HOME > Συνταγές > Φαγητά > Πίτες > Τα κιμαδοπιτάκια της κυρίας Δόξας στα Ιωάννινα
κιμαδοπιτάκια

Τα κιμαδοπιτάκια της κυρίας Δόξας στα Ιωάννινα

Είναι στιγμές, όπως αυτή, που πρέπει να δεις καθαρά τι έχεις στα χέρια σου και να φυσήξεις μακριά τις ψεύτικες προσδοκίες. Από το καλοκαίρι ετοίμαζα με μεγάλη προσοχή την αναβάθμιση του TasteFULL τόσο σε λειτουργικό όσο και σε γραφιστικό επίπεδο.

Παρασύρθηκα και έδινα συνεχώς νέα ευκαιρία σε μια προθεσμία που συνεχώς μεταβαλλόταν με δικαιολογίες. Λυπάμαι πολύ για το μεγάλο διάστημα απουσίας, πίστευα πως το υλικό που συγκέντρωνα θα έπρεπε να το δημοσιεύσω στη νέα ιστοσελίδα.

Σήμερα, μπήκε ο Δεκέμβρης και αποκλείεται να αφήσω άλλο παραμελημένο το αγαπημένο μου. Με λύπη για όσα πέρασα και ένα σφίξιμο για όσα δεν έχω κάνει ακόμα, αποφάσισα να συγχωρέσω τον εαυτό μου και να αξιοποιήσω αυτό που πραγματικά έχω: αυτό το site μαγειρικής, που έχει κάνει πολλούς ανθρώπους ευτυχισμένους και έχει στρώσει ατέλειωτα τραπέζια χαράς.

Το φαγητό, για άλλη μια φορά στη ζωή μου, με βγάζει από το αδιέξοδο και με κάνει να ενώνομαι με τους ανθρώπους.

Όπως αυτές εδώ οι μικρές χειροποίητες, ασύμμετρες κιμαδόπιτες που έλαμπαν ροδαλές στα φώτα της βιτρίνας.

Τα κιμαδοπιτάκια

Περπατούσα στην Αβέρωφ, το κεντρικό δρόμο που οδηγεί στο Μόλο, στη λίμνη, ένα γκρίζο βροχερό πρωϊνό του Οκτώβρη, στα Ιωάννινα.

Περπατούσα κοιτώντας τα βρεγμένα φύλλα στο πεζοδρόμιο, όταν το μάτι μου πήρε μια σειρά μπιζουδάκια πίτες, φουσκωτά και καμαρωτά μέσα στη βιτρίνα ενός μαγαζιού. Αρχισα να τα παρατηρώ για να καταλάβω ποιό χέρι τα δημιούργησε.

Η μπατσαριά είχε ροδοψημένη βάση και επιφάνεια και ανάμεσα ξάπλωναν ζουμερά χορταράκια με φέτα. Η μπουγάτσα έλαμπε ζεστή ακόμα με το βούτυρο στο φύλλο, γεμάτη φουσκίτσες. Η καλτσόνε με αφράτη ζύμη ήταν κλεισμένη με βιαστικό στριφτό κλείσιμο. Τα κιμαδοπιτάκια έστεκαν λεπτά, ροδαλά και η ζύμη έδειχνε τόσο τρυφερή. Ήμουν σίγουρη πως μια καλή μαγείρισσα έχει βάλει το χέρι της.

Σήκωσα τα μάτια και είδα τον κύριο Σωτήρη να μου λέει διαβάζοντας την σκέψη μου: “Η γυναίκα μου τα φτιάχνει”.

Ετσι γνώρισα την Δόξα, Κύπρια από την Πάφο, που γνώρισε φοιτήτρια στην Ελλάδα τον Σωτήρη, από τον Πρωτόπαπα Ζίτσας και έκαναν οικογένεια με τρία παιδιά και ζουν στα Ιωάννινα.

Η Δόξα έμαθε όλα τα μυστικά της από την Αγγελική, την πεθερά της και δεν δίστασε να τα μοιραστεί μαζί μας.

