HOME > Συνταγές > Σπιτικό κελάρι > Κονσέρβες > Ψητή κόκκινη κολοκύθα σε κονσέρβα
κολοκύθα σε κονσέρβα

Ψητή κόκκινη κολοκύθα σε κονσέρβα

5 from 3 votes

Η κόκκινη κολοκύθα σε κονσέρβα είναι ο ιδανικός τρόπος να κρατάς διαθέσιμη τη γλύκα αυτού του υλικού, για άμεση χρήση σε γλυκά και αλμυρά πιάτα.

Όταν γίνεται ψητή η κόκκινη κολοκύθα, η γλύκα συμπυκνώνεται, η σάρκα μένει πιο σφικτή και η κονσερβοποίησή της είναι εφικτή και αποτελεσματική.

Σπιτικές κονσέρβες, οι αγαπημένες

Οι κονσέρβες για μένα, είναι ο μαγικός τρόπος να αξιοποιώ τα υλικά της εποχής και να δημιουργώ αφθονία στο ντουλάπι της κουζίνας.

Ξεκίνησα από τις μαρμελάδες και τα γλυκά κουταλιού & φρουϊ γλασέ , όμως σύντομα μπήκα στον ξεχασμένο κόσμο της γνώσης των γιαγιάδων μας, με περισσότερες τεχνικές & μορφές συντήρησης τροφίμων.

Τουρσιά, κονφί, σάλτσες, τσάτνεϊ, ο χάρτης συντήρησης της ντομάταςκομπόστεςπάστες φρούτων, παστέλια, μπαχαρικά & αποξηράνσειςλικέρ, αρωματικά κρασιά, πετιμέζια, σιρόπια, αναψυκτικά & συμπυκνώσειςσπιτικές κρέμες & τυριά, είναι μερικές από τις τεχνικές συντήρησης που μετατρέπουν την κουζίνα μας στο πιο gourmet delicatessen που μπορείτε να φανταστείτε! Το σπιτικό κελάρι ήταν και παραμένει ένα βασίλειο για μένα.

Ελάτε να πάμε ένα βήμα παρακάτω από τις μαρμελάδες. Να συντηρήσουμε σε βάζο ένα τρόφιμο, ακολουθώντας τη μέθοδο αποστείρωσης βρασμού σε νερό (water bath). Αυτή η μέθοδος ακολουθείται στα τρόφιμα που έχουν όξινο στοιχείο (αλάτι, λεμόνι, ζάχαρη).

Η κόκκινη κολοκύθα είναι καλύτερη όταν είναι ψητή, γι’αυτό προτείνω να φτιάξουμε ταυτόχρονα δύο κονσέρβες, σε γλυκιά και αλμυρή εκδοχή.

Η κολοκύθα είναι αμυλούχο τρόφιμο και η σπιτική κονσερβοποίηση σε μορφή πουρέ, σε βάζο, είναι αδύνατη.

Εμείς ακολουθούμε δύο πρακτικές που την κάνουν εφικτή:

  • κόβουμε σε κύβους, ώστε το υγρό να περάσει ανάμεσα και να αποστειρώσει σωστά
  • κάνουμε όξινο το υγρό

Να θυμάστε πως οι κονσέρβες θέλουν καλά καπάκια στα βάζα και απόλυτη καθαριότητα σε όλα τα στάδια, ξεκινώντας πάντα από τα χέρια μας.

Που θα χρησιμοποιήσουμε την αλμυρή κονσέρβα

Που θα χρησιμοποιήσουμε τη γλυκιά κονσέρβα

Η συνταγή είναι μέρος της στήλης “Οικιακή Οικονομία“, που γράφω για το BΗΜΑ GOURMET (2014-σήμερα, δημοσίευση Κυριακή 12 Οκτωβρίου 2014).

