Διαβάσατε για το διαγωνισμό που τρέχει με τα Butlers και δίνει δώρο ένα μαντεμένιο wok με γυάλινο καπάκι, μπολάκια, πιάτα και πετσέτες; Δείτε όλες τις πληροφορίες εδώ Μαντεμένιο wok απο τα Butlers-διαγωνισμός
Σας έχω εξηγήσει τα πλεονεκτήματα και τα σημεία διαφοροποίησης όταν μαγειρεύετε σε μαντεμένιο wok. Με το καπάκι του γίνεται επιπλέον μια γάστρα για το φούρνο. Και είναι τόσο κομψό που έρχεται κατευθείαν στο τραπέζι.
Τι μαγείρεψα στο wok – Γλυκόξινο κοτόπουλο & Τηγανητό ρύζι
Σε ένα μαντεμένιο wok μπορείτε να κάνετε κάθε τεχνική μαγειρέματος. Δεν είναι μόνο για σωτάρισμα. Μπορείτε να τηγανίσετε σε μπόλικο λάδι, να σιγοψήσετε, να βράσετε, να αχνίσετε. Να σας πω τι μαγείρεψα:
- σωτάρισα σε δόσεις λωρίδες κοτόπουλο, βάζοντας στο κέντρο το άψητο κρέας, τραβώντας στο πλάϊ όσα κομμάτια είχαν γίνει. Αντί να τα βγάζω σε πιάτο.
- έβαζα λίγο λάδι όσο να καλύπτει τον μικρό πάτο. Τα λαχανικά σωτάρονται με το ανακάτεμα και γίνονται τραγανά.
- όταν ήθελα να ψήσω το φαγητό, σκέπασα το σκεύος με το καπάκι να συγκεντρώσει ατμό, όπως μια κατσαρόλα.
- έκανα το καλύτερο τηγανητό ρύζι! Έβρασα το ρύζι στο wok και το άφησα να κρυώσει. Παρότι λένε site του εξωτερικού πως κολλάει το ρύζι καi συστήνουν να μην το κάνουμε, όσο κόλλησε στον πάτο καθάρισε πολύ εύκολα. Μετά, άπλωσα το κρύο ρύζι πάνω στο wok και το άφησα να στεγνώσει. Έγινε ένα ρύζι που έπεφτε σαν βροχή από το κουτάλι! Ο γιός μου το λάτρεψε.
- έκανα τηγανητό αυγό για να βάλω στο ρύζι, ψήνοντας λιμνούλες αυγού, γυρνώντας από την άλλη με τα ξυλάκια και τραβώντας στα πλαϊνά, μέχρι να τελειώσει το μίγμα. Το περίσσιο λάδι ξαναέπεφτε στη βάση! Το αυγό δεν κόλλησε. Όταν τελείωσα, σκούπισα το λάδι, έκοψα με τη σπάτουλα το αυγό σε μικρά κομματάκια και το αφησα να στεγνώσει, περιχύνοντας με σόγια και ξύδι ρυζιού.
Oι Κινέζοι δύο σκεύη χρησιμοποιούν στην κουζίνα τους. Το wok και ένα ατμομάγειρα για να ετοιμάζουν το καθημερινό τους ρύζι. Φαγητά χρονοβόρα και σιγοψημένα δεν υπάρχουν στο καθημερινό μενού. 20 λεπτών προετοιμασίας είναι όλα τους τα γεύματα.
Το σχήμα του σκεύους και η ψηλή θερμοκρασία που αναπτύσσει και διατηρεί, βοηθά να έχουμε έλεγχο στο βαθμό ψησίματος. Να ψήσουμε πιο σωστά το κοτόπουλο, να διατηρήσουμε πιο τραγανά τα λαχανικά. Κι αν τα θέλουμε πιο μαλακά τότε προσθέτουμε λίγο νερό και σκεπάζουμε με το καπάκι.
© header photo by: Γεώργιος Δέτσης

