TasteFULL

Κρεατότουρτα φρικασέ με ψητό αρνί

Δημιούργησα μια κρεατότουρτα φρικασέ φέτος με το ψητό αρνί του Πάσχα που περίσσεψε. Είτε είναι αρνί σούβλας είτε φούρνου, με αυτή την συνταγή κάνετε πλήρες και αξιοζήλευτο φαγητό με δύο κούπες κρέας.

Η αλήθεια είναι ότι αυτές τις μέρες μαγείρευα ατελείωτα. Η κόρη μου είχε έρθει για πασχαλινές διακοπές και έχοντας εκτιμήσει πόσο της λείπει το φαγητό μου, είχε μια λίστα να μαγειρέψω πριν ξαναφύγει για Ιωάννινα. Και τα έκανα όλα! Τα αγαπημένα της παραμένουν τα σπιτικά μακαρόνια τζόλια, τα γεμιστά ραβιόλια με σέσκουλα και σάλτσα τομάτας και το τσιζκέϊκ με γιαούρτι και φράουλες! Με τη σειρά οι συνταγές 🙂

Αυτό το Πάσχα, ψήσαμε αρνάκι στο φούρνο, όχι στη σούβλα. Τέλειες οι πετσούλες του, νόστιμο και φυσικά πολύ για την οικογένειά μας, ακόμα κι αν φάγαμε ανήμερα και τη δεύτερη μέρα του Πάσχα, όλοι παρέα. Ό,τι περίσσεψε το μοιράσαμε στα τρία και πήραμε ο καθένας φαγητό σπίτι του, για την επόμενη μέρα, την Τριτολαμπρή.

Πέρσι, τα περισσεύματα -μόνο καθαρό κρέας, ξαναζεσταμένο με λίγο νερό στο τηγάνι- τα είχα σερβίρει σαν πιατέλα ορεκτικών, με πέστο δυόσμου, κόκκινη πιπεριά και φρέσκο κρεμμυδάκι, παρέα με κόκκινα αυγά και ανηθοσαλάτα.

Φέτος, η μικρή είχε βάλει στη λίστα φρικασέ (δείτε το δικό μου φρικασέ με χόρτα του βουνού και μάραθο) και σκέφτηκα να βάλω το ψημένο κρέας με τα μαρούλια, αντί για ωμό. Έγινε πεντανόστιμο, αλλά καθόλου ευπαρουσίαστο! Γιατί το ψημένο κρέας διαλυόταν μέσα στο φαγητό. Το ωμό, όπως σωτάρεται, κρατά το σχήμα του. Παρότι επέμενε να το φάει έτσι – ενθουσιάζεται με τις αρωματικές πρασινάδες- την έπεισα να με αφήσει να το κάνω πίτα. Στην Κρήτη, την πίτα με κρέας, μυζήθρα και δυόσμο τη λένε κρεατότουρτα. Η δική μου κρεατότουρτα θα είχε και πρασινάδες με το κρέας, σαν κρεατόπιτα ή κρεατότουρτα φρικασέ!

Τρία σημεία έπρεπε να φροντίσω:

  • πως θα δέσει το μίγμα ώστε όταν κόβεται να μην διαλύεται στο πιάτο
  • τι είδους φύλλο θα διάλεγα για να γίνει τραγανό συνοδευτικό ψωμάκι στο φρικασέ
  • πως θα περιόριζα τα υγρά ώστε να ψηθεί καλά η πίτα ακόμα και στη μέση της

Για το δέσιμο του μίγματος, έκανα μια πονηριά, που μου άρεσε πολύ! Σούρωσα καλά το φρικασέ από τα υγρά του και έκανα μπεσαμέλ, με λάδι-αλεύρι και το ζωμό του φαγητού. Έριξα μέσα το φρικασέ και ανακάτεψα ελαφρά. Η γέμιση ήταν έτοιμη για πίτα και πεντανόστιμη!!!

