TasteFULL

Κύκνοι σαντιγί με ζύμη σου, οι ντελικάτοι!

Κύκνοι σαντιγί με ζύμη σου ή όπως πρέπει, chantilly με ζύμη choux.  Μην σας ξενίζουν οι λέξεις στα γαλλικά. Είναι γαλλικές και οι λέξεις και οι ανακαλύψεις, επομένως ας χρησιμοποιήσω δίκαια και με σωστή ορθογραφία τα ονόματά τους στα γαλλικά.

Η σαντιγί

Η σαντιγί, chantilly, είναι μια χτυπημένη κρέμα γάλακτος, ελαφρά γλυκειά και αρωματισμένη με βανίλια. Την δημιούργησε το 1671, ο François Vatel, Maître d’hôtel στο Château de Chantilly, στην εποχή ιδιοκτησίας του από τον Δούκα Condé.

Η ζύμη για σου

Η ζύμη για σου, pâte à choux, είναι πιο παλιά ακόμα. Την δημιούργησε το 1540, ο Penterelli, pastry chef στην κουζίνα της Αικατερίνης των Μεδίκων – Ιταλίδα που παντρεύτηκε τον Ερρίκο 2ο, έγινε βασίλισσα της Γαλλίας και μεταμόρφωσε με ιταλικές επιρροές την γαλλική κουζίνα του 16ου αιώνα.

Η ζύμη για σου είναι μια υγρή ζύμη, δουλεμένη με τέτοια τεχνική ώστε το νερό -που εξατμίζεται στη δυνατή θερμοκρασία του φούρνου- να δημιουργεί ατμό, ο οποίος φουσκώνει τη ζύμη και δημιουργεί κενό χώρο στη μέση. Η ζύμη συγκρατεί τον αέρα και δεν σκάει γιατί η ανάμιξη του αλευριού με το νερό και το ανακάτεμα έχουν ξυπνήσει τους δεσμούς της γλουτένης, που λειτουργούν σαν δίχτυ. Η προσθήκη των αυγών βεβαιώνει πως η ζύμη θα γίνει τρυφερή στο δάγκωμα.

Δεν είναι δύσκολη παρασκευή, θέλει απλά προσοχή στα σημεία. Είναι βασική ζύμη για να φτιάξουμε σου με γλυκιά ή αλμυρή γέμιση, προφιτερόλ, εκλεράκια αλλά και τα λιγότερα γνωστά σε μας διάσημα γαλλικά γλυκά: Paris-Brest, Saint-honoré.

Η ζύμη μπορεί να πάρει διάφορα σχήματα με τη βοήθεια του κορνέ και να συνδυαστεί σε τρισδιάστατους σχηματισμούς ενώνοντας επιμέρους τμήματα, όπως σ’αυτούς τους κύκνους. Με ενθουσίασαν όταν τους βρήκα και εντυπωσιάστηκα όταν είδα πόσο εύκολο ήταν να τους φτιάξω.

Κύκνοι σαντιγί με ζύμη σου

Οι κύκνοι σαντιγί με ζύμη σου στη Γαλλία είναι συνηθισμένο γλυκό, στην Ελλάδα δεν το έχω δει πουθενά, στα μέσα που έχω διαβάσει. Τους έφτιαξα με αφορμή τον γάμο του Γιάννη και της Αργυρώς, που έγινε στις 3 Σεπτεμβρίου στο Ρέθυμνο.

Οι κύκνοι είναι ισόβια αφοσιωμένοι ο ένας στον άλλο.

Αν έχετε γιορτή και χαρά στο σπίτι, δεν υπάρχει πιο κομψό και ιδιαίτερο κέρασμα από τους κύκνους. Η συναρμολόγηση δεν είναι δύσκολη, ακόμα και για πολλά άτομα – ιδιαίτερα αν υπάρχουν αρκετά χέρια. Τα σουδάκια μπορούν να ψηθούν και να καταψυχθούν. Ξεπαγώνουν σε θερμοκρασία δωματίου και στεγνώνουν σε φούρνο με μισάνοικτη πόρτα για να γίνουν πάλι τραγανά. Όταν γεμιστούν με σαντιγί, είναι καλύτερα να καταναλωθούν σχετικά σύντομα.

