TasteFULL

Κόκκινες πιπεριές τουρσί με τόνο και κάπαρη

Peperoncini al tonno, τις λένε οι Ιταλοί και γεμίζουν μικρές κόκκινες καυτερές πιπερίτσες με τόνο (συντηρημένο σε κονσέρβα) και τις φυλάνε σε βάζα με ελαιόλαδο.

Δεν τις έχω ψάξει σε delicatessen, τις έχω πετύχει σε μενού καλού ιταλικού εστιατορίου και όταν βρήκα μικρές κόκκινες πιπεριές στη λαϊκή ήμουν αποφασισμένη να τις δοκιμάσω. Το μέγεθος ήταν βολικό για γέμισμα και σερβίρισμα, αν και οι αυθεντικές είναι μικρές και στρογγυλές, σαν ένα καρύδι. Δεν ήταν καυτερές αλλά αυτό δεν ήταν πρόβλημα. Λίγη καυτερή πιπεριά στο λάδι και θα έδινε τη φωτιά που χρειάζεται η μπουκιά για να ισορροπήσει το ξύδι και το λάδι.

Η γέμιση μπορεί να είναι μόνο ο τόνος ή να “ξυπνήσει” με άλλες γεύσεις. Πρόσθεσα μικρά καρέ ξερού κρεμμυδιού, κάπαρη και μαϊντανό. Οι πιπερίτσες μαριναρίστηκαν στο ξύδι, γέμισαν θαλασσινή γεύση, στριμώχτηκαν στα βάζα, κολύμπησαν στο λάδι και αποστειρώθηκαν όλες παρέα, στην κατσαρόλα, αυτή τη φορά.

Ενθουσιάζομαι τόσο πολύ με το να αξιοποιώ όποια υλικά έχω στα χέρια μου και να φτιάχνω μ’αυτά γεύσεις που φέρνουν χαμόγελο και σε μένα και σε όσους τις δοκιμάζουν! Όταν δοκιμάζω νέα συνταγή, βάζω το μυαλό μου να σκέφτεται κάθε βήμα της διαδρομής και να παρατηρώ προσεκτικά τα σημάδια. Αισθάνομαι το φαγητό να μου μιλάει και συνήθως ξέρω με βεβαιότητα την επόμενη πετυχημένη κίνηση.

Χάρηκα πολύ με αυτό το τουρσάκι! Καταπληκτικό γκουρμέ ορεκτικό, σερβιρισμένο με κρητικά παξιμαδάκια και τσίπουρο, εντυπωσιάζει με το χρώμα της πιπεριάς και την ασυνήθιστη γέμιση. Χρησιμοποιείστε καλό λευκό ξύδι από κρασί και καλό λάδι. Μην το λυπάστε το λάδι, θα αρωματισθεί και θα το προσθέσετε σε σαλάτες, σε όσπρια και σε φαγητά που του ταιριάζουν. Το δυσκολότερο είναι να βρείτε μικρές πιπεριές, μόνο στα περιβόλια και στις λαϊκές, στα σούπερ μάρκετ με τίποτα.

Η δοσολογία δεν είναι συγκεκριμμένη, εξαρτάται από το μέγεθος των πιπεριών η απαραίτητη ποσότητα γέμισης. Αν σας περισσέψουν πιπερίτσες, κόψτε σε ροδέλες και φυλάξτε τις στο λάδι. Αν σας περισσέψει γέμιση, κόψτε ένα μαρούλι και κάντε μια σαλάτα.

© header photo by: Γεώργιος Δέτσης

Το σλάιντ απαιτεί την χρήση JavaScript.

Sharing is caring!

Υλικά

  • 30 πιπεριές
  • 3 κονσέρβες τόνου σε λάδι (μεγάλες)
  • 1 μεσαίο ξερό κρεμμύδι σε κυβάκια
  • 3 κουταλιές σούπας κάπαρη (ξεπλυμμένη)
  • 2 κουταλιές σούπας ψιλοκομμένος μαϊντανός, τα τρυφερά κοτσανάκια του και λίγα φύλλα
  • 3 μπουκάλια Ξύδι από λευκό κρασί
  • περίπου 600ml Λάδι για τα βάζα
  • 3 κουταλιές σούπας ροδέλες κόκκινης καυτερής πιπεριάς

Μέθοδος εκτέλεσης

Α. Προετοιμασία

Πλύντε τις πιπεριές και κόψτε λοξά λίγο από την ουρίτσα τους, ώστε να ανοίξει τρύπα στο εσωτερικό μέρος τους. Βουτήξτε τις σε αλατισμένο νερό που βράζει για 1 λεπτό. Βγάλτε με σουρωτή κουτάλα και αφήστε τις σε σουρωτήρι. Αφαιρέστε προσεκτικά το κοτσάνι και τα σπόρια τους, αφήνοντας μια σχετικά μικρή τρύπα.

