TasteFULL

Κεφτέδες με κρεμμύδια στο φούρνο

Οι κεφτέδες με κρεμμύδια είναι παραδοσιακό φαγητό της Κοζάνης. Τα κρεμμύδια υπερτερούν σε ποσότητα του κιμά και κάνουν μια γλυκιά σάλτσα που λατρεύουν όσοι γνωρίζουν αυτό το φαγητό. Συνήθως μαγειρεύουν το φαγητό την εποχή του τρύγου, όταν τα κρεμμύδια είναι τρυφερά αλλά και τον χειμώνα γιατί είναι φαγητό που ζεσταίνει και χορταίνει.

Μην το σκεφτείτε σαν κεφτέδες στιφάδο, γιατί δεν έχει μπαχαρικά στη σάλτσα και οι κεφτέδες αρωματίζονται κλασικά με δυόσμο ή ρίγανη. Αν και σε αντίστοιχη συνταγή που βρήκα στη Σμύρνη βάζουν κύμινο και μπαχάρι.

Κεφτέδες με κρεμμύδια στο φούρνο

Ο φούρνος είναι απαραίτητος για το σωστό μέλωμα της σάλτσας και θέλει αρκετό χρόνο ψησίματος ακριβώς γι’ αυτόν τον λόγο. Η ποσότητα που δίνω στην συνταγή βγάζει 25-30 κεφτέδες και γεμίζει το ταψί του φούρνου. Τα κρεμμύδια μαραίνονται πρώτα σε κατσαρόλα για να χάσουν τον όγκο τους και απλώνονται σαν στρώμα στο ταψί. Οι κεφτέδες δεν τηγανίζονται αλλά μπαίνουν έτσι απλά πάνω στα κρεμμύδια.

Η μιάμιση ώρα που θα ψηθούν παρέα κάνει θαύματα στο γευστικό τους πάντρεμα. Για να πάρουν ωραίο χρώμα οι κεφτέδες θέλουν γύρισμα και για να μην στεγνώσουν θέλουν να κρυφτούν μέσα στη σάλτσα κάποια στιγμή προς το τέλος.

Κεφτέδες με κρεμμύδια στην κατσαρόλα

Αν θέλουμε να κάνουμε μικρότερη δόση, υπάρχει η εναλλακτική της κατσαρόλας. Μόνο που σ’αυτήν την περίπτωση, τηγανίζουμε πρώτα τους κεφτέδες για να κρατήσουν το σχήμα τους και τους ενώνουμε με τα κρεμμύδια αφού έχουν βράσει αυτά πρώτα μόνα τους, αρκετά ώστε να έχουν ήδη χάσει τα μισά από τα ζουμιά που θα κατεβάσουν.

Έτσι οι κεφτέδες θα ρουφήξουν νόστιμη σάλτσα και χρειάζονται μόνο μισή ώρα σιγανό σωτάρισμα παρέα με τα κρεμμύδια στην κατσαρόλα. Αν έχουμε σωτέζα (πλατιά κατσαρόλα, ταβάς) είναι καλύτερη, για να εξατμιστούν τα υγρά πιο εύκολα. Στη Θράκη το λένε Πασά κιοφτεσί αυτό το φαγάκι και το αρωματίζουν με δάφνη.

Οι κεφτέδες στον ταβά

Στην Μακεδονία οι κεφτέδες είναι πολύ αγαπητό και εύκολο φαγητό. Εκτός από τα κρεμμύδια, οι κεφτέδες παντρεύονται τέλεια με πράσα ή πρασοσέλινο. Το κόκκινο χρώμα το παίρνουν από το κόκκινο (γλυκό ή καυτερό) πιπέρι, δηλαδή αποξηραμένη γλυκιά ή καυτερή κόκκινη πιπεριά (πάπρικα) και όχι από πελτέ τομάτας.

κεφτέδες με ζουμί, δηλαδή με μια σάλτσα που γίνεται με το λάδι του τηγανίσματος, αλεύρι, σκόρδο και πάπρικα, είναι φαγητό που “φτουράει” γιατί με λίγο κρέας κάνεις νόστιμη μια απλή αλευρένια σάλτσα νερού. Το βρίσκουμε στην Κοζάνη και η ίδια λογική αλλά με λευκή σάλτσα κάνει διάσημους τους κεφτέδες στην Καστοριά, σαν Σουτ Μακάλο.

Στην Ήπειρο, βρίσκουμε τους κεφτέδες με γιαούρτι στον ταβά, οι οποίοι περιχύνονται με γιαούρτι χτυπημένο με αυγά και ψήνονται μέχρι να πήξει η λευκή σάλτσα που τους καλύπτει.

