HOME > Συνταγές > Φαγητά > Κρεατικά > Αρνί/Κατσίκι > Κατσικάκι λαδορίγανη με πατάτες τηγανητές
κατσικάκι λαδορίγανη

Κατσικάκι λαδορίγανη με πατάτες τηγανητές

Το κατσικάκι λαδορίγανη είναι ένα λουκούμι φαγητό κατσαρόλας, με λίγη σάλτσα αλλά αρωματική και ταιριάζει πολύ με πατάτες τηγανητές. Είναι κυριακάτικο φαγητό για φίλους και οικογένεια, σαν το Αρνάκι στο φούρνο με πατάτες. Λίγο παραπάνω κόπο θα κάνετε για το τηγάνισμα της πατάτας.

Κατσίκι ή Αρνί;

Στις πόλεις δεν έχουμε μάθει τη διάκριση των αρνιών και των κατσικιών, ανάλογα με την ηλικία και την τεκνοποίησή τους. Λέμε Κατσικάκι και Αρνάκι και περιμένουμε να μας δώσει κάτι κατάλληλο ο κρεοπώλης.

Ξέρουμε πως το κατσίκι έχει λιγότερο πάχος από το αρνί. Γι’αυτό θέλει υγρασία στο ψήσιμο να μην στεγνώσει το κρέας του. Γι’αυτό το λόγο, η κατσαρόλα είναι κατάλληλη για το κατσίκι (και το κατσικάκι λαδορίγανη) και ο φούρνος για το αρνί. Και τα δύο είναι ζώα μέχρι 1 έτους -δεν είναι ακόμα ώριμα για τεκνοποίηση. Το κρέας τους είναι μαλακό και όσο νόστιμο έχει προλάβει να γίνει, ανάλογα με τις συνθήκες διαβίωσης και τη διατροφή.

Αν πιάσετε κουβέντα με όσους έχουν καλοφάει σωστά και νόστιμα κρέατα, θα ακούσετε άλλα ονόματα. Βετούλι, βεργάδι, ζυγούρι, γίδα, προβατίνα, τράγος. Για τον τράγο, σας έχω πει πως έκανα κονσέρβα το βραστό κρέας του. Είχα διαθέσιμη στο ψυγείο κρεατόσουπα, τον χειμώνα. Για τη γίδα, σας έχω πει πως από το μπούτι της έχω κάνει το νοστιμότερο κιμά για το Μουσακά.

Κρατείστε στο μυαλό σας τα παρακάτω ονόματα και αναζητήστε το κρέας τους. Το φαγητό σας θα αποκτήσει περισσότερη νοστιμιά! Βετούλι είναι το κατσίκι από 1 έως 2 χρονών που δεν έχει τεκνοποιήσει και Ζυγούρι είναι το αντίστοιχης κατηγορίας αρνί. Το κρέας τους είναι πιο σφικτό, θέλει σιγανό βράσιμο, όμως είναι απίστευτης νοστιμιάς. Στο επόμενο φρικασέ ή κρητικό πιλάφι, δοκιμάστε τα.

Αν αγαπάτε όσους ταϊζετε, αφαιρέστε το λίπος

Ζούμε σε εποχή, όπως δείχνουν οι διαδικτυακές συνταγές, που κυνηγάμε τη γεύση και την ευκολία. “Οι συνταγές να είναι σύντομες για να μην αποθαρρύνουν τον ενδυνάμει μάγειρα”. “Η γεύση στηρίζεται στην αρχή “το λίπος μεταφέρει τα αρώματα”.

Ο λόγος που εξαφανίζουν τα άδεια πιάτα στα εστιατόρια, σκεφτείτε πως μπορεί να μην είναι μόνο η εξυπηρέτηση. Η θέα του λίπους που παγώνει στο πιάτο, φανερώνει το μαγείρεμα. Η πιο δυσάρεστη εμπειρία που είχα, ήταν σε πολυβραβευμένο εστιατόριο όπου δοκιμάσαμε πολλά πιάτα, με μια επαγγελματική παρέα. Η πρώτη μπουκιά κάθε πιάτου ήταν ευχάριστη, μέχρι που σταδιακά όλα είχαν αποκτήσει την ίδια διακριτή γευστικά βάση λίπους. Όλη τη νύχτα πονούσε το συκώτι μου, γιατί δεν μπορούσε να μεταβολίσει τόση ποσότητα λιπαρών.

Από τότε, οργανώνω έτσι το μαγείρεμα ώστε να έχω χρόνο να αφαιρέσω τα λιπαρά από οποιοδήποτε φαγητό κάνω με κρέας. Κοτόπουλο, μοσχάρι, χοιρινό, αιγοπρόβειο. Με θρησκευτική ευλάβεια.

Ο διαχωριστής λίπους είναι το σημαντικότερο εργαλείο στην κουζίνα μου.

Αυτός είναι ο διαχωριστής και αξίζει να τον αναζητήσετε. Διαφορετικά χρησιμοποιείστε ένα ποτήρι διάφανο. Αφαιρείτε το λίπος που θα ανεβεί στην επιφάνεια και χρησιμοποιείτε το ζωμό.

Όταν αφαιρέσετε το λίπος, θα δείτε πως η σάλτσα γίνεται πολύ πιο έντονη και καθαρή γευστικά. Κι όταν βλέπω τα παιδιά μου να βουτάνε το ψωμί στη σάλτσα, χαμογελάω με αγάπη.

