HOME > Συνταγές > Φαγητά > Όσπρια > Κόκκινες φακές σούπα της Ανατολής
Κόκκινες φακές σούπα

Κόκκινες φακές σούπα της Ανατολής

5 from 4 votes

Όσο κι αν στην Ελλάδα, οι φακές που έχουμε μάθει να τρώμε είναι καφέ ή πράσινες, οι κόκκινες φακές αποτελούν το 75% της παγκόσμιας παραγωγής φακής. Με την Ινδία και την Τουρκία να κρατούν τα σκήπτρα στην κατανάλωση και να προσελκύουν τον κόσμο σε φωτεινά χρυσοκίτρινα κάρυ και σούπες, σε τραγανούς φακοκεφτέδες και αρωματικούς “χειροπιαστούς” κεφτέδες κόκκινης φακής.

Οι άνθρωποι αγαπούν τις φακές

Η Ελλάδα των 11 εκ ανθρώπων καταναλώνει 14.000 τόνους πράσινης/καφέ φακής ετησίως, με τη μισή ποσότητα να εισάγεται από Καναδά και Αμερική, γιατί η ντόπια παραγωγή δεν επαρκεί.
Με την έλευση νέων εθνικοτήτων στη χώρα, άρχισε η κατανάλωση και η γνωριμία με την κόκκινη φακή, η οποία είναι τόσο διαδεδομένη στα αστικά κέντρα που πωλείται ακόμα και στους πάγκους οσπρίων της λαϊκής αγοράς.
Τα τελευταία χρόνια έχει αρχίσει να καλλιεργείται στην κοιλάδα του Φενεού η μαύρη φακή -γνωστή σαν beluga για την ομοιότητά της με το χαβιάρι- και να διατίθεται συσκευασμένη και στα super markets.

Η Ευρώπη καταναλώνει κυρίως πράσινη φακή, με τη Γαλλική ποικιλία Lentille verte du Puy να είναι διεθνώς η κορωνίδα, όπως είναι οι Φακές Εγκλουβής τοπικά για την Ελλάδα. Τις κόκκινες φακές οι Γάλλοι τις λένε, πολύ ποιητικά, Lentilles Corail και οι Άγγλοι Red Lentils.

Στην Τουρκία, όταν λες Φακές (Μercimek) όλοι εννοούν κόκκινες φακές και χρειάζεται να βάζουν προσδιοριστικό επίθετο για τις πράσινες φακές (Yeşil Mercimek). Στο Ταξίδι στις Γεύσεις της Πόλης, όπου πηγαίναμε με την Σταυριανή Ζερβακάκου, από κεμπαπτζίδικο, εστιατόριο για πρωϊνό, ταπεινές λοκάντες ή φαγητό του δρόμου, υπήρχε παντού η σούπα φακής (κόκκινης φυσικά) να σε χορτάσει, να σε ζεστάνει και να στρώσει το στομάχι. Οι Τούρκοι τρώνε σούπα ακόμα και για σνακ.

Η Ινδία – που έχει καθιερώσει τη λέξη Dhal ή Dal στον κόσμο σαν συνθετικό σε πιάτα τύπου κάρι – με τη λέξη αυτή περιγράφει ξεφλουδισμένα και χωρισμένα μικρά όσπρια, όπως φακές, αρακάς, λαθούρι, μικρά φασόλια, τα οποία βράζουν γρήγορα και κάνουν χυλωμένα πιάτα. Τις σπασμένες κόκκινες φακές τις αναζητάμε σαν Masoor Dal.

Οι κόκκινες φακές κάνουν εντυπωσιακά πιάτα

Οι κόκκινες φακές πριν αποκαλύψουν την κοραλένια σάρκα τους, περιβάλλονται από ένα σεμνό καφέ φλουδάκι. Έχουν πολύ εντυπωσιακό κοραλί χρώμα, το οποίο γίνεται απαλό κίτρινο (σαν της φάβας) όταν μαγειρευτούν.