Θα μπορούσαμε να τα γεμίσουμε με κρέμα ζαχαροπλαστικής ή κρέμα λεμονιού, κρέμες που αντέχουν περισσότερες ώρες και όταν είμαστε έτοιμοι για σερβίρισμα, να γεμίσουμε -με κορνέ κυματιστό- σαντιγί ανάμεσα στα φτερά τους.

Δείτε πόσο απλή είναι η συναρμολόγηση στο βίντεο. Κύκνοι σαντιγί στις άκρες των δαχτύλων σας! 

Δοκιμάστε τα για γλυκό κέρασμα τώρα που φθινοπωριάζει και θα βρείτε τους φίλους σας ξανά. Είναι πολύ όμορφη η εικόνα τους. Ο γιός μου πρώτα τα φίλαγε και μετά τα έτρωγε!

Σας δίνω μια πολύ όμορφη συνταγή και σας εύχομαι να βρίσκετε συχνά ευκαιρία να την φτιάχνετε στην οικογένειά σας.

© header photo by: Γεώργιος Δέτσης

Γιάννη & Αργυρώ, να ζήσετε μια γλυκιά ζωή μαζί!

Το Veneto στολίζεται, βάζει τα γιορτινά του

Το Σάββατο παντρεύεται ο Γιάννης, τη χαρά του!

 

Sharing is caring!

Υλικά

Για 30 κύκνους

  • 250ml νερό (ή μισό μισό με γάλα)
  • 100γρ βούτυρο σε κομματάκια
  • μια πρέζα αλάτι
  • 150γρ αλεύρι μαλακό
  • 4 αυγά

Για την κρέμα σαντιγί

  • 400γρ κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά
  • 4 κουταλιές σούπας ζάχαρη άχνη
  • 1 βανίλια

Μέθοδος εκτέλεσης

Ετοιμάζουμε τη ζύμη

Βάζετε το νερό με το βούτυρο να βράσει. Μόλις αρχίσει να βράζει και έχει λυώσει το βούτυρο, ρίξτε το αλάτι (και αν θέλετε μια πρέζα ζάχαρη). Βγάλτε την κατσαρόλα από τη φωτιά και προσθέστε μονομιάς όλο το αλεύρι, ανακατεύοντας ζωηρά με ξύλινη κουτάλα.

Ξαναβάλτε την κατσαρόλα στη φωτιά και συνεχίστε να ανακατεύετε μέχρι να ξεκολλά η ζύμη από τα τοιχώματα και να έχει ενωθεί σε μια μπάλα γύρω από την κουτάλα. Βγάλτε από τη φωτιά και τοποθετείστε την κατσαρόλα πάνω σε βρεγμένο πανί στον πάγκο (για να μείνει σταθερή στο ανακάτεμα που ακολουθεί).

Προσθέστε ένα ένα τα αυγά στη ζύμη, ανακατεύοντας πολύ γρήγορα για να ενσωματωθούν ομοιογενώς. Αυτό μπορεί να γίνει και με μίξερ χειρός. Η ζύμη θα αρχίσει να γίνεται πιο ρευστή. Θέλουμε να μπορέσει να πάρει σχήμα με το κορνέ αλλά να διατηρεί το ύψος της στο ταψί, να μην απλώνει. Είναι έτοιμη όταν σηκώνοντας το κουτάλι, η ζύμη πέφτει σαν κορδέλα που κόβεται στο τέλος. Αν έχει βγει πιο σφικτή μπορείτε να βάλετε λίγο νερό ώστε να έρθει στη σωστή πυκνότητα.