Ο κατάλληλος κιμάς

Η πρώτη μας σκέψη, σαν άνθρωποι της πόλης, είναι να πάρουμε άπαχο μοσχαρίσιο κιμά. Θα μπορούσε να είναι μια επιλογή, αν τηγανίσουμε τα κεφτεδάκια. Αν τα ψήσουμε στο φούρνο, χρειάζεται περισσότερο λίπος και η ανάμιξη χοιρινού κιμά είναι απαραίτητη για να μείνουν μαλακοί οι κεφτέδες.

Για όσους τολμάτε πάντως, θα σας πρότεινα να πάρετε κιμά από σπάλα γίδας, διπλοπερασμένο και να ψήσετε στο φούρνο. Για μένα, ο κιμάς γίδας κάνει τον νοστιμότερο κιμά για μουσακά που έχω μαγειρέψει!

Υλικά

Για τους κεφτέδες

  • 500γρ κιμά μοσχαρίσιο
  • 200γρ κιμά χοιρινό
  • 250γρ ψωμί μπαγιάτικο, βρεγμένο και καλά στιμμένο
  • 1 κρεμμύδι τριμμένο
  • 1 σκελίδα σκόρδο, τριμμένο
  • 3 κουταλιές μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • ½ κουταλιά γλυκού ρίγανη ή δυόσμο
  • ½ κουταλιά γλυκού αλάτι
  • 1 κουταλιά γλυκού μαύρο πιπέρι
  • 2 κουταλιές σούπας ξύδι
  • 2 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο

Για τα κρεμμύδια

  • 2 κιλά κρεμμύδια λευκά
  • 1/4 κούπας ελαιόλαδο
  • 1 κουταλιά γλυκού αλάτι
  • 1 κουταλιά γλυκού μαύρο πιπέρι
  • ½ κούπα νερό
  • 2 κουταλιές γλυκού πελτέ τομάτας ή πάπρικα

Μέθοδος εκτέλεσης

Ετοιμάζουμε το μίγμα κιμά

Ζυμώνουμε πολύ καλά τα υλικά για τους κεφτέδες, για τουλάχιστον 10 λεπτά. Το μίγμα πρέπει να είναι τελείως λείο. Αν "σκάει" βρέχουμε τα χέρια μας με λίγο νερό και ζυμώνουμε.

Αφήνουμε να μείνει μια ώρα στο ψυγείο, καλά σκεπασμένο.

Ετοιμάζουμε τα κρεμμύδια

Κόβουμε τα κρεμμύδια δρεπανωτά, σε φέτες και τα σωτάρουμε με το ελαιόλαδο σε μεγάλη κατσαρόλα.

Προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι και το νερό και αφήνουμε να μαραθούν με σκεπασμένη κατσαρόλα.

Όταν μαραθούν, προσθέτουμε τον πελτέ και αφήνουμε να βράσει για 5 λεπτά.

Ετοιμάζουμε το ταψί για φούρνο

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200 βαθμούς.

Βγάζουμε το μίγμα κιμά από το ψυγείο και πλάθουμε 25-30 κεφτέδες. Το καλό πλάσιμο δίνει συνοχή στον κεφτέ και δεν θα σπάσει μέσα στο ταψί κατά τη διάρκεια του ψησίματος.

Αδειάζουμε τα κρεμμύδια με το ζουμί τους στο ταψί φούρνου και απλώνουμε πάνω τους κεφτέδες.

Ψήνουμε για 1.30 ώρα, γυρίζοντας τους κεφτέδες από την άλλη πλευρά στη μέση του χρόνου. Προς το τελείωμα, κρύβουμε τους κεφτέδες μέσα στη σάλτσα για να μην καούν και στεγνώσουν.

Αν βλέπετε πως ο φούρνος σας αρπάζει το φαγητό, χαμηλώστε τη θερμοκρασία στους 180.

Σερβίρουμε με πατάτες τηγανητές και φέτα. Ή με ρύζι ή μακαρόνια, ό,τι τραβάει η δική σας ψυχή.

Tags: , , , , ,

Άλλες συνταγές με , , , , , , , , ,

Print Friendly, PDF & Email

Απάντηση

Γνωρίστε τα υλικά που έχουμε διαθέσιμα για να δημιουργούμε κάθε μέρα τα φαγητά και τα γλυκά στην κουζίνα μας. Η καλύτερη γνώση οδηγεί σε καλύτερη χρήση.

designed by: busyB design | powered by: Code is Poetry