Ψητή κόκκινη κολοκύθα σε κονσέρβα

5 from 3 votes
Recipe by Βίκυ Κουμάντου Course: Κονσέρβες
Servings

40

servings
Prep time

30

minutes
Cooking time

1

hour 
Total time

1

hour 

30

minutes
Cook Mode

Keep the screen of your device on

Υλικά

  • (για 4 βάζα των 250 ml)
    Για την ψητή κολοκύθα
  • 2 κιλά κόκκινη κολοκύθα με σφιχτή σάρκα

  • 2 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο

  • 1 κουταλιά γλυκού αλάτι

  • 1 κουταλιά γλυκού ζάχαρη

  • Για την αλμυρή κονσέρβα (για 2 βάζα)
  • 250 ml νερό

  • 1 κουταλιά γλυκού χονδρό αλάτι

  • 1 κουταλιά σούπας χυμό λεμονιού

  • 2 φέτες λεμόνι

  • 2 φύλλα φασκόμηλου

  • 1 κουταλιά γλυκού μαύρο πιπέρι, τριμμένο

  • Για τη γλυκιά κονσέρβα (για 2 βάζα)
  • 250 ml νερό

  • 3 κουταλιές σούπας ζάχαρη

  • 2 κουταλιές γλυκού χυμό λεμoνιού

  • 2 φέτες πορτοκάλι

  • 2 αστεροειδείς γλυκάνισους

  • 2 ξυλάκια κανέλας

Μέθοδος

  • Αποστειρώνουμε τα βάζα
    Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 110 βαθμούς Κελσίου αέρα, με τη σχάρα στην τελευταία θέση.
    Πλένουμε τα βάζα με καθαρό σφουγγαράκι κουζίνας και όπως είναι υγρά, τα βάζουμε αναποδογυρισμένα στη σχάρα, να στεγνώσουν τελείως, 10-15 λεπτά. Τα καπάκια τα βάζουμε στα τελευταία 5 λεπτά – όχι από την αρχή, γιατί καίγεται το λάστιχο τους.
    Βγάζουμε προσεκτικά τα βάζα και τα καπάκια, φορώντας γάντια και τα ακουμπάμε σε καθαρή πετσέτα στον πάγκο.
  • Ετοιμάζουμε την κολοκύθα
    Δυναμώνουμε το φούρνο στους 200 βαθμούς και ετοιμάζουμε την κολοκύθα για ψήσιμο.
    Πλένουμε καλά την κολοκύθα με σφουγγαράκι και απορρυπαντικό πιάτων και ξεπλένουμε. Στεγνώνουμε με καθαρή πετσέτα και μεταφέρουμε στο ξύλο κοπής.
    Ξεφλουδίζουμε προσεκτικά, κόβουμε σε φέτες, μετά σε λωρίδες και κύβους, ώστε να έχουμε σχετικά ομοιόμορφους κύβους, πάχους 1,5 εκ.
    Τους βάζουμε σε μεγάλο μπολ, προσθέτουμε το ελαιόλαδο, το αλάτι και ανακατεύουμε με τα χέρια μας, να λαδωθούν όλα τα κομμάτια. Απλώνουμε σε μια στρώση, σε δύο ρηχές λαμαρίνες φούρνου.
    Ψήνουμε για 20-30 λεπτά, ανακατεύοντας μια φορά ενδιάμεσα, προσεκτικά με μια σπάτουλα. Η κολοκύθα γίνεται έντονα πορτοκαλί και καραμελώνει ελαφρά.
  • Ετοιμάζουμε τα υγρά και τα βάζα
    Όση ώρα ψήνεται η κολοκύθα, ετοιμάζουμε το υγρό της κονσέρβας, το αλμυρό και το γλυκό, βάζοντας όλα τα υλικά να βράσουν για 1 λεπτό (από την ώρα που αρχίζει να βράζει μετράμε).
