TasteFULL

Κρέμα αμυγδάλου με πραλίνα αμυγδάλου

Αυτή είναι η πιο απλή κρέμα που μπορείτε να φτιάχνετε! Είτε είναι κρέμα αμυγδάλου είτε κρέμα βανίλιας. Είναι μια ευχάριστη παραλλαγή για τα παιδιά -πίνουν το γάλα τους σε κρέμα- αλλά και για τους μεγάλους – παγωμένη κρεμούλα για πρωϊνό ή για απογευματινό γλυκάκι, μια χαρά ακούγεται!

Είναι γλυκό της στιγμής, το αφήνετε να παγώσει και να δέσει στο ψυγείο και επιδέχεται άπειρες γευστικές παραλλαγές. Αγαπώ πολύ τη γεύση του πικραμύγδαλου και πιστεύω πως ταιριάζει τέλεια με το γάλα. Και στα παιδιά μου αρέσει πολύ!

Η πρόταση του καραμελωμένου αμύγδαλου από πάνω είναι προτιμότερη για σερβίρισμα σε ενήλικες παρά σε παιδάκια. Αν σας αρέσουν άλλες γεύσεις, αρωματίστε το γάλα -όσο ζεσταίνεται- με φλούδες λεμονιού ή πορτοκαλιού ή λοβό βανίλιας ή μαχλέπι ή μαστίχα.

Η μαστίχα θέλει λυώσιμο πρώτα σε μια λιπαρή ουσία για να μπορέσει να ανακατευτεί, διαφορετικά θα κολλήσει στην κατσαρόλα σας και θα καθαρίζετε ατελείωτα!

Με 30 γρ. κορν φλάουρ διαλυμένες σε 30 ml νερό η κρέμα γίνεται πιο μαλακή, όπως θέλουμε να την τρώμε από το μπολ. Με 50 γρ κορν φλάουρ -διαλυμένο σε 50 ml νερό- η κρέμα γίνεται πιο πυκνή και ξεφορμάρεται σαν λευκή “τούρτα”. Αυτή είναι η αναλογία για το μαλεμπί, τη πολίτικη κρέμα που φορμάρεται σε ταψάκι, βρεγμένο πρώτα με νερό και ξεφορμάρεται αφού παγώσει, περιχύνεται με ροδόνερο ή γλυκό τριαντάφυλλο.

Η πραλίνα αμυγδάλου διατηρείται σε βαζάκι, καλά κλεισμένο στο ψυγείο. Την προσθέτετε την ώρα του σερβιρίσματος στην κρέμα, γιατί διαφορετικά θα λειώσει η καραμέλα με την υγρασία του ψυγείου. Η συνταγή είναι του Στέλιου Παρλιάρου.

Sharing is caring!

Υλικά

για 5 μπολάκια

για την κρέμα

  • 2 κούπες γάλα (500ml)
  • 30 γρ. κορν φλάουρ διαλυμένες σε 30 ml νερό για να είναι πιο μαλακή η κρέμα
  • 3 κουταλιές σούπας ζάχαρη
  • 1 κουταλιά γλυκού εσάνς πικραμυγδάλου

για την πραλίνα αμυγδάλου

  • 100γρ. αμύγδαλα
  • 80γρ ζάχαρη

Μέθοδος εκτέλεσης

Φτιάξτε την κρέμα

Βάλτε το γάλα σε κατσαρόλα να ζεσταθεί (μαζί με φλούδες ή όποιο αρωματικό διαλέξατε). Όταν φτάσει σε σημείο βρασμού, βγάλτε το από τη φωτιά και αφήστε το 10 λεπτά σκεπασμένο να σταθεί και να πάρει τα αρώματα. Σουρώστε και ξαναβάλτε το στην κατσαρόλα. Αν θέλετε το γάλα με άρωμα αμυγδάλου, δεν χρειάζεται να περιμένετε. Η εσάνς θα προστεθεί στο τέλος.

Προσθέστε τη ζάχαρη και ανακατέψτε να διαλυθεί. Φέρτε σε σημείο βρασμού. Προσθέστε το αραιωμένο κορν φλάουρ και ανακατεύετε συνεχώς να μην σβωλιάσει ή κολλήσει. Δένει αμέσως η κρέμα, όταν το γάλα έχει έρθει σε σημείο βρασμού. Προσθέστε την εσάνς πικραμυγδάλου και ανακατέψτε καλά.

Φτιάξτε την πραλίνα αμυγδάλου

Πρέπει να έχετε καλά στεγνωμένα αμύγδαλα στο φούρνο, ξεφλουδισμένα ή όχι - όπως θέλετε. Κρατείστε τα ζεστά όσο θα δουλεύετε τη ζάχαρη.

Ζεσταίνετε ένα αντικολλητικό τηγάνι. Προσθέστε λίγη ζάχαρη και ανακατεύοντας με μια σπάτουλα σιλικόνης αφήστε τη να λυώσει. Συνεχίστε με νέα ποσότητα ζάχαρης.

Προσθέστε τα ζεστά αμύγδαλα, ανακατέψτε καλά και βγάλτε τα να κρυώσουν σε ελαφρά λαδωμένο αλουμινόχαρτο. Όταν κρυώσουν τελείως, τα τεμαχίζετε σε μεγαλύτερα ή μικρότερα κομμάτια.

Tags:

Άλλες συνταγές με , , , ,

Print Friendly, PDF & Email

Απάντηση

Γνωρίστε τα υλικά που έχουμε διαθέσιμα για να δημιουργούμε κάθε μέρα τα φαγητά και τα γλυκά στην κουζίνα μας. Η καλύτερη γνώση οδηγεί σε καλύτερη χρήση.

designed by: busyB design | powered by: Code is Poetry