TasteFULL

Γλυκό ψωμί με μπαχαρικά – κάρδαμο και κανέλλα

Στα φετινά γενέθλιά μου, αποφάσισα ξαφνικά να στήσω ένα μικρό απογευματινό μπουφέ σε ένα καφέ της γειτονιάς μου. Μαζευτήκαμε γύρω του φίλοι και δοκιμάσαμε νέες συνταγές που είχα στο πρόγραμμα να μαγειρέψω. Το ονόμασα TasteFULL tasting coffee party.

Το κεντρικό θέμα ήταν ψωμί και τυρί με κάτι παραπάνω. Αυτό το γλυκό ψωμί με μπαχαρικά, μισό κεφαλάκι λαδοτύρι Μυτηλίνης, κεφαλάκια κυδωνόπαστου, ένα βάζο πικάντικης μαρμελάδας καυτερής πιπεριάς. Δίπλα φετούλες από σαλάμι σοκολάτας με πιπερόριζα κονφί και δύο νέα μπισκότα: μπισκότα καφέ και πιπεριού και μπισκότα σοκολάτας με σμέουρα (raspberries).

Κόστος υλικών 20 ευρώ και 6 ώρες χρόνος δημιουργίας όλων, εκτός κυδωνόπαστου και μαρμελάδας.

Μην φοβάστε να ενωθείτε με τους φίλους σας, γιατί δεν έχετε χρήματα να πληρώσετε τα πάντα. Οι περισσότεροι δυσκολευόμαστε οικονομικά. Ζητείστε να καλύψει ο καθένας την κατανάλωσή του κι εσείς δημιουργείστε τη χαρά του φαγητού και της προσφοράς. Όλοι θα βγείτε χαρούμενοι από ένα τέτοιο μοίρασμα.

Τη συνταγή γι’αυτό το ψωμί βρήκα στο περιοδικό Cook’s Country, στο τεύχος Lost recipes. Είναι παραδοσιακή συνταγή για Swedish coffee bread, πολύ κοντινή στη συνταγή των δικών μας τσουρεκιών. Για τους Σουηδούς είναι χριστουγεννιάτικο ψωμί και το στολίζουν είτε σε πλεξούδα είτε σε κεντητή κουλούρα. Τρώγεται ζεστό και μοσχοβολά κάρδαμο και κανέλα. Στο ψυγείο σφίγγει αλλά μόλις το φρυγανίσετε στην τοστιέρα γίνεται τρυφερό και έχει πιο ήπια τα αρώματα των μπαχαρικών.

Το κάρδαμο ή καρδάμωμο είναι αγαπημένο μπαχαρικό στη δική μου κουζίνα. Γνωρίζω πως υπάρχουν τρία είδη: το πράσινο, που είναι το αρωματικότερο και πωλείται στα μπαχαράδικα, το άσπρο που πωλείται συσκευασμένο στο σούπερ μάρκετ και είναι αδιάφορο και το μαύρο, που είναι πολύ μεγάλο, όχι τόσο αρωματικό και είναι βασικό συστατικό στο μίγμα μπαχαρικών garam masala.

Το πράσινο είναι για μένα το καλύτερο και το αγοράζω μέσα στις φουσκίτσες του, όχι καθαρισμένο, για να κρατά περισσότερο καιρό το άρωμά του. Όταν το χρειάζομαι, σπάω μια μια τις φουσκίτσες, ελευθερώνω τα 5-6 μαύρα σποράκια, τα κοπανάω στο γουδί και τα χρησιμοποιώ στη συνταγή. Τα φλούδια δεν τα πετάω. Τα προσθέτω σε ένα βάζο με ελληνικό καφέ και τα αφήνω να ποτίσουν με το άρωμά τους τον καφέ μου.

Αν μπλέκεστε με το όνομα, να σας πω πως υπάρχει και φρέσκος κάρδαμος (garden cress, πιπεράτος σαν τη μουστάρδα, πωλείται σε ματσάκια στη λαϊκή, παρέα με τον φρέσκο κόλιανδρο αυτήν την εποχή). Ο φρέσκος κάρδαμος δεν έχει καμμία απολύτως σχέση με το μπαχαρικό. Ενώ ο φρέσκος και ο ξερός κόλιανδρος (τα μπαλάκια) προέρχονται από το ίδιο φυτό.

Αν δεν έχετε κάρδαμο, μπορείτε να βάλετε όποιο μπαχαρικό αγαπάτε πιο πολύ. Μπορείτε να το προσθέσετε στο ζεστό γάλα, να αφήσει τα αρώματά του και να το σουρώσετε αν δεν θέλετε να βλέπετε μαύρα στίγματα στο ψωμί.

Σκεφτείτε τι γεύση θα δώσει στο ψωμί σας ο γλυκάνισος; ο κόλιανδρος; η γλυκόριζα; το ξύλο κανέλας με μερικά γαρύφαλα; Σκεφτείτε πόσο όμορφο θα γίνει το ψωμί με παπαρουνόσπορο; ή με κλωστίτσες κρόκου; ή με κουρκουμά;

Κι αν δεν σας συγκινούν όλα αυτά, σκεφτείτε τα παραδοσιακά ελληνικά αρώματα: μαστίχα, μαχλέπι. Ακόμα κι αν επαναλαμβάνομαι, σκεφτείτε και τα ξύσματα των εσπεριδοειδών (λεμόνι, πορτοκάλι, νεράτζι, περγαμόντο, κιτρολέμονο) ωμά ή κονφί.

© header photo by: Γεώργιος Δέτσης

Sharing is caring!