    Μοιράζουμε τους κύβους της κολοκύθας στα βάζα, προσέχοντας να μην λιώσουν ούτε να στριμωχτούν πολύ.
    Τοποθετούμε προσεκτικά στα 2 βάζα της αλμυρής κολοκύθας, από 1 φέτα λεμονιού και από 1 φύλλο φασκόμηλου και στα άλλα 2 βάζα της γλυκιάς κολοκύθας, από 1 φέτα πορτοκάλι, 1 αστεροειδή γλυκάνισο και 1 ξυλάκι κανέλας.
    Μοιράζουμε το αλμυρό υγρό στα βάζα με το λεμόνι και το γλυκό υγρό στα βάζα με το πορτοκάλι, αφήνοντας κενό στα 2 εκ. από το χείλος. Σκουπίζουμε το χείλος του βάζου και κλείνουμε προσεκτικά με το καπάκι.
  • Τελικό στάδιο – αποστειρώνουμε την κονσέρβα
    Σε βαθιά κατσαρόλα, βάζουμε τα γεμάτα βάζα και γεμίζουμε με νερό ζεστό μέχρι το καπάκι των βάζων. Βάζουμε σε μέτρια δυνατή φωτιά να βράσει.
    Μόλις πάρει βρασμό, χαμηλώνουμε τη φωτιά σε μέτρια χαμηλή (στο 4 από κλίμακα 1-9), μισοσκεπάζουμε με καπάκι και μετράμε 30 λεπτά. Θέλουμε να φτάσει σε θερμοκρασία αποστείρωσης η καρδιά της κονσέρβας.
    Όταν έχει ζεσταθεί σωστά το περιεχόμενο, τα καπάκια -που έχουν καμπυλώσει προς τα έξω από την εσωτερική πίεση του ατμού- αντιστέκονται τελείως στην πίεση του δαχτύλου μας.
    Σβήνουμε την εστία, αφαιρούμε τα βάζα από το καυτό νερό φορώντας γάντια σιλικόνης και τα ακουμπάμε σε ξύλινη επιφάνεια ή σε εφημερίδες.
    Όταν κρυώσουν λίγο, στρίβουμε τα καπάκια να σφίξουν εντελώς.
    Δεν χρειάζεται να αναποδογυρίσουμε τις κονσέρβες.
    Μόλις οι κονσέρβες γίνουν χλιαρές, μπορούμε να τις βουτήξουμε σε λεκάνη με νερό βρύσης, ώστε να κρυώσουν γρηγορότερα. Αυτό είναι ένα έξτρα βήμα που βοηθά στη σωστή αποστείρωση αμυλούχου τροφίμου.
    Οι κονσέρβες είναι έτοιμες όταν έχουν κρυώσει και τα καπάκια τους έχουν καμπυλώσει προς τα μέσα, σημάδι πως έχουμε απομονώσει το περιεχόμενο από το οξυγόνο της ατμόσφαιρας.
    Αφήνουμε τις κονσέρβες στον πάγκο της κουζίνας για μερικές ημέρες, ώστε να βεβαιωθούμε πως δεν υπάρχει καμία δραστηριότητα μέσα στο βάζο (φουσκάλες που ανεβαίνουν στην επιφάνεια ή φουσκωμένο καπάκι).
    Αν συμβεί κάτι τέτοιο, καταναλώνουμε αμέσως την κονσέρβα, εφόσον η γεύση είναι καλή και εφόσον την ζεστάνουμε πρώτα.
    Φυλάμε τα βάζα σε δροσερό και σκοτεινό μέρος. Διατηρούνται 6 μήνες.

Η γαστρονομία είναι πολιτιστική κληρονομιά

Tag @tastefull.gr on Instagram and hashtag it #γαστρονομία

Σας αρέσει αυτή η συνταγή; Μοιραστείτε την!

Follow us @tastefullgr on Pinterest

Αναζητούμε και καταγράφουμε τη γεύση του Τόπου

Follow us on Facebook

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*