TasteFULL

Γλυκόξινη σάλτσα τομάτας

Εκτός από την έτοιμη σάλτσα τομάτας που ετοιμάζω για τον χειμώνα, σκέφτηκα πως μια γλυκόξινη σάλτσα μπαίνει επίσης σε βάζα, διατηρείται για καιρό και ταξιδεύει στα Γιάννενα!

Συνοδεύει με διαφορετική γεύση κάθε ψητό σχάρας ή υπόλοιπο ψητό κοτόπουλο φούρνου αλλά είναι και γρήγορη λύση φαγητού με ψωμί και τυρί ή παρέα με τηγανητά αυγά.

Η συνταγή είναι της Χρυσούλας Παπαλέξη, ιδιοκτήτρια της πανσιόν Γανυμήδης, στο Γαλαξίδι και την έδωσε η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου στον ΑΝΤ1.

Αν δεν είχε τόσο καλή φήμη, τόσα χρόνια, ο Γανυμήδης για το πρωϊνό του, δεν θα την δοκίμαζα.

Αλλά είχα τη τύχη να πάρω πρωϊνό πολλά χρόνια πριν, όταν ο Bruno λειτουργούσε την πανσιόν, και ήταν το μόνο μέρος στην Ελλάδα που είχε σερβίρει τσάτνι τομάτας με τα αυγά του πρωϊνού. Αληθινές μαρμελάδες, τέλειο σερβίρισμα, ξεχωριστοί συνδυασμοί. Ένα πρωϊνό με χαρακτήρα στα τέλη της δεκαετίας του 1980, στην Ελλάδα!

Την έφτιαξα, λοιπόν, την σάλτσα της Χρυσούλας και κάνω θετικά σχόλια. Οι σταφίδες μου φάνηκαν μόνο πολλές, την επόμενη φορά θα βάλω μισή ποσότητα. Όπως όλες οι σάλτσες με πολλά υλικά, όσο μένουν τόσο ωριμάζει και μαλακώνει η γεύση.

© header photo by: Γεώργιος Δέτσης

Δείτε τις συνταγές συντήρησης της τομάτας

Υλικά:

  • 1 και 1/2 κιλό φρέσκιες τομάτες
  • 1 πράσινη πιπεριά
  • 1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι
  • 2 κλωνάρια σέλερυ
  • 2 σκελίδες σκόρδο
  • 1/2 κούπα μαύρη σταφίδα
  • 1/2 κούπα ξανθή σταφίδα
  • 1 κουταλιά σούπας αλάτι χοντρό
  • 2 κουταλιές σούπας μαϊντανό
  • 1/4 κούπας λευκό ξύδι -α δόση
  • 1/2 κούπα λευκή ζάχαρη
  • 1/2 κούπα σκούρα ζάχαρη
  • 1/4 κούπας λευκό ξύδι -β δόση
  • αρωματικό μπουκέτο: σε καθαρό λευκό πανάκι κλείνουμε με σπάγκο ένα κομμάτι μοσχοκάρυδο, 2 γαρύφαλλα, 2 μπαχάρια, ένα μικρό ξυλάκι κανέλλας

Εκτέλεση:

Ξεφλουδίζουμε τις τομάτες -βουτώντας τις για λίγο σε βραστό νερό- και ψιλοκόβουμε.Τις φλούδες δεν τις πετάμε! Τις αποξηραίνουμε για να κάνουμε σκόνη τομάτας.

Ψιλοκόβουμε πιπεριά, κρεμμύδι, σέλερυ, σκόρδο, μαϊντανό.

Ρίχνουμε τα παραπάνω υλικά σε μεγάλη κατσαρόλα, μαζί με τις σταφίδες, το αλάτι και τη πρώτη ποσότητα ξυδιού.

Αφήνουμε να βράσουν για 50-60λεπτά σε μέτρια φωτιά.

Ανακατεύουμε τις διαφορετικές ζάχαρες με τη δεύτερη ποσότητα ξυδιού και προσθέτουμε το μίγμα στην σάλτσα μαζί με το αρωματικό μπουκέτο.

Αφήνουμε να βράσει για 15 ακόμα λεπτά και είναι έτοιμη.

Ρίχνουμε σε αποστειρωμένα βάζα, κλείνουμε με τα ζεστά καπάκια, αναποδογυρίζουμε και αφήνουμε να κρυώσει. Τα καπάκια -αν εχει πετύχει η αεροστεγής συσκευασία- θα έχουν καμπυλωθεί προς τα μέσα. Όταν ανοίξετε ένα βάζο θα πρέπει να ακούτε το χαρακτηριστικό κλικ, σημάδι ότι τωρα μπήκε αέρας στο βάζο.

Η σάλτσα διατηρείται σε σκοτεινό και δροσερό περιβάλλον για 1 χρόνο.

Αποστειρώστε τα γυάλινα βάζα

Πλύντε και στραγγίξτε τα βάζα από τα νερά. Μην τα σκουπίσετε. Τοποθετείστε τα στη σχάρα του προθερμασμένου φούρνου στους 100 βαθμούς και αφήστε τα μέχρι να δείτε ότι δεν έχουν καμμία σταγόνα νερού επάνω τους. Λίγο πριν αρχίσετε το γέμισμα, βάλτε και τα καπάκια, πλυμμένα και βρεγμένα. Αυτά δεν πρέπει να μένουν για πολλή ώρα στο φούρνο γιατί χαλάει το ελαστικό δαχτυλίδι που έχουν εσωτερικά. Όταν είναι τελείως στεγνά είναι έτοιμα.

Sharing is caring!

Print Friendly, PDF & Email

Απάντηση

Γνωρίστε τα υλικά που έχουμε διαθέσιμα για να δημιουργούμε κάθε μέρα τα φαγητά και τα γλυκά στην κουζίνα μας. Η καλύτερη γνώση οδηγεί σε καλύτερη χρήση.

designed by: busyB design | powered by: Code is Poetry