“Η κρέμα γιαουρτιού είναι το αγαπημένο μου γλυκό και το σερβίρω μετά από όποιο φαγητό έχω μαγειρέψει στα τραπέζια μου” είπε η ‘Εφη, με αφορμή τον φρέσκο δυόσμο που είχα κλαδέψει από το μπαλκόνι του πατέρα μου και τον μοιραστήκαμε στο συναπάντημα της σκάλας.
Έτσι όμορφη είναι η ζωή, να κρατάς κάτι που θέλει ο γείτονάς σου κι εκείνος να μοιράζεται αυτό που κάνει κι αγαπά. Τόσο απλή και τόσο νόστιμη αυτή η κρέμα γιαουρτιού και με τόσες παραλλαγές γεύσης αλλά και σύστασης.
Θα αλλάξουμε το κλασσικό τελείωμα του γεύματος, γιαούρτι με μέλι, με μια διαφορετική παρουσίαση.
Κρέμα γιαουρτιού αντί Γιαούρτι με μέλι
Η βάση είναι το στραγγιστό γιαούρτι, πλήρες καλύτερα, το οποίο γλυκαίνει με ζαχαρούχο γάλα. Με την αναλογία που δίνω μπορεί να σας φανεί γλυκιά η κρέμα, μόλις τα ενώσετε, όταν όμως παγώσει ισορροπεί η γλύκα.
Αν δεν σας αρέσει η ιδέα του ζαχαρούχου, μπορείτε να γλυκάνετε το γιαούρτι με μέλι, όσες κουταλιές θέλετε για να γλυκαθείτε. Πάλι μια γλυκιά κρέμα θα έχετε.
Το συστατικό που αρωματίζει την κρέμα και της βάζει ανάλαφρα φτερά, είναι το ξύσμα λεμονιού. Λεπτοτριμμένο, να μην το βρίσκεις στη γλώσσα. Μπόλικο να το νιώθεις στην πρώτη γεύση. Το επόμενο συστατικό, που την κρατά στη γη και φέρνει πρώτο δροσιά στη μύτη, είναι ο φρέσκος δυόσμος. Δύο υλικά που μεταμορφώνουν το λευκό γιαούρτι σε -κυριολεκτικά- αιθέριο γλύκισμα.
Χρώμα και παρουσίαση με φρούτα
Οι φράουλες δίνουν μόνο χρώμα και εντυπωσιακή παρουσία. Δεν τις έχει ανάγκη η γεύση του γλυκού. Ίδια συνοδευτική ομορφιά, μπορούν να δώσουν τα φρέσκα ή ποσαρισμένα βερύκοκα, λεπτές φέτες ροδάκινα, βανίλιες ή αχλάδια, κεράσια ή σταφύλια κομμένα στη μέση.
Αντί για φρέσκα φρούτα, μπορούμε να βάλουμε γλυκά κουταλιού, κομμένα ώστε να χωρούν στο κουταλάκι του γλυκού. Θα τα φέρουμε στο τραπέζι και θα τα προσθέσουμε την ώρα του σερβιρίσματος γιατί το σιρόπι είναι βαρύ και σπάει τη συνοχή της κρέμας. Γλυκό σταφύλι πάνω στην παγωμένη κρέμα γιαουρτιού;
Αν δεν έχουμε γλυκά κουταλιού, οι μαρμελάδες κάνουν εξίσου καλή δουλειά. Μαρμελάδα φράουλα ή βερύκοκο ή κεράσι ή δαμάσκηνο ή σύκο. Όπως και οι κομπόστες.
Παγωμένη κρέμα ή παγωτό;
Η κρέμα γιαουρτιού, αν μείνει αποβραδύς στο ψυγείο, έχει σύσταση πηχτής κρέμας, δηλαδή έχει ύψος στο κουτάλι όταν σερβίρεται. Δεν είναι ρευστή, όπως όταν την φτιάχνουμε. Η διακόσμηση στέκεται στην επιφάνεια, αν είναι φρέσκα φρούτα. Όλα τα άλλα, πρέπει να σερβιριστούν ξεχωριστά στο τραπέζι.
Αν βάλουμε την κρέμα γιαουρτιού στην κατάψυξη για 3-4 ώρες, θα πήξει σαν μαλακό παγωτό. Με το κουτάλι θα σερβίρουμε πάλι. Η επιφάνεια αντέχει όλα τα στολίσματα (φρέσκα φρούτα, γλυκά κουταλιού, μαρμελάδες, σιρόπια, κομπόστες).
Κι αν κάναμε τούρτα γιαουρτιού καμαρωτή;
Αν θέλουμε να κάνουμε τούρτα με αυτή τη γλυκιά κρέμα γιαουρτιού – που δεν έχει κρέμα γάλακτος ή τυρί κρέμα ή μασκαρπόνε που μας οδηγούν στην κατηγορία παγωμένων cheesecake – έχουμε λύση με τη ζελατίνα.
Για να δέσουμε τη δόση της συνταγής, χρειαζόμαστε 12γρ ζελατίνη σκόνη ή φύλλα. Μουσκεύουμε τη σκόνη σε λίγο νερό ή τα φύλλα σε μπόλικο νερό. Τα φύλλα τα στίβουμε καλά και βάζουμε σε κατσαρολάκι να λιώσουν σε χαμηλή φωτιά. Την σκόνη την βάζουμε με το νερό, το οποίο θα έχει ρουφήξει και θα έχει φουσκώσει.
Όταν λιώσει η ζελατίνα, προσθέτουμε στο κατσαρολάκι μερικές κουταλιές από την κρέμα γιαουρτιού, ανακατεύοντας πολύ γρήγορα με σύρμα, για να μην πήξει αλλά να διαλυθεί η ζελατίνα στο μίγμα. Μετά αδειάζουμε το μίγμα ζελατίνας στο μίγμα γιαουρτιού και ανακατεύουμε πολύ καλά. Αδειάζουμε την κρέμα γιαουρτιού σε φόρμα, είτε επίπεδη είτε με τρύπα στη μέση είτε σε φόρμα σιλικόνης. Αφήνουμε να παγώσει μια νύχτα και σερβίρουμε την επόμενη ημέρα. Στολίζουμε με όσα είπαμε και όσα δεν είπαμε!

