TasteFULL

Κόκκινες πιπεριές γεμιστές με ξινόχοντρο

Συνήθως γεμίζουμε τις πράσινες πιπεριές. Οι κόκκινες, όμως, έχουν άλλη γλύκα και πολύ πιο απαλή γεύση.

Μπορείτε να γεμίσετε και πιπεριές φλωρίνης, εκτός από στρογγυλές. Διαλέχτε μικρές μακρόστενες πιπεριές. Η φλοίδα τους με το ψήσιμο μαλακώνει, αλλά αν σας ενοχλεί την αφαιρείτε στο πιάτο σας.

Η γέμιση αυτή τη φορά, κυριαρχείται από τη γεύση του ξινόχοντρου – τραχανάς με σπασμένο στάρι, κρητικό προϊόν. Διαβάστε όσα θέλετε να ξέρετε για τον τραχανά. Ο τραχανάς ενώνεται με το σωταρισμένο κρεμμύδι, γυαλίζει με το λάδι, μαλακώνει με γάλα, το οποίο ρουφάει συνεχώς και γίνεται μια κρέμα που πήζει όσο μένει στην κατσαρόλα.

Γεμίζετε τις πιπεριές όσο η γέμιση ρέει από το κουτάλι, διαφορετικά προσθέστε λίγο γάλα να ξανα-αραιώσει. Προσθέστε σταφίδες για τη γλύκα τους και δυόσμο για το άρωμα. Εναλλακτικά ή σε συνδυασμό, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε πληγούρι ή ρύζι.

Sharing is caring!

Υλικά

  • κόκκινες πιπεριές (όσα κομμάτια χωράει το ταψί σας)
  • 1 φουσκωτή κουταλιά της σούπας ξινόχοντρο για κάθε πιπεριά
  • 2 μεγάλα κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
  • 1/4 κούπας λάδι
  • γάλα, όσο πάρει (περίπου 500ml)
  • 2 κουταλιές της σούπας σταφίδες ξανθές (ή μαύρες)
  • 2 κουταλιές της σούπας κουκουνάρι, αν σας αρέσει
  • αλάτι, πιπέρι, δυόσμο ξερό

Σάλτσα

  • 1 κουτί τομάτας σε κομμάτια
  • λάδι, αλάτι, ζάχαρη, πιπέρι

Μέθοδος εκτέλεσης

Καθαρίστε τις πιπεριές

Αφαιρέστε τα καπάκια (κόψτε οριζόντια, βγάλτε τους σπόρους, κρατείστε τα στην άκρη) και, προσεκτικά, τους σπόρους μέσα στην πιπεριά. Πλύντε και στραγγίξτε.

Σωτάρετε το κρεμμύδι, σε κατσαρόλα με φαρδύ πάτο και μέτρια φωτιά, με το λάδι να μαλακώσει και να γίνει διάφανο. Προσθέστε τον ξινόχοντρο και ανακατέψτε να τυλιχτεί με το λάδι και το κρεμμύδι. Προσθέστε γάλα λίγο λίγο, ανακατεύοντας -σε χαμηλή φωτιά- για να μαλακώσει ο χόντρος, δηλ. το σπασμένο σιτάρι. Όσο πίνει το γάλα, προσθέτετε κι άλλο, ανακατεύοντας. Θα πρέπει να μαλακώσει τόσο ώστε να μπορείτε να δαγκώσετε εύκολα λίγο στάρι. Προσθέστε τις σταφίδες και τα κουκουνάρια. Διορθώστε τη γεύση - αλάτι, πιπέρι. Αρωματίστε με ξερό δυόσμο. Η γέμιση πρέπει να ρέει από το κουτάλι για να γεμίσετε εύκολα τις πιπεριές. Αν έχει πήξει, ξαναπροσθέστε γάλα.

Γεμίστε τις πιπεριές, κλείστε με τα καπάκια, βάλτε τις στο ταψί. Αν τρέχει η γέμιση στις ξαπλωτές πιπεριές, ανασηκώστε τις λίγο ή στριμώξτε τις κάπως.

Ενώστε σε μπολ τα υλικά της σάλτσας, χωρίς να την ψήσετε. Περιχύστε κουταλιά κουταλιά τις πιπεριές και ρίξτε την υπόλοιπη στον πάτο του ταψιού. Καλύψτε με αλουμινόχαρτο και ψήστε για 1 και μισή ώρα στους 180 βαθμούς. Βγάλτε το αλουμινόχαρτο. Δοκιμάστε λίγη από τη γέμιση και τρυπήστε μια πιπεριά. Η γέμιση θα πρέπει να είναι τρυφερή, σαν κρέμα αλλά σταθερή -δεν χύνεται, κόβεται. Όπου έχει αγγίξει την σάλτσα τομάτας έχει γίνει ροζ. Οι πιπεριές γυαλιστερές και μαλακές. Η σάλτσα δεμένη και χυλωμένη κατά τόπους, όπου έχει τρέξει λίγη γέμιση από τις ξαπλωτές πιπεριές.

Ξαναβάλτε στο φούρνο για 30' να τραβήξει τα υγρά και, αν θέλετε, προσθέστε τριμμένο τυρί. Το φαγάκι αυτό τρώγεται ζεστό αλλά και κρύο, εξίσου καλά. Είναι πολύ ευέλικτο στα υλικά της γέμισης, τα οποία το διαφοροποιούν στη γεύση αλλά και στην υφή. Η γεύση αλλάζει αν ο τραχανάς είναι γλυκός ή ξινός. Η υφή είναι πιο κρεμώδης με τον τραχανά και πιο σπυρωτή με το πληγούρι και το ρύζι. Η τεχνική, όμως της γέμισης με γάλα -αντί της γνωστής γέμισης με τομάτα- είναι διαφορετική, νόστιμη και θρεπτική για τον χειμώνα.

Tags:

Άλλες συνταγές με , ,

Print Friendly, PDF & Email

Απάντηση

Γνωρίστε τα υλικά που έχουμε διαθέσιμα για να δημιουργούμε κάθε μέρα τα φαγητά και τα γλυκά στην κουζίνα μας. Η καλύτερη γνώση οδηγεί σε καλύτερη χρήση.

designed by: busyB design | powered by: Code is Poetry