TasteFULL

Κουνουπίδι τουρσί ή σαλάτα – insalata di rinforzo

Αν γνωρίσω ποτέ αυτή τη γυναίκα από κοντά, θα της πω πόσο ευγνώμων είμαι που καταφέρνει να με παρασύρει σε δρόμους γεύσης και με εμπνέει να ανακαλύψω περισσότερα. Η καλή μου Nigella με έπεισε να δοκιμάσω μια παραδοσιακή ιταλική σαλάτα, την οποία σερβίρουν την παραμονή των Χριστουγέννων στη Νάπολη και την ονομάζουν insalata di rinforzo, δηλαδή ενισχυμένη σαλάτα.

Για την προέλευση του ονόματος οι Ιταλοί συζητούν ακόμα. Νομίζω πως είναι “ενισχυμένη” γιατί είναι χορταστική και δυνατή σε γεύσεις. Η κάθε οικογένεια έχει τη δική της παραλλαγή στη σαλάτα αυτή, προσθέτοντας ή αφαιρώντας υλικά και αρωματικά. Μπορείτε να βρείτε παραλλαγές με αγγουράκι πίκλα ή αντζούγιες. Η Nigella βάζει και φινόκιο. Το βασικό υλικό είναι το κουνουπίδι. Γύρω του περιφέρονται υλικά που δίνουν ένταση, γεύση και άρωμα. Το dressing είναι απλό λαδόξιδο, σε αναλογία 1 ξύδι-3 λάδι. Εγώ πρόσθεσα και 1 κουταλιά σκόνη μουστάρδας και έγινε λίγο πιο πικάντικο.

Αυτή η σαλάτα γίνεται το νοστιμότερο τουρσί που έχετε φάει. Απλά γεμίζετε τα βάζα με το πολύχρωμο υλικό, προσθέτετε ξύδι και λάδι και τα φυλάτε στο ψυγείο. Στην αρχή μοιάζει με αρωματική σαλάτα, όπου το κάθε λαχανικό κρατά τη γεύση του και έχεις μια πολυφωνία στο στόμα σου. Μετά από μερικές εβδομάδες, μια ορχήστρα αρωμάτων και εντάσεων παίζει μελωδικά και ξεχνάς οποιοδήποτε τουρσί έχεις φάει στη ζωή σου.

Το μυστικό υλικό που αλλάζει τον αρωματικό χαρακτήρα του τουρσιού είναι ο μαραθόσπορος. Παρέα με το μαύρο πιπέρι και το ξύσμα λεμονιού απογειώνουν τη γεύση. Το τελευταίο ξυδόλαδο στο βάζο το ήπια με το κουταλάκι, για να καταλάβετε. Αν έπρεπε να επιλέξω 5 υλικά για να καρυκεύω μόνο μ’αυτά τα φαγητά μου αυτά θα ήταν : μαραθόσπορος, μαύρο πιπέρι, ξύσμα λεμονιού, ανθός αλατιού και σκόνη πορτοκαλιού.

Η σαλάτα είναι πολύ ορεκτική γιατί είναι πολύχρωμη και πιστεύω πως είναι ιδανική στο τραπέζι του Ευαγγελισμού, δίπλα στον τηγανητό μπακαλιάρο. Όμως, πρέπει να γίνει τουλάχιστον 2 ημέρες πριν για να δέσουν οι γεύσεις, πράγμα πολύ βολικό για κάθε τραπέζι που θέλει ετοιμασίες τελευταίας στιγμής.

Sharing is caring!

Υλικά

  • 1 κουνουπίδι γάλακτος, λευκό και τρυφερό
  • 2 κόκκινες πιπεριές φλωρίνης, σε λωρίδες
  • 1 πράσινη πιπεριά, σε λωρίδες
  • 20 μαύρες ελιές
  • 2-3 καυτερές πιπεριές
  • κρεμμυδάκια πίκλες, κομμένα στα 2 ή4
  • 1 ολόκληρο σκόρδο, σε καθαρισμένες σκελίδες
  • 2-3 βλαστούς σέλερυ, κομμένους λοξά σε φέτες 1εκ (αφού έχετε αφαιρέσει τις εξωτερικές ίνες)
  • 3 κουταλιές σούπας κάπαρη
  • 3 κουταλιές σούπας μαϊντανός χοντροκομμένος
  • 2 κουταλιές σούπας μαραθόσπορος, σπασμένος στο γουδί
  • 2 κουταλιές σούπας πιπέρι μαύρο, χοντροσπασμένο
  • ξύσμα ενός μεγάλου λεμονιού
  • καλό ξύδι
  • καλό ελαιόλαδο

