TasteFULL

Γιουβαρλάκια σούπα με μαραθόσπορο

Τα γιουβαρλάκια είναι ιδανικό φαγάκι για το κρύο που ταλαιπωρεί τόσες μέρες την άμυνά μας. Τα παιδιά φοράνε κασκόλ και γάντια αλλά γυρνάνε σπίτι με παγωμένες μυτούλες και κόκκινα μάτια.

Αχνιστή, μοσχοβολιστή, δυναμωτική σούπα για να γεμίσει το σύστημα αντιοξειδωτικά και να παρασύρει τα μικρόβια. Έξτρα συστατικό, καυτερή κόκκινη πιπεριά να καθαρίσει το άνω αναπνευστικό σύστημα.

Τα γιουβαρλάκια μου είναι μικρές μπαλίτσες, μια ή δυο μπουκιές, μαγειρεμένες σε ένα ζωμό λαχανικών, με καρότα και άνιθο. Ο μαραθόσπορος είναι σημαντική προσθήκη. Δίνει χαρακτήρα και άρωμα στη σούπα.

Είναι βάλσαμο για το στομάχι. Τα έχω σερβίρει σε πάρτυ στις πρώτες πρωϊνές ώρες και ηρέμησε ταραγμένα στομάχια από το αλκοόλ. Αν ξενυχτάτε το ξημέρωμα της Πρωτοχρονιάς με χαρτιά, σερβίρετε γιουβαρλάκια και οι καλεσμένοι σας θα νιώσουν καλά φροντισμένοι.

Τα γιουβαρλάκια έχουν ένα βασικό μυστικό. Γίνονται πιο τρυφερά όταν ξαναζεσταθούν. Κι αυτό συμβαίνει γιατί το κεφτεδάκι σφίγγει με το βρασμό και χαλαρώνει όταν κρυώνει. Όταν χαλαρώνει επιτρέπει υγρό να περάσει μέσα του και γίνεται τρυφερό.

Επομένως, ετοιμάστε τα νωρίτερα και την ώρα του σερβιρίσματος ζεστάνετε τα, σε σημείο βρασμού, για να δέσετε τη σούπα με το κορν φλάουρ ή για να την αυγοκόψετε.

γιουβαρλάκια

Sharing is caring!

Υλικά

  • Για το ζωμό

  • τα πράσινα φύλλα από 1 πράσο
  • 6 καρότα
  • 1 κουταλιά γλυκού μαραθόσπορο
  • 1 κουταλιά γλυκού αλάτι
  • 1 κουταλιά γλυκού μαύρο πιπέρι
  • Για το μίγμα κιμά

  • 1 κιλό μοσχαρίσιο κιμά
  • 2 ξερά κρεμμύδια στον τρίφτη (ή σε πολύ μικρό καρέ)
  • 1 φρέσκο κρεμμυδάκι ψιλοκομμένο (και το πράσινο μέρος)
  • μπόλικο ψιλοκομμένο άνιθο (3 κ.σούπας τουλάχιστον)
  • φρέσκο δυόσμο ψιλοκομμένο (6-7 φύλλα) ή ξερό δυόσμο (1/2 κ.σούπας)
  • 1/2 κούπα ρύζι γλασέ καλά πλυμμένο
  • αλάτι, πιπέρι, λίγο λάδι
  • Για το δέσιμο

  • χυμό 1 λεμονιού
  • 1 κουταλιά σούπας κορν φλάουρ

Μέθοδος εκτέλεσης

Ετοιμάζω το ζωμό

Βάζω αρκετό νερό σε μια κατσαρόλα να βράσει και ρίχνω ένα δεματάκι πράσα (το πράσινο μέρος από 2 ή 3 πράσα, που συνήθως δεν το κάνουμε τίποτα). Καθαρίζω μπόλικα καρότα, τα κόβω σε λοξές φέτες, τα ρίχνω μέσα. Τρίβω στο γουδί 1 κ.γ. μαραθόσπορο με λίγο αλάτι χονδρό και πιπέρι και προσθέτω στο ζωμό. Το άρωμα είναι απίστευτο! Αφήνω να σιγοβράζει όσο ετοιμάζω το μίγμα του κιμά.

Ετοιμάζω το μίγμα κιμά

Ανακατεύω, ζυμώνοντας πολύ καλά όλα τα υλικά. Αυτό είναι σημαντικό για να μην διαλύονται μετά τα γιουβαρλάκια. Δεν βάζω αυγό, ούτε ψωμί. Αν προσέξετε το βράσιμο, τα μπαλάκια θα παραμείνουν ολόκληρα μέχρι το πιάτο. Ελέγχω ότι ο ζωμός είναι καυτός αλλά δεν βράζει (στο 1 το μάτι).

Πλάθω μικρά μπαλάκια και τα ρίχνω στο ζωμό, προσέχοντας να καλύπτονται από το υγρό και να σφίγγουν αμέσως. Κουνάω την κατσαρόλα, καθώς ρίχνω τα γιουβαρλάκια για να χωρέσουν όλα. Όπως καταλάβατε δεν μπαίνει κουτάλι μέσα στην κατσαρόλα σ'αυτό το στάδιο. Απόλυτα ευαίσθητο στάδιο για να μην καταλήξετε με διαλυμμένο κιμά στο πιάτο.

Αφήνω να βράσουν σε μέτρια φωτιά (τα γιουβαρλάκια δεν αγαπούν το κόχλασμα) για 30 λεπτά.

Χυλώνω τη σούπα

Με κορν φλάουρ : Ελέγχω το αλάτι, πιπέρι, πετάω το δεματάκι του πράσου και προσθέτω το χυμό 1 μεγάλου λεμονιού στον οποίο έχω διαλύσει 1 γεμάτη κ.σ. κορν φλάουρ. Αφήνω να χυλώσει.

Με αυγολέμονο: Κτυπώ σε βαθύ μπολ ένα αυγό με αλάτι, πιπέρι, χυμό 1 λεμονιού να ενωθούν καλά. Είτε με πηρούνι είτε με μιξεράκι του φραπέ. Προσθέτω μια κούπα ζεστό ζωμό και ανακατεύω. Ρίχνω το μίγμα του αυγού στην κατσαρόλα, σηκώνω από τα χερούλια και την κουνώ κυκλικά να μπει παντού το αυγό. Σβήνω τη φωτιά και αφήνω να σταθεί για λίγα λεπτά.

Προσθέτω την τελευταία πινελιά : αρκετό ψιλοκομμένο άνιθο, καυτερή κόκκινη πιπεριά σε μικρά μικρά κυβάκια, λάδι ελιάς και μια ιδέα φρέσκο βούτυρο για μυρωδιά!

Ταιριάζει υπέροχα με πικάντικη γίδινη φέτα και φρέσκο ψωμάκι.

Tags: , ,

Άλλες συνταγές με , , , , , , , , ,

Print Friendly, PDF & Email

Απάντηση

Γνωρίστε τα υλικά που έχουμε διαθέσιμα για να δημιουργούμε κάθε μέρα τα φαγητά και τα γλυκά στην κουζίνα μας. Η καλύτερη γνώση οδηγεί σε καλύτερη χρήση.

designed by: busyB design | powered by: Code is Poetry