Το πιο μεγάλο και τελείως άγνωστο σαν τεχνική για μένα αποκαλύπτεται στο βίντεο. Και νόμιζα πως ήξερα πολλά…

Τα κιμαδοπιτάκια έχουν σαν ζύμη μια πολύ εύκολη και εύπλαστη, που ζυμωμένη με τον τρόπο που δείχνει η Δόξα, δίνει πολύ τραγανό φύλλο. Εχουν πολύ νόστιμη γέμιση με φρέσκο κιμά και είναι το καλύτερο σνακ που μπορείς να αγοράσεις με 1 ευρώ! Ναι τόση είναι η τιμή.

Δοκιμάστε τα οπωσδήποτε στην κουζίνα σας. Και να πάτε στα Γιάννενα! Οπωσδήποτε. Γιατί είναι μια κούκλα πόλη και την αγαπώ. Να πάτε να δοκιμάσετε όλα τα καλούδια της Δόξας, στο μαγαζάκι τους που είναι στην Αβέρωφ 64, κατεβαίνοντας στη λίμνη, δεξιά, απέναντι από τη Μετσοβίτικη φωλιά. Fresco Calzone, λέει η ταμπέλα. Ξεκίνησαν να κάνουν πίστες και σάντουιτς και τους οδήγησε όπου έπρεπε η ζήτηση από τον κόσμο. Στις πίτες.

Το φύλλο είναι κατάλληλο και για σπανακοπιτάκια και ελιοπιτάκια και μηλοπιτάκια.

Η συνταγή για το φύλλο είναι κυπριακή, η εκτέλεση ηπειρώτικη. Λατρεύω αυτά τα μαγικά στις κουζίνες αυτού του κόσμου!

Τα κιμαδοπιτάκια της κυρίας Δόξας στα Ιωάννινα

5 from 1 vote
Recipe by Βίκυ Κουμάντου Course: Κιμάς, ΠίτεςCuisine: ΚυπριακήDifficulty: Μέτρια
Servings

12

servings
Prep time

30

minutes
Cooking time

40

minutes
Total time

1

hour 

10

minutes

Γνωρίστε μια διαφορετική ζύμη, πολύ εύπλαστη για τραγανό φύλλο και μια πολύ νόστιμη γέμιση κιμά. Η Δόξα, από την Πάφο της Κύπρου αγάπησε τον Σωτήρη από τον Πρωτόπαπα Ζίτσας κι έμαθε όλα τα μυστικά της ηπειρώτισσας πεθεράς της, της Αγγελικής.

Cook Mode

Keep the screen of your device on

Υλικά

  • Για τη ζύμη
  • 500 ml 500 ανθρακούχα σόδα ή sprite

  • 250 ml 250 χυμό πορτοκαλιού, έτοιμο ή φυσικό

  • 125 ml 125 ελαιόλαδο απαλό

  • 125 γρ 125 μαργαρίνη ή βούτυρο

  • 1.200 γρ 1.200 αλεύρι (περίπου)

  • Για τη γέμιση
  • 500 γρ 500 κιμά μοσχαρίσιο

  • 2 2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα

  • αλάτι, πιπέρι, μπαχάρι, κίμινο, πάπρικα γλυκιά και καυτερή

  • 2-3 2-3 τομάτες ξεφλουδισμένες, ψιλοκομμένες

  • 2 κουταλιές σούπας 2 μαϊντανός ψιλοκομμένος

  • Για το άλειμμα
  • γάλα

Μέθοδος

  • Για τη γέμιση
    Τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι, τον κιμά και τα μπαχαρικά, σε ελαιόλαδο, μέχρι να αλλάξει χρώμα. Προσθέτουμε τις τομάτες και τον μαϊντανό. Αφήνουμε να σιγοβράσει με μισοσκεπασμένη κατσαρόλα μέχρι να πιεί τα υγρά του.
    Αφήνουμε να κρυώσει τελείως πριν χρησιμοποιήσουμε τη γέμιση.
  • Για το φύλλο
    Σε μια λεκάνη βάζουμε πρώτα τα υγρά υλικά και ανακατεύουμε με το σύρμα των αυγών. Προσθέτουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε όσο μπορούμε με το σύρμα και μετά με τα χέρια. Είναι προτιμότερο να δείτε το βίντεο αν θέλετε να φτιάξετε τη ζύμη.

