TasteFULL

Κοπανιά Σαντορίνης – στην απλότητα το κάλλος

Το βάφτισαν “κοπανιά” γιατί με αυτό τον τρόπο φτιάχνουν αυτό το γλυκό. Κοπανίζοντας στο γουδί παξιμάδια μαζί με σταφίδες. Τα παξιμάδια έσπαγαν σε σκόνη, οι σταφίδες έλιωναν σε πάστα. Γλύκαναν και ένωναν το σπασμένο παξιμάδι σε μπαλίτσες. Τρουφάκια γλυκού παξιμαδιού θα τα λέγαμε στις μέρες μας. Και για να αποκτήσουν περισσότερο ενδιαφέρον και θρεπτική αξία, τα κυλούσαν σε σουσάμι. Έτοιμο το γλυκό τους.

Εύκολο, απλό, οικονομικό. Διατηρείται σκεπασμένο στη φοντανιέρα, διαθέσιμο να δώσει ενέργεια σε όποιον την χρειάζεται. Μικρά παιδιά και μεγάλα. Για τα πολύ μεγάλα, είναι ιδανικός τρόπος να τρώνε παξιμάδι -που δεν μπορούν να δαγκώσουν – και να πάρουν τις φυτικές ίνες.

Όταν η γνώση καταγράφεται και μοιράζεται, μένει ζωντανή!

Η Κοπανιά είναι γλυκό της Σαντορίνης και πολύ πιθανά όλων των Κυκλάδων. Καταγράφηκε η ύπαρξή της στο βιβλίο “Του Ανέμου και της Αρμύρας” προϊόντα και μαγειρικές των Κυκλάδων. Η περιγραφή της πήρε μόνο δυό σειρές κειμένου ανάμεσα στην πληθώρα των προϊόντων και φαγητών των Κυκλάδων, χωρίς φωτογραφία.

Όμως αυτό ήταν αρκετό. Γιατί οι άνθρωποι που ψάχνουν, προσέχουν κάθε σειρά κειμένου και εμπνέονται να αναβιώσουν και να δημιουργήσουν. Ο chef Νεκτάριος Βλαχάκης εντόπισε την Κοπανιά και μου μίλησε γι αυτήν. Φτιάξαμε τα παξιμαδένια τρουφάκια και φωτογραφήσαμε. Κι όταν ανέλαβε το εστιατόριο στο ξενοδοχείο Castelli στη Ζάκυνθο, η Κοπανιά έδωσε την βάση για να κάνει ένα γλυκό με κρέμα τοπικών τυριών που πάταγαν πάνω σε κοπανισμένα ζακυνθινά παξιμάδια πορτοκαλιού με σταφίδες. Πάνω από τα τυριά μέλι και δίπλα δροσιά από μπαλάκια καρπουζιού. Έσπασε ταμείο το γλυκό!

Κοπανιά με παραλλαγές όσες θέλετε

Στην αρχή δοκίμασα την Κοπανιά σκέτη, παραδοσιακή. Μετά άρχισα να προσθέτω και να επιλέγω. Μπορείτε να βάλετε ξηρούς καρπούς (αμύγδαλα, καρύδια, κάθε είδους σπόρους) προσθέτοντας αντίστοιχα ξερά φρούτα (χουρμάδες, δαμάσκηνα, σύκα, βερύκοκα) για να μείνει ενωμένη η πάστα.

Μπορείτε να αρωματίσετε με μπαχαρικά. Κανέλα, γαρύφαλο, μοσχοκάρυδο, βανίλια, γλυκάνισο. Μπορείτε να ποτίσετε με αλκοόλ. Κονιάκ, γλυκό κρασί μοσχάτο, μαυροδάφνη ή λικέρ πορτοκάλι και όσα λικέρ έχετε και σας αρέσουν. Ή με ανθόνερο και μαστίχα. Όσο θα σκεφτόσαστε τα υλικά και πόσο υγιεινός, απλός και οικονομικός είναι αυτός ο διατροφικός θησαυρός, τόσο θα ευχαριστείτε όσους σκέφτηκαν την Κοπανιά και όσους την διέσωσαν. Νηστίσιμο γλυκό φυσικά. Πόσες αρετές ακόμα να της προσδώσω;

Το σλάιντ απαιτεί την χρήση JavaScript.

Sharing is caring!

Υλικά

  • 200γρ κρίθινο παξιμάδι
  • 100γρ σταφίδες ξανθές ή μαύρες
  • 2 κουταλιές σούπας γλυκό κρασί ή λικέρ
  • 100γρ σουσάμι

Μέθοδος εκτέλεσης

Για 25 κομμάτια, μεγέθους σαν μικρό κάστανο

Ετοιμάζουμε τις σταφίδες πρώτα. Τις βάζουμε σε νερό που βράζει, για 1 λεπτό. Σουρώνουμε και τις χρησιμοποιούμε. Αν είναι πολύ ξερές τις αφήνουμε σκεπασμένες σε μπολ με λίγο κρύο νερό, μέχρι να μαλακώσουν στην καρδιά τους.

Σε γουδί ή σε μούλτι, κατάλληλου μεγέθους, βάζουμε τα παξιμάδια σπασμένα με το χέρι. Αλέθουμε σε μικρά κομμάτια. Προσθέτουμε τις σταφίδες και το κρασί ή λικέρ ή ανθόνερο (προαιρετικό).

Αλέθουμε μέχρι να γίνει μαλακή πάστα που ενώνεται όταν την σφίγγουμε στα δάχτυλά μας. Αν χρειαστεί βρέχουμε τα χέρια μας ή προσθέτουμε λίγη υγρασία από νερό ή αλκοόλ ή ακόμα χυμό πορτοκαλιού. Τα κρίθινα παξιμάδια δεν είναι όλα ίδια. Εχουν πρόσμιξη με σταρένιο αλεύρι σε μικρότερο ή μεγαλύτερο ποσοστό, γι αυτό χρειάζονται περισσότερο ή λιγότερο νερό.

Πλάθουμε σε μπαλάκια, βάρους 12-15 γρ το καθένα. Κυλάμε στο σουσάμι, που έχουμε βάλει σε ένα πιάτο.

Φυλάμε εκτός ψυγείου σκεπασμένα, να μην ξεραθούν. Να τρώτε όλοι καθημερινά, τις φυτικές ίνες και τη φρουκτόζη που ζητά ο χειμώνας, να τελειώνουν και να ξαναφτιάχνετε.

Tags: , , , , , ,

Άλλες συνταγές με , , , ,

Print Friendly, PDF & Email

Απάντηση

Γνωρίστε τα υλικά που έχουμε διαθέσιμα για να δημιουργούμε κάθε μέρα τα φαγητά και τα γλυκά στην κουζίνα μας. Η καλύτερη γνώση οδηγεί σε καλύτερη χρήση.

designed by: busyB design | powered by: Code is Poetry