© header photo by Γεώργιος Δέτσης

Κατσικάκι λαδορίγανη με πατάτες τηγανητές

5 from 5 votes
Recipe by Βίκυ Κουμάντου Course: Αρνί u0026amp; Κατσίκι
Servings

6

servings
Prep time

40

minutes
Cooking time

1

hour 

30

minutes
Total time

2

hours 

10

minutes
Cook Mode

Keep the screen of your device on

Υλικά

  • Για το κατσικάκι
  • 1.300γρ κατσίκι (σπάλα ή µπούτι), σε κοµµάτια

  • 1/4 φλυτζάνι ελαιόλαδο

  • 1 ποτήρι λευκό κρασί

  • 3 µεγάλα κρεµµύδια, σε µέτρια καρέ

  • 2 σκελίδες σκόρδο

  • ξύσµα 1 λεμονιού

  • χυµός από 2 λεµόνια

  • 1/2 ποτήρι νερό

  • ½ κουταλιά γλυκού αλάτι

  • ½ κουταλιά γλυκού πιπέρι

  • ½ κουταλιά γλυκού αποξηραµένη ρίγανη

  • µερικά κλαδάκια φρέσκιας ρίγανης

  • Για τις πατάτες
  • 800 γρ. πατάτες

  • χυµός από ½ λεµόνι

  • ½ κουταλιά γλυκού χονδρό αλάτι

  • ελαιόλαδο, για το τηγάνισµα

Μέθοδος

  • Ετοιμάζουμε το κρέας
    Πλένουµε το κρέας και το  στεγνώνουµε µε χαρτί κουζίνας.

    Σε κατσαρόλα, σε µέτρια φωτιά, σωτάρουµε σε ελαιόλαδο το κρέας από όλες τις πλευρές, να πάρει χρώµα. Βγάζουμε το κρέας σε πιατέλα.

    Προσθέτουµε το κρεµµύδι, το σκόρδο, αλάτι και πιπέρι, σωτάρουµε για 10 λεπτά, να μαραθούν. Προσθέτουμε το κρασί και αφήνουμε για 5 λεπτά να εξατμιστεί. Με ξύλινο κουτάλι καθαρίζουμε τον πάτο της κατσαρόλας από τις καραμέλες του κρέατος. Προσθέτουμε το ξύσμα, το χυμό λεμονιού και το νερό.

    Βάζουμε το κρέας στην σάλτσα, χαμηλώνουμε τη φωτιά, σκεπάζουμε και σιγοψήνουμε για μιάμιση ώρα, γυρίζοντας το κρέας στα μισά του ψησίματος.

    5 λεπτά πριν σβήσουμε τη φωτιά προσθέτουμε τη ρίγανη.
  • Ετοιμάζουμε τις πατάτες
    Καθαρίζουμε τις πατάτες από τη φλούδα,  κόβουμε στη μέση κατά μήκος και μετά σε φέτες. Βάζουμε σε λεκάνη και ξεπλένουμε µέχρι να βγαίνει το νερό καθαρό.

    Τις βάζουµε σε κατσαρόλα, σε δυνατή φωτιά, µε νερό να τις σκεπάζει και προσθέτουµε τον χυµό λεµονιού και το αλάτι. Δύο λεπτά αφότου έρθουν σε βρασµό, τις βγάζουµε µε τρυπητή κουτάλα σε πετσέτα κουζίνας να στεγνώσουν. Αφήνουμε να κρυώσουν.

    Σε ένα τηγάνι ζεσταίνουµε το λάδι και τηγανίζουµε τις πατάτες, µέχρι να ροδίσουν. Οι πατάτες να καλύπτονται από το λάδι και να μην είναι στριμωγμένες. Αν κάνετε πολλές πατάτες, τηγανήστε σε δόσεις.

    Αφαιρούµε τις πατάτες από το τηγάνι µε τρυπητή κουτάλα και τις ακουµπάµε σε χαρτί κουζίνας.

    Περιχύνουµε το κρέας µε τη σάλτσα και το σερβίρουµε µε τις πατάτες ή κάνουμε ένα βήμα ακόμα που δείχνει την αγάπη για τον εαυτό μας και τους αγαπημένους μας.
  • Αφαιρούμε το λίπος από την σάλτσα
    Βγάζουμε το κρέας σε πιατέλα και το κρατάμε ζεστό στο φούρνο. Σουρώνουμε τη σάλτσα και πιέζουμε τα κρεμμύδια και τα σκόρδα να αφήσουν τον πολτό τους.

    Αν έχουμε το σκεύος που λέγεται “διαχωριστής λίπους” ρίχνουμε τη σάλτσα και αφήνουμε να σταθεί, μέχρι να ανεβεί το λίπος στην επιφάνεια. Τότε, ρίχνουμε προσεκτικά τον καθαρό ζωμό πάνω στο κρέας, αφήνοντας μέσα στο σκεύος το λίπος.

    Αν δεν έχουμε το σκεύος, ρίχνουμε τη σουρωμένη σάλτσα σε μεγάλο ποτήρι νερού και αφήνουμε να ανεβεί το λίπος στην επιφάνεια. Το αφαιρούμε με κουτάλι, αφήνοντας την καθαρή σάλτσα.

    Η διαφορά στη γεύση και την υγεία μας είναι τεράστια.

Η γαστρονομία είναι πολιτιστική κληρονομιά

Tag @tastefull.gr on Instagram and hashtag it #γαστρονομία

Σας αρέσει αυτή η συνταγή; Μοιραστείτε την!

Follow us @tastefullgr on Pinterest

Αναζητούμε και καταγράφουμε τη γεύση του Τόπου

Follow us on Facebook

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*