Μέθοδος εκτέλεσης

Βασικός κανόνας στα τουρσιά είναι το ζεμάτισμά τους για να "αποστειρωθούν" εν μέρει τα λαχανικά και να κρατήσουν το χρώμα τους. Η διατήρηση εξασφαλίζεται με μια δυνατά όξινη ουσία, το ξύδι και γλυκαίνει με το λάδι.

Κόψτε το κουνουπίδι σε μπουκετάκια μικρά, που να χωράνε στο βάζο και να τρώγονται σε μια μπουκιά. Τα κοτσάνια, ξεφλουδίστε τα από τις ίνες και κόψτε σε ροδέλες ή μπαστουνάκια.

Βάζετε σε μεγάλη κατσαρόλα αρκετό νερό να βράσει μαζί με 2 κουταλιές της σούπας χοντρό αλάτι. Δίπλα βάζετε ένα μεγάλο μπολ με νερό και παγάκια.

Ρίξτε τα μπουκέτα του κουνουπιδιού στο νερό που βράζει και αφήστε τα μέχρι να τρυπιούνται ελαφρά με τη μύτη του μαχαιριού, περίπου 5λεπτά. Δεν θέλετε να μαλακώσουν πολύ. Το τουρσί είναι τραγανό, σαν φρέσκο. Βγάλτε τα με τρυπητή κουτάλα και βάλτε τα στο παγωμένο νερό. Ετσι σταματά άμεσα ο βρασμός και το κουνουπίδι θα παραμείνει χιονάτο.

Συνεχίστε με το ζεμάτισμα των υπολοίπων λαχανικών, προσθέτοντας άλλη 1 κουταλιά σούπας αλάτι στο νερό που βράζει: το σέλερυ, τις γλυκές πιπεριές, τις καυτερές πιπεριές και το σκόρδο, με την ίδια λογική (ίσα να τρυπιώνται) και μετά κρυώστε άμεσα στο νερό με τα παγάκια. Αν χρειαστεί προσθέστε καινούργια παγάκια.

Αν δεν έχετε κρεμμύδια πίκλες, μπορείτε να βράσετε μικρά κρεμμυδάκια στιφάδου, τόσο όσο να μαλακώσουν και μετά να τα κρυώσετε, όπως τα άλλα υλικά.

Σουρώνετε τα λαχανικά καλά και τα βάζετε σε μεγάλο μπολ. Προσθέτετε τα κρεμμύδια πίκλες, την κάπαρη, τις ελιές, το μαϊντανό, τον κοπανισμένο μαραθόσπορο, το μαύρο πιπέρι και το ξύσμα λεμονιού.

Ανακατεύετε καλά τα υλικά. Γεμίζετε όσο πιο πατητά γίνεται αποστειρωμένα βάζα. Γεμίζετε το μισό βάζο με ξύδι και συμπληρώνετε με ελαιόλαδο. Κλείνετε και αφήνετε στο ψυγείο να δέσουν οι γεύσεις. Διατηρείται (αν το αφήσετε) για 2μήνες στο ψυγείο.

Το καταναλώσαμε σκέτο σαν μεζέ στο τσίπουρο, σαν κρύα σαλάτα με μανέστρα, σαν συνοδευτικό σε ψημένο τυρί, σαν σνακ πάνω σε φέτα ψωμιού με κεφαλογραβιέρα Νάξου, μαζί με βρεγμένο παξιμάδι περιχυμένο με το ξυδόλαδο του βάζου.

Tags: , , , , , , ,

Άλλες συνταγές με ,

Print Friendly, PDF & Email

Απάντηση

Γνωρίστε τα υλικά που έχουμε διαθέσιμα για να δημιουργούμε κάθε μέρα τα φαγητά και τα γλυκά στην κουζίνα μας. Η καλύτερη γνώση οδηγεί σε καλύτερη χρήση.

designed by: busyB design | powered by: Code is Poetry