Για φύλλο, διάλεξα το τριφτό με λάδι και γιαούρτι, από μια συνταγή για αγκιναρόπιτα της Ντίνας Νικολάου, στον Γαστρονόμο. Αν φτιάξετε κανονική κρεατότουρτα (βράζετε το κρέας, ξεψαχνίζετε, ενώνετε με μυζήθρα και δυόσμο), μπορείτε να βάλετε και το ζωμό του κρέατος στο φύλλο. Δεν είχα ζωμό και έτσι την έκανα μόνο με λάδι και γιαούρτι. Έγινε πολύ μαλακή στο άνοιγμα αλλά τριφτή, νόστιμη και ψωμένια, όταν ψήθηκε.

Επειδή διάλεγα μια υγρή γέμιση και ήθελα να μην πανιάσει το φύλλο και να ψηθεί καλά ακόμα και στη μέση έκανα δυό κολπάκια:

α. μετέτρεψα το στρογγυλό ταψάκι σε δαχτυλίδι, βάζοντας ένα μικρό τσέρκι στο κέντρο του. Έτσι το μίγμα θα ψηνόταν ομοιόμορφα αφού θα έπαιρνε θερμοκρασία και από τη  μέση.

β. τρύπησα το πάνω φύλλο με μικρά κουπ πατ καρδούλας, ώστε να φεύγουν οι υδρατμοί και να ψηθεί καλύτερα το φύλλο. Παράλληλα διακόσμησα πιέζοντας ελαφρά το ίδιο κουπ πατ την υπόλοιπη επιφάνεια. Δεν είναι γλύκα;;;

Πρόσφερα την διαφορετική κρεατότουρτά μου σε φίλους Κρητικούς και τους εντυπωσίασε! Είναι διαφορετική, πεντανόστιμη, ανοιξιάτικη, ένα φρικασέ που τρώγεται με τα χέρια!

Προσαρμόστε τα υλικά ανάλογα με το διαθέσιμο κρέας. Ακόμα και με λίγο ψημένο κρέας, μπορείτε να “αυγατίσετε” τη νοστιμιά και να κάνετε πλήρες φαγητό.

© photos by: Γεώργιος Δέτσης

κρεατότουρτα φρικασέ

 

Sharing is caring!

Υλικά

Για ταψί στρογγυλό 30 εκ με τρύπα στη μέση

Για τη γέμιση

  • 2 κούπες ψιλοκομμένο, καθαρισμένο από παχάκια και κόκκαλα, ψημένο κρέας
  • 1 μεγάλο μαρούλι, πλυμμένο, κομμένο σε κομμάτια
  • δυό χούφτες καθαρισμένο, πλυμμένο, κομμένο σπανάκι (ή σταμναγκάθι ή άγρια χόρτα)
  • 1 ματσάκι μάραθο ή δυόσμο ή άνιθο ή μαϊντανό
  • 10 φρέσκα κρεμμυδάκια κομμένα σε κομμάτια
  • 1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι σε καρεδάκια
  • λίγο λάδι (3 κουταλιές σούπας)
  • αλάτι πιπέρι
  • 1/2 κούπα λευκό κρασί
  • 1/2 κούπα νερό

Για τη μπεσαμέλ

(είναι λίγη, ίσα να δέσει τα υλικά)
  • 1 κουταλιά κοφτή αλεύρι
  • 1 κουταλιά λάδι
  • 1 κούπα ζωμό από το σουρωμένο φρικασέ

Για το φύλλο

(τα περισσεύματα από το κόψιμο έγιναν πιτάκια)
  • 500γρ αλεύρι που φουσκώνει μόνο του (ή μαλακό με 2 κουταλιές γλυκού baking powder)
  • 400γρ γιαούρτι
  • 1 κούπα λάδι (250 ml ή 210γρ)
  • 1/2 κουταλιά γλυκού αλάτι

Μέθοδος εκτέλεσης

η ζύμη

Ετοιμάζω πρώτα τη ζύμη, ενώνοντας όλα τα υλικά σε ένα μπολ και ανακατεύοντας ελαφρά. Γίνεται πολύ γρήγορα γιατί είναι αρκετά τα υγρά και τα λιπαρά συστατικά. Την αφήνω σκεπασμένη για 1 ώρα, πριν την ανοίξω σε φύλλο.