Φτιάχνουμε κύκνους

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 200βαθμούς Κελσίου αντιστάσεις. Χρησιμοποιείστε θερμόμετρο φούρνου να βεβαιωθείτε πως η θερμοκρασία είναι πραγματική μέσα στο φούρνο.

Στρώνετε δύο λαμαρίνες ανοιχτόχρωμες με χαρτί αντικολλητικό, στερεώνοντάς το με λίγη ζύμη στις 4 γωνίες.

Γεμίζετε ένα κορνέ με κυματιστή μύτη και σχηματίζετε το σώμα για 30 κύκνους, κάνοντας οβάλ μήκους 5εκ και πλάτους 3εκ στη βάση και ένα στενότερο οβάλ πάνω του, για να πάρει ύψος. Βάζετε τη λαμαρίνα στη δεύτερη σχάρα από κάτω, χαμηλώνετε τη θερμοκρασία στους 180 βαθμούς και ψήνετε για 25-30 λεπτά. Η ζύμη θα φουσκώσει και σταδιακά θα στεγνώσει και θα πάρει χρώμα. Αν δεν έχετε τζάμι στην πόρτα του φούρνου, μην ανοίξετε το φούρνο στα πρώτα 15 λεπτά γιατί θα ξεφουσκώσουν. Μετά τα 20λεπτά δεν κινδυνεύουν.

Τα σου θα πρέπει να είναι σκληρά στο πιάσιμο, όχι μαλακά. Αν είναι μαλακά μετά τα 25-30 λεπτά, αφήστε μισάνοιχτη τη πόρτα του φούρνου και συνεχίστε το ψήσιμο. Ετσι θα φύγει η όποια υγρασία και θα στεγνώσει η ζύμη.

Όσο ψήνονται τα σώματα των κύκνων ετοιμάστε τη λαμαρίνα με τους λαιμούς τους. Αλλάξτε τη μύτη του κορνέ στην μικρή στρογγυλή ή λοξά κομμένη μύτη. Σχηματίστε τα 2, όπως τα βλέπετε στη φωτογραφία , με ύψος περίπου 4εκ. και πιο παχύ το κομμάτι της αρχής για να σχηματιστεί το κεφάλι.

Αφαιρέστε τη λαμαρίνα με τα σώματα των κύκνων και βάλτε τους λαιμούς, αφού βεβαιωθείτε πως η θερμοκρασία είναι 180βαθμοί στο φούρνο. Ψήστε για 10-15λεπτά, προσέχοντας να μην πάρουν πολύ έντονο χρώμα.

Αφήστε να κρυώσουν και συναρμολογήστε τα για άμεση κατανάλωση ή καταψύξτε τα για μελλοντική χρήση. Αν θέλετε να τα χρησιμοποιήσετε και έχουν μαλακώσει βάλτε τα για λίγη ώρα σε ζεστό φούρνο με μισάνοιχτη πόρτα.

Κάνουμε κρέμα σαντιγί

Χτυπήστε με σύρμα ή στο μίξερ την κρέμα γάλακτος προσθέτοντας τη βανίλια και μία μία κουταλιά τη ζάχαρη άχνη. Η κρέμα σαντιγί είναι καλύτερη όταν καταναλώνεται άμεσα.

Συναρμολόγηση

Δείτε την στο βίντεο. Πασπαλίστε με ζάχαρη άχνη και βάλτε τους κύκνους σας να κολυμπήσουν αγκαλιά στους καθρέφτες σερβιρίσματος και τις πιο ωραίες πιατέλες σας.

Tags: , , ,

Άλλες συνταγές με , , , , , ,

Print Friendly, PDF & Email

Απάντηση

Γνωρίστε τα υλικά που έχουμε διαθέσιμα για να δημιουργούμε κάθε μέρα τα φαγητά και τα γλυκά στην κουζίνα μας. Η καλύτερη γνώση οδηγεί σε καλύτερη χρήση.

designed by: busyB design | powered by: Code is Poetry