    Όταν ετοιμάσουμε τα πιτάκια, τα τοποθετούμε σε λαδωμένη λαμαρίνα ανοιχτόχρωμη, αλείφουμε με γάλα και ψήνουμε στους 200 βαθμούς Κελσίου μέχρι να ροδίσουν.

    Δεν έχω δουλέψει τη συνταγή στην κουζίνα μου για να δώσω ακριβείς αναλογίες. Αν σας περισσέψει ζύμη σε σχέση με τη γέμιση μπορείτε να την φυλάξετε σκεπασμένη στο ψυγείο ή να βάλετε άλλη γέμιση. Το φύλλο είναι κατάλληλο και για σπανακοπιτάκια, ελιοπιτάκια ή μηλοπιτάκια.

Recipe Video

Η γαστρονομία είναι πολιτιστική κληρονομιά

Tag @tastefull.gr on Instagram and hashtag it #γαστρονομία

Σας αρέσει αυτή η συνταγή; Μοιραστείτε την!

Follow us @tastefullgr on Pinterest

Αναζητούμε και καταγράφουμε τη γεύση του Τόπου

Follow us on Facebook

10 Comments

  1. Βίκη μου θέλω να σε ρωτήσω και κάτι ακόμα το φύλλο βέργας που φτιάχνω γίνεται πολύ ωραίο αλλά τρώγεται μόνο με το τοχέρι γιατι ειναι πολυ τραγανό σχεδόν σκληρό. Να το σκεπάζω με πετσέτα?

    • Άσπα μου, δοκίμασε να κάνεις το κόψιμο της ζύμης που προτείνει η Δόξα. Είναι πολύ έξυπνος τρόπος για να σπάσει τους μεγαλύτερους δεσμούς γλουτένης που αναπτύσσει η ζύμη και να γίνουν μικρότεροι άρα πιο τριφτό φύλλο.
      Να βάζεις στη ζύμη και ένα όξινο στοιχείο, λίγο όχι πολύ (μηλόξιδο ή λεμόνι ή τσίπουρο – στην Τουρκία βάζουν λίγο baking powder). Πολύ τραγανό μπορεί να γίνεται το φύλλο σου γιατί βάζεις αρκετό λάδι, αυτό όμως δεν το κάνει σωστό στο μάσημα. Μου έχει τύχει να κόψω τα ούλα μου με σκληρό φύλλο.
      Κι άλλο ένα σημείο να δοκιμάσεις πριν φτάσουμε στην πετσέτα: Το φύλλο κάνει σωστό ψήσιμο όταν έχει και υγρασία εκτός από λιπαρή ουσία. Επομένως όταν έχεις έτοιμη την πίτα σου, ράντισέ την με τα χέρια σου με νερό και χάϊδεψέ την να απλωθεί στην επιφάνεια.
      Στο τέλος, ναι, σκέπασε με βαμβακερή ή λινή πετσέτα, αν το χρειάζεται.
      Κάνε πίτα σύντομα και έλα να μας πεις 🙂

  2. Mπορούμε και φρεσκο πορτοκάλι ?

  3. Όταν λέτε χυμό πορτοκαλιού εννοείται το κοινό αναψυκτικο;

  4. katia politi

    παρακαλω ο χυμος πορτοκαλιου ειναι φυσικος ή αναψυκτικο

  5. Αννα

    Το ποτηρι ποσα ml. ειναι παρακαλω; Διοτι δεν ειναι ολα τα ποτηρια ιδια!

    • Το ποτήρι ή η κούπα έχει περιεκτικότητα 250μλ. Σ’αυτή τη συνταγή το αλεύρι δεν είναι μετρημένο ακριβώς, επομένως αν βάλεις λιγότερο ή περισσότερο υγρό, θα χρειαστείς ανάλογο αλεύρι για να κάνεις ζύμη, με την υφή που έχει στο βίντεο. Θα πρέπει να την κάνω στην κουζίνα μου για να μετρήσω τις αναλογίες ακριβώς.

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.