η γέμιση

Παράλληλα ετοιμάζω τη γέμιση. Ξεκινώ να σωτάρω το ξερό κρεμμύδι με το λάδι και λίγο αλάτι, σε μέτρια -χαμηλή φωτιά να καραμελλώσει (θέλει περίπου 10λεπτά). Προσθέτω το κρέας, το πιπέρι και το αφήνω να σωταριστεί ελαφρά. Σβήνω με 1/2 κούπα λευκό ξηρό κρασί.

Προσθέτω όλα τα άλλα υλικά και το νερό, σκεπάζω την κατσαρόλα και αφήνω να σιγοβράσει για 20λεπτά. Ελέγχω ότι έχει ζωμό το φαγητό και διορθώνω τη γεύση.

Βάζω το φαγητό στο σουρωτήρι των μακαρονιών και μαζεύω σε πιατέλα -απο κάτω- το ζωμό του. Πατώ ελαφρά με το πηρούνι να βγάλει όσο περισσότερο γίνεται. Ο ζωμός θα πρέπει να είναι 1κούπα.

η μπεσαμέλ

Στην ίδια κατσαρόλα, χωρίς να την πλύνω, προχωρώ στη μπεσαμέλ. Λάδι, αλεύρι σε μέτρια φωτιά να σωταριστεί για λίγα λεπτά και μετά προσθέτω το ζωμό και ανακατεύω συνεχώς να γίνει μια λεία κρέμα. Δοκιμάζω και διορθώνω τη γεύση.

Ρίχνω το φρικασέ στην κατσαρόλα με την μπεσαμέλ και ανακατεύω να καλυφθεί μ'αυτήν. Η γέμιση είναι έτοιμη.

το στρώσιμο της πίτας

Λαδώνω ελαφρά το ταψί και το κεντρικό τσέρκι. Ανοίγω τη μισή ζύμη σε φύλλο και με φυλόροκα την μεταφέρω πάνω στο ταψί, αφήνοντας "τράτο" στο τέντωμα, για να πάρει το σχήμα που θέλω χωρίς να σχιστεί. Κόβω το κεντρικό στρογγυλο κομμάτι (πάνω από το τσέρκι) και αφήνω τη ζύμη να "καθήσει" μέσα στο ταψί. Ελέγχω τα τοιχώματα και εξωτερικά και εσωτερικά να είναι αρκετά ψηλά ώστε να ενωθούν με το πάνω φύλλο.

Μοιράζω τη γέμιση ομοιόμορφα.

Ανοίγω την υπόλοιπη ζύμη σε φύλλο και την μεταφέρω πάνω στο ταψί. Κόβω το κεντρικό στρογγυλό κομμάτι και όσο περισσεύει γύρω γύρω και φροντίζω να ενωθεί με τα περιθώρια του κάτω φύλλου. Πατάω με πηρούνι ελαφρά γύρω γύρω να είμαι σίγουρη ότι ενώθηκαν τα δύο φύλλα.

Κόβω με μικρά κουπ πατ καρδούλες σε 4 αντιδιαμετρικά σημεία της πίτας (έβγαλα το ζυμάρι με τη βοήθεια μιας οδοντογλυφίδας) και σχηματίζω σχέδια πιέζοντας ελαφρά στα ενδιάμεσα σημεία. Βουτάω το δάχτυλο στο λάδι, μετά στο σουσάμι και το ακουμπώ πάνω στην πίτα, όπως θέλω να την στολίσω.

το ψήσιμο

Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο αντιστάσεων 180 βαθμών Κελσίου (160 στον αέρα) για 1 ώρα. Αφήστε τη λίγο να κρυώσει πριν την κόψετε.

Tags: , ,

Άλλες συνταγές με , , , , , , , , , , , , ,

Print Friendly, PDF & Email

Γνωρίστε τα υλικά που έχουμε διαθέσιμα για να δημιουργούμε κάθε μέρα τα φαγητά και τα γλυκά στην κουζίνα μας. Η καλύτερη γνώση οδηγεί σε καλύτερη χρήση.

designed by: busyB design | powered by: Code is Poetry