HOME > Συνταγές > Φαγητά > Κρεατικά > Πουλερικά > Κοτόπουλο με μπάμιες, για την ακρίβεια λιαστές!
κοτόπουλο με μπάμιες

Κοτόπουλο με μπάμιες, για την ακρίβεια λιαστές!

5 from 1 vote

Ενώ το κοτόπουλο με μπάμιες είναι αγαπημένο μου φαγητό τώρα, όταν ήμουν μικρή είχα τραυματική εμπειρία με τις μπάμιες, όπως τις σερβίριζαν στις ταβέρνες της αγαπημένης μου Κρήτης, όπου περνούσαμε τα καλοκαίρια. Ξέρετε τι εννοώ, είμαι σίγουρη.

Οι μπάμιες ήταν το τελευταίο φαγητό που δέχτηκα να τρώω μετά από πολλές-πολλές προσπάθειες της μαμάς μου. Τρώγαμε μπάμιες μόνο τα καλοκαίρια, όταν ήταν φρέσκια η παραγωγή.

Αφού έπλενε τις μπάμιες, καθάριζε το σκουφάκι τους πολύ προσεκτικά να μην ανοίξει τους βλενογόνους, αλάτιζε και ράντιζε με μπόλικο ξύδι, τις άπλωνε σε λαμαρίνα σε μια στρώση και τις άφηνε στον πρωϊνό ήλιο για 2-3 ώρες να στεγνώσουν. Έτσι ήταν ακόμα πράσινες αλλά είχαν σφίξει λίγο και είχαν χάσει τα πολλά υγρά τους εσωτερικά. Έτσι συνήθισα κι εγώ να μαγειρεύω τις μπάμιες.

Αυτή τη φορά δοκίμασα να πάω ένα βήμα παρακάτω. Τις άφησα στον ήλιο περισσότερο, περίπου 6 ώρες (1-7μμ). Είχαν χάσει το χρώμα τους, είχε σφίξει η σάρκα τους και είχε μειωθεί ο όγκος τους. Μοσχοβόλαγαν όμως, ήταν ψημένες από το ξύδι, το αλάτι και τον ήλιο και -όταν άνοιξα μια- δεν είχε καθόλου υγρά μέσα της.

Τέλεια, σκέφτηκα!  Αν αποκτούσαν και πιο ελκυστικό χρώμα στο μαγείρεμα, θα πετύχαινε μια χαρά το φαγητό.

Πως σας φαίνονται στη φωτογραφία;

Έγιναν τέλειες για τα δικά μου γούστα. Φούσκωσαν, μαγειρεύτηκαν χωρίς να διαλυθούν και ήταν ελαφρά τραγανές στο δόντι, ενώ είχαν μαγειρευτεί στο σωστό χρόνο. Η γεύση τους ήταν μεστή, συμπυκνωμένη σαν της λιαστής τομάτας!

Η πρακτική της συντήρησης των λαχανικών για το χειμώνα, όταν δεν υπήρχε καταψύκτης, ήταν κατά κύριο λόγο το στέγνωμα στον ήλιο. Τις μπάμιες τις περνούσαν σε κλωστή -κολιέ- και αφού τις βουτούσαν σε ξύδι και αλάτι τις κρέμαγαν στον ήλιο για 2-3μέρες να στεγνώσουν καλά. Τις φύλαγαν σε πάνινες σακούλες στα κελάρια και τις φούσκωναν σε νερό για 1 ώρα, πριν τις μαγειρέψουν με χειμωνιάτικο κόκορα κρασάτο.

Δεν φτάνουμε ως εκεί πια, ο καταψύκτης υπάρχει σε χρήση για τον χειμώνα. Όμως όσο ο ήλιος είναι κοντά μας, δοκιμάστε να κάνετε τις μπάμιες λιαστές.  Έχουν χαρακτήρα!

 

Κοτόπουλο με μπάμιες, για την ακρίβεια λιαστές!