Υλικά

Για 2 ψωμιά

  • 500ml υγρό : 1 και 1/2 κούπα γάλα + 1/2 κούπα νερό
  • 110gr ζάχαρη (1/2 κούπα)
  • 80γρ βούτυρο
  • 2 κουταλιές τσαγιού αλεσμένα σποράκια πράσινου κάρδαμου (έβαλα 1 κουταλάκι κάρδαμο και 1 κουταλάκι παπαρουνόσπορο)
  • 1 κουταλιά τσαγιού αλάτι
  • 2 μεγάλα αυγά
  • 1 κιλό αλεύρι σκληρό (έβαλα με 12%πρωτεϊνη)
  • 2 φακελάκια ξηρή μαγιά
  • για πασπάλισμα : λίγο λυωμένο βούτυρο, ζάχαρη και κανέλα

Μέθοδος εκτέλεσης

Ετοιμάστε τη ζύμη

Σε κατσαρολάκι βάλτε το βούτυρο να λυώσει, προσθέστε το μισό γάλα, τη ζάχαρη, το αλάτι και τα μπαχαρικά και ζεστάνετε μέχρι να λυώσει η ζάχαρη. Βγάλτε από τη φωτιά και προσθέστε το υπόλοιπο γάλα, για να το βοηθήσετε να κρυώσει πιο γρήγορα. Η θερμοκρασία του μίγματος πρέπει να είναι ανεκτή με το δάχτυλό μας, μετρώντας ως το 10. Αν έχετε θερμόμετρο θα δείξει 40βαθμούς κελσίου.

Βάλτε στο μπολ του μίξερ το αλεύρι, τη μαγιά, τα αυγά χτυπημένα με το πηρούνι και το μίγμα των υγρών. Ζυμώστε μέχρι να ενωθούν τα υλικά σε μπάλα. Συνήθως τα μίξερ βάσης δεν μπορούν να ζυμώσουν 1 κιλό αλεύρι. Μοιράστε τη ζύμη στα δύο και ζυμώστε χωριστά την κάθε μπάλα. Η ζύμη ξεκολλά από τα πλαϊνά και μένει κολλημένη στη βάση, όσο ζυμώνεται. Ζυμώστε για 5λεπτά κάθε κομμάτι.

Αφήστε να φουσκώσει

Ενώστε τις δύο μπάλλες και αφήστε τις στο μπολ του μίξερ να φουσκώσουν. Σκεπάστε ελαφρά με μεμβράνη και πετσέτα και βάλτε σε μέρος ζεστό (βάζω το μπολ στο φούρνο ενω είναι ανοικτός στους 40βαθμούς). Μετά τα 45λεπτά ελέγξτε το φούσκωμα. Πατήστε με το χέρι σας τη ζύμη να ξεφουσκώσει, κλείστε και αφήστε την ξανά μέσα στο φούρνο. Θα εντυπωσιαστείτε με το πόσο γρήγορα ξαναφουσκώνει, λες και θύμωσε που την ξεφούσκωσες. Όσο πιο συχνά το κάνετε τόσο πιο γρήγορα φουσκώνει!

Πλέξτε κοτσίδα

Λαδώστε δύο μακρόστενες φόρμες, 26Χ12, με ύψος 10εκ, ή κάτι παραπλήσιο.

Βγάλτε τη ζύμη στον πάγκο (βγήκε 1835γρ), μοιράστε στα δύο (915γρ περίπου) και μετά κάθε μπάλλα σε τρία κομμάτια (δηλαδή 305γρ το ένα).

Πλάστε κάθε μπάλλα σε κορδόνι 45εκ. Είναι πολύ σημαντικό να πατάτε καλά τη ζύμη ώστε να σπάνε και να μοιράζονται οι φυσαλίδες της μαγιάς. Το πλάσιμο των κορδονιών, για μένα, είναι το πιο σημαντικό στάδιο στο σωστό πλάσιμο του τσουρεκιού.

Σχηματίστε κοτσίδα με τα τρία κορδόνια και τοποθετήστε στη βουτυρωμένη φόρμα, γυρνώντας τις άκρες προς τα κάτω να κρυφτούν. Κάντε το ίδιο με την υπόλοιπη ζύμη.

Ξαναφουσκώστε

Σκεπάστε και αφήστε να φουσκώσουν σε ζεστό μέρος, μέχρι να διπλασιαστούν (από 45λεπτά μέχρι 1 και 1/2 ώρα περίπου). Μισή ώρα πριν, ανοίξτε το φούρνο να προθερμανθεί στους 210 βαθμούς. Θέλετε σωστή θερμοκρασία για να ψηθεί το ψωμί καλά.

Απλώστε λυωμένο βούτυρο πάνω στα ψωμιά, απαλά με ένα πινέλο και σκορπίστε ανακατεμμένη κανελο-ζάχαρη στην επιφάνεια.

Ψήστε

Ψήστε για 5λεπτά στους 210 βαθμούς και μετά χαμηλώστε τη θερμοκρασία στους 180βαθμούς και ψήστε για άλλα 30-35λεπτά, μέχρι η επιφάνεια να ροδίσει. Αν έχετε θερμόμετρο, στο εσωτερικό του ψωμιού η θερμοκρασία θα πρέπει να είναι 93βαθμούς Κελσίου για να θεωρείται ψημένο, λένε οι ειδικοί.

Αφήστε να κρυώσει 5 λεπτά στη φόρμα και μετά πάνω σε σχάρα.

Tags: ,

Άλλες συνταγές με , , , , , , , ,

Print Friendly, PDF & Email

Απάντηση

Γνωρίστε τα υλικά που έχουμε διαθέσιμα για να δημιουργούμε κάθε μέρα τα φαγητά και τα γλυκά στην κουζίνα μας. Η καλύτερη γνώση οδηγεί σε καλύτερη χρήση.

designed by: busyB design | powered by: Code is Poetry