TasteFULL

Λεμονάτο κοτόπουλο με ταχίνι και ελιές

Εύκολο και πεντανόστιμο το λεμονάτο κοτόπουλο με ταχίνι και ελιές και πατατούλες ολόκληρες στο φούρνο. Από τα φαγητά που αγαπούσαν πολύ τα παιδιά μου αλλά κι εγώ γιατί το έριχνα στο φούρνο και ήξερα πως θα σερβίρω το κοτόπουλο με απίστευτα νόστιμη σάλτσα.

Το ταχίνι κάνει τη διαφορά

Λεμονάτο κοτόπουλο φούρνου τρώμε συχνά, όχι μόνο σε κυριακάτικο αλλά σε καθημερινό γεύμα. Σ’αυτήν την συνταγή, αφού μισοψηθεί το κοτόπουλο, ρίχνω το ταχίνι αραιωμένο με ζεστό νερό. Έτσι έχει την ευκαιρία να νοστιμίσει το φαγητό. Στο τέλος, η σάλτσα που είναι χωρισμένη σε μικρές λιμνούλες ενώνεται μόλις κουνήσουμε το ταψί και τυλίγει τις πατάτες και τα κάνει όλα να λάμπουν.

Το ταχίνι δίνει σώμα στην σάλτσα, αλεσμένο σουσάμι είναι. Το λεμόνι δίνει την απαραίτητη οξύτητα, οι ελιές την αλμύρα και το ξύσμα λεμονιού το άρωμα. Οι πατάτες υπάκουες ρουφούν τις γεύσεις και μας χορταίνουν.

Μόνο μπούτια κοτόπουλου με τις πατάτες

Επειδή αγαπώ όσους ταϊζω, θέλω να αφαιρώ το περιττό λίπος από τα φαγητά με κρέας. Όταν στο ταψί έχουμε πατάτες και άλλα αμυλούχα λαχανικά, το λίπος απορροφάται από αυτά.

Γι’αυτό, όταν θέλω πατάτες στο ταψί βάζω μόνο μπούτια κοτόπουλο στο φούρνο.

Το λίπος τους είναι όσο χρειάζεται για να προστατευτεί το ψαχνό από τη θερμότητα του φούρνου και δεν είναι πολύ σε ποσότητα. Μπορούμε να αφαιρέσουμε το ορατό λίπος στην κλείδωση.  Αν έβαζα ένα κοτόπουλο σε κομμάτια, θα άφηνε σημαντικά μεγαλύτερη ποσότητα στο ταψί που θα την έπιναν οι πατάτες.

Αν θέλετε να μαγειρέψετε για 1 ή 2 άτομα, ακολουθήστε την συνταγή, σε σκεπαστή κατσαρόλα. Μια χαρά θα βγει.

Αν θέλετε στήθος κοτόπουλου

Το στήθος δεν είναι κατάλληλο για ψήσιμο στο φούρνο με αυτό το συνδυασμό υλικών και τεχνικής, γιατί θα στεγνώσει. Σας έχω δώσει πολύ νόστιμη, βολική και διαιτητική συνταγή για στήθος κοτόπουλο με πατάτες στο φούρνο, δείτε εδώ Φιλέτο κοτόπουλο στη λαδόκολα.

Λεμονάτο φιλέτο κοτόπουλο με ταχίνι σε τηγάνι, σε χρόνο dt!

Κόψτε σε λωρίδες το στήθος, σωτάρετε σε ελαιόλαδο να πάρει χρώμα. Χαμηλώστε τη φωτιά, ρίξτε το λεμόνι, το ξύσμα, αλάτι, πιπέρι, σκεπάστε το τηγάνι, αφήστε για 3 λεπτά. Ανοίξτε το καπάκι, δυναμώστε τη φωτιά και προσθέστε το αραιωμένο ταχίνι. Αν θέλετε πιο γλυκιά γεύση, προσθέστε λίγο μέλι στο ταχίνι. Κουνήστε να δέσει η σάλτσα. Σερβίρετε με ρύζι βουτύρου. Λουκούμι!

© header photo by: Γεώργιος Δέτσης

Sharing is caring!

Υλικά

  • 20 µικρές πατάτες µε τη φλούδα τους
  • 8 σκελίδες σκόρδου µε τη φλούδα τους
  • 200 γρ. τσακιστές ελιές
  • 4 μπούτια κοτόπουλου
Για τη σάλτσα
  • ξύσµα και χυµός από 2 λεµόνια, ακέρωτα
  • ½ κούπα ελαιόλαδο
  • 1½ κουταλιά γλυκού αλάτι
  • 1 κουταλιά γλυκού λευκό πιπέρι
  • 2 κουταλιές σούπας ταχίνι
  • ½ κούπα ζεστό νερό

Μέθοδος εκτέλεσης

Προθερµαίνουµε τον φούρνο στους 200°C.

Πλένουµε καλά τις πατάτες και τις σκελίδες του σκόρδου και τις αραδιάζουµε σε ένα ταψί, µαζί µε τις ελιές. Βάζουµε από πάνω τους τα κοµµάτια του κοτόπουλου.

Σε ένα µπολ αναµειγνύουµε από τα υλικά της σάλτσας, το χυμό λεμόνι, το ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι και το μισό ξύσμα λεμονιού. Περιχύνουµε το κοτόπουλο και τις πατάτες και ανακατεύουµε καλά με τα χέρια µας να καλυφθούν όλα τα υλικά.

Ψήνουµε το φαγητό στη χαµηλότερη σχάρα του φούρνου για 30 λεπτά.

Διαλύουµε το ταχίνι στο ζεστό νερό και περιχύνουµε το κοτόπουλο. Χαµηλώνουµε τη θερµοκρασία στους 180°C και συνεχίζουµε το ψήσιµο για άλλα 45 λεπτά.

Βγάζουμε το ταψί, πασπαλίζουμε με το υπόλοιπο ξύσμα λεμονιού. Κουνάμε το ταψί να ενωθεί η σάλτσα. Γυρνάμε τις πατάτες να καλυφθούν από τη σάλτσα του ταψιού και σερβίρουμε.

Tags: , , ,

Άλλες συνταγές με , , , , , , , , ,

Print Friendly, PDF & Email

Απάντηση

Γνωρίστε τα υλικά που έχουμε διαθέσιμα για να δημιουργούμε κάθε μέρα τα φαγητά και τα γλυκά στην κουζίνα μας. Η καλύτερη γνώση οδηγεί σε καλύτερη χρήση.

designed by: busyB design | powered by: Code is Poetry