Μου έφερε ο μπαμπάς μου ένα καλάθι γεμάτο τσαμπιά σταφύλι φράουλα. Οι ρόγες είναι σφικτές και τραγανές, απίστευτα αρωματικές, όχι πολύ γλυκειές. Δυστυχώς, όμως, έχουν κουκούτσια, συνήθως 4. Το γλυκό σταφύλι είναι το αγαπημένο του μπαμπά, οπότε δεν σήκωνε συζήτηση το θέμα.
Ξεδιάλεξε τις πιο μεγάλες ρόγες, τις έπλυνα, πήραμε από μια παραμάνα ο καθένας και ξεκινήσαμε το ξεκουκούτσιασμα. Νομίζω πως μας πήρε 2 ώρες να καθαρίσουμε 2 κιλά ρόγες. Διπλάσιο χρόνο από όσο θέλετε με τη φίλη σας να καθαρίσετε τα βύσσινα, για βύσσινο γλυκό και βυσσινάδα. Ευτυχώς, αυτές οι στιγμές προσφέρονται για συζήτηση, ανάλυση και οργάνωση σκέψεων και αν έχεις φτιάξεις και διπλό ελληνικό καφεδάκι, έχεις κάθε ευκαιρία να ηρεμήσεις το μυαλό σου και να μοιραστείς τη στιγμή με ένα δικό σου άνθρωπο.
Το μυστικό στο γλυκό σταφύλι είναι να σιγοβράσεις το φρούτο για να βγάλει τα υγρά του και να δέσεις το σιρόπι σε χαμηλή φωτιά για να μην καραμελώσει, σκουρύνει πολύ και χαθεί το λεπτό άρωμά του.
Το σταφύλι φράουλα αποκτά αυτό το ροδαλό χρώμα όταν γίνει γλυκό κουταλιού-γιατί χρωματίζεται από τη φλούδα του- και παραμένει τραγανό και αρωματικό.
Αν πάλι έχετε την υπομονή, σαν τη φίλη μου την Σταυρούλα να ξεφλουδίσετε μια μια τις ρόγες -το έκανε για να μου δείξει το αποτέλεσμα- θα πάρετε ένα χρυσαφένιο γλυκάκι με ρόγες φουσκωτές και γεμισμένες σιρόπι.
Για μένα, ένα πετυχημένο γλυκό κουταλιού είναι αυτό που έχει τη γεύση, το χρώμα και το άρωμα του φρούτου.
Στεναχωριέμαι πραγματικά όταν δοκιμάζω γλυκά τα οποία έχουν ισοπεδωμένη γεύση από την μεγάλη ποσότητα ζάχαρης, το πολύ βράσιμο ή την γλυκόζη που -ενώ άοσμη και άγευστη- καταφέρνει να σκεπάζει τα πάντα. Είναι κρίμα νοικοκυρές που παραδοσιακά έφτιαχναν γλυκά κουταλιού, στην αγωνία τους να μην χαλάσει το γλυκό, να το εξαφανίζουν κάτω από τη ζάχαρη και τη γλυκόζη. “Ζωντανά” γλυκά κουταλιού δεν έχω πετύχει εδώ και πολλά χρόνια, ακόμα κι αν αγοράζω συστηματικά!
Δοκιμάστε να φτιάξετε γλυκό με τις οδηγίες που ακολουθούν και πείτε μου τη γνώμη σας. Για να μην ξεκουκουτσιάζετε, πάρτε σταφύλι σουλτανίνα, με μεγάλες, σφικτές και όχι μαλακές ρόγες.