Peperoncini al tonno, τις λένε οι Ιταλοί και γεμίζουν μικρές κόκκινες καυτερές πιπερίτσες με τόνο (συντηρημένο σε κονσέρβα) και τις φυλάνε σε βάζα με ελαιόλαδο.
Δεν τις έχω ψάξει σε delicatessen, τις έχω πετύχει σε μενού καλού ιταλικού εστιατορίου και όταν βρήκα μικρές κόκκινες πιπεριές στη λαϊκή ήμουν αποφασισμένη να τις δοκιμάσω. Το μέγεθος ήταν βολικό για γέμισμα και σερβίρισμα, αν και οι αυθεντικές είναι μικρές και στρογγυλές, σαν ένα καρύδι. Δεν ήταν καυτερές αλλά αυτό δεν ήταν πρόβλημα. Λίγη καυτερή πιπεριά στο λάδι και θα έδινε τη φωτιά που χρειάζεται η μπουκιά για να ισορροπήσει το ξύδι και το λάδι.
Η γέμιση μπορεί να είναι μόνο ο τόνος ή να “ξυπνήσει” με άλλες γεύσεις. Πρόσθεσα μικρά καρέ ξερού κρεμμυδιού, κάπαρη και μαϊντανό. Οι πιπερίτσες μαριναρίστηκαν στο ξύδι, γέμισαν θαλασσινή γεύση, στριμώχτηκαν στα βάζα, κολύμπησαν στο λάδι και αποστειρώθηκαν όλες παρέα, στην κατσαρόλα, αυτή τη φορά.
Ενθουσιάζομαι τόσο πολύ με το να αξιοποιώ όποια υλικά έχω στα χέρια μου και να φτιάχνω μ’αυτά γεύσεις που φέρνουν χαμόγελο και σε μένα και σε όσους τις δοκιμάζουν! Όταν δοκιμάζω νέα συνταγή, βάζω το μυαλό μου να σκέφτεται κάθε βήμα της διαδρομής και να παρατηρώ προσεκτικά τα σημάδια. Αισθάνομαι το φαγητό να μου μιλάει και συνήθως ξέρω με βεβαιότητα την επόμενη πετυχημένη κίνηση.
Χάρηκα πολύ με αυτό το τουρσάκι! Καταπληκτικό γκουρμέ ορεκτικό, σερβιρισμένο με κρητικά παξιμαδάκια και τσίπουρο, εντυπωσιάζει με το χρώμα της πιπεριάς και την ασυνήθιστη γέμιση. Χρησιμοποιείστε καλό λευκό ξύδι από κρασί και καλό λάδι. Μην το λυπάστε το λάδι, θα αρωματισθεί και θα το προσθέσετε σε σαλάτες, σε όσπρια και σε φαγητά που του ταιριάζουν. Το δυσκολότερο είναι να βρείτε μικρές πιπεριές, μόνο στα περιβόλια και στις λαϊκές, στα σούπερ μάρκετ με τίποτα.
Η δοσολογία δεν είναι συγκεκριμένη, εξαρτάται από το μέγεθος των πιπεριών η απαραίτητη ποσότητα γέμισης. Αν σας περισσέψουν πιπερίτσες, κόψτε σε ροδέλες και φυλάξτε τις στο λάδι. Αν σας περισσέψει γέμιση, κόψτε ένα μαρούλι και κάντε μια σαλάτα.
© header photo by: Γεώργιος Δέτσης