Η κόκκινη κολοκύθα σε κονσέρβα είναι ο ιδανικός τρόπος να κρατάς διαθέσιμη τη γλύκα αυτού του υλικού, για άμεση χρήση σε γλυκά και αλμυρά πιάτα.
Όταν γίνεται ψητή η κόκκινη κολοκύθα, η γλύκα συμπυκνώνεται, η σάρκα μένει πιο σφικτή και η κονσερβοποίησή της είναι εφικτή και αποτελεσματική.
Σπιτικές κονσέρβες, οι αγαπημένες
Οι κονσέρβες για μένα, είναι ο μαγικός τρόπος να αξιοποιώ τα υλικά της εποχής και να δημιουργώ αφθονία στο ντουλάπι της κουζίνας.
Ξεκίνησα από τις μαρμελάδες και τα γλυκά κουταλιού & φρουϊ γλασέ , όμως σύντομα μπήκα στον ξεχασμένο κόσμο της γνώσης των γιαγιάδων μας, με περισσότερες τεχνικές & μορφές συντήρησης τροφίμων.
Τουρσιά, κονφί, σάλτσες, τσάτνεϊ, ο χάρτης συντήρησης της ντομάτας, κομπόστες, πάστες φρούτων, παστέλια, μπαχαρικά & αποξηράνσεις, λικέρ, αρωματικά κρασιά, πετιμέζια, σιρόπια, αναψυκτικά & συμπυκνώσεις, σπιτικές κρέμες & τυριά, είναι μερικές από τις τεχνικές συντήρησης που μετατρέπουν την κουζίνα μας στο πιο gourmet delicatessen που μπορείτε να φανταστείτε! Το σπιτικό κελάρι ήταν και παραμένει ένα βασίλειο για μένα.
Ελάτε να πάμε ένα βήμα παρακάτω από τις μαρμελάδες. Να συντηρήσουμε σε βάζο ένα τρόφιμο, ακολουθώντας τη μέθοδο αποστείρωσης βρασμού σε νερό (water bath). Αυτή η μέθοδος ακολουθείται στα τρόφιμα που έχουν όξινο στοιχείο (αλάτι, λεμόνι, ζάχαρη).
Η κόκκινη κολοκύθα είναι καλύτερη όταν είναι ψητή, γι’αυτό προτείνω να φτιάξουμε ταυτόχρονα δύο κονσέρβες, σε γλυκιά και αλμυρή εκδοχή.
Η κολοκύθα είναι αμυλούχο τρόφιμο και η σπιτική κονσερβοποίηση σε μορφή πουρέ, σε βάζο, είναι αδύνατη.
Εμείς ακολουθούμε δύο πρακτικές που την κάνουν εφικτή:
- κόβουμε σε κύβους, ώστε το υγρό να περάσει ανάμεσα και να αποστειρώσει σωστά
- κάνουμε όξινο το υγρό
Να θυμάστε πως οι κονσέρβες θέλουν καλά καπάκια στα βάζα και απόλυτη καθαριότητα σε όλα τα στάδια, ξεκινώντας πάντα από τα χέρια μας.
Που θα χρησιμοποιήσουμε την αλμυρή κονσέρβα
- σε ρυζότο, λιώνοντας τα κυβάκια να γίνουν πουρές
- σε πίτα
- σε τάρτα
- σε σούπα
- σε τερίν
- σε σουφλέ
- σε ομελέτα
- σε σαντουϊτς
- σε πουρέ πατάτας
Που θα χρησιμοποιήσουμε τη γλυκιά κονσέρβα
- σε γλυκιά πίτα– ιδιαίτερα ρυζόπιτα με μαύρες σταφίδες
- σε γλυκό ριζότο φούρνου
- σε ρυζόγαλο
- σε κρέμες,
- σε κεϊκ (σαν το carrot cake)
- για να κάνουμε γλυκό ψωμί κολοκύθας (όπως το banana bread)
Η συνταγή είναι μέρος της στήλης “Οικιακή Οικονομία“, που γράφω για το BΗΜΑ GOURMET (2014-σήμερα, δημοσίευση Κυριακή 12 Οκτωβρίου 2014).

