Δημιούργησα μια κρεατότουρτα φρικασέ φέτος με το ψητό αρνί του Πάσχα που περίσσεψε. Είτε είναι αρνί σούβλας είτε φούρνου, με αυτή την συνταγή κάνετε πλήρες και αξιοζήλευτο φαγητό με δύο κούπες κρέας.
Η αλήθεια είναι ότι αυτές τις μέρες μαγείρευα ατελείωτα. Η κόρη μου είχε έρθει για πασχαλινές διακοπές και έχοντας εκτιμήσει πόσο της λείπει το φαγητό μου, είχε μια λίστα να μαγειρέψω πριν ξαναφύγει για Ιωάννινα. Και τα έκανα όλα! Τα αγαπημένα της παραμένουν τα σπιτικά μακαρόνια τζόλια, τα γεμιστά ραβιόλια με σέσκουλα και σάλτσα τομάτας και το τσιζκέϊκ με γιαούρτι και φράουλες! Με τη σειρά οι συνταγές 🙂
Αυτό το Πάσχα, ψήσαμε αρνάκι στο φούρνο, όχι στη σούβλα. Τέλειες οι πετσούλες του, νόστιμο και φυσικά πολύ για την οικογένειά μας, ακόμα κι αν φάγαμε ανήμερα και τη δεύτερη μέρα του Πάσχα, όλοι παρέα. Ό,τι περίσσεψε το μοιράσαμε στα τρία και πήραμε ο καθένας φαγητό σπίτι του, για την επόμενη μέρα, την Τριτολαμπρή.
Πέρσι, τα περισσεύματα -μόνο καθαρό κρέας, ξαναζεσταμένο με λίγο νερό στο τηγάνι- τα είχα σερβίρει σαν πιατέλα ορεκτικών, με πέστο δυόσμου, κόκκινη πιπεριά και φρέσκο κρεμμυδάκι, παρέα με κόκκινα αυγά και ανηθοσαλάτα.
Φέτος, η μικρή είχε βάλει στη λίστα φρικασέ (δείτε το δικό μου φρικασέ με χόρτα του βουνού και μάραθο) και σκέφτηκα να βάλω το ψημένο κρέας με τα μαρούλια, αντί για ωμό. Έγινε πεντανόστιμο, αλλά καθόλου ευπαρουσίαστο! Γιατί το ψημένο κρέας διαλυόταν μέσα στο φαγητό. Το ωμό, όπως σωτάρεται, κρατά το σχήμα του. Παρότι επέμενε να το φάει έτσι – ενθουσιάζεται με τις αρωματικές πρασινάδες- την έπεισα να με αφήσει να το κάνω πίτα. Στην Κρήτη, την πίτα με κρέας, μυζήθρα και δυόσμο τη λένε κρεατότουρτα. Η δική μου κρεατότουρτα θα είχε και πρασινάδες με το κρέας, σαν κρεατόπιτα ή κρεατότουρτα φρικασέ!
Τρία σημεία έπρεπε να φροντίσω:
- πως θα δέσει το μίγμα ώστε όταν κόβεται να μην διαλύεται στο πιάτο
- τι είδους φύλλο θα διάλεγα για να γίνει τραγανό συνοδευτικό ψωμάκι στο φρικασέ
- πως θα περιόριζα τα υγρά ώστε να ψηθεί καλά η πίτα ακόμα και στη μέση της
Για το δέσιμο του μίγματος, έκανα μια πονηριά, που μου άρεσε πολύ! Σούρωσα καλά το φρικασέ από τα υγρά του και έκανα μπεσαμέλ, με λάδι-αλεύρι και το ζωμό του φαγητού. Έριξα μέσα το φρικασέ και ανακάτεψα ελαφρά. Η γέμιση ήταν έτοιμη για πίτα και πεντανόστιμη!!!
Για φύλλο, διάλεξα το τριφτό με λάδι και γιαούρτι, από μια συνταγή για αγκιναρόπιτα της Ντίνας Νικολάου, στον Γαστρονόμο. Αν φτιάξετε κανονική κρεατότουρτα (βράζετε το κρέας, ξεψαχνίζετε, ενώνετε με μυζήθρα και δυόσμο), μπορείτε να βάλετε και το ζωμό του κρέατος στο φύλλο. Δεν είχα ζωμό και έτσι την έκανα μόνο με λάδι και γιαούρτι. Έγινε πολύ μαλακή στο άνοιγμα αλλά τριφτή, νόστιμη και ψωμένια, όταν ψήθηκε.
Επειδή διάλεγα μια υγρή γέμιση και ήθελα να μην πανιάσει το φύλλο και να ψηθεί καλά ακόμα και στη μέση έκανα δυό κολπάκια:
α. μετέτρεψα το στρογγυλό ταψάκι σε δαχτυλίδι, βάζοντας ένα μικρό τσέρκι στο κέντρο του. Έτσι το μίγμα θα ψηνόταν ομοιόμορφα αφού θα έπαιρνε θερμοκρασία και από τη μέση.
β. τρύπησα το πάνω φύλλο με μικρά κουπ πατ καρδούλας, ώστε να φεύγουν οι υδρατμοί και να ψηθεί καλύτερα το φύλλο. Παράλληλα διακόσμησα πιέζοντας ελαφρά το ίδιο κουπ πατ την υπόλοιπη επιφάνεια. Δεν είναι γλύκα;;;
Πρόσφερα την διαφορετική κρεατότουρτά μου σε φίλους Κρητικούς και τους εντυπωσίασε! Είναι διαφορετική, πεντανόστιμη, ανοιξιάτικη, ένα φρικασέ που τρώγεται με τα χέρια!
Προσαρμόστε τα υλικά ανάλογα με το διαθέσιμο κρέας. Ακόμα και με λίγο ψημένο κρέας, μπορείτε να “αυγατίσετε” τη νοστιμιά και να κάνετε πλήρες φαγητό.
© photos by: Γεώργιος Δέτσης