Β. Μαρινάρισμα

Βάλτε τις σε μεγάλο βάζο και προσθέστε τόσο ξύδι όσο να τις σκεπάζει. Αν χωράει πιάτο, βάλτε ένα να τις κρατάει βυθισμένες στο ξύδι. Αν δεν χωράει, σκεπάστε τις με ένα κομμάτι λαδόκολλας (βυθίστε την να βραχεί). Αφήστε τις να μαριναρισθούν για 3 ημέρες, αν θα τις κάνετε καυτερές ή 2 ημέρες, αν θα τις αφήσετε σκέτες. Η σάρκα τους παραμένει τραγανή και αποκτά οξύτητα. Το ξύδι του μαριναρίσματος, θα το χρησιμοποιήσετε κανονικά στις συνηθισμένες του χρήσεις.

Γ. Γέμισμα

Βγάλτε τις πιπεριές, αναποδογυρίστε τις στο σουρωτήρι να στραγγίσουν και βάλτε τις στη σχάρα του φούρνου, στον αέρα στους 80βαθμούς να στεγνώσουν. Παράλληλα, ετοιμάστε τα υλικά της γέμισης.

  • Στραγγίστε τον τόνο και βάλτε τον σε ένα μπολ.
  • Βάλτε μια κούπα ξύδι από το βάζο να βράσει. Ρίξτε πρώτα τις ροδέλες της καυτερής πιπεριάς για 1', αφαιρέστε τις με κουτάλα, βάλτε πάνω σε χαρτί κουζίνας να πάρει τα υγρά και αφήστε στην άκρη.
  • Ρίξτε το κομμένο κρεμμύδι και την κάπαρη στο ξύδι για 1', αφαιρέστε με κουτάλα, βάλτε πάνω σε χαρτί κουζίνας να πάρει τα υγρά και προσθέστε στον τόνο.
  • Προσθέστε και τον μαϊντανό στον τόνο
  • Ανακατέψτε τα υλικά της γέμισης, χωρίς να διαλύσετε πολύ τα κομμάτια του τόνου

Βγάλτε τις πιπεριές από το φούρνο, δυναμώστε τη θερμοκρασία στους 100 βαθμούς και βάλτε να αποστειρωθούν τα βάζα που θα χρησιμοποιήσετε. Αρχίστε να γεμίζετε τις πιπεριές προσεκτικά με τα δάχτυλά σας, σπρώχνοντας τη γέμιση προς τα κάτω, ώστε να μην μένουν κενά. Αφήστε τις γεμισμένες πιπεριές σε καθαρή πιατέλα, μέχρι να τελειώσετε.

Δ. Στα βάζα -  Αποστείρωση με βρασμό

Βγάλτε όλα τα βάζα στον πάγκο, βάλτε τα καπάκια τους στο φούρνο και αρχίστε να στριμώγνετε τις πιπεριές με τον καλύτερο δυνατό τρόπο στα βάζα, για να μην μένουν κενά και μετακινούνται. Μην ξεχάσετε να προσθέσετε και τις καυτερές πιπεριές. Γεμίστε τα βάζα με λάδι, κτυπήστε τα ελαφρά στον πάγκο για να απελευθερώσετε παγιδευμένες φυσαλίδες αέρα.

Κλείστε καλά με τα καπάκια και βάλτε τα σε μια κατσαρόλα με ζεστό νερό να τα σκεπάζει. Βάλτε την κατσαρόλα να βράσει για 30'. Αφαιρέστε τα βάζα με λαβίδα, αφήστε τα στον πάγκο σας να κρυώσουν όπως είναι -όχι αναποδογυρισμένα. Βεβαιωθείτε ότι τα καπάκια είναι καλά κλεισμένα. Όταν κρυώσουν, θα πρέπει να έχουν καμπυλώσει τα καπάκια προς τα μέσα.Αυτό είναι το σημάδι της πετυχημένης αποστείρωσης.

Τα δωρίζετε ή τα φυλάτε στο ψυγείο, μέχρι να τα καταναλώσετε. Τα τουρσιά με λάδι, εγώ δεν τα εμπιστεύομαι εκτός ψυγείου. Όταν τα πρωτοβάλετε στο ψυγείο ίσως το λάδι να σας φαίνεται θολό. Στις επόμενες μέρες θα έχει καθαρίσει και θα είναι διαυγές, όπως βλέπετε στη φωτογραφία. Έτσι έχει παραμείνει και σήμερα, που είναι ήδη δύο μήνες στο ψυγείο μου.

Tags: , ,

Άλλες συνταγές με , ,

Print Friendly, PDF & Email

Απάντηση

Γνωρίστε τα υλικά που έχουμε διαθέσιμα για να δημιουργούμε κάθε μέρα τα φαγητά και τα γλυκά στην κουζίνα μας. Η καλύτερη γνώση οδηγεί σε καλύτερη χρήση.

designed by: busyB design | powered by: Code is Poetry