TasteFULL

Γρανίτα βερύκοκο – το καλοκαίρι σε μια κουταλιά!

Η γρανίτα βερύκοκο είναι ιδανική τεχνική συντήρησης φρέσκου φρούτου στην κατάψυξη και δίνει ατόφια γεύση φρέσκου φρούτου. Τα φρούτα με μαλακό πολτό ανταποκρίνονται τέλεια σε απλό ανακάτεμα στο μίξερ. Τα στεγνά φρούτα όπως κεράσια, κορόμηλα ή για όσα έχετε αμφιβολία μπορούν να ποσαριστούν πρώτα με το σιρόπι και να μπουν κατάψυξη αφού κρυώσουν.

Το Σάββατο είχα πάρει τρυφερά, μελωμένα βερύκοκα στη λαϊκή αγορά. Περισσότερα από όσα μπορούμε να φάμε, όπως πάντα. Ο χρόνος διατήρησής τους, όπως ξέρετε, είναι πολύ μικρός, ακόμα και στο ψυγείο. Και ήθελα τόσο να γεύομαι τη γλύκα του παγωμένου φρούτου, όταν ξυπνώ από την μικρή καλοκαιρινή μου σιέστα.

Η λύση ήταν απλή και πολύ γρήγορη. Ακολούθησα τη βασική συνταγή της γρανίτας  και ετοίμασα μια γρανίτα βερύκοκο.

Δεν έκανα καν σιρόπι, όπως λέει η βασική συνταγή. Ρίξτε στο μπλέντερ τα καθαρισμένα φρούτα με τη φλούδα τους (αν δεν σας ενοχλεί) το νερό, τη ζάχαρη, λίγο λεμόνι και λίγο λικέρ αμαρέτο, αν θέλετε. Πολτοποιείστε τα και βάλτε το μίγμα σε μεταλλικά δοχεία στην κατάψυξη. Δοκιμάστε την! Είναι τόσο έντονη η γεύση του φρέσκου φρούτου!

Αν θέλετε, γεμίζετε τις ειδικές θήκες για γρανίτες, με το ξυλάκι, που μπορείτε να δώσετε στα παιδιά. Το μίγμα σταθεροποιείται τελείως, την επόμενη ημέρα. Δεν κινδυνεύει να πέσει από το ξυλάκι και να έχετε δράματα.

Αν δεν ανακατέψετε καθόλου τη γρανίτα, θα έχει κρυσταλάκια πάγου, φυσικά. Εμάς καθόλου δεν μας ενοχλεί αυτό. Τα παγάκια είναι μέρος του καλοκαιριού και το να κριτσανίζουμε τη γρανίτα κουταλιά κουταλιά είναι δική μας αγαπημένη συνήθεια. Μπορείτε να την χτυπήσετε στο μπλέντερ και να γίνει αφράτη και μαλακή. Έτσι μπορείτε να βγάλετε τέλειες στρογγυλές μπάλες. Αν, πάλι,  την ετοιμάσετε σε παγωτομηχανή θα έχετε πιο βελούδινη υφή.

Μπορείτε, επίσης,  να παγώσετε τη γρανίτα σε παγοκύστες, κάνοντας παγάκια γρανίτας. Θρυμματίστε τα και απολαύστε τα σκέτα, με σόδα ή με το αγαπημένο σας ποτό ή κάντε κοκτέϊλς. Ξέρετε πόσο απλό είναι να κάνετε ντάκιουρι με παγάκια γρανίτας βερύκοκο ή ροδάκινο ή καρπούζι ή πεπόνι;

Δείτε εδώ τις συνταγές για όλα τα αγαπημένα καλοκαιρινά κοκτέϊλς και απολαύστε τις καλοκαιρινές βραδιές στο δικό σας bar, στο μπαλκόνι σας.

© header photo by: Γεώργιος Δέτσης

Sharing is caring!

Υλικά

  • 2 κούπες καθαρισμένα βερύκοκα
  • 1 κούπα ζάχαρη
  • 1 κούπα νερό
  • χυμό μισού λεμονιού
  • 1 σφηνάκι λικέρ αμαρέτο

Μέθοδος εκτέλεσης

Πατήστε καλά τα βερύκοκα στη δοσομετρική κούπα, όταν μετράτε την ποσότητα.

Πολτοποιείστε στο μπλέντερ όλα τα υλικά. Βάλτε το μίγμα σε μεταλλικό σκεύος στην κατάψυξη.

Σε 6 περίπου ώρες θα έχει παγώσει γύρω γύρω και στη μέση η γρανίτα θα είναι πιο μαλακή. Με πηρούνι,  τρυπήστε και ανακατέψτε την.

Αφήστε την άλλες 4 ώρες στην κατάψυξη πριν την σερβίρετε.  Αν  θέλετε την χτυπάτε στο μπλέντερ για να γίνει πιο αφράτη.

Αν δεν θέλετε αλκοόλ για να την αρωματίσει, η γεύση του βερύκοκου ταιριάζει πολύ με τριμμένο φρέσκο τζίντζερ ή κοπανισμένα σποράκια από πράσινο κάρδαμο.

Tags: , , , , ,

Άλλες συνταγές με , , ,

Print Friendly, PDF & Email

Απάντηση

Γνωρίστε τα υλικά που έχουμε διαθέσιμα για να δημιουργούμε κάθε μέρα τα φαγητά και τα γλυκά στην κουζίνα μας. Η καλύτερη γνώση οδηγεί σε καλύτερη χρήση.

designed by: busyB design | powered by: Code is Poetry