5 from 1 vote
Recipe by Βίκυ Κουμάντου Course: Πουλερικά
Servings

4

servings
Prep time

6

hours 
Cooking time

1

hour 

50

minutes
Total time

7

hours 

50

minutes
Cook Mode

Keep the screen of your device on

Υλικά

  • 1/2 κούπα ελαιόλαδο

  • 1 κιλό κοτόπουλο

  • 1 κιλό μπάμιες φρέσκες

  • 1 μεγάλο κρεμμύδι

  • 1/2 κούπα κρασί λευκό

  • 500 γρ φρέσκες τομάτες, ξεφλουδισμένες και κομμένες σε κύβους

  • 1 κόκκινη πιπεριά σε ροδέλες

  • αλάτι, πιπέρι

  • ψιλοκομμένο μαϊντανό για το τέλος

Μέθοδος

  • Πλύντε πρώτα τις μπάμιες, στεγνώστε, αφαιρέστε το καπάκι κωνικά -με προσοχή να μην τις τρυπήσετε (δεν πειράζει κι αν τρυπήσετε μερικές, θα στεγνώσουν). Το καπάκι συνήθως είναι σκληρό, γι’αυτό το αφαιρούμε (αυτό το έχω αναιρέσει τα τελευταία χρόνια, κόβω μόνο το κοτσανάκι και αφήνω ακέραιο το καπελάκι τους).

    Απλώστε σε λαμαρίνα, ραντίστε με ξύδι και αλάτι χοντρό, ανακατέψτε και αφήστε στον ήλιο για 6 ώρες να στεγνώσουν, σκεπασμένες με ένα τούλι.
  • Τινάξτε τις απλά, μην τις ξεπλύνετε με νερό και σωτάρετέ τις σε δόσεις με λίγο ελαιόλαδο. Χρησιμοποίησα ένα μεγάλο γουόκ αυτή τη φορά, για να έχουν το χώρο τους, με σκοπό να το βάλω στο φούρνο σαν γάστρα. Είναι βαρύ από κεραμικό και ατσάλι και διαπίστωσα τελικά πως μπορώ άνετα να μαγειρέψω σ’αυτό φαγητά που θέλουν σιγανό ψήσιμο για αρκετή ώρα, πάνω στο μάτι.
  • Αφήστε τις σωταρισμένες μπάμιες στην άκρη και ασχοληθείτε με το κοτόπουλο.
    Πλύντε και αφαιρέστε την πέτσα του, κόψτε σε κομμάτια, σωτάρετέ τα στο υπόλοιπο λάδι.

    Προσθέστε το κρεμμύδι σε κυβάκια και αφήστε μέχρι να “γυαλίσει”. Σβήστε με το κρασί (ή αν θέλετε με σόγια σως η οποία δίνει πιο σκούρο χρώμα και πολύ ωραία γεύση στο κοτόπουλο). Προσθέστε την πιπεριά και λίγη από την τομάτα. Σκεπάστε και αφήστε να ψηθεί 30 λεπτά.

    Ανοίξτε το καπάκι και προσθέστε τις μπάμιες πάνω από το κοτόπουλο χωρίς να ανακατέψετε. Προσθέστε την υπόλοιπη τομάτα. Ρίξτε λίγη ζάχαρη και πιπέρι. Ξύδι και αλάτι έχει ήδη το φαγητό. Σκεπάστε και συνεχίστε το ψήσιμο στο 1, για άλλη μία ώρα.

    Θα έχει μελώσει, χωρίς να λυώσει.

Η γαστρονομία είναι πολιτιστική κληρονομιά

Tag @tastefull.gr on Instagram and hashtag it #γαστρονομία

Σας αρέσει αυτή η συνταγή; Μοιραστείτε την!

Follow us @tastefullgr on Pinterest

Αναζητούμε και καταγράφουμε τη γεύση του Τόπου

Follow us on Facebook

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*