Για να διατηρήσουμε φωτεινό το χρώμα της σούπας προσθέτουμε ό,τι μπορεί να δώσει χρώμα, όπως καρότα, πάπρικα, πιπεριά φλωρίνης, pul biber, κουρκουμά, πελτέ τομάτας ή πελτέ πιπεριάς. Δείτε πόσο γιορτινή μπορεί να γίνει αυτή η σούπα!

Η γεύση τους είναι απαλή, αμυλούχα. Θέλουν καλό αλάτισμα και καλό άρτυμα με μπαχαρικά για να αποκτήσουν γευστική ένταση. Δεν χρειάζονται φούσκωμα, βράζουν σε 30 λεπτά και χυλώνουν γρήγορα. Αν κρατήσετε περιορισμένα τα υγρά, μπορείτε να την περάσετε από το μύλο λαχανικών και να αφήσετε τον χυλό να κρυώσει σε πυρέξ και να σφίξει σαν φάβα.

Μικρά μυστικά για νοστιμότερο φαγητό

Παρότι στις περισσότερες συνταγές θα δείτε να μπαίνουν όλα τα υλικά στην ίδια κατσαρόλα, εγώ σας προτείνω άλλο δρόμο. Όπως στις δικές μας φακές σούπα σωτάρω τα λαχανικά πριν τα ενώσω με τις φακές, έτσι έκανα και στις κόκκινες φακές σούπα. Έβρασα λίγο τις κόκκινες φακές, τις ξέπλυνα στο κόσκινο του αλευριού από τους αφρούς και όσο περίμεναν εκεί, σωτάρισα στην κατσαρόλα κρεμμύδια, καρότα, σκόρδα και μπαχαρικά. Όλα μαζί στην κατσαρόλα μετά, μετρημένο νερό και σιγανό ψήσιμο. Έλιωσα τις μισές για να έχει περισσότερο ενδιαφέρον η υφή της σούπας.

Οι κόκκινες φακές είναι ένα πρωτεϊνούχο όσπριο, με φυτικές ίνες που συνδυάζεται με ρύζι ή πληγούρι για να γίνει πλήρη τροφή και είναι καθημερινή τροφή για εκατομμύρια ανθρώπων στον κόσμο.

πίτες κόκκινης φακής

Άζυμες πίτες κόκκινης φακής 

Με μια ποσότητα φαγητού που περίσσεψε σε μένα και λίγο σταρένιο αλεύρι Λήμνου έκανα μια ζύμη και έφτιαξα πίτες, ξέρετε σαν τις αραβικές πίτες. Ψήσιμο σε τηγάνι χωρίς λιπαρή ουσία. Νόστιμες, τρυφερές και χορταστικές, χωρίς γεύση φακής, απλά νόστιμου ψωμιού. Άμεση λύση ψωμιού, χωρίς μαγιά και φούσκωμα.

Κόκκινες φακές σούπα της Ανατολής

5 from 4 votes
Recipe by Βίκυ Κουμάντου Course: ΌσπριαCuisine: ΤουρκίαDifficulty: Εύκολη
Servings

4

servings
Prep time

10

minutes
Cooking time

50

minutes
Total time

1

hour 

Οι κόκκινες φακές έχουν πολύ εντυπωσιακό κοραλί χρώμα, το οποίο γίνεται απαλό κίτρινο σαν της φάβας, όταν μαγειρευτούν. Για να διατηρήσουμε φωτεινό το χρώμα της σούπας προσθέτουμε ό,τι μπορεί να δώσει χρώμα.

