TasteFULL

Κότα Μιλανέζα η εμβληματική!

Η κότα μιλανέζα είναι ένα πιάτο γιορτή από μόνο του, θέλει παρέα τουλάχιστον 4 πεινασμένων ατόμων και είναι ιδανικό για κρύο καιρό.

Θέλει το χρόνο του για να ετοιμαστεί, αλλά η γεύση του αξίζει τον κόπο. Τα παιδιά μου τρελλαίνονται όχι μόνο γιατί το κοτόπουλο είναι ξεκοκαλισμένο και κρυμμένο μέσα στο ρύζι αλλά είναι και ποτισμένο με μια πολύ νόστιμη σάλτσα.

Η σάλτσα είναι σαν ελαφριά μπεσαμέλ αλλά αντί για γάλα βάζεις ζωμό κοτόπουλου & λίγη κρέμα γάλακτος. Τους κρόκους θα μπορούσατε να τους παραλείψετε, όμως θα σας πρότεινα κάποια φορά να δοκιμάσετε την πλήρη γεύση.

Επιλέξτε μια βαθειά πιατέλα να ξεφορμάρετε το ρύζι και να χωρέσει την σαλτσούλα και τα υπόλοιπα. Με 1,5 κιλό κοτόπουλο υπολογίζετε φαγητό για 6 άτομα.

Η συνταγή Κότα Μιλανέζα είναι από το εστιατόριο “ΔΥΡΟΣ”, το οποίο λειτουργούσε μέχρι το 2012, στην οδό Ξενοφώντος στην Αθήνα.

© Photos by: Γεώργιος Δέτσης

Sharing is caring!

Υλικά

Για το κοτόπουλο

  • ένα κοτόπουλο 1,5 κιλό
  • 1 ξερό κρεμμύδι
  • 2 κλωνάρια σέλινο ή σέλερι
  • 3 καρότα
  • 1 φέτα λεμόνι
  • 1 κουταλιά γλυκού αλάτι
  • 10 κόκκους μαύρο πιπέρι

Για το ρύζι

  • 2 κούπες ρύζι κίτρινο
  • 2 κουταλιές σούπας βούτυρο λιωμένο
  • 1/2 κούπα λευκό κρασί
  • 4 κούπες ζωμό κοτόπουλο

Για τη σάλτσα supreme

  • 3 κουταλιές σούπας αλεύρι
  • 3 κουταλιές σούπας βούτυρο νωπό
  • 2 κούπες ζωμό κοτόπουλο
  • 100μλ κρέμα γάλακτος
  • 2 κρόκοι αυγών
  • 1/2 κουταλιά γλυκού άσπρο πιπέρι

Για το σερβίρισμα

  • τριμμένη παρμεζάνα
  • μαϊντανός ψιλοκομμένος

Μέθοδος εκτέλεσης

Ετοιμάζω το κοτόπουλο

Βάζω 3λίτρα νερό να βράσει. Αφού βράσει ρίχνω το κοτόπουλο (ολόκληρο ή κομμάτια). Όταν φτάσει πάλι σε βρασμό το νερό, ρίχνω το κρεμμύδι ολόκληρο, το σέλινο ή σέλερι, τα καρότα ολόκληρα, το λεμόνι, αλάτι, πιπέρι. Σε 40' το κοτόπουλο είναι έτοιμο.

Το βγάζω από το ζωμό και το αφήνω να κρυώσει λίγο, για να πάρω μόνο το ψαχνό σε μέγεθος μπουκιάς. Κρατάω τα καρότα & το σέλινο στην άκρη. Σουρώνω το ζωμό, πετάω κρεμμύδι, λεμόνι, πιπέρια.

Αφαιρώ το λίπος που συγκεντρώνεται στην επιφάνεια του ζωμού με ένα κουτάλι ή με διαχωριστή λίπους.

Αν ετοιμάζω το φαγητό από την προηγούμενη μέρα, πράγμα που είναι σοφό γιατί κόβουμε τη δουλειά στη μέση, αφήνω το ζωμό στο μπαλκόνι -αν είναι χειμώνας- ή στο ψυγείο και το πρωϊ θα έχει παγώσει το λίπος, το οποίο αφαιρώ εύκολα σε κομμάτια. Μην το πετάξετε. Βάλτε σε μπολάκι στην κατάψυξη και χρησιμοποιείστε το, την επόμενη φορά που θα κάνετε πατάτες ορφανές στο φούρνο.

Ετοιμάζω το ρύζι

Πλένω το ρύζι.

Σε κατσαρόλα ζεσταίνω το βούτυρο, σωτάρω το ρύζι να γίνει διάφανο, σβήνω με το κρασί, προσθέτω το ζωμό κοτόπουλου (αυτόν που ετοιμάσαμε προηγουμένως), χαμηλώνω τη φωτιά και αφήνω να βράσει για 20'.

Βγάζω από τη φωτιά, σκεπάζω με πετσέτα να τραβήξει τους ατμούς και καπακώνω.

Ετοιμάζω την σάλτσα supreme

Δουλεύω με το σύρμα αντί με την κουτάλα για μην κάνει σβώλους.

Σωτάρω το αλεύρι στο βούτυρο, σε χαμηλή φωτιά ανακατεύοντας συνεχώς να ψηθεί αλλά να μην πάρει  χρώμα το αλεύρι.

Προσθέτω λίγο λίγο το ζωμό κοτόπουλου, τους κρόκους αραιωμένους στην κρέμα γάλακτος και το λευκό πιπέρι.

Αφήνω να δέσει και να ψηθεί η σάλτσα, ανακατεύοντας συνεχώς.

Συνθέτω το πιάτο

Σε μια βαθιά φόρμα με τρύπα στη μέση, βάζω σε στρώσεις τα υλικά μου, δηλ : μια στρώση ρύζι, μια στρώση μπουκιές κοτόπουλου, ρύζι, κοτόπουλο, ρύζι.

Αναποδογυρίζω σε βαθειά πιατέλα, περιχύνω το φαγητό με την σάλτσα, γαρνίρω με τα καρότα & σέλινο που είχαμε φυλάξει (κομμένα σε κομμάτια), πασπαλίζω με τριμμένη παρμεζάνα και μαϊντανό.

Tags: ,

Άλλες συνταγές με , , , , , , , , , , , ,

Print Friendly, PDF & Email

Απάντηση

Γνωρίστε τα υλικά που έχουμε διαθέσιμα για να δημιουργούμε κάθε μέρα τα φαγητά και τα γλυκά στην κουζίνα μας. Η καλύτερη γνώση οδηγεί σε καλύτερη χρήση.

designed by: busyB design | powered by: Code is Poetry