Αυτά τα καροτάκια τα έχω λατρέψει! Είναι τραγανά, λίγο γλυκά, λίγο λεμονάτα, με τέτοιο άρωμα από τους σωταρισμένους σπόρους κίμινου που μπορώ να φάω μόνο αυτά, όλη την πιατέλα!
Τέλειο συνοδευτικό σε λευκά κρέατα, πασπαλισμένο με μαϊντανό και ξύσμα λεμονιού φρεσκάρει τη γεύση.
Αν κάνετε σχετικά μικρή ποσότητα, χρησιμοποιείστε το τηγάνι, για γρήγορο σωτάρισμα. Αν ετοιμάζετε το πιάτο για πολλούς καλεσμένους, χρησιμοποιείστε το φούρνο. Το γλασάρισμα, δηλαδή το τύλιγμα σε λάδι και ζάχαρη, εύκολα οδηγείται σε καραμέλλωμα, αφήνοντας περισσότερο χρόνο το φαγητό στη φωτιά.
Είναι πιάτο που ετοιμάζεται εύκολα και 2 μέρες πριν, μένει στο ψυγείο και ζεσταίνεται πριν το σερβίρισμα.
Ξεκινείστε βάζοντας ολόκληρα τα καρότα, καθαρισμένα, σε κατσαρόλα με αλατισμένο νερό που βράζει και αφήστε τα για 3 λεπτά. Βγάλτε, αφήστε να κρυώσουν (ή βουτήξτε τα σε κρύο νερό) και κόψτε τα σε μπαστουνάκια ή σε φέτες, ίσια ή λοξά. Εγώ τα κόβω πρώτα στη μέση και μετά σε πολύ λοξές φέτες. Μπορείτε να τα βάλετε σε τάπερ, στο ψυγείο, για να τα ολοκληρώσετε την ημέρα τους σερβιρίσματος.
Για 6 μέτρια καρότα : Βάλτε σε μεγάλο τηγάνι λάδι, ίσα να σκεπάσει τον πάτο. Ζεστάνετε το σε μέτρια-δυνατή φωτιά. Προσθέστε 1 γεμάτη κουταλιά γλυκού σπόρους κίμινου και αφήστε να σωταριστούν και να αρωματίσουν το λάδι. Θα τους ακούσετε να αρχίσουν να σκάνε στο τηγάνι. Τότε προσθέστε τα κομμένα καρότα και με μια σπάτουλα γυρίστε τα να τυλιχθούν στο λάδι.
Προσθέστε 1 κουταλιά σούπας ζάχαρη ξανθή (ή άσπρη) και συνεχίστε να ανακατεύετε προσεκτικά. Δυναμώστε τη φωτιά, να λιώσει η ζάχαρη και να γυαλίσουν τα καρότα. Αν συνεχίσετε τα καρότα θα παίρνουν συνεχώς περισσότερο χρώμα. Ρίξτε 1 κουταλιά σούπας χυμό λεμόνι, σβήστε τη φωτιά και κάντε ακόμα ένα καλό ανακάτεμα. Σερβίρετε σε πιατέλα και πασπαλίστε με μαϊντανό και ξύσμα λεμονιού.
Για μεγαλύτερη ποσότητα, πολλαπλασιάστε τις αναλογίες των υλικών και χρησιμοποιείστε τον φούρνο. Βάλτε τα καρότα σε μεγάλο μπολ, προσθέστε λάδι να τα γυαλίσει, προσθέστε ζάχαρη, κίμινο και χυμό λεμόνι και ανακατέψτε καλά. Απλώστε το μίγμα σε λαμαρίνα (στρωμμένη με αντικολλητικό χαρτί) και ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο 200 βαθμών Κελσίου για 12 περίπου λεπτά, φροντίζοντας να ανακατέψετε 2 φορές ενδιάμεσα.
Τα καροτάκια είναι τραγανά, αν η μύτη του μαχαιριού βρίσκει ελαφριά αντίσταση.
© header photo by: Γεώργιος Δέτσης