Cook Mode

Keep the screen of your device on

Υλικά

  • 500γρ κόκκινες φακές

  • 300γρ ξερά κρεμμύδια, καρέ

  • 300γρ καρότα, καρέ

  • 3 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένο

  • 1/4 κούπας ελαιόλαδο

  • 1 κουταλιά σούπας αλάτι

  • 1/2 κουταλιά σούπας μαύρο πιπέρι

  • 1 κουταλιά σούπας πελτέ τομάτας

  • 1 κουταλιά γλυκού pul biber

  • 1 κουταλιά γλυκού κίμινο

  • 1 κουταλιά γλυκού κόλιανδρο ξερό

  • 1 κουταλιά γλυκού κουρκουμά

  • 1/2 κουταλιά γλυκού κανέλα

  • ξύσμα ενός λεμονιού

  • 2,5 κούπες νερό ή ζωμό

Μέθοδος

  • Ετοιμάζουμε τις φακές
    Απλώνουμε τις φακές σε επίπεδη επιφάνεια και τις ξεδιαλέγουμε για να αφαιρέσουμε ξένα σώματα (πετρούλες, σπόρους κλπ). Τις βάζουμε σε λεκάνη και καλύπτουμε με νερό. Τρίβουμε απαλά με τα χέρια μας για να τις πλύνουμε και αδειάζουμε το θολό νερό. Επαναλαμβάνουμε 3-4 φορές μέχρι το νερό να μένει καθαρό.
    Βάζουμε τις πλυμμένες φακές σε κατσαρόλα με νερό να τις σκεπάζει κατά 2 εκ. και φέρνουμε σε πλήρη βρασμό για 10 λεπτά. Οι φακές θα βγάλουν αφρό στην επιφάνεια. Αδειάζουμε νερό και φακές σε ψιλό κόσκινο (στο σουρωτήρι των μακαρονιών θα φύγουν από τις τρυπούλες) και ρίχνουμε πάνω τους κρύο νερό να φύγουν οι αφροί.
  • Σωτάρουμε και σιγοβράζουμε
    Στην ίδια κατσαρόλα, σε μέτρια δυνατή φωτιά, βάζουμε το λάδι, τα κρεμμύδια, τα καρότα, αλάτι και πιπέρι και αφήνουμε να μαλακώσουν και να γυαλίσουν για 10 λεπτά περίπου. Προσθέτουμε το σκόρδο, όλα τα μπαχαρικά και το ξύσμα λεμονιού. Σωτάρουμε 2 λεπτά ακόμα και προσθέτουμε τις κόκκινες φακές.
    Προσθέτουμε το νερό ή ζωμό, ανακατεύουμε, σκεπάζουμε με καπάκι και αφήνουμε να σιγομαγειρευτούν (χαμηλή φωτιά) για μισή ώρα.
    Με ραβδομπλέντερ αλέθουμε μια ποσότητα της σούπας μέσα στην κατσαρόλα. Αν δεν έχουμε, αλέθουμε στο μούλτι μια ποσότητα ή την περνάμε από το χειροκίνητο μύλο των λαχανικών.  Αν θέλετε αλέθετε όλη τη σούπα να γίνει βελουτέ. Αν την βάλετε σε πυρέξ και αφήσετε να κρυώσει θα γίνει πηχτή σαν φάβα.
  • Σερβίρουμε
    Παρότι έχουμε βάλει όλα τα καλά στη σούπα, είναι γευστικότερη με μερικές πινελιές στο σερβίρισμα. Εγώ έβαλα καλό ελαιόλαδο με pul biber, ξερο δυόσμο και μια κουταλιά γιαούρτι με αλάτι και λεμόνι.
    Μπορείτε να ψιλοκόψετε μαϊντανό ή φρέσκο κόλιανδρο ή να περιχύσετε με beurre noisette.
  • Χορταστική, νόστιμη, χρωματιστή σουπίτσα, ιδανική ακόμα για πρώτο πιάτο σε μικρά φλυτζανάκια espresso στα τραπέζια σας.

Η γαστρονομία είναι πολιτιστική κληρονομιά

Tag @tastefull.gr on Instagram and hashtag it #γαστρονομία

Σας αρέσει αυτή η συνταγή; Μοιραστείτε την!

Follow us @tastefullgr on Pinterest

Αναζητούμε και καταγράφουμε τη γεύση του Τόπου

Follow us on Facebook

3 Comments

  1. Απλά υπέροχη . Χειμωνιάτικη και πικάντικη με τη διαφορά πως έβαλα μέσα και λίγο Σουμάκ !!!

  2. Φωτεινη

    Καταπληκτική γεύση! Σας ευχαριστώ πολύ για την τόσο τελεια συνταγή! Άρεσε και στα παιδιά μου (14+7)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*