TasteFULL

Ψητά Βρεχτοκούκια, νόστιμα σαν κάστανα

Μιλάει η Κρήτη στο σημερινό μου άρθρο! Θα σας μάθω το πιο απλό και νόστιμο τρόπο να τρώτε τα ξερά κουκιά και να τα κάνετε gourmet μεζέ καλωσορίσματος ή φαγάκι, για μέρες σαν την σημερινή, Μ.Παρασκευή, που δεν τρώμε ούτε λάδι, ούτε μαγειρεύουμε.

Τα γουλιά από τα φρέσκα κουκιά σερβίρονται με αλάτι, σαν μεζέ της ρακής. Κλικ για tweet

Στην Κρήτη αγαπούν πολύ τα κουκιά. Τα ξερά κουκιά τα φουσκώνουν σε αλατισμένο νερό και τα τρώνε έτσι, αμαγείρευτα, κυρίως την Καθαρή Δευτέρα αλλά και όλη τη Σαρακοστή και τη Μεγάλη εβδομάδα. Τα λένε “βρεχτοκούκια“.

Σας αρέσει να τρώτε τα μουσκεμένα ρεβύθια, πριν το βράσιμο; τότε αφήνουν μια γλυκιά γεύση και φρεσκάδα που χάνεται στο βράσιμο. Έτσι και τα μουσκεμένα κουκιά, είναι πιο νόστιμα πριν το βράσιμο!

Είχα διαβάσει, στο βιβλίο της Ντ.Κόχυλα “Η Ελλάδα της γεύσης”, για το “σουφρούς“, τα ζαρωμένα ξερά κουκιά, που τα έψηναν στη χόβολη και μετά τα έβαζαν σε αλατισμένο νερό να φουσκώσουν. Τα ξεφλούδιζαν και τα έτρωγαν σαν μεζέ. Είχε γεύση ανάμεσα σε ποπ κορν και κάστανο, λέει η κυρία Κόχυλα.

Μαγείρευα για το ΒΗΜΑ Gourmet ξερά κουκιά γιαχνί και είχα μουσκεμένα κουκιά στα χέρια μου.

Έβρασα τα μισά, τα ξεφλούδισα και τα έβαλα σε αντικολλητικό τηγανάκι να στεγνώσουν, χωρίς λιπαρή ουσία. Φρόντιζα να κουνώ το τηγάνι κατά διαστήματα και να κρατώ τη φωτιά πολύ χαμηλά. Στέγνωσαν και άρχισε να σκάει το άμυλό τους. Πασπάλισα με ανθό αλατιού και ρίγανη από τους Πεύκους Λασιθίου και δοκίμασα. Το χρώμα τους ήταν αχνό πράσινο από το βράσιμο και έγινε αχνό καφέ. Η γεύση τους θύμιζε φάβα κουκιού, πιο στεγνή και αμυλούχα, όμως νόστιμη. Με παρακινούσε να προσθέσω λίγο λεμόνι και γενικά να προχωρήσω σε περισσότερους συνδυασμούς.

Τα υπόλοιπα κουκιά, που ήταν μόνο φουσκωμένα, τα ξεμύτισα (αφαίρεσα το μαύρο μάτι) και τα έβαλα με τη φλούδα στο τηγάνι, ίδια διαδικασία. Χαμηλή φωτιά, σκεπασμένα με καπάκι όμως αυτά, τα ανακάτευα τακτικά για 20-30λεπτά. Τα σερβίρισα μόνο με αλάτι και ήταν τέλεια!! Η γεύση τους δεν ζητούσε τίποτα παραπάνω. Θύμιζε ψημένο κάστανο!

Προλαβαίνετε να φουσκώσετε κουκιά σήμερα; θέλουν 5-6 ώρες, ίσως με χλιαρό νερό να θέλουν λιγότερο χρόνο. Σερβίρετέ τα σαν μεζέ, το βράδυ μετά τον Επιτάφιο. Τρώγονται διασκεδαστικά, σαν πασατέμπος!

Αν ψάχνετε τα φαγητά των πασχαλινών τραπεζιών, αναζητείστε τα στην ενότητα #Πάσχα

Να περάσετε όμορφα με τους αγαπημένους σας και να αξιοποιήσετε όλη την αφθονία που έχετε στα χέρια σας!

Sharing is caring!

Υλικά

  • 500 γρ ξερά κουκιά
  • ανθός αλατιού

Μέθοδος εκτέλεσης

Μουσκεύουμε τα ξερά κουκιά για 6 ώρες να φουσκώσουν μέχρι την καρδιά τους. Στην αρχή γίνονται πολύ ζαρωμένα, αλλά μετά όσο μπαίνει νερό στη σάρκα τους φουσκώνουν και τεντώνεται η φλούδα τους.

Τα ξεμυτίζουμε ένα ένα, δηλαδή με ένα μαχαίρι αφαιρούμε το "μάτι" όπως το λένε, σαν φρύδι μοιάζει όμως, η μαύρη γραμμή.

Τα βάζουμε σε πλατιά σωτέζα, σκεπάζουμε με καπάκι και αφήνουμε σε χαμηλή φωτιά για μισή ώρα. Τα ανακατεύουμε τακτικά ενδιάμεσα.

Εναλλακτικά, μπορούμε να τα ψήσουμε σε φούρνο αέρα, στους 160 βαθμούς.

Σερβίρουμε μόνο με ανθό αλατιού.

Tags: , , , ,

Άλλες συνταγές με ,

Print Friendly, PDF & Email

Απάντηση

Γνωρίστε τα υλικά που έχουμε διαθέσιμα για να δημιουργούμε κάθε μέρα τα φαγητά και τα γλυκά στην κουζίνα μας. Η καλύτερη γνώση οδηγεί σε καλύτερη χρήση.

designed by: busyB design | powered by: Code is Poetry