: , , , ,

Άλλες συνταγές με , , , , , , , , , , , , , , ,

Print Friendly, PDF & Email

Απάντηση

Γνωρίστε τα υλικά που έχουμε διαθέσιμα για να δημιουργούμε κάθε μέρα τα φαγητά και τα γλυκά στην κουζίνα μας. Η καλύτερη γνώση οδηγεί σε καλύτερη χρήση.

designed by: busyB design | powered by: Code is Poetry